Pondělí
3. 1. 2011
Snídaně: Tvarohový hřeben z listového těsta, mléko, ovocný talířek
Polévka: Špenátová s vejcem
Hlavní chod: Špagety s kuřecí směsí Neapol (protlak ochucený bylinkami), šťáva
Svačina: Vícezrnný chléb, česneková pomazánka, čaj s citronem
Úterý
4. 1. 2011
Snídaně: Dýňová houska s pomazánkovým máslem, bílá káva (melta), ovocný talířek
Polévka: Zeleninová, bio hovězí na žampionech, rýže parboleid, ovocný nektar Tropico
Svačina: Vanilkový puding, piškoty, šťáva
Středa
5. 1. 2011
Snídaně: Chléb s rybičkovou pomazánkou, ovocný čaj, zeleninový talířek
Polévka: Fazolová
Hlavní chod: Bramborové šišky s mákem, mléko
Svačina: Rohlík, ovocná přesnídávka, šťáva
Čtvrtek
6. 1. 2011
Snídaně: Slunečnicový rohlík, jogurt bílý (slazený), zelený čaj
Polévka: Mrkvová polévka s kukuřicí
Hlavní chod: Segedínský vepřový guláš, houskový knedlík s cizrnou, ovocný nektar Tropico
Svačina: Chlebánek s máslem a rajským jablkem, šťáva
Pátek
7. 1. 2011
Snídaně: Chléb s medovým máslem, kakao, mandarinky
Polévka: Česnečka s pohankou
Hlavní chod: Kuřecí roláda, bramborová kaše, červená řepa, šťáva
Svačina: Rohlík se strouhaným sýrem, mléko
Pondělí
10. 1. 2011
Snídaně: Chléb se šunkou, zelený čaj, ovocný talířek
Polévka: Bramboračka
Hlavní chod: Žemlovka se skořicí, s jablky a tvarohem, mléko
Svačina: Veka chlebíček s pomazánkovým máslem, obložený zeleninou (paprika, okurka, rajče), šťáva
Úterý
11. 1. 2011
Snídaně: Kefírové mléko jahoda, celozrnný croissant, čaj s citronem
Polévka: Zeleninová
Hlavní chod: Pečený losos na kmíně, bramborová kaše, šťáva
Svačina: Vícezrnný chléb s taveným sýrem a paprikou, šťáva
Středa
12. 1. 2011
Snídaně: Avokádová pomazánka s česnekem, rohlík, ovocný čaj
Polévka: Hovězí vývar
Hlavní chod: Rajská omáčka s bio hovězím, těstoviny, šťáva
Svačina: Mléčný snack Kinder, mléko
Čtvrtek
13. 1. 2011
Snídaně: Kakaová pařížanka, sezamová houska, mléko, ovocný talířek
Polévka: Čočková z červené čočky
Hlavní chod: Kuřecí rizoto, strouhaný sýr, červená řepa, instantní nápoj Bala
Svačina: Pohanková bageta, rybí pomazánka, čaj s citronem
Pátek
14. 1. 2011
Snídaně: Jogurt meruňka, rohlík, mléko
Polévka: Sýrová s pažitkou
Hlavní chod: Vepřové v baby karotce, brambor, ovocný nektar Tropico
Svačina: Ovocná přesnídávka, dlouhé piškoty, šťáva
Pondělí
17. 1. 2011
Snídaně: Šlehaný tvaroh, rohlík, mléko, ovocný talířek
Polévka: Květáková
Hlavní chod: Kuře na smetaně, rýže, šťáva
Svačina: Chléb s nutelou, mléko
Úterý
18. 1. 2011
Snídaně: Chléb s žampionovým sýrem, ovocný čaj, zeleninový talířek
Polévka: Rajská s vločkami
Hlavní chod: Vepřová pečeně, bramborový knedlík s cizrnou, červené zelí, šťáva
Svačina: Jogurt ovocný, dlouhé piškoty, mléko
Středa
19. 1. 2011
Snídaně: Slunečnicový rohlík, pomazánkové máslo, bílá káva
Polévka: Pórková
Hlavní chod: Pečené kuře, hrachová kaše, kyselá okurka, ovocný nektar Tropico
Svačina: Jablkový závin, mléko
Čtvrtek
20. 1. 2011
Snídaně: Ovocná přesnídávka, karlovarský rohlík, ovocný čaj
Polévka: Kmínová s vejcem
Hlavní chod: Kovbojský kotlík (krůtí na kostky, fazole sterilované, kapie, kukuřice, mrkev, protlak), brambor, šťáva
Svačina: Vícezrnný chléb s máslem, kakao, mrkev
Pátek
21. 1. 2011
Snídaně: Sezamová houska s mrkvovou pomazánkou, zelený čaj
Polévka: Špenátová polévka
Hlavní chod: Těstoviny se sýrovou omáčkou a s čerstvou bazalkou, šťáva
Svačina: Müsli tyčinka, mléko, jablko
Pondělí
