Přeskočit na obsah

Jídelníček

ZŠ a MŠ Sádek
Finanční normativy: 25,00 Kč / 17,00 Kč / 19,00 Kč

Úterý

1. 2. 2011

Přesnídávka: Chléb se salámovou pomazánkou, rajče, malinový čaj

Polévka: Kuřecí vývar s masem

Hlavní chod: Rizoto se směsí seitan

Doplněk: Čaj s medem, červená řepa

Svačina: Pletýnka se smetanovým sýrem, paprika, školní mléko

Středa

2. 2. 2011

Přesnídávka: Chléb s máslem, okurka, bílá káva

Polévka: Se strouhaným sýrem tofu
Hlavní chod: Záhorácký závitek, houskový knedlík

Doplněk: Mátový čaj

Svačina: Rohlík s tvrdým sýrem, pomeranč, cola cao

Čtvrtek

3. 2. 2011

Přesnídávka: Cereální rohlík s paštikou, okurka, rybízový čaj

Polévka: S vločkovým kapáním

Hlavní chod: Rybí filé zapečené se šunkou, brambory

Doplněk: Černý čaj, zeleninový salát

Svačina: Šlehaný tvaroh, dětské piškoty, banán, čaj rooibos

Pátek

4. 2. 2011

Přesnídávka: Skládaný koláč, jablko, čaj se sirupem

Polévka: Kroupová

Hlavní chod: Bublanina s ovocem

Doplněk: Bílá káva, ovoce

Svačina: Chléb se šunkou, rajče, zelený čaj

Pondělí

7. 2. 2011

Přesnídávka: Chléb s medovým máslem, jablko, mléko

Polévka: Květáková

Hlavní chod: Hovězí maso, rajská omáčka, těstoviny

Doplněk: Zelený čaj

Svačina: Rohlík s tvarohovou pomazánkou, s vejci a šunkou, zelenina, čaj

Úterý

8. 2. 2011

Přesnídávka: Bílá veka s pomazánkou ze salámu, tofu, rajče, bílá káva

Polévka: S rýží

Hlavní chod: Fazolový guláš s vepřovým masem, brambory

Doplněk: Malinový čaj

Svačina: Chléb s rybí pomazánkou, okurka, čaj s medem

Středa

9. 2. 2011

Přesnídávka: Chléb s vajíčkem, okurka, dětský čaj

Polévka: Vločková

Hlavní chod: Moravský vrabec, špenát, houskový knedlík

Doplněk: Mátový čaj

Svačina: Rohlík s máslem, paprika, granko

Čtvrtek

10. 2. 2011

Přesnídávka: Banketka se šunkovou pěnou, paprika, citronový čaj

Polévka: Frankfurtská

Hlavní chod: Kynuté buchty s tvarohem

Doplněk: Cola cao, ovoce

Svačina: Cereální bulka se sýrovou pomazánkou, rajče, mléko

Pátek

11. 2. 2011

Přesnídávka: Makovka, jablko, čaj se sirupem

Polévka: Čočková

Hlavní chod: Játra na cibulce, dušená rýže

Doplněk: Čaj ovocná směs, jogurt

Svačina: Chléb se strouhaným tvrdým sýrem a tofu, okurka, mléko

Pondělí

14. 2. 2011

Přesnídávka: Rohlík s lískooříškovou pomazánkou, jablko, mléko

Polévka: Pórková s amarantovými kuličkami

Hlavní chod: Sekaná pečeně, bramborová kaše

Doplněk: Zelený čaj, zeleninový salát

Svačina: Chléb s pomazánkovým máslem, paprika, čaj s citronem

Úterý

15. 2. 2011

Přesnídávka: Chléb s tuňákem, okurka, malinový čaj

Polévka: S krupicovými noky

Hlavní chod: Hrachová kaše, uzené maso, kyselá okurka

Doplněk: Čaj divoká višeň, chléb

Svačina: Kaiserka s jogurtem, banán, čaj s medem

Středa

16. 2. 2011

Přesnídávka: Cereální rohlík s máslem, paprika, vita káva

Polévka: Kmínová s vejcem

Hlavní chod: Vepřové maso na smetaně, houskový knedlík

Doplněk: Mátový čaj

Svačina: Chléb s vitaminovou pomazánkou, okurka, černý čaj

Čtvrtek

17. 2. 2011

Přesnídávka: Chléb s uzeným tvrdým sýrem, okurka, mléko

Polévka: S játrovými knedlíčky

