Přeskočit na obsah

Jídelní lístek

MŠ Štěnovice
Finanční normativy: 37,00 Kč / 40,00 Kč

Úterý

1.4.2014

přesnídávka: bagetka se lněným semínkem, pomazánka z tofu, 100% džus, kedluben
oběd: polévka z červené čočky se zeleninou, obalovaná tilápie, bramborová kaše, šopský salát, minerálka
svačina: tvaroháček, cukrářský piškot, sirup

Středa

2.4.2014

přesnídávka: opečený toast, dětská lučina, ředkvičky, mléko
oběd: polévka francouzská se zeleninou, plněný paprikový lusk v rajské omáčce, rýže jasmínová, sirup
svačina: ovocný salát (kiwi, pomeranč, banán) s bílým jogurtem, čaj zázvorový

Čtvrtek

3.4.2014

přesnídávka: kaiserka, pomazánka drožďová, banán, mléčný koktejl
oběd: polévka drůbková se sýrovým kapáním a zeleninou, kuřecí prsa v mrkvi, brambor, minerálka
svačina: cereálie Chocapic, mléko

Pátek

4.4.2014

přesnídávka: sezamová houska, pomazánka z tresčích jater, paprika, čaj na imunitu
oběd: celodenní odstávka elektřiny – svítek, mléko, jablko
svačina: knuspi s máslem a šunkou, rajče, mléko

Pondělí

7.4.2014

přesnídávka: chléb, pomazánka rybí, rajče, čaj černý s citronem
oběd: polévka masová krémová, čočka na kyselo, vařené vejce, okurka, bagetka, minerálka
svačina: kaiserka, sýr Almette s pažitkou,  hroznové víno, caro

Úterý

8.4.2014

přesnídávka: rohlík, flora, ředkvičky, actimel
oběd: polévka rajčatová s ovesnými vločkami, plněný kapustový list s vepřovým a hovězím masem, bramborová kaše, mrkvový salát, čaj Bio ovocný
svačina: zeleninový salát s mozarellou, sirup

Středa

9.4.2014

přesnídávka: müsli ovocné, mléko, ananas
oběd: polévka hovězí s jáhlami a zeleninou, krůtí prsa na bylinkách, rýže parbolied, cizrnový salát, 100% džus
svačina: bramborové placky, okurka, caro

Čtvrtek

10.4.2014

přesnídávka: chléb s máslem a rajčetem, mléko
oběd: polévka zeleninová, těstoviny penne s kuřecím masem a brokolicí, obloha rajče a paprika, čaj jahodový
svačina: bílý jogurt s medem, ovoce, pramenitá voda

Pátek

11.4.2014

přesnídávka: pohankové zrno, pomazánka tvarohová s pórkem, paprika, mléko
oběd: polévka česneková se zeleninou a chlebem, obalovaný květáček, brambor, tomatový salát, minerálka
svačina: party chléb, křenové máslo, okurka, mléko

Pondělí

14.4.2014

přesnídávka: tmavý toustový chléb s máslem a strouhanou Goudou, kedluben, mléko ochucené
oběd: polévka cibulová s krutony, rybí filé pečené na másle, bramborová kaše, okurkový salát, čaj   s lékořicí, velikonoční perníčky
svačina: velikonoční beránek, ovoce, kakao

Úterý

15.4.2014

přesnídávka: chléb, pomazánka budapešťská, čerstvá kapie, actimel
oběd: polévka cizrnová s houskou, krůtí roládka plněná špenátem, rýže, kukuřice, minerálka
svačina: domácí slaná pletýnka, ovoce, acidofilní mléko

Středa

16.4.2014

přesnídávka: chléb Bayer, pomazánka vaječná, ovoce, mléčný koktejl
oběd: polévka hovězí s drožďovými knedlíčky a zeleninou, králičí hřbet na zelenině, bramborový knedlík, čaj malinový
svačina: řecký jogurt, sirup

Čtvrtek

17.4.2014

přesnídávka: sojová hvězdička, pomazánka mlsný ovčák, ředkvičky, mléko
oběd: polévka z cukety, těstovinový salát s kuřecím masem, rukola, 100% džus
svačina: müsli tyčinka, kakao

Pátek

18.4.2014

přesnídávka: chléb, pomazánka sloní mls (šunka, cibule, okurka, jogurt, sýr), mrkev, čaj černý s citronem
oběd: polévka gulášová, žemlovka s tvarohem a jablky, kakao

Pondělí

21.4.2014

Úterý

22.4.2014

přesnídávka: obložený chlebíček se šunkou a sýrem, okurka, minerálka
oběd: polévka hovězí s játrovou rýží a zeleninou, kovbojské fazole (s lečem), chléb, jablka, čaj jahodový
svačina: cerea rohlík, pomazánka z vepřového masa, čerstvá kapie, sirup

Středa

23.4.2014

přesnídávka: sýrový rohlík, kefírové mléko
oběd: polévka drožďová se zeleninou, krůtí plátek na bazalce, brambory šťouchané, salát z hlávkového zelí, actimel
svačina: ovocný jogurt, piškot, sirup

Čtvrtek

24.4.2014

přesnídávka: bagetka, cizrnová pomazánka, ředkvičky, jablečný mošt, pomeranč
oběd: polévka z jarní zeleniny, hovězí pečeně svíčková, houskový knedlík, čaj borůvka s echinaceou, banán
svačina: chléb, pomazánka z vajec a česneku, hroznové víno, mléko

