Pátek
1. 4. 2011
Přesnídávka: Chléb s vaječnou pomazánkou, melta mléčný nápoj, ¼ jablíčka
Polévka: Hrstková (čočka červená, hrách, fazole)
Hlavní chod: Vepřová pečeně, špenát, brambory, nápoj pomerančový
Svačina: Chléb s máslem, mrkvička, mléko
Pondělí
4. 4. 2011
Přesnídávka: Houska s ramou, kedlubna, Granko nápoj
Polévka: Kroupová se zeleninou
Hlavní chod: Krůtí roláda se sýrem na bylinkách, šťouchané brambory, Tropico pomeranč
Svačina: Chléb s pomazánkou ředkvičko-tvarohovou, kapie, bílá káva
Úterý
5. 4. 2011
Přesnídávka: Rýžová kaše se skořicí, ¼ jablíčka, mléko
Polévka: Kastelánská
Hlavní chod: Vepřové maso po zagorsku, těstoviny, borůvkový nápoj
Svačina: Chléb s bramborovou pomazánkou a vejci, okurka, Caro nápoj
Středa
6. 4. 2011
Přesnídávka: Žitný chléb se šunkovou pěnou, zeleninová obloha, čaj hruškový
Polévka: Rybí s pohankou
Hlavní chod: Žemlovka s tvarohem a jablky, nápoj malinový
Svačina: Chléb s máslem, banán, bílá káva
Čtvrtek
7. 4. 2011
Přesnídávka: Chléb s čerstvým sýrem, ¼ jablíčka, melta nápoj
Polévka: Cizrnová bílá
Hlavní chod: Pečené kuřecí maso na žampionech, rýže, nápoj broskvový
Svačina: Mrkvový salát, čaj Vanilkové potěšení
Pátek
8. 4. 2011
Přesnídávka: Chléb se zeleninovou pomazánkou, ¼ jablíčka, Caro nápoj
Polévka: Řecká drůbeží
Hlavní chod: Mexický fazolový kotlík s drůbežím masem, brambory, Mattoni pomeranč
Svačina: Osmánek grahamový, mrkvička, ochucené mléko
Pondělí
11. 4. 2011
Přesnídávka: Houska s ramou, mrkvička, kakao
Polévka: Drůbeží vývar s ovesnými nočky
Hlavní chod: Koprová omáčka, vařené vejce, brambory, nápoj borůvkový
Svačina: Jablečný závin, vanilkové mléko
Úterý
12. 4. 2011
Přesnídávka: Chléb s krabím krémem, okurka, čaj čípkový s medem
Polévka: Hrstková (mungo fazole s pohankou)
Hlavní chod: Česnekový kuskus s drůbežím masem, červená řepa
Svačina: Chléb s máslem, ¼ jablíčka, bílá káva
Středa
13. 4. 2011
Přesnídávka: Topinka s čerstvým sýrem, kedlubna, Caro mléčný nápoj
Polévka: Zeleninový vývar s těstovinovou abecedou
Hlavní chod: Vepřová pečeně na paprice, houskový knedlík, nápoj citrus
Svačina: Míchaný kompot, rýžový chlebíček, čaj Vanilkové potěšení
Čtvrtek
14. 4. 2011
Přesnídávka: Cereální mistička, ¼ jablíčka, mléko
Polévka: Krupicová
Hlavní chod: Rybí filé v cizrnovém těstíčku, brambory, dušená zeleninka, nápoj jahoda
Svačina: Chléb s budapešťskou pomazánkou, kapie, Caro nápoj
Pátek
15. 4. 2011
Přesnídávka: Chléb s tofu pomazánkou, zeleninová obloha, čaj Lesní plody s citronem
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Vepřová játra provensálská, rýže, Tropico multivitamin
Svačina: Knuspi chlebíček s pomazánkovým máslem, ¼ jablíčka, bílá káva
