Přeskočit na obsah

Jídelníček

Centrum sociálních služeb

Úterý

1. 3. 2011
Snídaně: Pomazánka pórková, chléb, čaj s mlékem
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Hrstková
Hlavní chod: Ryba pod peřinkou, bramborová kaše, salát
Svačina: Acidofilní mléko, rohlík
Večeře: Drůbeží játra na cibulce, rýže

Středa

2. 3. 2011
Snídaně: Rohlíky, rama, šunka, ovocný čaj
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Ragú
Hlavní chod: Dukátové buchtičky, ovocný čaj
Svačina: Cerea rohlík, tavený sýr Blaník, ovocný čaj
Večeře: Pomazánka celerová ala humr, chléb celozrnný, ovocný čaj

Čtvrtek

3. 3. 2011
Snídaně: Pomazánka jablečná, selský rohlík, bílá káva
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Risi – bisi
Hlavní chod: Uzené kuřecí stehno, bramborová kaše, salát, čaj
Svačina: Ovocný jogurt, rohlík, čaj
Večeře: Vepřová pečeně, dušená zelenina, kuskus, čaj

Pátek

4. 3. 2011
Snídaně: Pomazánka tvarohová, rohlíky, čaj
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Jarní
Hlavní chod: Zbojnický skřivan, mozaiková rýže, čaj
Svačina: Müsli tyčinka, jablko, čaj
Večeře: Dušený špenát, brambory, vejce, čaj

Sobota

5. 3. 2011
Snídaně: Corny sezam, máslo, tvrdý sýr eidam, čaj
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Bramborová s houbami
Hlavní chod: Zapečené těstoviny, salát, čaj
Svačina: Vanilkový pudink, rohlík, čaj
Večeře: Čočková pomazánka, chléb, ovocný čaj

Neděle

6. 3. 2011
Snídaně: Maxiloupák, granko
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Vývar s nudlemi
Hlavní chod: Vepřové výpečky, dušená kapusta, brambory, čaj
Svačina: Pomazánka vitamínová, veka, čaj
Večeře: Chléb, sýr Cottage, paprika, čaj

Pondělí

7. 3. 2011
Snídaně: Rohlíky, sýr Duko, čaj
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Celerová
Hlavní chod: Rajská omáčka, hovězí vařené, těstoviny, ovocný čaj
Svačina: Chléb, flóra, med, čaj
Večeře: Květákový nákyp, brambory, salát, čaj

Úterý

8. 3. 2011
Snídaně: Pomazánka ředkvičková, chléb, čaj s mlékem
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Se sójovými boby
Hlavní chod: Závitek mistra Jana Husa (vepřová kotleta, gouda, niva, vejce), brambory, salát, čaj
Svačina: Ovocný jogurt, rohlík, čaj
Večeře: Maso dvou barev, rýže, čaj

Středa

9. 3. 2011
Snídaně: Rohlíky, máslo, džem, čaj
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Vývar s kapáním
Hlavní chod: Plíčka na smetaně, houskový knedlík, čaj
Svačina: Chlebová hvězda, rama, šunka, čaj
Večeře: Cizrnový salát s pórkem, tmavý chléb, čaj

Čtvrtek

10. 3. 2011
Snídaně: Pomazánka mozaiková, bylinková bagetka, bílá káva
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Kmínová
Hlavní chod: Kovbojské fazole, chléb, čaj
Svačina: Tvaroh s pažitkou, rohlík, čaj
Večeře: Vepřový gratinovaný plátek, brambory, salát, čaj

Pátek

11. 3. 2011
Snídaně: Pomazánka rybičková, chléb, čaj
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Zeleninová s krupicovými noky
Hlavní chod: Mozaiková roláda (kuřecí roláda se zeleninou), rýže, kompot
Svačina: Cerea rohlík, rama, tvrdý sýr, čaj
Večeře: Švestkový koláč, granko

Sobota

12. 3. 2011
Snídaně: Pomazánka drožďová, corny sezam, čaj
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Jáhlová
Hlavní chod: Znojemská pečeně, těstoviny, čaj
Svačina: Cremaviva (tvarohový krém), rohlík, čaj
Večeře: Šestizrnná bageta, pomazánkové máslo s pažitkou, zelenina, čaj

