Úterý
1. 2. 2011
Přesnídávka: Chléb se salámovou pomazánkou, rajče, malinový čaj
Polévka: Kuřecí vývar s masem
Hlavní chod: Rizoto se směsí seitan
Doplněk: Čaj s medem, červená řepa
Svačina: Pletýnka se smetanovým sýrem, paprika, školní mléko
Středa
2. 2. 2011
Přesnídávka: Chléb s máslem, okurka, bílá káva
Polévka: Se strouhaným sýrem tofu
Hlavní chod: Záhorácký závitek, houskový knedlík
Doplněk: Mátový čaj
Svačina: Rohlík s tvrdým sýrem, pomeranč, cola cao
Čtvrtek
3. 2. 2011
Přesnídávka: Cereální rohlík s paštikou, okurka, rybízový čaj
Polévka: S vločkovým kapáním
Hlavní chod: Rybí filé zapečené se šunkou, brambory
Doplněk: Černý čaj, zeleninový salát
Svačina: Šlehaný tvaroh, dětské piškoty, banán, čaj rooibos
Pátek
4. 2. 2011
Přesnídávka: Skládaný koláč, jablko, čaj se sirupem
Polévka: Kroupová
Hlavní chod: Bublanina s ovocem
Doplněk: Bílá káva, ovoce
Svačina: Chléb se šunkou, rajče, zelený čaj
Pondělí
7. 2. 2011
Přesnídávka: Chléb s medovým máslem, jablko, mléko
Polévka: Květáková
Hlavní chod: Hovězí maso, rajská omáčka, těstoviny
Doplněk: Zelený čaj
Svačina: Rohlík s tvarohovou pomazánkou, s vejci a šunkou, zelenina, čaj
Úterý
8. 2. 2011
Přesnídávka: Bílá veka s pomazánkou ze salámu, tofu, rajče, bílá káva
Polévka: S rýží
Hlavní chod: Fazolový guláš s vepřovým masem, brambory
Doplněk: Malinový čaj
Svačina: Chléb s rybí pomazánkou, okurka, čaj s medem
Středa
9. 2. 2011
Přesnídávka: Chléb s vajíčkem, okurka, dětský čaj
Polévka: Vločková
Hlavní chod: Moravský vrabec, špenát, houskový knedlík
Doplněk: Mátový čaj
Svačina: Rohlík s máslem, paprika, granko
Čtvrtek
10. 2. 2011
Přesnídávka: Banketka se šunkovou pěnou, paprika, citronový čaj
Polévka: Frankfurtská
Hlavní chod: Kynuté buchty s tvarohem
Doplněk: Cola cao, ovoce
Svačina: Cereální bulka se sýrovou pomazánkou, rajče, mléko
Pátek
11. 2. 2011
Přesnídávka: Makovka, jablko, čaj se sirupem
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Játra na cibulce, dušená rýže
Doplněk: Čaj ovocná směs, jogurt
Svačina: Chléb se strouhaným tvrdým sýrem a tofu, okurka, mléko
Pondělí
14. 2. 2011
Přesnídávka: Rohlík s lískooříškovou pomazánkou, jablko, mléko
Polévka: Pórková s amarantovými kuličkami
Hlavní chod: Sekaná pečeně, bramborová kaše
Doplněk: Zelený čaj, zeleninový salát
Svačina: Chléb s pomazánkovým máslem, paprika, čaj s citronem
Úterý
15. 2. 2011
Přesnídávka: Chléb s tuňákem, okurka, malinový čaj
Polévka: S krupicovými noky
Hlavní chod: Hrachová kaše, uzené maso, kyselá okurka
Doplněk: Čaj divoká višeň, chléb
Svačina: Kaiserka s jogurtem, banán, čaj s medem
Středa
16. 2. 2011
Přesnídávka: Cereální rohlík s máslem, paprika, vita káva
Polévka: Kmínová s vejcem
Hlavní chod: Vepřové maso na smetaně, houskový knedlík
Doplněk: Mátový čaj
Svačina: Chléb s vitaminovou pomazánkou, okurka, černý čaj
Čtvrtek
17. 2. 2011
Přesnídávka: Chléb s uzeným tvrdým sýrem, okurka, mléko
Polévka: S játrovými knedlíčky
Hlavní chod: Rýžový nákyp
Doplněk: Džus, ovoce