Pondělí
18. 4. 2011
Přesnídávka: Houska s ramou, ¼ jablíčka, Malcao mléčný nápoj
Polévka: Kuřecí vývar s drožďovými knedlíčky
Hlavní chod: Vepřová pečeně, fazolová kaše, zelný salát
Svačina: Chléb s nivovou pomazánkou, kapie, čaj Jablko – Echinacea
Úterý
19. 4. 2011
Přesnídávka: Jahodový jogurt, piškoty, mrkvička, mléko
Polévka: Pohanková s čočkou
Hlavní chod: Přírodní karbenátek, brambory, kompot
Svačina: Aroma chléb s tvarohovou rozhudou, ¼ jablíčka, bílá káva
Středa
20. 4. 2011
Přesnídávka: Chléb s rybičkovou pomazánkou, okurka, čaj švestkový
Polévka: Zeleninový vývar s ovesnými vločkami
Hlavní chod: Rajská omáčka, vařené hovězí maso, těstoviny, Tropico višeň
Svačina: Corn Flakes s mlékem, ¼ jablíčka
Čtvrtek
21. 4. 2011
Přesnídávka: Chléb obložený vejci, kapie, melta mléčný nápoj
Polévka: Květáková bílá
Hlavní chod: Drůbeží rizoto se zeleninou, kyselá okurka, nápoj meruňkový
Svačina: Vitamínová mistička (jablko, mrkvička, mandarinka), čaj bylinný s medem
Pátek
22. 4. 2011
Přesnídávka: Chléb s cizrnovou pomazánkou, zeleninová obloha, čaj černý rybíz
Polévka: Rybí s jáhly
Hlavní chod: Čokoládové těstoviny s vanilkovým přelivem, nápoj lesní malina
Svačina: Chléb s máslem, mrkvička, mléko
Pondělí
25. 4. 2011
Velikonoční pondělí
Úterý
26. 4. 2011
Přesnídávka: Jáhlová kaše sypaná perníkem, ¼ jablíčka, třešňový čaj
Polévka: Sýrovo – hrášková krémová
Hlavní chod: Pangasius přírodní na bylinkách, brambory, rajčátko
Svačina: Chléb s luštěninovou pomazánkou, kapie, bílá káva
Středa
27. 4. 2011
Přesnídávka: Chléb s pomazánkou alá humr (vejce, celer, mrkev), kedlubna, melta nápoj
Polévka: Francouzská cibulačka s opečeným pečivem
Hlavní chod: Hovězí svíčková na smetaně, houskový knedlík, nápoj borůvkový
Svačina: Müsli tyčinka, ¼ jablíčka, mléko
Čtvrtek
28. 4. 2011
Přesnídávka: Chléb s masovou pomazánkou, mrkvička, Caro nápoj
Polévka: Horačka
Hlavní chod: Celozrnné těstoviny zapečené s brokolicí a sýrem, okurka salátová
Svačina: Tvarohový koláč s drobenkou, meruňkové jogurtové mléko
Pátek
29. 4. 2011
Přesnídávka: Žitný chléb s drožďovou pomazánkou, ¼ jablíčka, čaj šípkový s medem
Polévka: Zeleninový vývar se špaldovými knedlíčky
Hlavní chod: Azu po tatarsku (drůbeží maso, žampiony, kapie, pórek), rýže, Tropico jahoda
Svačina: Knuspi chlebíček s máslem, ředkvičky, mléko
Jídelní lístek MŠ Hořice je velice pěkně navržený. Vedoucí školní jídelny musím pouze pochválit. V JL se neobjevují žádné uzeniny a smažená jídla, naopak jsou v dostatečné míře zastoupeny rybí a luštěninové pokrmy a zelenina. O kvalitě JL svědčí také skvělé plnění spotřebního koše.
