Pondělí
3. 10. 2011
Polévka: Zeleninová s jáhly
Hlavní chod: Minutková krůtí směs, těstovinová rýže
Doplněk: Džus/voda s citrónem
Úterý
4. 10. 2011
Polévka: Krupicová s vejci
Hlavní chod:
1. Rybí karbanátek, bramborová kaše, salát mrkvový s jablky a kokosem
2. Opečený salám, hrachová kaše, chléb
Doplněk: Ovocný čaj/neslazený čaj
Středa
5. 10. 2011
Polévka: Hráškový krém
Hlavní chod:
1. Kuře na způsob bažanta, staročeská rýže, salát z čínského zelí s rozinkami
2. Vejce vařené, koprová omáčka, brambor
Doplněk: Džus/voda s citrónem
Čtvrtek
6. 10. 2011
Polévka: Boršč, chléb
Hlavní chod:
1. Krupicová kaše s kakaem
2. Záhorácký závitek (vepřová kotleta, kysané zelí), brambor, salát ledový s ředkvičkami
Doplněk: Ochucené mléko/voda s citrónem
Pátek
7. 10. 2011
Polévka: Bramborová se sójovými boby
Hlavní chod:
1. Vepřový plátek bratislavský, knedlík, banán
2. Vepřové krupoto, okurek, banán
Doplněk: Ovocný čaj/neslazený čaj
Pondělí
10. 10. 2011
Polévka: Cizrnová
Hlavní chod: Vepřový kotlet pečený ve šlehačce, brambor, rajčatový salát
Doplněk: Ovocný čaj/neslazený čaj, maminčin Pribináček
Úterý
11. 10. 2011
Polévka: Květáková
Hlavní chod:
1. Boloňské lasagne (mleté hovězí a vepřové maso), salát (zelí bílé, mrkev, červená paprika)
2. Rýže Bombaj (kuřecí maso, čerstvá paprika, ananas, rozinky, rýže), salát
Doplněk: Džus/voda s citrónem
Středa
12. 10. 2011
Polévka: Rybí norská (se zeleninou)
Hlavní chod:
1. Buchtičky s vanilkovým krémem, jablko
2. Vepřový plátek pečený, fazole s rajčatovou omáčkou, chléb, jablko
Doplněk: Jahodové mléko/voda s citrónem
Čtvrtek
13. 10. 2011
Polévka: Zeleninová s drožďovými nočky
Hlavní chod:
1. Krůtí kousky na rozmarýnu, pažitková rýže, salát okurkový
2. Dušený květák po římsku (květák, drcená rajčata, sýr), brambor, salát okurkový
Doplněk: Ovocný čaj/neslazený čaj
Pátek
14. 10. 2011
Polévka: Z kysaného zelí s krupkami a zakysanou smetanou
Hlavní chod:
1. Ryba Tilápie zapečená s těstovinami, kompot s čerstvým ovocem
2. Kuřecí plátky obalované v kokosu, bramborová kaše, kompot s čerstvým ovocem
Doplněk: Džus/neslazený čaj
Pondělí
17. 10. 2011
Polévka: Pohanková se zeleninou
Hlavní chod: Plněná paprika v rajské omáčce (mleté hovězí a vepřové maso), rýže
Doplněk: Ovocný čaj/neslazený čaj
Úterý
18. 10. 2011
Polévka: Bramborová se sýrem
Hlavní chod:
1. Segedínský guláš, knedlík celozrnný
2. Kuskusový salát s tuňákem, vejcem a zeleninou, cereální houska
Doplněk: Džus/voda s citrónem
Středa
19. 10. 2011
Polévka: Hovězí s masem a nudlemi
Hlavní chod:
1. Vejce vařené, špenát, brambor
2. Hovězí na žampiónech, rýže, salát z červeného a bílého zelí
Doplněk: Džus/voda s citrónem
Čtvrtek
20. 10. 2011
Polévka: Mrkvovo-drožďová se špaldovými nočky
Hlavní chod:
1. Králičí maso se sýrovou omáčkou, těstoviny, šopský salát, mandarinka
2. Kuřecí steak s cizrnou na česneku, šopský salát, mandarinka
Doplněk: Ovocný čaj/neslazený čaj
Pátek
21. 10. 2011
Polévka: Čočková, cereální chléb
Hlavní chod:
1. Rybí filé zapečené v brokolicovém těstíčku, brambor, salát mrkvový s citrónem a ananasem
2. Vepřový závitek plněný sýrem a kapií, bramborová kaše, salát mrkvový s citrónem a ananasem
Doplněk: Bílá káva/voda s citrónem
Pondělí
24. 10. 2011
Polévka: Luštěninová siesta s cizrnovými haluškami