Svačina: Bulka s masovozeleninovou pomazánkou, rajče, citrónový čaj
Pátek
18. 2. 2011
Přesnídávka: Skládaný koláč, jablko, zelený čaj
Polévka: Houbová
Hlavní chod: Masová směs sypaná sýrem, špagety
Doplněk: Dětský bylinkový čaj
Svačina: Rohlík se smetanovým sýrem, paprika, granko
Pondělí
21. 2. 2011
Přesnídávka: Chléb s džemem, ovoce, granko
Polévka: S rýží a hráškem
Hlavní chod: Hovězí maso, koprová omáčka, houskový knedlík
Doplněk: Mátový čaj
Svačina: Rohlík s paštikou, okurka, čaj s citronem
Úterý
22. 2. 2011
Přesnídávka: Rohlík s hermelínovou pomazánkou, rajče, mléko
Polévka: Z míchaných luštěnin
Hlavní chod: Dětské rybičky, brambory
Doplněk: Rybízový čaj, zeleninový salát
Svačina: Chléb s pomazánkou z tofu, salámu, paprika, dětský čaj
Středa
23. 2. 2011
Přesnídávka: Chléb se smetanovým sýrem, okurka, vanilkové mléko
Polévka: Gulášová
Hlavní chod: Krupicová kaše sypaná grankem
Doplněk: Ibiškový čaj, ovoce
Svačina: Pletýnka s tvarohovou pomazánkou, s tuňákem, rajče, čaj se sirupem
Čtvrtek
24. 2. 2011
Přesnídávka: Banketka s máslem, paprika, bílá káva
Polévka: Česneková
Hlavní chod: Tatranská kotleta, bramborová kaše
Doplněk: Čaj roobois, zeleninový salát
Svačina: Dalamánek s pomazánkou tuti fruti, okurka, citrónový čaj
Pátek
25. 2. 2011
Přesnídávka: Vánočka, ovoce, čaj ovocná směs
Polévka: Brokolicová
Hlavní chod: Kuřecí nudličky na čínský způsob, těstoviny
Doplněk: Zelený čaj
Svačina: Chléb s pomazánkovým máslem, cola cao, rajče
Pondělí
28. února 2011
Přesnídávka: Chléb s cizrnovou pomazánkou, zelenina, čaj s citronem
Polévka: Drůbeží s masem
Hlavní chod: Zeleninové lečo, brambory
Doplněk: Rybízový čaj
Svačina: Rohlík s lískooříškovým krémem, jablko, mléko
Jídelní lístek je sestaven pro děti navštěvující mateřskou školu a základní školu. Tato jídelna připravuje pokrmy pro poměrně malý počet strávníků (cca 70). V tomto jídelním lístku můžeme vidět pár poměrně závažných pochybení. Jedná se zejména o příliš časté zařazování sladkých pokrmů, malý výskyt drůbežího masa a celkem časté zařazování uzenin. Má však i svá pozitiva, např. dostatečnou nabídku zeleniny.
Dopolední a odpolední svačinky
Nejprve bych se chtěla vyjádřit k dopoledním a odpoledním svačinkám. Jsou zde zařazeny jak svačinky sladké, slané, tak i mléčné. Slané svačinky jsou dětem nabízeny nejčastěji (různé druhy pomazánek, tvrdý sýr, salám, vejce, máslo atd.), což je naprosto v pořádku. Naprosto nevhodná však je pomazánka salámová (obsahuje gothajský salám), která je zde dokonce 2x, taktéž paštika není pro děti příliš vhodná a je zde 2x. Masovozeleninová pomazánka by byla úžasná, kdyby se do ní nepoužilo maso uzené, ale pouze vařené. Kritika těchto svačinek je proto, že uzeniny by se v dětském jídelníčku měly vyskytovat co nejméně a nejlépe vůbec. Obsahují velké množství tuku, soli a dalších chuťových látek. Děti si je poměrně rychle oblíbí pro svou výraznou chuť i vůni a ve svém jídelníčku je pak vyžadují častěji.
