Pondělí
3. 10. 2011
Polévka: Hovězí písmenková
Hlavní chod:
1. Čočka na kyselo, vejce, okurka, zákusek
2. Kuřecí maso po italsku, těstoviny, zákusek
Doplněk: Pomerančový džus
Úterý
4. 10. 2011
Polévka: Kulajda
Hlavní chod:
1. Sekaná po vídeňsku, brambory máslem maštěné, zelný salát míchaný s kukuřicí a paprikou
2. Špekové knedlíky, zelí
Doplněk: Černý čaj s citronem
Středa
5. 10. 2011
Polévka: Zeleninová s cizrnou
Hlavní chod:
1. Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, hruška
2. Myslivecká směs (vepřové maso, krůtí játra, žampiony, paprika, kečup), dušená rýže, hruška
Doplněk: Nápoj s příchutí kiwi
Čtvrtek
6. 10. 2011
Polévka: Květáková
Hlavní chod:
1. Smažený losos s medem a hořčicí, brambory máslem maštěné, rajský salát s okurkami a bylinkami
2. Koláč s meruňkami a drobenkou, horká čokoláda
Doplněk: Čaj ovocný
Pátek
7. 10. 2011
Polévka: Zeleninová s kapáním
Hlavní chod:
1. Hovězí guláš, houskové knedlíky, jablko
2. Pšeničné placky Tortilly plněné kuřecím masem, zeleninou a dresinkem, jablko, nápoj s příchutí grapefruitu
Pondělí
10. 10. 2011
Polévka: Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Hlavní chod:
1. Kuřecí maso na čínský způsob, dušená rýže
2. Vepřové maso v mrkvi, brambory
Doplněk: Višňový džus
Úterý
11. 10. 2011
Polévka: Fazolová
Hlavní chod:
1. Rybí filé zapečené se sýrem, bramborová kaše, obloha paprika a okurka, hroznové víno
2. Lasagne po italsku (zapečené těstoviny prokládané mletým masem a bešamelem), hroznové víno
Doplněk: Nápoj s příchutí jahody
Středa
12. 10. 2011
Polévka: Česneková s opečeným chlebem
Hlavní chod:
1. Vepřové maso na paprice, houskové knedlíky, jablko
2. Bramborové placky s jablky, bílá káva, jablko
Doplněk: Mátový čaj
Čtvrtek
13. 10. 2011
Polévka: Žampionová
Hlavní chod:
1. Maminčino pečené kuře, těstoviny
2. Cizrnový salát se zeleninou, celozrnné rohlíčky se sýrem
Doplněk: Nápoj s příchutí ananasu
Pátek
14. 10. 2011
Polévka: Zeleninová jemná
Hlavní chod:
1. Sekané biftečky se šunkou, mandlemi a sýrem, brambory, zeleninový salát z okurek, rajčat a papriky, mandarinka
2. Vepřové maso na slanině, bramborové špecle, mandarinka
Doplněk: Čaj z lesního ovoce
Pondělí
17. 10. 2011
Polévka: Hovězí vývar se zeleninovými noky
Hlavní chod:
1. Boloňské špagety sypané sýrem, hruška
2. Rýžový nákyp s jablky a sušenými švestkami, hruška
Doplněk: Nápoj s příchutí mandarinky, ochucené mléko
Úterý
18. 10. 2011
Polévka: Gulášová
Hlavní chod:
1. Kuřecí rizoto sypané sýrem, červená řepa
2. Telecí kýta špikovaná, bramborová kaše, kompot broskvový
Doplněk: Meduňkový čaj
Středa
19. 10. 2011
Polévka: Z míchaných luštěnin
Hlavní chod:
1. Bavorské vdolečky, kakao, jablko
2. Plněný zelný list, brambory, jablko
Doplněk: Multivitaminový džus
Čtvrtek
20. 10. 2011
Polévka: Brokolicová se smetanou
Hlavní chod:
1. Ryba Aljašský ďábel (ryba v anglické slanině s kečupem a bylinkami), brambory máslem maštěné, salát ledový s ředkvičkami
2. Chlupaté knedlíky s houbami
Doplněk: Čaj černý s citrónem
Pátek
21. 10. 2011
Polévka: Hovězí s ovesnými vločkami
Hlavní chod:
1. Hamburská vepřová kýta, houskové knedlíky, banán
2. Kuřecí plátek po provensálsku, opékané brambory, jogurtový dresink, obloha rajče a paprika, banán
