Úterý
1.4.2014
přesnídávka: bagetka se lněným semínkem, pomazánka z tofu, 100% džus, kedluben
oběd: polévka z červené čočky se zeleninou, obalovaná tilápie, bramborová kaše, šopský salát, minerálka
svačina: tvaroháček, cukrářský piškot, sirup
Středa
2.4.2014
přesnídávka: opečený toast, dětská lučina, ředkvičky, mléko
oběd: polévka francouzská se zeleninou, plněný paprikový lusk v rajské omáčce, rýže jasmínová, sirup
svačina: ovocný salát (kiwi, pomeranč, banán) s bílým jogurtem, čaj zázvorový
Čtvrtek
3.4.2014
přesnídávka: kaiserka, pomazánka drožďová, banán, mléčný koktejl
oběd: polévka drůbková se sýrovým kapáním a zeleninou, kuřecí prsa v mrkvi, brambor, minerálka
svačina: cereálie Chocapic, mléko
Pátek
4.4.2014
přesnídávka: sezamová houska, pomazánka z tresčích jater, paprika, čaj na imunitu
oběd: celodenní odstávka elektřiny – svítek, mléko, jablko
svačina: knuspi s máslem a šunkou, rajče, mléko
Pondělí
7.4.2014
přesnídávka: chléb, pomazánka rybí, rajče, čaj černý s citronem
oběd: polévka masová krémová, čočka na kyselo, vařené vejce, okurka, bagetka, minerálka
svačina: kaiserka, sýr Almette s pažitkou, hroznové víno, caro
Úterý
8.4.2014
přesnídávka: rohlík, flora, ředkvičky, actimel
oběd: polévka rajčatová s ovesnými vločkami, plněný kapustový list s vepřovým a hovězím masem, bramborová kaše, mrkvový salát, čaj Bio ovocný
svačina: zeleninový salát s mozarellou, sirup
Středa
9.4.2014
přesnídávka: müsli ovocné, mléko, ananas
oběd: polévka hovězí s jáhlami a zeleninou, krůtí prsa na bylinkách, rýže parbolied, cizrnový salát, 100% džus
svačina: bramborové placky, okurka, caro
Čtvrtek
10.4.2014
přesnídávka: chléb s máslem a rajčetem, mléko
oběd: polévka zeleninová, těstoviny penne s kuřecím masem a brokolicí, obloha rajče a paprika, čaj jahodový
svačina: bílý jogurt s medem, ovoce, pramenitá voda
Pátek
11.4.2014
přesnídávka: pohankové zrno, pomazánka tvarohová s pórkem, paprika, mléko
oběd: polévka česneková se zeleninou a chlebem, obalovaný květáček, brambor, tomatový salát, minerálka
svačina: party chléb, křenové máslo, okurka, mléko
Pondělí
14.4.2014
přesnídávka: tmavý toustový chléb s máslem a strouhanou Goudou, kedluben, mléko ochucené
oběd: polévka cibulová s krutony, rybí filé pečené na másle, bramborová kaše, okurkový salát, čaj s lékořicí, velikonoční perníčky
svačina: velikonoční beránek, ovoce, kakao
Úterý
15.4.2014
přesnídávka: chléb, pomazánka budapešťská, čerstvá kapie, actimel
oběd: polévka cizrnová s houskou, krůtí roládka plněná špenátem, rýže, kukuřice, minerálka
svačina: domácí slaná pletýnka, ovoce, acidofilní mléko
Středa
16.4.2014
přesnídávka: chléb Bayer, pomazánka vaječná, ovoce, mléčný koktejl
oběd: polévka hovězí s drožďovými knedlíčky a zeleninou, králičí hřbet na zelenině, bramborový knedlík, čaj malinový
svačina: řecký jogurt, sirup
Čtvrtek
17.4.2014
přesnídávka: sojová hvězdička, pomazánka mlsný ovčák, ředkvičky, mléko
oběd: polévka z cukety, těstovinový salát s kuřecím masem, rukola, 100% džus
svačina: müsli tyčinka, kakao
Pátek
18.4.2014
přesnídávka: chléb, pomazánka sloní mls (šunka, cibule, okurka, jogurt, sýr), mrkev, čaj černý s citronem
oběd: polévka gulášová, žemlovka s tvarohem a jablky, kakao
Pondělí
21.4.2014
Úterý
22.4.2014
přesnídávka: obložený chlebíček se šunkou a sýrem, okurka, minerálka
oběd: polévka hovězí s játrovou rýží a zeleninou, kovbojské fazole (s lečem), chléb, jablka, čaj jahodový
svačina: cerea rohlík, pomazánka z vepřového masa, čerstvá kapie, sirup
Středa
23.4.2014
přesnídávka: sýrový rohlík, kefírové mléko
oběd: polévka drožďová se zeleninou, krůtí plátek na bazalce, brambory šťouchané, salát z hlávkového zelí, actimel
svačina: ovocný jogurt, piškot, sirup
Čtvrtek
24.4.2014
přesnídávka: bagetka, cizrnová pomazánka, ředkvičky, jablečný mošt, pomeranč
oběd: polévka z jarní zeleniny, hovězí pečeně svíčková, houskový knedlík, čaj borůvka s echinaceou, banán
svačina: chléb, pomazánka z vajec a česneku, hroznové víno, mléko
Pátek
25.4.2014
přesnídávka: ovesná kaše s ovocem, čaj malinový
oběd: polévka rybí se zeleninou, rizoto z vepřového masa se zeleninou sypané sýrem, červená řepa, minerálka
svačina: vícezrnná kaiserka, pomazánka z lučiny, kedluben, mléko
Pondělí
28.4.2014
přesnídávka: žitný chléb, pomazánka tvarohová s pažitkou, ovoce, mléko
oběd: polévka fazolová s krutony, cikánská vepřová roláda, rýže, hlávkový salát, čaj černý s citronem
svačina: bramborová buchta, caro
Úterý
29.4.2014
přesnídávka: knuspi, pomazánka z krabího masa, mrkev, čaj jahodový
oběd: polévka brokolicová, kuřecí stehna pečená, špecle, řecký salát, minerálka
svačina: šlehaný tvaroh, ovesné vločky, sirup
Středa
30.4.2014
přesnídávka: chléb, pomazánka sýrová, kedluben, 100% džus
oběd: polévka hrstková (hrách, fazole, rýže, kroupy, brambory), losos plátky, brambor, zeleninová obloha, čaj dětský bio na imunitu
svačina: muffiny s bílou polevou a zdobením, ovoce, kakao
Jídelní lístek mateřské školy ve Štěnovicích již na první pohled zaujme řadou nápaditých receptur. Při jeho bližším prozkoumání je patrné, že školní jídelna jídelní lístek pro děti promýšlí velice pečlivě.
