Pondělí
Přesnídávka: pomazánka tvarohová s vejci, chléb cibulový, kedlubna, mléko
Polévka: sýrová se špenátem
Oběd: španělský ptáček, rýže parboiled, džus
Svačina: ředkvičková pomazánka, škvarkový chléb, hruška, džus
Úterý
Přesnídávka: tvarohový šáteček, banány, ochucené mléko
Polévka: hovězí s kapáním
Oběd: rožnovské halušky se zelím a anglickou slaninou, čaj bylinkový
Svačina: pomazánka sýrová s česnekem, chléb, jablko, čaj vitamínek
Středa
Přesnídávka: pomazánka z třené nivy, francouzská bageta, cherry rajčata, mléko
Polévka: zeleninová s drožďovými noky
Oběd: kuře na paprice, semolinová kolínka, čaj vitamínek
Svačina: pomazánka z kuřecího masa, chléb, hroznové víno, čaj
Čtvrtek
Přesnídávka: veka s nutelou, banány, mléko
Polévka: cizrnová s krutony
Oběd: ryba v křupavém těstíčku, kaše bramborová, kompot třešňový, čaj
Svačina: babiččina zeleninová pomazánka, toustový chléb, jablko, čaj
Pátek
Přesnídávka: sloní mls, rohlík, zelená okurka, caro
Polévka: bramborová venkovská
Oběd: dukátové buchtičky s krémem, čaj ovocný
Přesnídávka: pomazánka liberecká, chléb, karotka, čaj ovocný
Pondělí
Přesnídávka: cereální lupínky v mléce, banány, čaj
Polévka: slepičí s nudlemi
Oběd: celerovo-sýrové karbanátky, brambory šťouchané, jogurtový dip, džus
Svačina: pomazánka vajíčková s lučinou, žitný chléb, zelená okurka, mléko
Úterý
Přesnídávka: hermelínová pomazánka, celozrnná večka, hroznové víno, ochucené mléko
Polévka: zeleninová a bulgurem
Oběd: těstoviny s kuřecím masem a listovým špenátem, mrkvový salát, čaj
Svačina: pomazánka z pečených kuřat, chléb, ředkvičky, čaj mandarinkový
Středa
Přesnídávka: pomazánka z červeného zelí, škvarkový chléb, paprika, ochucené mléko
Polévka: brokolicová
Oběd: debrecínský guláš, houskové knedlíky, čaj mandarinkový
Svačina: zeleninový rohlík s máslem, hruška, nápoj ovocínek
Čtvrtek
Přesnídávka: pomazánka tvarohová s kapií, farmářský chléb, meloun, čaj
Polévka: zeleninová s krupicovými noky
Oběd: kuře na zelí, bramborové knedlíky, čaj bylinkový
Svačina: pomazánka bramborová s vejci, veka, cherry rajčata, čaj bylinkový
Pátek
Přesnídávka: jogurt s ovocem, rohlík, čaj
Polévka: fazolová
Oběd: vepřové nudličky po znojemsku, rýže parboiled, džus
Svačina: pomazánka z ryb v tomatě, chléb, jablko, džus
Vedoucí školního stravování
Jak může vypadat jídelní lístek v době koronavirové? Školní jídelny mohou být zásobeny množstvím potravin i na více měsíců (podle velikosti zařízení nebo podle kapacity skladů). Co s potravinami, kterým koncem června končí záruční lhůta? Všichni se snažíme chovat hospodárně a jídelníček sestavit z těchto zásob. Proto i tyto jídelní lístky už na první pohled nejsou sestaveny tak, aby splňovaly všechna doporučení. V prvním týdnu najdeme halušky se zelím a druhý týden kuře na zelí s bramborovým knedlíkem. A pokud měla paní vedoucí zásobu hrubé mouky, tak ve stejném týdnu je i knedlík houskový. Ovšem i za této složité situace by se dala jednotlivá meníčka alespoň lépe uspořádat. V prvním týdnu vložit mezi halušky a těstoviny pondělní španělský ptáček s rýží. V druhém týdnu bych meníčka seřadila podle příloh – těstoviny, brambory, houskové knedlíky, rýži a bramborové knedlíky. V těchto dvou týdnech chybí hlavní luštěninový pokrm i pomazánka. Naopak jsou vhodně zvoleny dva bezmasé slané pokrmy a jeden sladký. Rožnovské halušky se zelím a anglickou slaninou jsou určitě krajová specialita. Pomazánky na přesnídávky i odpolední svačiny jsou pestré, navíc bych zařadila alespoň jednu kaši a odpoledne tvarohovou misku. Podle zařazeného množství čaje a džusů paní vedoucí pravděpodobně neplní spotřební koš v komoditě mléko. Tady bych doplnila kakao, malcao nebo bílou kávu. Nabídka ovoce a zeleniny na přesnídávky a odpolední svačiny je pestrá.
Nutriční terapeutka
Ke španělskému ptáčku s rýží by se chuťově i nutričně hodil zeleninový salát jako zdroj vitaminu C, nebo také kompot. To stejné platí v případě vepřových nudliček s rýží. K tvarohovému šátečku s banánem již není třeba dávat ochucené mléko, přesnídávka je tak dost sladká a bohatá na cukry. Lepší volbou je mléko neochucené. Kuře na paprice s kolínky na oběd a pomazánka z kuřecího masa na svačinu není zrovna ideální z pohledu pestrosti výběru surovin. Stejně tak je pokrm z kuřecího masa zařazen 2x i v úterý dalšího týdne. Čtvrteční doplňky v prvním týdnu jsou samé sladké, jedná se o ovoce. K rybě a bramborové kaši bych volila raději zeleninový salát, který by nabídku doplňků v tento den zpestřil. Jogurtový dip k celerovo-sýrovým karbanátkům a bramborám je vynikající doplněk, dodá pokrmu bílkoviny a také ho chuťově obohatí. Knedlíky, jednou houskové, podruhé bramborové, jsou zařazeny den po sobě, což není nejvhodnější. Nutno ocenit zařazení různých druhů pečiva na přesnídávky a svačiny.
Autor: ivka6
jídelní lístek z doby koronavirové
Pokud se jedná o MŠ, nepodávala bych pomazánku z nivy a hermelínu (základní surovina s vyšším podílem soli), některé nadýmavé složky nepodávat současně, názvy pomazánek psát tak, aby bylo patrno z jakých surovin jsou (sloní mls, liberecká pomazánka), s nadsázkou bych si mohla představit nějaké větvičky s listy a nebo kamínky z Ještědu