Hlavní chod: Rýžový nákyp

Doplněk: Džus, ovoce

Svačina: Bulka s masovozeleninovou pomazánkou, rajče, citrónový čaj

Pátek

18. 2. 2011

Přesnídávka: Skládaný koláč, jablko, zelený čaj

Polévka: Houbová

Hlavní chod: Masová směs sypaná sýrem, špagety

Doplněk: Dětský bylinkový čaj

Svačina: Rohlík se smetanovým sýrem, paprika, granko

Pondělí

21. 2. 2011

Přesnídávka: Chléb s džemem, ovoce, granko

Polévka: S rýží a hráškem

Hlavní chod: Hovězí maso, koprová omáčka, houskový knedlík

Doplněk: Mátový čaj

Svačina: Rohlík s paštikou, okurka, čaj s citronem

Úterý

22. 2. 2011

Přesnídávka: Rohlík s hermelínovou pomazánkou, rajče, mléko

Polévka: Z míchaných luštěnin

Hlavní chod: Dětské rybičky, brambory

Doplněk: Rybízový čaj, zeleninový salát

Svačina: Chléb s pomazánkou z tofu, salámu, paprika, dětský čaj

Středa

23. 2. 2011

Přesnídávka: Chléb se smetanovým sýrem, okurka, vanilkové mléko

Polévka: Gulášová

Hlavní chod: Krupicová kaše sypaná grankem

Doplněk: Ibiškový čaj, ovoce

Svačina: Pletýnka s tvarohovou pomazánkou, s tuňákem, rajče, čaj se sirupem

Čtvrtek

24. 2. 2011

Přesnídávka: Banketka s máslem, paprika, bílá káva

Polévka: Česneková

Hlavní chod: Tatranská kotleta, bramborová kaše

Doplněk: Čaj roobois, zeleninový salát

Svačina: Dalamánek s pomazánkou tuti fruti, okurka, citrónový čaj

Pátek

25. 2. 2011

Přesnídávka: Vánočka, ovoce, čaj ovocná směs

Polévka: Brokolicová

Hlavní chod: Kuřecí nudličky na čínský způsob, těstoviny
Doplněk: Zelený čaj

Svačina: Chléb s pomazánkovým máslem, cola cao, rajče

Pondělí

28. února 2011

Přesnídávka: Chléb s cizrnovou pomazánkou, zelenina, čaj s citronem

Polévka: Drůbeží s masem

Hlavní chod: Zeleninové lečo, brambory

Doplněk: Rybízový čaj

Svačina: Rohlík s lískooříškovým krémem, jablko, mléko

Jídelní lístek je sestaven pro děti navštěvující mateřskou školu a základní školu. Tato jídelna připravuje pokrmy pro poměrně malý počet strávníků (cca 70). V tomto jídelním lístku můžeme vidět pár poměrně závažných pochybení. Jedná se zejména o příliš časté zařazování sladkých pokrmů, malý výskyt drůbežího masa a celkem časté zařazování uzenin. Má však i svá pozitiva, např. dostatečnou nabídku zeleniny.

Dopolední a odpolední svačinky

Nejprve bych se chtěla vyjádřit k dopoledním a odpoledním svačinkám. Jsou zde zařazeny jak svačinky sladké, slané, tak i mléčné. Slané svačinky jsou dětem nabízeny nejčastěji (různé druhy pomazánek, tvrdý sýr, salám, vejce, máslo atd.), což je naprosto v pořádku. Naprosto nevhodná však je pomazánka salámová (obsahuje gothajský salám), která je zde dokonce 2x, taktéž paštika není pro děti příliš vhodná a je zde 2x. Masovozeleninová pomazánka by byla úžasná, kdyby se do ní nepoužilo maso uzené, ale pouze vařené. Kritika těchto svačinek je proto, že uzeniny by se v dětském jídelníčku měly vyskytovat co nejméně a nejlépe vůbec. Obsahují velké množství tuku, soli a dalších chuťových látek. Děti si je poměrně rychle oblíbí pro svou výraznou chuť i vůni a ve svém jídelníčku je pak vyžadují častěji.