Doplněk: Nápoj s příchutí zeleného jablka
Pondělí
24. 10. 2011
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod:
1. Mexický guláš, hrášková rýže, jogurt sypaný kakaem
2. Kuřecí maso v kapustě, brambory, jogurt sypaný kakaem
Doplněk: Nápoj s příchutí pomeranče
Úterý
25. 10. 2011
Polévka: Hrachová s opečenou houskou
Hlavní chod:
1. Francouzské brambory, kyselá okurka
2. Štěpánská hovězí pečeně, houskové knedlíky
Doplněk: Čaj malinový
Středa
26. 10. 2011
Polévka: Mléčná s houbami a koprem
Hlavní chod: Vepřový vrabec, bramborové špalíčky, červené zelí
Doplněk: Nápoj s příchutí černého rybízu
Čtvrtek
27. 10. 2011
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Kuřecí medailónky se smetanovou omáčkou, těstoviny
Doplněk: Čaj švestkový
Pátek
28. 10. 2011
Státní svátek
Pondělí
31. 10. 2011
Polévka: Cibulačka se sýrem
Hlavní chod:
1. Vepřové maso Chilli con Carne, dušená rýže, pomeranč
2. Tvarohové knedlíky polévané jahodovým žahourem, pomeranč
Doplněk: Nápoj s příchutí hrušky
Jídelní lístek základní školy Rtyně v Podkrkonoší na první pohled zaujme zajímavými recepturami a výběrem ze 2 hlavních pokrmů. ZŠ má velké spektrum strávníků od prvňáčků až po zaměstnance pečovatelské služby města. V JL je vidět jednak snaha o naplnění SK, ale také o to udržet cizí strávníky. Bohužel ne vždy ku prospěchu těch nejmenších. Se splněním norem pro SK nemá školní jídelna problém, bohužel z hlediska pestrosti vidím několik málo drobných nedostatků, které by se daly upravit snad ke spokojenosti všem.
Polévky
Polévky jsou dobře navrženy a ladí s hlavními pokrmy. Objevuje se dostatek polévek zeleninových nebo se zeleninou, stejně tak zastoupení luštěninových polévek je v pořádku. Především oceňuji, že se v luštěninových polévkách neobjevují uzeniny. Pro úplnost dodávám, že tyto je možné nahradit sýrem, vajíčkem, Šmakounem, tofu nebo opečeným chlebem. U zeleninových a vývarových polévek bych pro zlepšení pestrosti doporučila častější zařazení méně běžných druhů surovin jako je pohanka, jáhly, oves, bulgur, kuskus, aj.
Hlavní jídla
V hlavních jídlech oceňuji především nevšední a lákavé recepty. Chválím také snahu jídelny splnit požadavky pro pestrosti pokrmů z ryb a luštěnin. Měla bych však několik připomínek a návrhů pro zlepšení.
Maso
U pokrmů z ryb oceňuji zajímavé receptury (Aljašský ďábel, smažený losos s medem, rybí filé zapečené se sýrem) a snahu o splnění doporučení pro frekvenci rybího masa tj. 2 – 3x v měsíci. Jelikož jsme si vědomi toho, že pokrmy s rybou nejsou u dětí oblíbené, nevhodně zvolená koncepce jídelního lístku způsobí, že tyto pokrmy nesplní svůj účel. Rybí pokrmy by neměly být nabízeny ve dnech s oblíbenějším pokrmem (př. zapečené rybí filé nebo lasagne po Italsku; smažený losos nebo koláč s meruňkami). Doporučuji zvolit jinou koncepci JL, kdy ve dnech s rybou nabízíme buďto 2 rybí pokrmy v odlišných úpravách, nebo jako druhý pokrm stejně méně oblíbené luštěniny, případně jakýkoli málo oblíbený pokrm. Další variantou může být také častější nabídka rybích polévek. Dále doporučuji zaměřit se na zajímavé receptury, ve kterých ryba dětem tolik nevadí a lépe ji přijmou např. rybí karbanátky, zapečený tuňák s těstovinami, ryba v sýrové krustě, rybí lasagne, apod.