Neděle

13. 3. 2011
Snídaně: Makový závin, kakao
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Bujón s těstovinou
Hlavní chod: Sekaná pečeně, bramborová kaše, salát, čaj
Svačina: Veka, tavený sýr, čaj
Večeře: Chléb, šunková pěna, zelenina, čaj

Pondělí

14. 3. 2011
Snídaně: Pomazánka budapešťská, rohlíky, čaj
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Vývar s nudlemi
Hlavní chod: Slepice na paprice, těstoviny, čaj
Svačina: Chléb, pomazánkové máslo, ředkvičky, čaj
Večeře: Vepřový plátek, brambory, dušený hrášek, čaj

Úterý

15. 3. 2011
Snídaně: Pomazánka sýrová, chléb, čaj
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Hašé
Hlavní chod: Bavorské vdolečky, čaj
Svačina: Ovocný jogurt, rohlík, čaj
Večeře: Rybí paela po česku (rizoto se zeleninou a krabími tyčinkami), salát, čaj

Čtvrtek

16. 3. 2011
Snídaně: Tvarohová mřížka, granko
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Špenátová
Hlavní chod: Pařížský kuřecí řízek (v česnekovém těstíčku), bramborová kaše, salát, čaj
Svačina: Chlebová hvězda, pomazánka s jarní cibulkou, čaj
Večeře: Chléb, flóra, sýr President Camembert, rajče, čaj

Pátek

17. 3. 2011
Snídaně: Pomazánka pažitková, chléb, čaj
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Roštěnka na celeru, rýže, čaj
Svačina: Vanilkový termix, rohlík, čaj
Večeře: Zapečené brambory s uzeným masem a zeleninou, salát, čaj

Pátek

18. 3. 2011
Snídaně: Pomazánka pórková, rohlíky, čaj
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Zeleninová s kuskusem
Hlavní chod: Provensálské kotlety v sýrové omáčce, brambory, salát, čaj
Svačina: Cerea rohlík, rama, pažitka, čaj
Večeře: Čočka na kyselo, chléb, okurek, vejce, čaj

Sobota

19. 3. 2011
Snídaně: Pomazánka tvarohová s mrkví, chléb, čaj
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Rajská
Hlavní chod: Hovězí po zahradnicku, těstoviny, čaj
Svačina: Mléčná rýže, rohlík, čaj
Večeře: Rohlíky, drůbeží párky, hořčice, zelenina, čaj

Neděle

20. 3. 2011
Snídaně: Jablečný závin, kakao
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Vývar s písmenky
Hlavní chod: Záhorácký závitek (vepřová kýta, kysané zelí), brambory, salát, čaj
Svačina: Veka, rama, tvrdý sýr, čaj
Večeře: Chléb, pomazánka bramborová, zelenina, čaj

Pondělí

21. 3. 2011
Snídaně: Pomazánka z třené nivy, chléb, čaj
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Fazolová
Hlavní chod: Pečené kuře, rýže, salát, čaj
Svačina: Ovocný jogurt, rohlík, čaj
Večeře: Vepřový plátek na bazalce, těstoviny, čaj

Úterý

22. 3. 2011
Snídaně: Pomazánka šunková pěna, rohlíky, čaj s mlékem
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Krupicová
Hlavní chod: Filety mahi-mahi po třeboňsku (se žampiony, okurkami, slaninou a drcenými rajčaty), brambory, čaj
Svačina: Cerea rohlík, máslo, pórek, čaj
Večeře: Rýžový nákyp, kompot, čaj

Středa

23. 3. 2011
Snídaně: Chléb, máslo, sýr eidam, čaj
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Zeleninová s bramborem
Hlavní chod: Plněný bramborový knedlík, dušené zelí, čaj
Svačina: Vanilkový pudink, rohlík, čaj
Večeře: Bavorská pomazánka (žervé sýr, šunka, cibule, rama), šestizrnná bageta, zelenina, čaj