Vhodné by bylo zařadit častěji různé luštěninové pomazánky (čočková, fazolová, zeleninová s přídavkem luštěnin aj.), zde se vyskytuje pouze cizrnová. Doporučila bych také rozšířit nabídku tvarohových pomazánek (s pažitkou, mrkví, strouhanou okurkou, paprikou aj.). Pozitivně hodnotím neobvyklou pomazánku z Tofu a vitaminovou pomazánku.
Sladké svačinky jsou zařazeny v poměrně vhodném počtu. Chtělo by je však zpestřit, zbytečně se zde 2x objevuje kupovaný skládaný koláč a 2x je také rohlík s lískooříškovým krémem. Mléčných svačinek je zde velmi málo (pouze šlehaný tvaroh a jogurt). Proto by bylo vhodné zvýšit nabídku mléčných svačinek, kterými je možné nahradit sladké svačinky, zařadit lze různé mléčné kaše, kysané mléčné nápoje, pudinky apod.
Co si však zaslouží velkou pochvalu, je přidávání zeleniny k téměř každé slané svačince. Mělo by to být samozřejmostí, ale přesto je spousta jídelen, kde bychom zeleninu hledali jen velmi zřídka. Pro děti je však dostatečný příjem čerstvé zeleniny nesmírně důležitý. Jednak jídlo vypadá na talíři lákavěji, neboť je barevnější, ale především se v dětech vytváří návyk, že zelenina patří ke každému pokrmu.
V pořádku je také každodenní nabídka mléčných nápojů.
Polévky
Co se týče obědů, kombinace polévek s hlavními jídly se mi zdá v pořádku. Zastoupení polévek je pestré, jsou zařazeny polévky zeleninové, zeleninové s obilovinami, luštěninové, vývary, ale také neobvyklá polévka se strouhaným Tofu. Chválím také za přidání amarantu do pórkové polévky.
Hlavní jídla
Hlavní jídla jsou především masová, ale každý týden je zařazeno alespoň jedno bezmasé jídlo, což je v naprostém pořádku. Bezmasé pokrmy však jsou vybrány velmi špatně. Ze šesti bezmasých pokrmů jsou čtyři sladké (krupicová kaše, rýžový nákyp, kynuté buchty s tvarohem, bublanina s ovocem) a pouze dva pokrmy slané (rizoto se směsí sejtan, zeleninové lečo). Čtyři sladké pokrmy v měsíci jsou příliš!!! Doporučují se maximálně dva sladké pokrmy v jednom měsíci. V současné době je zaznamenán rostoucí trend ve výskytu nadváhy a obezity již u malých dětí, a proto by zejména školní jídelny měly dětem nabízet takový jídelníček, který by toto nepodporoval. Sladké pokrmy obsahují velké množství jednoduchých cukrů, které slouží jako zbytečný zdroj energie a navíc zvyšují tvorbu zubního kazu, proto je vhodné se jim spíše vyvarovat.
V masových pokrmech je nejčastěji zastoupeno maso vepřové, méně hovězí, drůbeží a rybí (dětské rybičky, zapečené rybí filé se šunkou). Velký nedostatek vidím v malé nabídce drůbežího masa, které je zde pouze jedenkrát do měsíce (kuřecí nudličky na čínský způsob). Naopak velmi často je dětem podáváno maso vepřové. Chválím však za zařazení neobvyklé suroviny sejtan.
Přílohy
Přílohy jsou pestré, nejčastěji jsou zastoupeny brambory, méně rýže, těstoviny, knedlíky, pečivo a luštěniny, což je v naprostém pořádku.
Doporučené změny ve stravování:
-
Omezit uzeniny
-
Rozšířit nabídku mléčných svačinek
-
Častěji zařadit luštěninové a tvarohové pomazánky
-
Výrazně snížit počet sladkých pokrmů
-
Zvýšit nabídku drůbežího masa
-
Omezit podávání vepřového masa
Hodnocení provedla:
Mgr. Pavla Vašková
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 15. 5. 2011