Přeskočit na obsah

Jídelní lístek ZŠ

Základní škola Zlín, příspěvková organizace
Finanční normativy: 24,00 Kč / 26,00 Kč / 29,00 Kč / 29,00 Kč

Pondělí

3.11.

Úterý

4.11.

Středa

5.11.

Čtvrtek

6.11.

Pátek

7.11.

Pondělí

10.11.

Úterý

11.11.

Středa

12.11.

Čtvrtek

13.11.

Pátek

14.11.

Pondělí

17.11. státní svátek

Úterý 18.11.

Středa

19.11.

Čtvrtek

20.11.

Pátek

21.11.

Pondělí

24.11.

Úterý

25.11.

Středa

26.11.

Čtvrtek

27.11.

Pátek

28.11.

Polévka: rozbaš (hrachová polévka s masem)
Hlavní chod: Koblihy s marmeládou, kakao, čaj s citronem, ovoce

V naší ŠJ se stravují žáci dvou ZŠ, studenti SŠ a VŠ, dále zaměstnanci a cizí strávníci.

Odborné hodnocení

V jídelním lístku školní jídelny Hradská je patrná snaha o sledování výživových doporučení. Spotřební koš je dobře plněn v často problematických komoditách, kterými jsou zelenina, ryby a luštěniny. Nedostatek ve spotřebním koši je v kategorii mléko, tento by měla školní jídelna napravit.

Polévky

V jídelním lístku sledujeme především nabídku luštěninových a zeleninových polévek. Školní jídelna v uvedeném měsíci nabízí pouze 2 luštěninové polévky, jejich frekvence by však měla být vyšší a to 3-4x do měsíce. Oproti tomu nabídka zeleninových polévek je dostatečná a pestrá. Školní jídelna využívá obilninových zavářek, jako jsou jáhly, ovesné vločky, pohanku, tyto je možné rozšířit také o bulgur nebo špaldu.

Pro zlepšení plnění spotřebního koše v kategorii mléko bych doporučila častější zařazení mléčných a krémových polévek, ty mohou být ze zeleniny, hub nebo luštěnin.

Hlavní pokrmy

V hlavních pokrmech je nabízen dostatek všech druhů masa. Je chvályhodné, že školní jídelna nabízí jedenkrát za měsíc také králičí maso. Rybí maso je nabízeno v dostatečné frekvenci tj. 2x do měsíce, je dobré, že ani jednou není nabízena smažená úprava ryby.

Pro zvýšení obliby rybích pokrmů bych navrhovala zařazení ryby do oblíbených dětských pokrmů (lasagne, těstoviny, pizza, hamburger apod.).

Luštěninové pokrmy jsou nabízeny také v dostatečné frekvenci tj. 2x do měsíce, tyto bych opět doporučovala v nějaké zajímavé úpravě –falafel, mexické fazole v tortille, čočkové placičky s květákem, přídavky k mletému masu apod.

Uzeniny jsou v uvedeném jídelní lístku nabízeny dvakrát (párek, anglická slanina) s ohledem na výběr kvalitních s dostatečným množstvím masa. Tato frekvence splňuje požadavky doporučené pestrosti stravy.

Nabídka sladkých pokrmů splňuje požadavky doporučené pestrosti stravy tj. pouze 2x v měsíci. U sladkých pokrmů je vhodné dbát na to, aby obsahovaly mléko, mléčné výrobky a ovoce.

Smažené pokrmy jsou v tomto měsíci nabízeny v optimálním množství tj. pouze 2x za měsíc.

Přílohy jsou rovnoměrně a vhodně střídány. Školní jídelna nabízí také méně obvyklé kombinace příloh: rýže s fazolí, zeleninové špecle, bramborová kaše s mrkví.

Pro zlepšení plnění spotřebního koše v kategorii mléko bych doporučovala častější zařazení omáček s obsahem mléka a bramborové kaše.

Doplňky k obědu

Každý den jsou k obědu podávány zelenina, ovoce nebo deserty. Většinou je nabízen výběr ze dvou různých salátů nebo kompotů případně desertů. Saláty jsou nabízeny v zajímavých a neotřelých kombinacích příklad: mrkvový salát s ananasem, zelný salát s celerem, crispy s balkánským sýrem aj. Pro zvýšení nabídky mléka bych doporučila občasné zařazení domácích pudinkových desertů a kaší, případně ovocných koktejlů.

Závěrečné hodnocení

Uvedený jídelní lístek je na několik zmíněných nedostatků vhodně navržený a je patrné, že se tým školní jídelny snaží sledovat nové trendy ve školní kuchyni. Přeji jim tedy ještě více odvahy v různých neobvyklých kombinacích a vstřícnost ze strany strávníků.

Klady JL:

  • Nápadité receptury a zajímavé kombinace.
  • Vhodné množství sladkých jídel
  • Dostatečná nabídka zeleniny a ovoce
  • Dostatečná nabídka luštěnin

Na co si dát pozor

Dostatečné množství mléka (krémové polévky, bramborová kaše, mléčné koktejly).

Kategorie Známka Odůvodnění
Spotřební koš 2 Některé kategorie spotřebního koše nejsou plněny do limitu +/- 25 %. Zejména kategorie mléko. Školní jídelna se však snaží o nápravu.
Doporučená pestrost stravy 1
V JL je snaha o nabídku všech doporučovaných komodit (zelenina, ovoce, mléčné výrobky, luštěniny). Nedoporučovaných komodit (smažené pokrmy, sladké pokrmy, uzeniny) je využíváno v rozumné míře.
Nápaditost (originální suroviny, receptury) 1 V JL je velké množství nápaditých receptur.
Celková známka 1- Průměr známek

Hodnocení provedla

Mgr. Sylva Šmídová

Státní zdravotní ústav, Oddělení podpory zdraví Brno

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se