Hlavní chod: Drůbeží rizoto, salát ledový s celerem a jablky, hruška
Nápoj: Ovocný čaj/neslazený čaj
Úterý
25. 10. 2011
Polévka: Zeleninová s ovesnými vločkami
Hlavní chod:
1. Vepřové v kapustě, brambor
2. Losos na másle, brambor, dušená zelenina (mrkev, brokolice, květák, hrášek)
Doplněk: Džus/voda s citrónem, puding
Středa
26. 10. 2011
Podzimní prázdniny
Čtvrtek
27. 10. 2011
Podzimní prázdniny
Pátek
28. 10. 2011
Státní svátek
Pondělí
31. 10. 2011
Polévka: Česneková s bramborem
Hlavní chod: Těstoviny s hlávkovým zelím a kuřecím masem, salát z červené řepy s jablky
Doplněk: Džus/voda s citrónem
Tento jídelní lístek je sestaven pro děti navštěvující základní školu. Děti mají čtyřikrát do týdne možnost vybrat si ze dvou hlavních pokrmů. Už na první pohled mě tento jídelníček zaujal, neboť je velice pestrý a je v něm celá řada netradičních pokrmů, za což dávám palec nahoru.
Polévky
Polévky jsou vhodně kombinovány s hlavními jídly a jsou velice rozmanité. Pozitivně hodnotím méně obvyklé suroviny přidávané do polévek (jáhly, sojové boby, špaldové nočky). Zaujala mě polévka z kysaného zelí s krupkami a zakysanou smetanou, mrkvovo-drožďová polévka se špaldovými nočky a luštěninová siesta s cizrnovými haluškami.
Hlavní jídla
Většina pokrmů je bezmasých a jsou vhodně kombinovány mezi sebou. Sladké pokrmy jsou zde dva, což je naprosto ideální.
V jídelníčku jsou zastoupeny všechny základní druhy masa, kuřecí, vepřové, hovězí, rybí, ale také krůtí a králičí. Velmi kladně hodnotím pět rybích pokrmů v tomto měsíci a také jejich technologickou úpravu. Zajímavá je Tilápie zapečená s těstovinami a rybí filé zapečené v brokolicovém těstíčku. Jedinou výtku bych měla k opečenému salámu podávanému k hrachové kaši. Uzeniny nejsou pro děti vhodnou potravinou, neboť obsahují příliš mnoho soli a tuku. Lze je nahradit například uzeným Tofu nebo Šmakounem.
Přílohy jsou taktéž pestré, brambory, rýže, těstoviny, méně často knedlíky a pečivo. Chválím za pažitkovou rýži a celozrnný knedlík, který obsahuje více vlákniny, a je proto nutričně výhodnější než klasický knedlík.
Ještě bych zde chtěla vypíchnout zajímavé pokrmy, které mě nejvíce zaujaly. Je to např. kuřecí steak s cizrnou na česneku, kuskusový salát s tuňákem, vepřové krupoto, rýže Bombaj, dušený květák po římsku.
Zelenina
V jídelníčku je dostatečné množství čerstvé i tepelně upravované zeleniny. Líbí se mi zejména nabídka zeleninových salátů. Většina z nich je zpestřena méně tradičními surovinami. Např. ledový salát s celerem a jablky, červená řepa s jablky, zelný s mrkví a paprikou, ledový salát s ředkvičkami, čínské zelí s rozinkami, mrkvový s jablky a kokosem.
Nápoje a mléčné výrobky
Líbí se mi také nabídka nápojů. Výborné je, že ve většinu dnů nabízíte dětem možnost vybrat si slazený nebo neslazený nápoj. Zajímavým zpestřením je voda s citronem.
Chválím i za moučníky, kdy dětem nabízíte pouze mléčné výrobky. Jen bych je zařadila častěji.
Abych to celkově shrnula, tento jídelníček je jedním z nejlepších, jaké jsem kdy ve školní jídelně viděla. Proto si vedoucí stravování, která jej vytvořila, zaslouží obrovskou pochvalu.
Hodnocení provedla:
Mgr. Pavla Vašková
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 11. 11. 2011