Přeskočit na obsah

Jídelníček

Školní jídelna Hořice
Finanční normativy: 21,00 Kč / 23,00 Kč / 24,00 Kč

Čtvrtek

1. 9. 2011
Polévka: Frankfurtská
Hlavní chod:
1. Krupicová kaše s kakaem, jablko, džus
2. Pangasius na másle, brambory, rajče, džus

Pátek

2. 9. 2011
Polévka: Jáhlová se zeleninou
Hlavní chod: Kuřecí nudličky v sýrové omáčce, rýže
Doplněk: Jablko, džus

Pondělí

5. 9. 2011
Polévka: Fazolová
Hlavní chod: Zapečené špecle s kuřecím masem a zeleninou, zeleninová obloha
Doplněk: Perník z acida, koktejl, džus

Úterý

6. 9. 2011
Polévka: Drožďová
Hlavní chod: Bratislavský guláš, rýže
Doplněk: Šlehaný tvaroh s grankem, džus

Středa

7. 9. 2011
Polévka: Zeleninová
Hlavní chod: Pečené kuře, brambory
Doplněk: Mrkvový salát, džus

Čtvrtek

8. 9. 2011
Polévka: Vývar se zavářkou
Hlavní chod:
1. Rajská omáčka, plněné papriky, houskové knedlíky, jablko, ovocný čaj
2. Rajská omáčka, masové kuličky, těstoviny, jablko, džus

Pátek

9. 9. 2011
Polévka: Cizrnová s brokolicí
Hlavní chod:
1. Pangasius se sýrem, brambory, rajče
2. Špindlerovo maso, rýže
Doplněk: Jablko, džus

Pondělí

12. 9. 2011
Polévka: Zeleninová se sýrovým kapáním
Hlavní chod:
1. Kuřecí řízek v cizrnovém těstíčku, brambory, zeleninová obloha
2. Kuřecí nudličky na kari, barevné těstoviny
Doplněk: Jablko, džus

Úterý

13. 9. 2011
Polévka: Vločková
Hlavní chod:
1. Znojemský guláš, rýže
2. Pečený losos na másle, brambory, tatarská omáčka Yofresh, salátová okurka
Doplněk: Banán, ovocný čaj

Středa

14. 9. 2011
Polévka: Vývar se zavářkou
Hlavní chod: Vepřová pečeně, dušené zelí, houskové knedlíky
Doplněk: Jablko, ovocný čaj

Čtvrtek

15. 9. 2011
Polévka: Pórková
Hlavní chod:
1. Boloňská směs, špagety
2. Kuřecí plátek zapečený s nivou, brambory
Doplněk: Smetanový jogurt s kuličkami, džus

Pátek

16. 9. 2011
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod:
1. Čočka na kyselo, uzené krůtí maso
2. Kapustový karbenátek, brambory
Doplněk: Šopský salát, džus

Pondělí

19. 9. 2011
Polévka: Zeleninová se špaldovými knedlíčky
Hlavní chod:
1. Vepřové na rajčatech a paprikách, rýže
2. Bramborové šišky s mákem
Doplněk: Jablko, koktejl, džus

Úterý

20. 9. 2011
Polévka: Květáková
Hlavní chod:
1. Přírodní kuřecí plátek, brambory, list salátu, džus
2. Česnekový kuskus s pórkem a žampiony, list salátu, červená řepa, džus

Středa

21. 9. 2011
Polévka: Kuřecí vývar se zavářkou
Hlavní chod: Svíčková omáčka, houskové knedlíky
Doplněk: Jablko, ovocný čaj

Čtvrtek

22. 9. 2011
Polévka: Kulajda
Hlavní chod:
1. Těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninová obloha
2. Kuřecí směs čína, rýže
Doplněk: Jablko, džus

Pátek

23. 9. 2011
Polévka: Z míchaných luštěnin
Hlavní chod:
1. Selská pečeně, bramborová kaše
2. Smažený pangasius, bramborová kaše
Doplněk: Okurkový salát, džus

Pondělí

26. 9. 2011
Polévka: Vývar se zavářkou
Hlavní chod:
1. Vepřové na česneku, špenát, bramborové knedlíky
2. Pizza se šunkou a zeleninou
Doplněk: Jablko, ovocný čaj

Úterý

27. 9. 2011
Polévka: Zeleninová
Hlavní chod:
1. Sekaná pečeně, brambory, salát z červeného zelí
2. Fazolový guláš, chléb
Doplněk: Müsli tyčinka, džus

Středa

28. 9. 2011
Státní svátek

Čtvrtek

29. 9. 2011
Polévka: Hrachová
Hlavní chod:
1. Azu po tatarsku, rýže
2. Kuřecí plátek s broskví a sýrem, brambory
Doplněk: Jablko, džus

Pátek

30. 9. 2011
Polévka: Gulášová
Hlavní chod:
1. Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
2. Zapečená brokolice s nivou, brambory, rajče
Doplněk: Jablko, ovocný čaj

Jídelní lístek pro děti ze ZŠ Hořice je pestrý a nabízí také možnost výběru v některých dnech. Vedoucí školní jídelny se snaží o zařazování méně používaných surovin a o menší používání uzenin a smažených jídel. Jídelní lístek je dobře navržený a v mnoha ohledech splňuje požadavky doporučené pestrosti stravy. Mám však několik drobných připomínek a návrhů pro jeho zlepšení.