Vhodné by bylo zařadit častěji různé luštěninové pomazánky (čočková, fazolová, zeleninová s přídavkem luštěnin aj.), zde se vyskytuje pouze cizrnová. Doporučila bych také rozšířit nabídku tvarohových pomazánek (s pažitkou, mrkví, strouhanou okurkou, paprikou aj.). Pozitivně hodnotím neobvyklou pomazánku z Tofu a vitaminovou pomazánku.

Sladké svačinky jsou zařazeny v poměrně vhodném počtu. Chtělo by je však zpestřit, zbytečně se zde 2x objevuje kupovaný skládaný koláč a 2x je také rohlík s lískooříškovým krémem. Mléčných svačinek je zde velmi málo (pouze šlehaný tvaroh a jogurt). Proto by bylo vhodné zvýšit nabídku mléčných svačinek, kterými je možné nahradit sladké svačinky, zařadit lze různé mléčné kaše, kysané mléčné nápoje, pudinky apod.

Co si však zaslouží velkou pochvalu, je přidávání zeleniny k téměř každé slané svačince. Mělo by to být samozřejmostí, ale přesto je spousta jídelen, kde bychom zeleninu hledali jen velmi zřídka. Pro děti je však dostatečný příjem čerstvé zeleniny nesmírně důležitý. Jednak jídlo vypadá na talíři lákavěji, neboť je barevnější, ale především se v dětech vytváří návyk, že zelenina patří ke každému pokrmu.

V pořádku je také každodenní nabídka mléčných nápojů.

Polévky

Co se týče obědů, kombinace polévek s hlavními jídly se mi zdá v pořádku. Zastoupení polévek je pestré, jsou zařazeny polévky zeleninové, zeleninové s obilovinami, luštěninové, vývary, ale také neobvyklá polévka se strouhaným Tofu. Chválím také za přidání amarantu do pórkové polévky.

Hlavní jídla

Hlavní jídla jsou především masová, ale každý týden je zařazeno alespoň jedno bezmasé jídlo, což je v naprostém pořádku. Bezmasé pokrmy však jsou vybrány velmi špatně. Ze šesti bezmasých pokrmů jsou čtyři sladké (krupicová kaše, rýžový nákyp, kynuté buchty s tvarohem, bublanina s ovocem) a pouze dva pokrmy slané (rizoto se směsí sejtan, zeleninové lečo). Čtyři sladké pokrmy v měsíci jsou příliš!!! Doporučují se maximálně dva sladké pokrmy v jednom měsíci. V současné době je zaznamenán rostoucí trend ve výskytu nadváhy a obezity již u malých dětí, a proto by zejména školní jídelny měly dětem nabízet takový jídelníček, který by toto nepodporoval. Sladké pokrmy obsahují velké množství jednoduchých cukrů, které slouží jako zbytečný zdroj energie a navíc zvyšují tvorbu zubního kazu, proto je vhodné se jim spíše vyvarovat.

V masových pokrmech je nejčastěji zastoupeno maso vepřové, méně hovězí, drůbeží a rybí (dětské rybičky, zapečené rybí filé se šunkou). Velký nedostatek vidím v malé nabídce drůbežího masa, které je zde pouze jedenkrát do měsíce (kuřecí nudličky na čínský způsob). Naopak velmi často je dětem podáváno maso vepřové. Chválím však za zařazení neobvyklé suroviny sejtan.

Přílohy

Přílohy jsou pestré, nejčastěji jsou zastoupeny brambory, méně rýže, těstoviny, knedlíky, pečivo a luštěniny, což je v naprostém pořádku.

Doporučené změny ve stravování:

  • Omezit uzeniny
  • Rozšířit nabídku mléčných svačinek
  • Častěji zařadit luštěninové a tvarohové pomazánky
  • Výrazně snížit počet sladkých pokrmů
  • Zvýšit nabídku drůbežího masa
  • Omezit podávání vepřového masa

Hodnocení provedla:

Mgr. Pavla Vašková

Ústav preventivního lékařství

Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

V Brně dne 15. 5. 2011

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se