Přeskočit na obsah

Jídelníček

ZŠ a MŠ Malšice
Finanční normativy: 18,00 Kč / 21,00 Kč / 23,00 Kč

Čtvrtek

1. 9. 2011
Polévka: Hovězí se smaženým hráškem
Hlavní chod: Zapečené brambory s kuřecím masem a zeleninou Bonduelle
Doplněk: Okurkový salát, čaj

Pátek

2. 9. 2011
Polévka: Brokolicová
Hlavní chod: Špagety s tuňákem a se sýrem
Doplněk: Nektarinky, čaj

Pondělí

5. 9. 2011
Polévka: Hovězí s fridátovými nudlemi
Hlavní chod:
1. Zapečené těstoviny s brokolicí a kuřecím masem, mrkvový salát s jablky, čaj
2. Vepřové kotlety po venkovsku (slanina, žampiony, rajčata, pórek), rýže, čaj

Úterý

6. 9. 2011
Polévka: Bramborová
Hlavní chod:
1. Kapří řízek (mleté kapří maso), bramborová kaše, kompot, čaj
2. Fazole po kovbojsku (studený salát), chléb, čaj

Středa

7. 9. 2011
Polévka: Slepičí s těstovinou
Hlavní chod:
1. Hovězí maso vařené, rajčatová omáčka, houskový knedlík
2. Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, mléko
Doplněk: Nektarinky, tropico nápoj (džus)

Čtvrtek

8. 9. 2011
Polévka: Kapustová
Hlavní chod:
1. Plněná vepřová roláda, rýže
2. Smažený karbanátek, brambory maštěné máslem
Doplněk: Rajčatový a paprikový salát, čaj

Pátek

9. 9. 2011
Polévka: Hovězí s kuskusem
Hlavní chod:
1. Krůtí prsa na slanině, brambory, čaj
2. Vepřová játra po tyrolsku, rýže, čaj

Pondělí

12. 9. 2011
Polévka: Dršťková, rohlík
Hlavní chod:
1. Jogurtové knedlíky s jahodovým přelivem, mléko, čaj
2. Jáhlové zeleninové rizoto se sýrem, kyselá okurka, čaj

Úterý

13. 9. 2011
Polévka: Hovězí s bulgurem
Hlavní chod:
1. Štěpánská hovězí pečeně, těstoviny
2. Kuřecí prsa na kari, rýže
Doplněk: Hroznové víno, ovocný nápoj, čaj

Středa

14. 9. 2011 
Polévka: Kulajda
Hlavní chod:
1. Kuřecí stehno na česneku, rýže
2. Vepřová pečeně se šunkou, brambory
Doplněk: Ovocný jogurt, čaj

Čtvrtek

15. 9. 2011
Polévka: Hovězí se strouháním
Hlavní chod:
1. Chilli con carne (vepřová plec), chléb
2. Rybí filé zapečené se sýrem a smetanou, brambory
Doplněk: Müsli tyčka, čaj

Pátek

16. 9. 2011
Polévka: Hrstková
Hlavní chod:
1. Vepřová plec v kapustě, brambory, tropico nápoj (džus)
2. Halušky s uzeným masem a se zelím, tropico nápoj (džus)

Pondělí

19. 9. 2011
Polévka: Ruský boršč
Hlavní chod:
1. Čočka nakyselo, vařené vejce, okurka
2. Bramborové knedlíky s cibulkou (bezmasé), zelí
Doplněk: Perník bisquit, čaj

Úterý

20. 9. 2011
Polévka: Hovězí s kapáním
Hlavní chod:
1. Těstoviny po lotrinsku (vepřová plec, zakysaná smetana, protlak, sýr), zelný salát s jablky (kysané zelí), ovocný nápoj
2. Bramborák, bílá káva, ovocný nápoj

Středa

21. 9. 2011
Polévka: Hovězí s rýží
Hlavní chod:
1. Sekaná svíčková, houskový knedlík, čaj
2. Kuřecí prsa na pórku, rýže

Čtvrtek

22. 9. 2011
Polévka: Hrachová
Hlavní chod:
1. Smažené rybí filé, brambory, kyselá okurka
2. Vepřová plec na žampionech, rýže
Doplněk: Šlehaný tvaroh, čaj

