Pondělí
2. 3. 2009
Svačina: Obyčejný chléb s drožďovou pomazánkou, čaj, jablko
Polévka: Špenátová
Hlavní chod: Bramborový guláš, džus
Svačina: Zeleninová miska (mrkev, kedlubna)
Úterý
3. 3. 2009
Svačina: Rohlík s máslem, bílá káva, kiwi
Polévka: S masovými knedlíčky
Hlavní chod: Cizrnové lívance se skořicí, čaj
Svačina: Křehký chléb s paštikou, čaj
Středa
4. 3. 2009
Svačina: Sezamový chléb s lučinou, čaj, paprika
Polévka: Česnečka
Hlavní chod: Plněné bramborové knedlíky uzeným masem, kysané zelí, čaj
Svačina: Banán, ovocné mléko
Čtvrtek 5. 3. 2009
Svačina: Loupák, kakao, pomelo
Polévka: Zeleninová s domácím kapáním
Hlavní chod: Zabijačkový guláš, rýže, džus (vepř. srdce, játra a plec)
Svačina: Pudink, piškoty, čaj
Pátek
6. 3. 2009
Svačina: Česnekový chléb s budapešťskou pomazánkou (tvaroh, máslo, cibulka, sůl, sladká paprika), čaj, jablko
Polévka: Fazolová
Hlavní chod: Holandský řízek (mleté vepř. maso, houska máčená v mléce, sýr cihla), bram. kaše, zelný salát s mrkví, čaj
Svačina: Čoko medvědi s mlékem
Pondělí
9. 3. 2009
Svačina: Chléb s máslem a tresčími játry, čaj, jablko
Polévka: Vločková se zeleninou
Hlavní chod: Hrachová kaše, sekaná ze zvěřiny, červená řepa, džus
Svačina: Veka s nutelovým máslem, vanilkové mléko
Úterý
10. 3. 2009
Svačina: Janovský chléb se žervé, paprika, čaj
Polévka: Ovarová s kroupovou lámankou
Hlavní chod: Krůtí maso v barevné mrkvi, brambory, čaj
Svačina: Medové cookies (cereální výrobek bezpřidaného cukru a barviv), mléko
Středa
11. 3. 2009
Svačina: Moskevský chléb s paštikovou pěnou, salátová okurka, čaj
Polévka: Masový krém
Hlavní chod: Tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou, čaj (omáčka zmrazené jahody povařené s cukrem zahuštěné škrobovou moučkou)
Svačina: Knuspi s vařeným vejcem, čaj (cereální výrobek – chléb)
Čtvrtek
12. 3. 2009
Svačina: Sezamová bulka, pomazánka z červené čočky, čaj, hroznové víno
Polévka: Kulajda
Hlavní chod: Žebrácký kotlet, bram. kaše, džus (vepř. pečeně podušená v troubě, před podáváním sypeme strouhaným sýrem a přeléváme nezahuštěným výpekem)
Svačina: Cereální lupínky, mléko
Pátek
13. 3. 2009
Svačina: Slunečnicový chléb s taveným sýrem, mrkev, čaj
Polévka: Hovězí s rýžovými nudlemi
Hlavní chod: Segedín, houskový knedlík, minerálka
Svačina: Pomelo, jablko, čaj
Pondělí
16. 3. 2009
Svačina: Chléb s máslem a strouhaným sýrem, ředkvičky, čaj
Polévka: Hrachová s cibulovými kroužky
Hlavní chod: Smaž. rybí tvary, nastavovaná kaše, zelný salát, čaj (kaše bramborová nastavená vařenou kroupovou lámankou, ochucená česnekem a majoránkou)
Svačina: Ovocná müsli tyčinka, mléko
Úterý
17. 3. 2009
Svačina: Linecký koláček, kakao, jablko
Polévka: Vývar s ABC
Hlavní chod: Rajská omáčka, hovězí maso zadní vařené, houskový knedlík, minerálka
Svačina: BIO špaldový chléb s bylinkovým máslem, čaj, paprika (máslo rama s petrželovou natí, pórkem a pažitkou, ochucené citronovou šťávou a solí)
Středa
18. 3. 2009
Svačina: Česnekový chléb s tuňákem, čaj, mandarinky
Polévka: S játrovou rýží
Hlavní chod: Zapečené těstoviny s brokolicí a nivou, džus
Svačina: Ovocný jogurt, čaj
Čtvrtek
19. 3. 2009
Svačina: Rohlík s máslem, bílá káva, kedlubna