Čtvrtek

24. 3. 2011
Snídaně: Plundrový závin s pudinkovo-malinovou náplní, bílá káva
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Kulajda
Hlavní chod: Vepřové na pórku, mozaikový kuskus (se zeleninou)
Svačina: Chléb, tavený sýr, čaj
Večeře: Bramborový guláš, pletýnka, čaj

Pátek

25. 3. 2011
Snídaně: Pomazánka uherská pěna, chléb, čaj
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Boršč
Hlavní chod: Sýrový nákyp, bramborová kaše, salát, čaj
Svačina: Perník, jablko
Večeře: Kuřecí plátek s mexickou zeleninovou směsí, rýže, čaj

Sobota

26. 3. 2011
Snídaně: Pomazánka vaječná, corny sezam, čaj
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Brokolicová
Hlavní chod: Myslivecká směs (vepřová kýta, játra, žampiony, koření, sterilované okurky, troška vína), rýže, čaj
Svačina: Ovocný tvaroh, rohlík, čaj
Večeře: Obložený talíř (tvrdý sýr, šunka, máslo, vejce, zelenina), chléb

Neděle

27. 3. 2011
Snídaně: Vánočka, granko
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Vývar s drožďovou zavářkou
Hlavní chod: Holandský řízek (vepřová plec, gouda, vejce), bramborová kaše, salát, čaj
Svačina: Veka, rama, salám vysočina, čaj
Večeře: Pomazánka vitamínová (tavený sýr, mrkev, cibule, zeleninová směs, rama), sušický chléb, zelenina, čaj

Pondělí

28. 3. 2011
Snídaně: Pomazánka jarní, rohlík, čaj
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Cibulová s opečenkou
Hlavní chod: Boloňské špagety, čaj
Svačina: Chléb, rama, džem, čaj
Večeře: Studentský řízek, brambory, salát, čaj

Úterý

29. 3. 2011
Snídaně: Pomazánka rozhuda, chléb, čaj
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Kuřecí raebit (zapečené kuřecí nudličky s pórkem, žampiony a vejci), bramborová kaše, salát, čaj
Svačina: Ovocný jogurt, rohlík, čaj
Večeře: Vepřová kýta s brokolicí, těstoviny, čaj

Středa

30. 3. 2011
Snídaně: Makový závin, kakao
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Hráškový krém
Hlavní chod: Španělský ptáček, rýže, čaj
Svačina: Chlebová hvězda, rama, strouhaný sýr, čaj
Večeře: Bylinkové pomazánkové máslo, chléb, zelenina, čaj

Čtvrtek

31. 3. 2011
Pomazánka: Sýrová s jarní cibulkou, chléb, čaj
Přesnídávka: Ovoce
Polévka: Zeleninová s kuskusem
Hlavní chod: Vepřová pečeně, dušená mrkev, brambory, čaj
Svačina: Termix, rohlík, čaj
Večeře: Halušky se zelím a uzeným masem, čaj

Tento hodnocený jídelní lístek pro celodenní stravování je určen strávníkům v domovech pro osoby se zdravotním a mentálním postižením. Věkové rozpětí klientů je značně široké, z větší části jsou klienti věku 10 let a výše. Sestavování i hodnocení jídelního lístku je tedy značně obtížné, neboť požadavky na stravování dětí se liší od požadavků na stravování dospělých, které nejsou tak přísné. Jídelní lístek pro celodenní stravování určený pro dětské strávníky by měl respektovat požadavky spotřebního koše a shodně i u dospělých se snažit o plnění potravinové pyramidy. V případě tohoto jídelního lístku se mi velice líbí, že rozhodně není fádní, vedle klasických pokrmů se v něm objevují zajímavé receptury s pěknými a netradičními názvy (polévka risi-bisi, závitek mistra Jana Husa, filety mahi-mahi po třeboňsku, rybí paela po česku atd). Z hlediska dětských strávníků bych upozornila na častější zařazování uzenin a uzeného masa, jinak k jídelnímu lístku nemám zásadní připomínky, je pěkně navržený, pestrý a nápaditý. Velice oceňuji, že při sestavování lístku a výběru jednotlivých pokrmů jsou brány v úvahu nejen chutě strávníků, ale i zásady správné výživy.