Polévky
Nabídla polévek v JL je pestrá a vhodně navržená. V JL je dostatečné množství luštěninových polévek cca 1 – 2 v týdnu. Velice oceňuji, že se v luštěninových polévkách neobjevují žádné uzeniny. Stejně tak je vhodné, že se 2x v měsíci objevují zajímavé rybí polévky. Školní jídelna také využívá tradiční druhy obilovin v polévkách (kroupy, pohanka, jáhly, špalda). Ze zajímavých polévek bych upozornila na zeleninový vývar se špaldovými knedlíčky, polévku rybí s jáhly, pohankovou s čočkou, polévku sýrovo-hráškovou, polévku hrstkovou z fazolek mungo a s pohankou.
Hlavní jídla
Při hodnocení hlavních jídel oceňuji zajímavé receptury, dostatečnou nabídku rybího masa, luštěninových jídel a vhodné množství zeleniny. Dále oceňuji nulový výskyt uzenin a smažených jídel. Školní jídelna se snaží o to, aby ke každému hlavnímu jídlu byla zeleninová polévka, zelenina v hlavním pokrmu nebo zeleninový salát.
Sladká jídla ve vhodném množství 2x v měsíci. Oceňuji, že bezmasá jídla jsou vybírána tak, aby obsahovala zeleninu a nebyla smažená a obsahovala zdroj kvalitních bílkovin (sýr, mléko, vejce, luštěniny, atd.).
Přílohy se rovnoměrně střídají. U příloh bych ocenila využívání luštěnin jako příloh (vepřová pečeně s fazolovou kaší) a dále použití celozrnných těstovin.
Zajímavé receptury např. vepřové maso po zagorsku (zapečené těstoviny s vepřovým masem a čočkou), mexický fazolový kotlík s drůbežím masem, česnekový kuskus s drůbežím masem, rybí filé v cizrnovém těstíčku.
Přesnídávky a svačiny
Přesnídávky i odpolední svačinky jsou moc pěkně navržené. Téměř ke každé přesnídávce nebo svačince je přidána zelenina nebo ovoce. Oceňuji také, že do pomazánek je přidáván hlavně tvaroh, to jídelně umožňuje dobré plnění mléčných výrobků. Jídelna využívá i luštěniny do pomazánek (tofu a cizrnová pomazánka). Stejně tak oceňuji, že se v týdnu vyskytují max. 1 – 2x sladké svačinky, které jsou navíc často s mlékem nebo tvarohem (jáhlová kaše s perníkem, rýžová kaše se skořicí, tvarohový koláč s jogurtovým mlékem).
V celém jídelním lístku není nic, co by bylo v rozporu s doporučenou pestrostí stravy. Vedoucí jídelny a zajisté také kuchařky musím pouze velice pochválit za obrovskou snahu nabídnout dětem jen to nejlepší. Jídelně bych přála, aby tuto snahu ocenili nejen děti, ale také jejich rodiče.
Klady jídelního lístku:
- Dostatečné množství rybích pokrmů (pomazánky, hlavní jídla, polévky)
- Dostatečné množství luštěnin (přílohy, součást hlavních jídel, polévky, pomazánky)
- Doporučené množství sladkých pokrmů
- Žádné uzeniny a smažená jídla
- Vhodná a pestrá nabídka zeleniny, zeleninových salátů a ovoce (svačinky, hlavní jídla, polévky)
- Plnění mléka a mléčných výrobků
- Zajímavé receptury
Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Štajnochrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 8. 6. 2010
Autor: zuza
ovoce
Mně se zdá malá pestrost ovoce, dáváme i pomeranče, banány, hrušky, kiwi, apod.
Autor: andy
ovoce
Také se mi zdá malý výběr ovoce a nechápu 1/4 jablíčka, dáváme vždy celé, jen nejmenším školkařům dáváme 1/2, ale 1/4 se mi zdá hodně malounko
Autor: hujerka
ovoce
Nechápu, jak s takovou minimální nabídkou ovoce
a zeleniny může být splněn SK na více, jak 100%.
Autor: áča
polévka
prosím,co je kastelánská polévka,prosím o recept.děkuji