Přeskočit na obsah

Jídelní lístek ZŠ a MŠ

Základní škola T.G.Masaryka Mařatice
Finanční normativy: 22,00 Kč / 24,00 Kč / 26,00 Kč

Čtvrtek

1.5.2014  Státní svátek   
      
Pátek 2.5.2014

Pondělí

5.5.2014

Úterý

6.5.2014

Středa

7.5.2014

Přesnídávka: cizrnové muffiny, ovoce, bílá káva
Oběd: Polévka francouzská   
  1. Bramborové knedlíky plněné vepř. masem, červené zelí
  2. Šmakoun v zelenině, tmavý rohlík sypaný
Mrkvovo-jablečný džus, mléko, voda (pití k obědu)
Svačinka (MŠ): opečený toust. chléb se sýrem, ředkvička, čaj

Čtvrtek

8.5.2014 Státní svátek 
       
Pátek 9.5.2014

Pondělí

12.5.2014

Úterý

13.5.2014

Středa

14.5.2014

Čtvrtek

15.5.2014

Pátek

16.5.2014

Pondělí

19.5.2014

Úterý

20.5.2014

Středa

21.5.2014

Čtvrtek

22.5.2014

Pátek

23.5.2014

Pondělí

26.5.2014

Úterý

27.5.2014

Středa

28.5.2014

Čtvrtek

29.5.2014

Pátek

30.5.2014

Přesnídávka: špenátová pomazánka, bulka, ovoce, mléko
Oběd: Polévka ruský boršč, Babiččin kotlet (kotlet, hořčice, cibule, sýr), brambor, směs zelených salátů
šťáva, mléko, voda (pití k obědu)
Svačinka (MŠ): rohlík s ochuceným pomazánkovým máslem, čaj

Již na první pohled jídelní lístek školní jídelny v Mařaticích zaujme svojí pestrostí a neotřelostí. Školní jídelna vaří pro děti základní a mateřské školy, většinu dnů v týdnu nabízí pouze jeden  pokrm, ale některé dny umožňuje výběr ze 2 pokrmů. Vedoucí školní jídelny uvádí, že se rozhodli začít vařit bez používání ochucovadel a snaží se o výběr především českých čerstvých potravin. Školní jídelna dokonce sama připravuje některé běžně dostupné potraviny například jogurtové mléko z jogurtu a ovoce. V jídelním lístku mě také zaujala nabídka přesnídávky i dětem na ZŠ. V dnešní době, kdy řada dětí doma nesnídá, považuji tuto možnost za velmi potřebnou.

Polévky

Nabídka polévek je velmi zajímavá. V nabídce správně převažují polévky zeleninové a objevuje se také dvakrát rybí polévka. Pokud se týká nabídky luštěninových polévek nebo polévek s luštěninou, je v tomto měsíci pouze jedna. V tomto případě, bych doporučila častější použití luštěninové zavářky do zeleninových polévek. Z polévek mě zaujala polévka pohanková, jáhlová a polévka mrkvová s ovesnými vločkami.

Hlavní pokrmy

Hlavní pokrmy jsou vhodně zvoleny v souladu s polévkami. Velmi oceňuji, že se neobjevují žádné smažené pokrmy a vhodné množství sladkých pokrmů. Dalším bodem, který stojí za povšimnutí a pochvalu je nulový výskyt uzenin a uzeného masa. Školní jídelna se snaží využívat i pro školní jídelny méně obvyklé suroviny, např. Šmakoun. Z nabízených pokrmů stojí jistě za povšimnutí pečený karbanátek s tvarohem, treska na bazalce a ovocný salát se zakysanou smetanou, který je nabízen ve dni s výběrem ze dvou pokrmů.

Nabídka výběru z pokrmů pouze několikrát do týdne je v současném stavu v pořádku. Pokud by se však školní jídelna rozhodla zařadit výběr z pokrmů každý den, nedoporučovala bych nabízet vždy jeden z pokrmů bezmasý. Je řada dětí, které pokrmy s masem odmítají a dochází pak k tomu, že ve špatně koncipovaném jídelním lístku s možností výběru dovedou nevhodně kličkovat.

Svačiny a přesnídávky

Nabídka přesnídávek a svačin je velice pestrá. Velmi kladně hodnotím různé druhy pečiva, neotřelé pomazánky a domácí pečení.

U přesnídávek a pomazánek bych doporučila častější zařazení rybích pomazánek, které jsou jedním z mála pokrmů z rybího masa, které děti tolerují. Rybí pomazánky by měly být v MŠ nabízeny 3x za měsíc, nejlépe na dopolední svačinu, kdy je ve školce většina dětí.

Dále bych doporučila občasné zařazení mléčných kaší z různých druhů obilovin.

Ze zajímavých receptů bych chtěla upozornit například na cizrnové muffiny, okurkovou pomazánku, tvarohovou misku s ovocem.

V jídelním lístku také stojí za zmínku možnost výběru ze slazených a neslazených nápojů každý den. 

Celkové hodnocení

Je patrné, že tým školní jídelny v Mařaticích dělá svoji práci s nadšením. Proto jim přeji stejně nadšené rodiče i strávníky.

Klady JL:

Nápadité receptury.

Dostatečná nabídka zeleniny a ovoce.

Mléčné výrobky vlastní výroby.

Možnost výběru nápojů.

Vhodné množství sladkých pokrmů.

Nulový výskyt smažených pokrmů a uzenin.

Na co si dát pozor:

Častější zařazení rybích pomazánek.

Kategorie

Známka

Odůvodnění

Spotřební koš

1

Všechny kategorie plněni do limitu +/- 25 %.

Doporučená pestrost stravy

1

V JL je dostatek všech doporučovaných komodit (luštěniny, ryby, zelenina, ovoce, mléko a ml. výrobky). Naopak nedoporučovaných komodit je využíváno v rozumné míře nebo nevyužíváno vůbec (sladké pokrmy, smažené pokrmy, uzeniny).

Nápaditost (originální suroviny, receptury)

1

JL obsahuje velké množství nápaditých receptur a surovin.

Celková známka

1

Průměr známek

Hodnocení provedla:

Mgr. Sylva Šmídová, nutriční terapeut

Ústav preventivního lékařství, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita

V Brně dne 1. 7. 2014

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se