Měsíční a týdenní hodnocení
Z hlediska měsíčních frekvencí hodnotíme především výskyt smažených a sladkých pokrmů v hlavních jídlech (obědy a večeře) a dále množství uzenin a vnitřností. Z hlediska jednotlivých týdnů pak sledujeme zejména výskyt rybího masa a luštěnin.
Výskyt smažených i sladkých pokrmů mi opravdu udělal radost, neboť není vysoký. Zcela správně je smažené zařazeno pouze 2x v měsíci, sladký pokrm pak 4x, a to 2x na oběd a 2x na večeři, k čemuž rozhodně nemám připomínky.
Upozornila bych ale na vyšší výskyt uzenin a uzeného masa, minimálně tedy z hlediska dětských strávníků. Ideálně by se u dětí školního věku uzeniny či uzené maso měly objevit maximálně 1-2x za měsíc, což samozřejmě v případě celodenního stravování a studených večeří může být obtížnější. Pokud je to v silách stravovacího provozu, bylo by vhodné alespoň u dětí například uzené kuřecí stehno zaměnit za klasické neuzené, nebo těstoviny zapéci místo s uzeným masem s masem vepřovým či kuřecím opět v neuzené podobě anebo zaměnit za tolerovanou uzeninu, šunku.
Pokud jde o nabídku luštěnin, luštěniny se vyskytují poměrně často, každý týden je zařazen alespoň jeden pokrm s obsahem luštěnin, což je z výživového hlediska velmi správné. Chválím zařazení netradiční polévky se sójovými boby, dále využití luštěnin v pomazánkách (čočková a fazolová) a pěknými recepty jsou i cizrnový salát s pórkem a kovbojské fazole. Možná bych jen pokrm kovbojské fazole zařadila na jiný den a ne ihned druhý den po luštěninové večeři.
Pokrmy z ryb jsou v jídelním lístku zařazeny o něco méně častěji, než by bylo v ideálním případě (ideálně alespoň 1-2x za týden ve formě hlavních pokrmů, polévek, pomazánek, salátů atd.), přesto nabídka není zanedbatelná a je chvályhodná. Zvláště bych však chtěla vyzdvihnout, že ani jeden pokrm není tradiční smažené filé, ale využity jsou pěkné receptury (ryba pod peřinkou, rybí paela po česku, filety mahi-mahi, rybičková pomazánka).

Hodnocení denní
V případě denního hodnocení sledujeme výskyt jednotlivých potravinových skupin (obiloviny, ovoce, zelenina, maso, mléko, mléčné výrobky) v denních jídlech dle potravinové pyramidy.

Zelenina a ovoce v JL
Velice mne potěšilo, že se každý den na jídelním lístku vyskytuje ovoce i zelenina. V případě zeleniny bych chtěla pochválit pestrou nabídku zeleninových polévek, využití zeleniny v hojném počtu rozmanitých pomazánek (pórková, ředkvičková, tvarohová s mrkví, s pažitkou, s jarní cibulkou, jarní, vitaminová, bramborová…). Zelenina nechybí ani jako součást hlavních pokrmů, stejně jako zeleninové saláty. Velice se mi líbí i kombinace zeleniny s přílohami (mozaiková rýže, mozaikový kuskus). Ovoce je zařazeno pravidelně k dopolední svačince, zajímavým receptem s využitím ovoce je jablečná pomazánka.

