Přeskočit na obsah

Jídelní lístek psaný rukou zkušené vedoucí

Pondělí

Polévka: kmínová s vejcem
Oběd 1: chlupaté knedlíky s hlávkovým zelím a vepřovou krkovicí
Oběd 2: špagety s bylinkovým pestem, ořechy a sypané parmazánem
Doplněk: mrkvový salát s jablky, čaj, voda, ovocný nápoj

Úterý

Předkrm: sýrový salát s hroznovým vínem a ořechy
Oběd 1: mexikánský kotlík, chléb (hovězí maso, fazole, rajčata)
Oběd 2: čočkový nákyp, kysaná zelenina
Doplněk: moučník, čaj ovocný, voda, mléko

Středa

Polévka: česneková s bulgurem
Oběd 1: kuřecí maso na paprice, dušená rýže
Oběd 2: smažený kuřecí řízek, bramborová kaše, okurka
Doplněk: mléčný bar, čaj ovocný, voda, džus

Čtvrtek

Polévka: z hlívy ala dršťková
Oběd 1: domácí buchty
Oběd 2: křenová omáčka, uzené maso, vícezrnné knedlíky
Doplněk: ovoce, bílá káva, čaj, voda

Pátek

Polévka: hrachová
Oběd 1: vepřové maso po provensálsku, bramborové knedlíky
Oběd 2: kuřecí plátek na jablkách a brusinkách, brambory
Doplněk: čaj ovocný, voda, mléko

Vedouí školního stravování

Tento jídelní lístek je určitě psán rukou zkušené vedoucí školní jídelny. Jednotlivá meníčka jsou vyvážená, polévky vhodně doplňují hlavní jídla. Líbí se mně, jak jsou zařazeny na jedničku a dvojku proti sobě podobné pokrmy – v úterý to jsou luštěniny, ve středu drůbeží maso, ve čtvrtek buchty (jsou tvarohové, povidlové nebo makové?) a vícezrnné knedlíky. Křenová omáčka s uzeným je u dospělých strávníků oblíbený pokrm, jak je to asi u dětí? Ty si zajisté pochutnají na špagetách a smaženém kuřecím řízku. Paní vedoucí v tomto týdnu zařadila maso vepřové, hovězí i drůbeží, bezmasé slané i sladké jídlo i všechny druhy příloh. Z polévek určitě chybí zeleninová, naopak je dětem nabídnut jeden den místo polévky předkrm – sýrový salát s hroznovým vínem a ořechy. S předkrmy se ve školních jídelnách často nesetkáme, ale pro děti je to zpestření. Závěrem bych paní vedoucí chtěla pochválit i za vhodně zvolené doplňky – zeleninový salát, moučník, mléčné výrobky, ovoce, mléko i ostatní nápoje.

Nutriční terapeutka

Nutno velmi ocenit snahu o zařazení podobných pokrmů na menu 1 a menu 2, což v převaze jídelen nebývá zvykem. V úterý se strávníci nevyhnou konzumaci zdraví prospěšných luštěnin, avšak mohou si vybrat, zda jim více chutná čočka nebo fazole. Kombinace luštěniny a kysané zeleniny je velmi zajímavá i z hlediska nutriční kvality – vstřebatelnost nehemového železa z luštěnin je zvýšena vysokou náloží vitaminu C, který kysaná zelenina poskytuje. Bulgur jako zavářka zvýší nutriční kvalitu polévky, je dobrým zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek a jeho příprava je velmi jednoduchá i časově. Knedlíky 3x za týden (i když oceňuji jejich pestrost), je asi velké množství, k vepřovému masu po provensálsku by se jistě hodily i brambory vařené. Nezařazení uzeného masa ve školním stravování se hodnotí kladně, a to vzhledem k nezdravému způsobu tepelné úpravy a vyššímu obsahu soli. Na druhou stranu je uzené maso v kombinaci s křenovou omáčkou a houskovým knedlíkem náš tradiční pokrm. Mléčný bar je mezi dětmi velmi oblíbený a podporuje konzumaci mléčných výrobků, které jsou významným zdrojem pro děti důležitého vápníku. Krkovice patří mezi tučnější a šlachovitější části vepřového masa, kterou ocení zejména dospělá mužská populace. Zajímalo by mě, zda je také mezi dětmi oblíbená?

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se