Polévky
Velmi oceňuji používání více hodnotných obilovin v polévkách, jako jsou jáhly, vločky, špalda. Také chválím za splnění požadavku pestrosti stravy na 4 luštěninové polévky v měsíci bez použití uzeniny. Zeleninové polévky se objevují 7x v měsíci, i toto množství je dostatečné. Ze zajímavých receptů mě zaujala polévka cizrnová s brokolicí.

Hlavní jídla
Hlavní jídla jsou pestrá. V některých výběrových dnech oceňuji možnost výběru z jídel uvařených ze stejných surovin, ale s rozdílnými přílohami a úpravou. Dále oceňuji pouze jeden smažený pokrm v měsíci, u kterého byla použita luštěninová mouka (kuřecí řízek v cizrnovém těstíčku).

Rybí maso
Nabídka rybího masa je pestrá, ale pro nevhodně zvolenou koncepci jídelního lístku bohužel nesplní svůj účel. Protože jsme si vědomi toho, že pokrmy s rybou nejsou u dětí oblíbené, neměli bychom je nabízet ve dnech s výběrem (př. krupicová kaše nebo pangasius na másle). Doporučuji zaměřit se na zajímavé receptury, ve kterých ryba dětem tolik nevadí a lépe ji přijmou např. rybí karbanátky, zapečený tuňák s těstovinami, ryba v sýrové krustě, atd.

Luštěniny
Luštěninové pokrmy se objevují dostatečně, tedy 2x do měsíce, ale opět je bohužel zároveň vždy na výběr i jiný, někdy lákavější pokrm. Pokud dětem luštěniny nechutnají, doporučila bych jejich zařazení do hlavních jídel méně násilnou formou např. rizoto s fazolí, masové karbanátky se sójou, guláš s trochou fazolí, apod. Oceňuji však použití cizrnové těstíčka. Luštěninové mouky mohou velmi dobře pomoci splnit požadavky spotřebního koše, dají se použít do všech jídel a strávníci je nepoznají.

Uzeniny
Kladně hodnotím velmi malé množství uzenin v JL, pouze 1x v polévce (frankfurtská) a 1x k čočce nakyselo. Místo uzeného masa by se však mohlo použít mleté pečené maso.

Sladká jídla
Sladký pokrm se objevuje 3x v měsíci. Přestože je nabízen ve dnech s výběrem, měli bychom se snažit o pouze 2 sladké pokrmy v měsíci. Je vodné, aby ve sladkém pokrmu byl vždy použit nějaký mléčný výrobek a ovoce, případně méně používané suroviny (jáhly, pohanka, aj.). Řekla bych také, že například u krupicové kaše by bylo možné jablko nakrájet a krupicovou kaši jím ozdobit. Tímto by se dalo alespoň trochu předejít vyhazování ovoce dětmi.

Zelenina, ovoce a mléčné výrobky
Velmi oceňuji snahu o zařazování zeleniny, ovoce nebo mléčného výrobku jako doplňku k obědu (téměř každý den). Protože si uvědomuji problémy s kusovým ovocem, doporučila bych jeho menší nabídku v kusové formě. Ovoce je možné přidávat k mléčným dezertům (ovocný koktejl, šlehaný tvaroh s grankem a broskví, smetanový jogurt s banánem), případně k zeleninovým salátům, ty jsou tak sladší a dětem mohou více chutnat. Porci ovoce splňují také 100% ovocné džusy, ty podáváme ředěné.

Celkově na mě JL působí dobrým dojmem. Musím tedy vedoucí školní jídelny velice pochválit za velkou snahu o pestrost, ale také za sledování nových trendů a jejich uplatnění v praxi.

Klady JL:

  • Málo uzenin
  • Málo smažených jídel
  • Dostatečné zastoupení luštěninových polévek a hlavních jídlech
  • Pestré a zajímavé polévky
  • Dostatečné množství zeleniny, ovoce a mléčných výrobků

Na co si dát pozor:

  • Omezit možnost výběru u rybího masa a luštěninových pokrmů
  • Zařadit více zajímavých receptů s rybím masem a luštěninami
  • Kusové ovoce nahradit ovocem v pokrmech, salátech, mléčných výrobcích

Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Štajnochrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 10. 10. 2011

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se