Pátek

23. 9. 2011
Polévka: Zelná s bramborem (z čerstvého zelí)
Hlavní chod:
1. Kuskusové rizoto s vepřovým masem a se sýrem, mrkvový salát
2. Jitrnicový prejt, brambory, zelí
Doplněk: Banány, tropico nápoj (džus)

Pondělí

26. 9. 2011
Polévka: Frankfurtská s bramborem
Hlavní chod:
1. Hrachová kaše, kysané zelí
2. Rybí filé po italsku (zelenina pod svíčkovou, protlak, rajčata, fazole), brambory
Doplněk: Moučník, čaj

Úterý

27. 9. 2011
Polévka: Hovězí s játrovou rýží
Hlavní chod:
1. Vepřová plec v mrkvi, brambory
2. Hamburská vepřová kýta, houskový knedlík
Doplněk: Ovoce, čaj

Středa

28. 9. 2011
Státní svátek

Čtvrtek

29. 9. 2011
Polévka: Čočková
Hlavní chod:
1. Špagety po boloňsku (vepřová plec, lečo) se sýrem, ovocný nápoj
2. Plněný kuřecí závitek, rýže, ovocný nápoj

Pátek

30. 9. 2011
Polévka: Krupicová s vejcem
Hlavní chod:
1. Kuře po zahradnicku, rýže, tropico nápoj
2. Vepřová plec na houbách, brambory, tropico nápoj

V této školní jídelně jsou připravovány pokrmy pro děti základní a mateřské školy. Děti si mohou vybrat vždy ze dvou hlavních pokrmů. Jídelníček je poměrně pěkně sestaven, splňuje požadavky školního stravování, ale i k tomuto jídelnímu lístku bych měla pár výhrad, které se týkají zejména pestrosti podávaných polévek. Jsou zde zastoupeny jak polévky zeleninové, luštěninové, tak i polévky s obilovinou a vývary. Právě hovězí vývar je připravován v jednom měsíci dokonce 8x, což je příliš často. Proto bych doporučila jej alespoň z poloviny nahradit např. různými druhy zeleninových polévek. Pochválit bych však chtěla, že do vývarů jsou přidávány méně tradiční obiloviny jako kuskus a bulgur.

Hlavní jídla jsou většinou masová, což je správně. Kombinace dvou nabízených pokrmů se mi zdá vhodná. Jen jednu připomínku bych měla k haluškám s uzeným masem a zelím, podávaným v pátek, a hned v pondělí jsou bramborové knedlíky s cibulkou a zelím. Tyto pokrmy jsou si velmi podobné a jsou podávány téměř bezprostředně po sobě.
Velmi kladně hodnotím počet sladkých jídel. Nebývá obvyklé, že v jídelníčku s nabízenými dvěma pokrmy se sladké jídlo objeví pouze dvakrát do měsíce.
V masových pokrmech je nejčastěji používáno maso vepřové a drůbeží. Opět bych chtěla připomenout, že drůbeží maso by mělo být v jídelním lístku zastoupeno častěji než vepřové, ale zde tomu tak není. Rybí maso je dětem nabízeno 5x do měsíce, což je ideální. Zejména bych chtěla pochválit za kapří řízek, neboť kapří maso nebývá příliš obvyklé.
Přílohy jsou vyvážené a pestré. Chválím za jáhlové zeleninové rizoto se sýrem a kuskusové rizoto s vepřovým masem a sýrem.

Co se týká zeleninových salátů, bylo by dobré zařazovat je častěji. Zvláště v období, kdy je nabídka čerstvé zeleniny poměrně široká a cenově dostupná.
Výborné je, že děti mají každý den možnost nabídnout si čerstvé mléko, které je bohatým zdrojem vápníku důležitého pro zdravý růst a vývoj dětského organismu.

Pozitiva tohoto jídelníčku

  • Každodenní nabídka čerstvého mléka
  • Nízké zastoupení sladkých pokrmů

Navrhované úpravy

  • Omezit nabídku hovězích vývarů
  • Zvýšit zastoupení čerstvých zeleninových salátů

Hodnocení provedla:
Mgr. Pavla Vašková
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 9. 10. 2011

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se