Bylo by také vhodné zvýšit frekvenci kuřecího a krůtího masa, kterého je v jídelním lístku v porovnání s masem vepřovým a hovězím méně.
Luštěniny
Luštěninové pokrmy jsou podávány dostatečně 2x v měsíci a není k nim používána uzenina. Ráda bych upozornila na zajímavý cizrnový salát se zeleninou a domácími celozrnnými rohlíčky se sýrem, dle vedoucí je tento salát oblíben právě pro zmíněné domácí rohlíčky. Pro snadnější zvýšení množství luštěnin bych doporučila vyzkoušet luštěninové mouky a nebo cizrnové knedlíky.
Uzeniny, sladká a smažená jídla
Uzeniny se v JL lístku objevují 3x do měsíce, nejsou nikdy podávány jako celý kus, ale přece jen je nabídka častější (francouzské brambory, vepřové na slanině a špekové knedlíky). Jako možnou změnu navrhuji: brambory zapéci s tuňákem, mletým masem nebo pouze se zeleninou a vajíčkem. Ze špekových knedlíků by bylo možné udělat knedlíky plněné sýrem a podávané se špenátem.
Bohužel sladká jídla jsou neštěstím tohoto JL, objevují se 7x v měsíci (počítáno i se zákuskem). Z toho důvodu je SK naplněn v kategorii cukry volné na 94 %, je však doporučeno plnit SK v kategorii cukr a tuk volný pouze na 75 – 85 % normy. Přestože jsou sladká jídla nabízena ve dnech s výběrem, měla by být jejich nabídka snížena na pouze 2 sladké pokrmy v měsíci. Doporučuji, aby ve sladkých pokrmech bylo použito mléko, mléčný výrobek a ovoce, případně méně používané suroviny (jáhly, pohanka, aj.). Tímto doporučením nám sladké výrobky pomohou naplnit SK v kategorii mléka mléčných výrobků.
Jídelní lístek je v kategorii tuky volné naplněn na 107 %. Jednak se v JL objevují 3x do měsíce smažené pokrmy a také z důvodu velkého množství sladkých pokrmů, které obsahují také větší množství tuku.
Zelenina, ovoce a mléčné výrobky
Zelenina a ovoce se objevují téměř každý den, ať už v polévce nebo jako doplněk k obědu, případně součást přílohy (hrášková rýže). U dětí bývá častým problémem konzumace zeleninových salátů, proto je dobré zeleninu podávat jako součást hlavního jídla nebo jako oblohu, která je lákavá a děti ji lépe tolerují. U kusového ovoce bývá problém s jeho vyhazováním, proto bych doporučila jeho menší nabídku v kusové formě. Ovoce je možné přidávat k mléčným dezertům např.: ovocný koktejl, šlehaný tvaroh s grankem a broskví, smetanový jogurt s banánem, případně k zeleninovým salátům, ty jsou tak sladší a dětem mohou více chutnat. Porci ovoce splňují také 100% ovocné džusy, ty podáváme ředěné.
Paní vedoucí musím pochválit za neotřelou snahu udělat dětem i z méně oblíbeného jídla oblíbené (viz. domácí pečivo) a doufám, že navrhované změny pomohou JL ještě více zlepšit. Na závěr bych chtěla upozornit na několik zajímavých pokrmů: pšeničné tortilly, lasagne po italsku, vepřové maso chilli con carne a ostatní zmíněné v textu.
Klady JL:
- Zajímavé receptury
- Dostatek zeleniny a ovoce
- Dostatek luštěnin v polévkách i hlavních jídlech
- Dostatek mléčných výrobků a mléka
Na co si dát pozor:
- Upravit možnosti výběru u pokrmů z ryb a luštěnin
- Omezit množství sladkých smažených jídel a uzenin
Doporučení pro zpestření:
- Zařadit méně používané druhy surovin v polévkách i hlavních jídlech (pohanka, jáhly, kuskus, aj.)
- Využít luštěninové mouky
- Zařadit ovoce jako součást mléčných dezertů
Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Štajnochrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 24. 11. 2011