Pondělí
Polévka: dýňová s mrkví a zakysanou smetanou
Oběd 1: holandský řízek, bramborová kaše nastavovaná s cibulkou, salát okurkový, čaj bylinný
Oběd 2: kuře zadělávané s hříbky, krupoto s cizrnou, salát okurkový, čaj bylinný
Úterý
– Italský den
Polévka: italská orzo s rajčaty a špenátem
Oběd 1: rizoto šafránové italské s telecím ragů, italský ovocný salát, čaj s medem
Oběd 2: těstoviny fettuccine s krevetami a česnekem, italský ovocný salát, čaj s medem
Středa
Polévka: hrstková
Oběd 1: rybí filé zahalené (rajčata, šunka, sýr), brambory s pažitkou, salát mrkvový s jablky, voda se sirupem
Oběd 2: vepřové nudličky Gyros, čínské nudle se zelím, voda se sirupem
Čtvrtek
Polévka: kulajda
Oběd 1: krůtí kostky na smetaně, těstoviny, zeleninový bar, čaj s citronem
Oběd 2: žemlovka s jablky a tvarohem, čaj s citronem
Pátek
Polévka: hovězí vývar s játrovou rýží a těstovinou
Oběd 1: hrachová kaše s cibulkou, párek, chléb, okurka kyselá, ořechový moučník, čaj bylinný
Oběd 2: guláš hovězí, knedlíky houskové, ořechový moučník, čaj bylinný
Jídelníček pro MŠ
Pondělí
Přesnídávka: pomazánka sýrová pěna, rohlík, zel. přízdoba, kakao
Polévka: dýňová s mrkví a zakys. smetanou
Oběd: holandský řízek, bramborová kaše nastavovaná (krupky) s cibulkou, salát okurkový, čaj bylinný
Svačina: pomazánka avokádová, veka, zel.přízdoba, čaj bylinný
Úterý
– Italský den
Přesnídávka: přesnídávka ovocná domácí, loupáček, čaj s citronem, zeleninová mísa
Polévka: italská orzo s rajčaty a špenátem
Oběd: rizoto šafránové italské s telecím ragů, italský ovocný salát, čaj s medem
Svačina: pomazánka vaječná se šunkou, chléb vysočina, zel. přízdoba, mléko
Středa
Přesnídávka: pomazánka z krabích tyčinek s ředkvičkou, raženka, zel. přízdoba, čaj ovocný
Polévka: hrstková
Oběd: rybí filé zahalené (rajčata, šunka, sýr), brambory s pažitkou, salát mrkvový s jablky, voda se sirupem
Svačina: máslo, chléb kmínový, sýr strouhaný, zel. přízdoba, mléko ovocné
Čtvrtek
Přesnídávka: pomazánka masová, chléb vysočina, zel. přízdoba, čaj bylinný, ovocná mísa
Polévka: kulajda
Oběd: krůtí kostky na smetaně, těstoviny, zeleninový bar, čaj s citronem
Svačina: muffina, Caro
Pátek
Přesnídávka: pomazánka kapiová, veka, zel. přízdoba, mléko s medem
Polévka: hovězí vývar s játrovou rýží a těstovinou
Oběd: hrachová kaše s cibulkou, párek, chléb, okurka kyselá, čaj bylinný, ořechový moučník
Svačina: pomazánka z uzenáčů, chléb kmínový, zel. přízdoba , čaj ovocný
Vedoucí školního stravování
Dnes jsem vybrala jídelní lístek ze školní jídelny, která vaří pro základní i mateřskou školu. Základní škola má na výběr ze dvou obědů, do mateřské školy posílají obědy z jedničky. Určitě není jednoduché takový jídelníček dobře sestavit. Paní vedoucí ho ještě strávníkům zpestřila Měsícem evropské kuchyně a na tento týden vybrala jeden den italské kuchyně. Polévka orzo s rajčaty a listovým špenátem bude pro děti netradiční, určitě si ale pochutnají na šafránovém rizotu s telecím masem a pro žáky základní školy budou jistě zajímavé těstoviny fettuccine s krevetami a česnekem. Celkově jsou meníčka pro základní školu v celém týdnu lépe sestavená než pro mateřskou školu. Pro mateřskou školu bych v jednom týdnu nezařadila šunkovou pomazánku (úterý) a v pátek párek ke hrachové kaši. Také ve středu se sešly krabí tyčinky v pomazánce s rybím filé na oběd. Navíc součástí oběda je sýr, ze kterého je i odpolední pomazánka. Je důležité, že v jídelníčku pro MŠ jsou dostatečně zastoupeny ryby, luštěniny, všechny druhy masa, je zde dostatek zeleniny i ovoce. Z příloh pro ZŠ se mně líbí zařazení krupota s cizrnou i čínské nudle se zelím.
Nutriční terapeutka
Jídelníček je rozhodně sestavený z velmi chutných pokrmů. Navíc nutno ocenit nápaditost zvolených pokrmů v rámci italského dne, a zařazení méně používaných potravin, jako je např. cizrna, čínské nudle nebo avokádo. Zahalené rybí filé může být pro spoustu dětí lákavým způsobem konzumace rybího masa. Žemlovka s jablky doplněná tvarohem je výbornou variantou sladkého oběda, tvaroh dodá pokrmu bílkoviny, které by měly být součástí kvalitního oběda. V mnoha jídelnách nebývá zvykem, že sladký pokrm obsahuje i bílkoviny. Zeleninový bar je výborným způsobem nabídky zeleniny, děti si dle vlastní chuti mohou vybrat, na co mají chuť. Nasládlou chuť polévky dýňové s mrkví děti zcela jistě ocení. Pokrmy v rámci italského dne jsou zvoleny báječně, vždyť rajčata, rizoto a těstoviny jsou pro Itálii tak typické. Navíc strávníci mohou ochutnat chuť telecího masa a krevet, což se běžně ve školních jídelnách, a ani doma, nepodává. Díky tematickým dnům poznávají děti spoustu nového – školní jídelna je tak výchovným prostředím. Hrachová kaše podávaná s párkem je tradiční kombinace, nicméně kladně je v nutričních doporučeních hodnoceno nepodávání uzenin v rámci školního stravování vůbec. V případě použití uzenin je na místě sledovat podíl masa a obsah soli. Přesnídávky a svačiny pro MŠ jsou bohaté na zeleninu a ovoce, pestrý je výběr pečiva, pomazánek i nápojů. Sladká přesnídávka a svačina pak zpestří chutě v průběhu celého týdne, a pokud jsou muffiny připraveny ve školní kuchyni, a navíc doplněny ovocem, pak je to jedině bod navíc.
Autor: Kája
uzeniny
Dobrý den, já už jsem z toho na palici, skoro všude, kde máte vzorové jídelníčky, se objevují uzeniny, buď párek, nebo uzené maso, nebo šunka. Ale vždyť je to ve školních jídelnách zakázané, nebo alespoň v mateřinkách určitě, tak jak to tedy je?
Autor: Redakce Jídelny.cz
Dobrý den, tyto jídelníčky ale nejsou myšleny jako vzorové, jsou to reálné jídelníčky ze školních jídelen, ke kterým je doplněno hodnocení vedoucí školního stravování a nutriční terapeutky.
Co se týká uzenin, tak uzeniny nejsou ve školních jídelnách zakázané, pouze je doporučeno jejich spotřebu u dětských strávníků snižovat. Žádná legislativa zákaz uzenin ve školních jídelnách neřeší.