24. 1. 2011
Snídaně: Vícezrnný chléb s máslíčkem „namaž si sám“, copánkový sýr, mléko, ovocný talířek
Polévka: Rajská s rýží
Hlavní chod: Zapečené těstoviny se špenátem a vejcem, instantní ovocný nápoj Bala
Svačina: Termix, rohlík, mléko
Úterý
25. 1. 2011
Snídaně: Kefírové mléko, rohlík, čaj
Polévka: Zeleninová
Hlavní chod: Kuřecí stehna na kari, kuskus, šťáva
Svačina: Chléb s pomazánkovým máslem, obloha kapie, okurka, rajče, ovocný čaj
Středa
26. 1. 2011
Snídaně: Slunečnicový rohlík, drožďová pomazánka, mléko, ovocný talířek
Polévka: Hovězí vývar
Hlavní chod: Bio hovězí guláš s bramborem, ovocný nektar Tropico
Svačina: Koláč s citronovou pěnou, mléko, kakao
Čtvrtek
27. 1. 2011
Snídaně: Chléb s čerstvým sýrem, bílá káva, ovocný talířek
Polévka: Fazolová
Hlavní chod: Znojemská vepřová pečeně, houskový knedlík s cizrnou, ovocný nektar
Svačina: Ovocná přesnídávka, piškoty, mléko
Pátek
28. 1. 2011
Snídaně: Krupicový dezert, makovka, mléko
Polévka: Rybí
Hlavní chod: Pečené kuře na lečo zelenině, brambor, šťáva
Svačina: Rohlík s eidamem, mléko (kakao)
Pondělí
31. 1. 2011
Snídaně: Chléb s cizrnovou pomazánkou, zelený čaj
Polévka: Zeleninová s drožďovou rýží
Hlavní chod: Vepřové na kmíně, hrášková rýže, ovocný nektar
Svačina: Perník slepovaný, mléko
Jídelna mateřské školky Libice nad Vltavou vaří průměrně okolo 85 – 90 porcí jídel pro děti. Velice chválím vedoucí školní jídelny za snahu o pestrý a zdravý jídelní lístek a oceňuji, že se v jídelním lístku neobjevují žádné uzeniny a smažená jídla. Jídelna využívá bio hovězího masa ze zdrojů od místního chovatele. K jídelnímu lístku mám pouze několik drobných poznámek pro lepší plnění spotřebního koše v kategorii ryby, cukr a mléko.
Polévky
V jídelním lístku je dostatek zeleninových a luštěninových polévek, jednou v měsíci je i rybí polévka. Chválím vedoucí školní jídelny, že se rozhodla nepřidávat uzeniny do luštěninových polévek. Ty se dají nahradit např. opečeným chlebem, sýrem, vejcem, šmakounem, aj. Ze zajímavých polévek bych upozornila na sýrovou polévku s pažitkou. V polévkách se objevují také tradičních obiloviny (pohanka, vločky). Polévky jsou sladěné s hlavními jídly. U polévek bych však upozornila na opakování stejných polévek v měsíci (špenátová, zeleninová, fazolová, rajská). U zeleninových polévek můžeme použít i více atraktivní názvy (např. polévka od krtečka, jarní polévka, polévka ze zahrádky, atd.)
Hlavní jídla
U hlavních jídel oceňuji pouze 2 sladká jídla v měsíci a žádné jídlo s uzeninou nebo smažené. V jídelním lístku je dána přednost vhodnějšímu a méně tučnému drůbežímu masu, ale i ostatní druhy masa jsou rovnoměrně prostřídány. Jídelna využívá možnosti odběru bio – hovězí maso od místního chovatele za příznivou cenu. Jídelně však musím vytknout pouze jeden rybí pokrm v měsíci, u dětí MŠ je vhodné zařazení rybího masa alespoň 2x za měsíc jako hlavní jídlo. S tím souvisí i nedostatečné splnění spotřebního koše v kategorii rybího masa. Jídelnu také chválím za používání luštěnin v dostatečném množství nejenom v polévkách, ale také v hlavních jídlech. Měla bych zde pouze drobnou připomínku, ve 3. týdnu se v jídelním lístku ve třech dnech po sobě objevují luštěniny, bylo by vhodné je rovnoměrně rozdělit do celého měsíce. Ze zajímavých receptů bych upozornila na tyto (pečené kuře s hrachovou kaší, pečený losos na kmínu, kovbojský kotlík, pečené kuře na lečo zelenině).