Obiloviny
Ze skupiny obilovin bychom denně měli zařadit 3-6 porcí, což obvykle není problém plnit, stejně tak v případě tohoto jídelního lístku. Pokud jde o druhy obilovin z výživového hlediska, je velice žádoucí snažit se zařazovat vedle klasických potravin i potraviny celozrnné. Z hlediska zvýšení pestrosti pak občas zařadit i méně využívané druhy obilovin. V rámci možností hodnocený jídelní lístek tyto aspekty splňuje. Vedle klasických obilovin je výběr zpestřen zařazením jáhel a kuskusu v polévce, využití kuskusu jako přílohy. Vedle klasických druhů pečiva jako rohlíky a chléb jsou zařazeny i další druhy pečiva – cerea rohlík, corny sezam, selský rohlík, šestizrnná bageta, chlebová hvězda, celozrnný chléb, sušický chléb, bylinková bagetka. Zařazeno je i pečivo sladké, frekvence ale není nijak přehnaně vysoká, a müsli tyčinka. Ke zpestření této skupiny lze dále využít ovesné vločky či pohanku, například jako zavářku do polévky nebo jako kaši. Podíl celozrnných potravin můžeme navýšit vedle zařazení celozrnného pečiva i přidáním celozrnné mouky.

Mléko a mléčné výrobky
Dle potravinové pyramidy je doporučený výskyt mléka a mléčných výrobků 2-3x denně. Jídelní lístek těchto ideálních hodnot sice nedosahuje každý den, přesto je však každý den potravina z této skupiny alespoň jednou, mnohdy i dvakrát zařazena. Vhodné z hlediska správného fungování trávicího traktu je zařazení zakysaných mléčných výrobků (jogurt, acidofilní mléko), z hlediska navýšení spotřeby mléka je výborné jeho využití v nápojích (kakao, bílá káva, čaj s mlékem, mléko). V případě mléčných nápojů lze nabídku rozšířit i o velice oblíbené mléčné ovocné koktejly. Dále je jídelní lístek bohatý na další hodnotné mléčné výrobky a jejich využití v recepturách je časté (tvarohové pomazánky, tvarohové krémy, pudink, sýrová pomazánka, sýrová omáčka, sýr Cottage, sýr tvrdý, sýr Camembert, sýr tavený, třená niva, rýžový nákyp, sýrový nákyp, kulajda atp.)

Maso a bezmasé pokrmy
Každý den dle potravinové pyramidy by na našem talíři měl být 1-2x denně pokrm obsahující maso, vejce nebo luštěniny. Stejně vhodné je, aby alespoň 1-2 hlavní denní pokrmy (v tomto případě snídaně, oběd, večeře) byly bezmasé. Jinak řečeno, není nutné a ani vhodné konzumovat maso v každém hlavním pokrmu, avšak alespoň jednou denně bychom měly zařadit pokrm s obsahem masa, vajec nebo luštěnin.
V případě tohoto jídelního lístku jsou opět tyto parametry splněny.

Ostatní
V případě dalšího hodnocení u polévek bych měla malou poznámečku, hned dva dny za sebou máte zařazený bujón s těstovinou a vývar s nudlemi. Ke kombinacím polévek s hlavními pokrmy ani ke kombinaci jednotlivých denních jídel nemám připomínky. Pokud jde o přílohy, opět musím pochválit sporé zařazení knedlíků – pouze 1x houskový a 1x bramborový. Vhodně jsou zařazeny i ostatní druhy příloh.
Pitný režim je plněn různými druhy čajů, dále mlékem, bílou kávou a kakaem. Jak píšete, situace s nápoji se vám jeví jako neuspokojivá, přesto není nijak bezútěšná, navíc zlepšení se řeší a je ve zkušebním provozu, takže rozhodně situaci vidím pozitivně a hlavně fandím, ať vše vyjde.

Co říci na závěr, hodnocení tohoto jídelního lístku pro mne bylo opravdu radostí, velice mne totiž těší, že stravování vašich klientů není pouze každodenním zaměstnáním, ale z jídelního lístku je patrné hlavně nadšení a snaha o co nejkvalitnější a nejpestřejší výživu vašich klientů sledující vedle jejich chutí i výživové trendy a zásady správné výživy. Celkově jídelní lístek hodnotím pozitivně, a jak jsem psala výše, jedinou výtkou v případě dětských strávníků je častější zařazování uzenin a uzeného masa. Hlavně přeji další pěkné a nápadité receptury jako v tomto měsíci, neutuchající nadšení v práci a hlavně co nejvíce spokojených klientů.

Hodnocení provedla:
Mgr. Jana Petrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 26. 6. 2011

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se