Polévka: Zeleninový vývar s cizrnovým kapáním
Hlavní chod: Krůtí maso dušené na houbách, rýže, čaj
Svačina: Hruška, piškoty, čaj
Pátek
20. 3. 2009
Svačina: Podmáslový chléb s drůbeží pěnou, rajče, čaj (vařená kuřecí prsa, umeleme a vyšleháme s máslem, dochutíme solí, špetkou hořčice a cibulkou)
Polévka: Zelňačka
Hlavní chod: Musaka s bramborem,míchaný kompot (vepř. plec mletá a zapečená se zeleninou jako haše, podáváme s vařeným bramborem)
Svačina: Cereální lupínky s mlékem
Pondělí 23. 3. 2009
Svačina: Chléb s paštikovým máslem, paprika kapie, čaj
Polévka: Bramborová se žampiony
Hlavní chod: Čočka s vejcem, tiva salát, čaj (červ. řepa, červ.zelí, cibulka)
Svačina: Banán, vanilkové mléko
Úterý
24. 3. 2009
Svačina: Vánočka, vitakáva, jablko
Polévka: Květáková
Hlavní chod: Milánské špagety se sýrem, minerálka
Svačina: BIO rýžový chléb s pažitkovým máslem, čaj
Středa
25. 3. 2009
Svačina: Kyjevský chléb s celerovou pomazánkou, kiwi, čaj
Polévka: Krupicová se zeleninou
Hlavní chod: Krůtí výpečky, labský knedlík, hlávkové červené zelí, čaj
Svačina: Zeleninová miska (kedlubna, rajče, okurka)
Čtvrtek
26. 3. 2009
Svačina: Ovesná BIO kaše s jablky a kakaem, čaj
Polévka: Zeleninová se špaldovými noky
Hlavní chod: Pangasius na pórku, bramborová kaše, džus
Svačina: Křehký chléb se sýrovou pomazánkou, čaj
Pátek
27. 3. 2009
Svačina: Slunečnicový chléb s pastýřskou pomazánkou, mrkev, čaj
Polévka: Se strouháním
Hlavní chod: Dušené kuře na zelenině, rýže, čaj
Svačina: Cereální medvědi s mlékem
Všechny druhy pomazánek jsou dělané před výdejí, nepoužíváme polotovary.
Každé úterý nám děti jezdí na plavecký výcvik, snažíme se proto o vydatnější stravu pro tento den. Když se nám ta drobotina vrátí z bazénu, jsou schopni zbaštit i kuchařky ….
Dle mého názoru hodnocený jídelníček splňuje požadavky pro předškolní stravování s několika výhradami.
Nejprve se zastavíme u přesnídávky a odpolední svačiny. Celkově je nabídka svačinek různorodá. Pestré je zastoupení pomazánek (z červené čočky, celerová, drožďová, budapešťská, drůbeží, sýrová, pastýřská), dále nechybí ryby ani mléčné výrobky. Nabídka paštiky by mohla být nižší, lze nahradit např. kvalitní šunkou, sýrem nebo jiným mléčným výrobkem (jogurt, jogurtový nápoj, zakysané mléko, tvaroh, tvarohová pomazánka). Líbí se mi snaha o častou nabídku čerstvého ovoce a zeleniny. Ideální by sice bylo zařazovat zeleninu či ovoce pravidelně jako doplněk ke každé přesnídávce a svačince, přesto chápu, že to záleží i na finančních možnostech jednotlivé jídelny. Každodenní by také mělo být zařazení mléka, ať už ve formě mléka samotného, kakaa, bílé kávy, mléčného koktejlu nebo ve formě různých druhů kaší či pudinků. Pozor na přílišné zařazování sladkých svačinek, zařazení sladké přesnídávky i sladké odpolední svačinky, jako je to v případě prvního týdne ve čtvrtek (loupák, kakao, pudink, piškoty), je dle mého názoru zbytečné. Navrhovala bych také mírně omezit nabídku tzv. „dětských snídaňových cereálií“ (čoko medvědi, medové cookies, cereální lupínky atd…mají obvykle vysoký obsah cukru, někdy i tuku) a nahradit je celozrnným pečivem nebo kaší z obilovin.