Přílohy
Přílohy se v jídelním lístku rovnoměrně střídají, objevují se i zajímavé typy příloh jako hrachová kaše, kuskus, hrášková rýže a rýže parboiled. Chválím za použití knedlíků s cizrnou, další zdravější varianty obyčejných knedlíků jsou špaldové knedlíky nebo knedlíky z celozrnné mouky.
Svačinky
Oceňuji snahu jídelny, aby vždy byla zařazena zelenina nebo ovoce na dopolední nebo odpolední svačinku. U svačinek se mi také líbí časté používání celozrnného pečiva a některé zajímavé recepty např. avokádová a cizrnová pomazánka. Oceňuji, že si jídelna peče vlastní výrobky na svačinky, tento faktor má jistě vliv na plnění spotřebního koše v kategorii cukr, přesto však musím vytknout velmi časté zařazení sladkých svačinek. Sladké svačinky bych nahradila rybími pomazánkami, které jsou nedostatkové. Dále by se v jídelním lístku mohlo objevit více zeleninových a tvarohových pomazánek. Další možností jak nahradit sladké na svačiny jsou mléčné kaše (ovesná, pohanková, krupičná), případně müsli s mlékem, které pomohou splnit i dávky mléka. Na svačinky se velmi často objevují piškoty, ty bychom k jogurtům mohli nahradit ovocem případně ořechy, müsli nebo medem. U svačinek se velmi často objevuje pomazánkové máslo, které by bylo vhodné pro pestrost prostřídat např. lučinou, gervais.
Zelenina a ovoce
Zeleniny a ovoce je v jídelníčku dostatek. Každý den se objevuje zeleninová polévka nebo hlavní jídlo se zeleninou a na svačinky je zelenina nebo ovoce samozřejmostí. Využívají se i 100% ovocné džusy, které je vhodné ředit vodou a ve spotřebním koši je řadíme k ovoci. Pokud v menu použijeme luštěniny, už není potřeba přidávat další zeleninový pokrm. U zeleniny bych doplnila také zeleninové saláty k obědu. Dle plnění doporučené pestrosti není vhodné zařazovat dvakrát v měsíci červenou řepu.
Nápoje
V jídelním lístku je pestrá nabídka nápojů. Jsou použity jak různé druhy čajů, šťávy, mléčné nápoje a 100% džusy. U mléčných nápojů si vedoucí stěžuje, že i přes denní nabídku mléka se jí nedaří plnit spotřební koš v této kategorii, jídelna má však dostatečně splněný koš v kategorii mléčných výrobků (169 %) a z pohledu zásad zdravé výživy je tak vše v pořádku. Vedoucí také píše o mléku z farmy, které děti pijí z „buřtíkaté“ lahve mnohem raději. Napadlo mě, zda by bylo možné i ostatní mléko rozlévat do těchto lahví a tak možná zvýšit oblibu mléka u dětí. Dále by bylo možné i zařazení mléčných koktejlů s ovocem, které děti možná lépe přijmou.
Přes drobné výhrady je z jídelního lístku a připsaných poznámek zřejmé, že vedoucí dělá práci s nadšením a zajímá ji spokojenost a zdraví strávníků.
Klady jídelního lístku
- Nulový výskyt uzenin a smažených jídel
- Doporučené množství sladkých pokrmů
- Dostatečné množství luštěnin (v hlavních jídlech i polévkách)
- Dostatečná nabídka zeleniny a ovoce
- Plnění mléčných výrobků
- Pestrá nabídka nápojů
- Zajímavé recepty
Na co si dát pozor
- Opakování stejných jídel v měsíci
- Zařadit více pokrmů z ryb (hlavní jídla, svačinky)
- Omezit množství sladkých svačinek
- Zařadit více zeleninových a tvarohových pomazánek na svačinky
- Omezit používání pomazánkového másla možnost nahradit lučinou a gervais
- Zařadit také mléčné kaše na svačinky
Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Štajnochrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 19. 3. 2010