Polévky
V jídelním lístku převažují polévky zeleninové a také dostatečné množství polévek luštěninových. Zavářky do polévek jsou pestře voleny, objevují se jáhly i ovesné vločky. Jako zavářky do polévek je dále možné využít bulgur, pohanku, nebo použít menší množství luštěniny. Je správné, že jídelna mateřské školky nevyužívá uzeniny ani do luštěninových polévek.
Hlavní pokrmy
Z hlavních pokrmů mě mile překvapilo zařazení rybího masa 3x v měsíci a také zařazení králičího masa. Je v pořádku, že v jídelním lístku ve vhodné míře převažuje maso drůbeží nad masem vepřovým a hovězím.
Přílohy k hlavním pokrmům jsou vhodně zvoleny. Pro větší pestrost může školní jídelna vyzkoušet například různé druhy knedlíků např. s pohankou, cizrnou apod. Další možností, jak nabídku příloh zpestřit je smíchat například rýži s mrkví nebo kukuřicí, případně brambory se špenátem, apod.
V jídelním lístku se objevuje v měsíci pouze jeden sladký pokrm. Bohužel obalované, tedy předpokládám, smažené pokrmy jsou v nabídce 2x v měsíci (obalovaná tilápie a květák). V jídelně mateřské školy by smažený pokrm měl být v nabídce pouze 1x za 6 týdnů.
Přesnídávky a svačiny
Přesnídávky i svačiny jsou moc pěkně kombinované. Objevují se různé druhy pečiva i pečivo celozrnné. Školní jídelna připravuje různé zajímavé typy pomazánek např. z tofu a cizrny.
Spotřební koš
Velice oceňuji, že spotřební koš je v kritických kategoriích (ryba, luštěniny, zelenina a ovce) plněn na 100 a více procent. Pouze kategorie mléka je plněna mírně pod 75 %, zde bych doporučila častější nabídku mléčných nápojů k dopolední svačince (ovocné koktejly, kakao, carro, apod.) případně častější zařazení kaší na svačiny (ovesná, kukuřičná, jáhlová, apod.).
Celkové hodnocení
Jídelní lístek je pěkně koncipován a je vidět, že tým školní jídelny dělá svoji práci s radostí.
Klady JL:
Nápadité receptury
Nevyužívání uzenin v hlavních pokrmech i polévkách
Dostatečná nabídka zeleniny a ovoce
Dostatečná nabídka mléčných výrobků
Dostatečná nabídka pokrmů z ryb a luštěnin
Na co si dát pozor
Zvýšit nabídku mléka (kaše, nápoje)
Omezit smažené pokrmy
Tabulka hodnocení – hodnotíme jako ve škole: 1 – nejlepší, 5 – nejhorší
Kategorie | Známka | Odůvodnění |
Spotřební koš | 1 | Všechny kategorie plněni do limitu +/- 25 |
Doporučená pestrost stravy | 1 | V JL je dostatek všech doporučovaných komodit (luštěniny, ryby, zelenina, ovoce, mléko a ml. výrobky). Naopak nedoporučovaných komodit je využíváno v rozumné míře nebo nevyužíváno vůbec (sladké pokrmy, smažené pokrmy, uzeniny). |
Nápaditost (originální suroviny, receptury) | 1 | JL obsahuje dostatečné množství nápaditých receptur a surovin. |
Celková známka | 1 | Průměr známek |
Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Šmídová, nutriční terapeut
Ústav preventivního lékařství, lékařská fakulta, Masarykova univerzita
V Brně dne 26. 5. 2014
Autor: Berca
chvalim pomazanky
Velice se mi na Vasem jidelnicku libi, ze zarazujete tak casto a tolik druhu pomazanek. Dale bych pochvalila podavani sladkych jidel formou mlecnych vyrobku. U hlavnich jidel mi pripada, ze jsou neustale brambory. Co treba zaradit kuskus, bulgur nebo tarhonu? Ale jinak je jidelnicek podle meho gusta.