Pátek

25.4.2014

přesnídávka: ovesná kaše s ovocem, čaj malinový
oběd: polévka rybí se zeleninou, rizoto z vepřového masa se zeleninou sypané sýrem, červená řepa, minerálka
svačina: vícezrnná kaiserka, pomazánka z lučiny, kedluben, mléko

Pondělí

28.4.2014

přesnídávka: žitný chléb, pomazánka tvarohová s pažitkou, ovoce, mléko
oběd: polévka fazolová s krutony, cikánská vepřová roláda, rýže, hlávkový salát, čaj černý s citronem
svačina: bramborová buchta, caro

Úterý

29.4.2014

přesnídávka: knuspi, pomazánka  z krabího masa, mrkev, čaj jahodový
oběd: polévka brokolicová, kuřecí stehna pečená, špecle, řecký salát, minerálka
svačina: šlehaný tvaroh, ovesné vločky, sirup

Středa

30.4.2014

přesnídávka: chléb, pomazánka sýrová, kedluben, 100% džus
oběd: polévka hrstková (hrách, fazole, rýže, kroupy, brambory), losos plátky, brambor, zeleninová obloha, čaj dětský bio na imunitu
svačina: muffiny s bílou polevou a zdobením, ovoce, kakao

Jídelní lístek mateřské školy ve Štěnovicích již na první pohled zaujme řadou nápaditých receptur. Při jeho bližším prozkoumání je patrné, že školní jídelna jídelní lístek pro děti promýšlí velice pečlivě.

Polévky

V jídelním lístku převažují polévky zeleninové a také dostatečné množství polévek luštěninových. Zavářky do polévek jsou pestře voleny, objevují se jáhly i ovesné vločky. Jako zavářky do polévek je dále možné využít bulgur, pohanku, nebo použít menší množství luštěniny. Je správné, že jídelna mateřské školky nevyužívá uzeniny ani do luštěninových polévek.

Hlavní pokrmy

Z hlavních pokrmů mě mile překvapilo zařazení rybího masa 3x v měsíci a také zařazení králičího masa.  Je v pořádku, že v jídelním lístku ve vhodné míře převažuje maso drůbeží nad masem vepřovým a hovězím.
Přílohy k hlavním pokrmům jsou vhodně zvoleny.  Pro větší pestrost může školní jídelna vyzkoušet například různé druhy knedlíků např. s pohankou, cizrnou apod. Další možností, jak nabídku příloh zpestřit je smíchat například rýži s mrkví nebo kukuřicí, případně brambory se špenátem, apod.

V jídelním lístku se objevuje v měsíci pouze jeden sladký pokrm. Bohužel obalované, tedy předpokládám, smažené pokrmy jsou v nabídce  2x v měsíci (obalovaná tilápie a květák). V jídelně mateřské školy by smažený pokrm měl být v nabídce pouze 1x za 6 týdnů.

Přesnídávky a svačiny

Přesnídávky i svačiny jsou moc pěkně kombinované. Objevují se různé druhy pečiva i pečivo celozrnné. Školní jídelna připravuje různé zajímavé typy pomazánek např. z tofu a cizrny.

Spotřební koš

Velice oceňuji, že spotřební koš je v kritických kategoriích (ryba, luštěniny, zelenina a ovce) plněn na 100 a více procent. Pouze kategorie mléka je plněna mírně pod 75 %, zde bych doporučila častější nabídku mléčných nápojů k dopolední svačince (ovocné koktejly, kakao, carro, apod.) případně častější zařazení kaší na svačiny (ovesná, kukuřičná, jáhlová, apod.).

Celkové hodnocení

Jídelní lístek je pěkně koncipován a je vidět, že tým školní jídelny dělá svoji práci s radostí.

Klady JL:

Nápadité receptury
Nevyužívání uzenin v hlavních pokrmech i polévkách
Dostatečná nabídka zeleniny a ovoce
Dostatečná nabídka mléčných výrobků
Dostatečná nabídka pokrmů z ryb a luštěnin

Na co si dát pozor

Zvýšit nabídku mléka (kaše, nápoje)
Omezit smažené pokrmy

Tabulka hodnocení – hodnotíme jako ve škole: 1 – nejlepší, 5 – nejhorší

Kategorie Známka Odůvodnění
Spotřební koš 1 Všechny kategorie plněni do limitu +/- 25
Doporučená pestrost stravy 1 V JL je dostatek všech doporučovaných komodit (luštěniny, ryby, zelenina, ovoce, mléko a ml. výrobky). Naopak nedoporučovaných komodit je využíváno v rozumné míře nebo nevyužíváno vůbec (sladké pokrmy, smažené pokrmy, uzeniny).
Nápaditost (originální suroviny, receptury) 1 JL  obsahuje dostatečné množství nápaditých receptur a surovin.
Celková známka 1 Průměr známek

Hodnocení provedla:

Mgr. Sylva Šmídová, nutriční terapeut
Ústav preventivního lékařství, lékařská fakulta, Masarykova univerzita
V Brně dne 26. 5. 2014

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Berca

    chvalim pomazanky
    Velice se mi na Vasem jidelnicku libi, ze zarazujete tak casto a tolik druhu pomazanek. Dale bych pochvalila podavani sladkych jidel formou mlecnych vyrobku. U hlavnich jidel mi pripada, ze jsou neustale brambory. Co treba zaradit kuskus, bulgur nebo tarhonu? Ale jinak je jidelnicek podle meho gusta.