Zastoupení polévek se mi zdá vhodné. Dostatečně často jsou nabízeny polévky zeleninové, vhodná je i nabídka polévek luštěninových, na jídelním lístku se objevují polévky masové a nechybí ani polévky zahuštěné obilovinami. K obměně se k zahuštění polévek dají dále použít pohanka, jáhly, kuskus.
Připomínku bych měla k zařazování jednotlivých polévek ve dnech za sebou, kdy například v 3. týdnu je v úterý vývar s ABC, ve středu polévka s játrovou rýží, ve čtvrtek zeleninový vývar s cizrnovým kapáním, a ve 4. týdnu ve středu polévka krupicová se zeleninou, ve čtvrtek zeleninová polévka se špaldovými noky a v pátek polévka se strouháním. Zdá se mi, že polévky si jsou dosti podobné a navrhovala bych třeba mezi polévku krupicovou se zeleninou a polévku se strouháním vložit například polévku rajskou se zmíněnými špaldovými noky. Pokud jde o špaldové noky, velice se mi líbí jejich použití jako vložky do polévky, stejně jako použití cizrnového kapání do zeleninového vývaru.
Co se ještě týká polévek, příliš se mi nelíbí zařazení polévky ovarové, ovar jako surovinu k přípravě pokrmů pro děti v mateřské škole shledávám zbytečně tučný.
Pokud jde o kombinace polévek a hlavních jídel, zdají se mi v pořádku.
Hlavní pokrmy jsou nejčastěji masové. Zastoupení mas je pestré, zařazováno je maso drůbeží (kuřecí i krůtí), vepřové, hovězí, rybí a z méně obvyklých mas se v jídelníčku objevila zvěřina, což hodnotím velmi pozitivně. Přesto bych vytkla střídání jednotlivých masových pokrmů v měsíci a častější používání vepřového masa. První týden není nabízena žádná drůbež, i když celková měsíční nabídka splňuje požadavky spotřebního koše. Dále vepřové maso v různých podobách je v prvních dvou týdnech nabízeno příliš často (zabijačkový guláš, holandský řízek, uzené maso, žebrácký kotlet, segedín) a v dalších dvou týdnech jen ve formě mleté jako musaka a eventuelně milánské špagety, rozložení se mi zdá nevyrovnané. Navíc vepřové vnitřnosti (viz zabijačkový guláš) a uzené maso bych v předškolním stravování používala opravdu výjimečně.
Z bezmasých jídel jsou zastoupena jak jídla sladká, luštěninová, tak i zeleninová. Nabídka sladkých pokrmů 2 x v měsíci odpovídá doporučením, stejně tak i nabídka pokrmů z luštěnin. Nápadité se mi zdá spojení sladkého pokrmu s pokrmem luštěninovým v podobě cizrnových lívanců se skořicí.
Zařazení různých druhů příloh takřka odpovídá, mírně vyšší je nabídka houskového knedlíku, naopak mírně nižší nabídka těstovin a rýže. Velice chválím zařazení nastavované bramborové kaše kroupovou lámankou.
Z technologických úprav bych jen připomněla, že smažená jídla by se v předškolním stravování měla vyskytovat jen jednou za 6 týdnů, což je překročeno.
Pokud jde o celkovou nabídku ovoce a zeleniny, je bohatá, i když občas chybí ve formě doplňku k obědu nebo svačince. Nabídka nápojů je pestrá, je zařazen čaj, džus, minerální voda, mléko, mléko ovocné, vanilkové, kakao i bílá káva.
Doporučené změny ve stravování – shrnutí
- mírně snížit frekvenci sladkých svačinek (konkrétně dětských snídaňových cereálií) a nabídku paštiky
- co nejčastěji, ideálně ke každé přesnídávce i odpolední svačince podávat jako doplněk střídavě zeleninu a ovoce
- každodenně nabízet mléko v různé formě
- nepoužívat k přípravě pokrmů příliš tučných mas (vnitřnosti, ovar), nabídka masa uzeného by měla být zcela výjimečná
- dávat si pozor na střídání různých pokrmů a jejich rozložení během jednotlivých týdnů i celého měsíce
- smažená jídla nabízet velmi omezeně
Hodnocení provedla:
Mgr. Jana Petrová
Ústav preventivního lékařství
Masarykova univerzita
31.3.2009