Čtvrtek
1.5.2014 Státní svátek
Pátek 2.5.2014
Pondělí
5.5.2014
Úterý
6.5.2014
Středa
7.5.2014
Přesnídávka: cizrnové muffiny, ovoce, bílá káva
Oběd: Polévka francouzská
1. Bramborové knedlíky plněné vepř. masem, červené zelí
2. Šmakoun v zelenině, tmavý rohlík sypaný
Mrkvovo-jablečný džus, mléko, voda (pití k obědu)
Svačinka (MŠ): opečený toust. chléb se sýrem, ředkvička, čaj
Čtvrtek
8.5.2014 Státní svátek
Pátek 9.5.2014
Pondělí
12.5.2014
Úterý
13.5.2014
Středa
14.5.2014
Čtvrtek
15.5.2014
Pátek
16.5.2014
Pondělí
19.5.2014
Úterý
20.5.2014
Středa
21.5.2014
Čtvrtek
22.5.2014
Pátek
23.5.2014
Pondělí
26.5.2014
Úterý
27.5.2014
Středa
28.5.2014
Čtvrtek
29.5.2014
Pátek
30.5.2014
Přesnídávka: špenátová pomazánka, bulka, ovoce, mléko
Oběd: Polévka ruský boršč, Babiččin kotlet (kotlet, hořčice, cibule, sýr), brambor, směs zelených salátů
šťáva, mléko, voda (pití k obědu)
Svačinka (MŠ): rohlík s ochuceným pomazánkovým máslem, čaj
Již na první pohled jídelní lístek školní jídelny v Mařaticích zaujme svojí pestrostí a neotřelostí. Školní jídelna vaří pro děti základní a mateřské školy, většinu dnů v týdnu nabízí pouze jeden pokrm, ale některé dny umožňuje výběr ze 2 pokrmů. Vedoucí školní jídelny uvádí, že se rozhodli začít vařit bez používání ochucovadel a snaží se o výběr především českých čerstvých potravin. Školní jídelna dokonce sama připravuje některé běžně dostupné potraviny například jogurtové mléko z jogurtu a ovoce. V jídelním lístku mě také zaujala nabídka přesnídávky i dětem na ZŠ. V dnešní době, kdy řada dětí doma nesnídá, považuji tuto možnost za velmi potřebnou.
Polévky
Nabídka polévek je velmi zajímavá. V nabídce správně převažují polévky zeleninové a objevuje se také dvakrát rybí polévka. Pokud se týká nabídky luštěninových polévek nebo polévek s luštěninou, je v tomto měsíci pouze jedna. V tomto případě, bych doporučila častější použití luštěninové zavářky do zeleninových polévek. Z polévek mě zaujala polévka pohanková, jáhlová a polévka mrkvová s ovesnými vločkami.
Hlavní pokrmy
Hlavní pokrmy jsou vhodně zvoleny v souladu s polévkami. Velmi oceňuji, že se neobjevují žádné smažené pokrmy a vhodné množství sladkých pokrmů. Dalším bodem, který stojí za povšimnutí a pochvalu je nulový výskyt uzenin a uzeného masa. Školní jídelna se snaží využívat i pro školní jídelny méně obvyklé suroviny, např. Šmakoun. Z nabízených pokrmů stojí jistě za povšimnutí pečený karbanátek s tvarohem, treska na bazalce a ovocný salát se zakysanou smetanou, který je nabízen ve dni s výběrem ze dvou pokrmů.
Nabídka výběru z pokrmů pouze několikrát do týdne je v současném stavu v pořádku. Pokud by se však školní jídelna rozhodla zařadit výběr z pokrmů každý den, nedoporučovala bych nabízet vždy jeden z pokrmů bezmasý. Je řada dětí, které pokrmy s masem odmítají a dochází pak k tomu, že ve špatně koncipovaném jídelním lístku s možností výběru dovedou nevhodně kličkovat.
Svačiny a přesnídávky
Nabídka přesnídávek a svačin je velice pestrá. Velmi kladně hodnotím různé druhy pečiva, neotřelé pomazánky a domácí pečení.
U přesnídávek a pomazánek bych doporučila častější zařazení rybích pomazánek, které jsou jedním z mála pokrmů z rybího masa, které děti tolerují. Rybí pomazánky by měly být v MŠ nabízeny 3x za měsíc, nejlépe na dopolední svačinu, kdy je ve školce většina dětí.
Dále bych doporučila občasné zařazení mléčných kaší z různých druhů obilovin.
Ze zajímavých receptů bych chtěla upozornit například na cizrnové muffiny, okurkovou pomazánku, tvarohovou misku s ovocem.
V jídelním lístku také stojí za zmínku možnost výběru ze slazených a neslazených nápojů každý den.
Celkové hodnocení
Je patrné, že tým školní jídelny v Mařaticích dělá svoji práci s nadšením. Proto jim přeji stejně nadšené rodiče i strávníky.
Klady JL:
Nápadité receptury.
Dostatečná nabídka zeleniny a ovoce.
Mléčné výrobky vlastní výroby.
Možnost výběru nápojů.
Vhodné množství sladkých pokrmů.
Nulový výskyt smažených pokrmů a uzenin.
Na co si dát pozor:
Častější zařazení rybích pomazánek.
Kategorie |
Známka |
Odůvodnění |
Spotřební koš |
1 |
Všechny kategorie plněni do limitu +/- 25 %. |
Doporučená pestrost stravy |
1 |
V JL je dostatek všech doporučovaných komodit (luštěniny, ryby, zelenina, ovoce, mléko a ml. výrobky). Naopak nedoporučovaných komodit je využíváno v rozumné míře nebo nevyužíváno vůbec (sladké pokrmy, smažené pokrmy, uzeniny). |
Nápaditost (originální suroviny, receptury) |
1 |
JL obsahuje velké množství nápaditých receptur a surovin. |
Celková známka |
1 |
Průměr známek |
Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Šmídová, nutriční terapeut
Ústav preventivního lékařství, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita
V Brně dne 1. 7. 2014