Přeskočit na obsah

Jídelníček

Mateřská škola Zlín, Osvoboditelů
Finanční normativy: 32,00 Kč / 34,00 Kč

Pondělí

3. 10. 2011

Přesnídávka: Chléb, pomazánka nivová, salátová okurka, bílá káva, banán, čaj Vanilkové potěšení
Polévka: Rajská s rýží
Hlavní chod: Halušky se zelím a šunkou, Monzun nápoj
Svačina: Chléb, pomazánkové máslo, kápie, mléko

Úterý

4. 10. 2011

Přesnídávka: Chléb, pomazánka z taveného sýru, rajče, kakao, jablko, čaj multivitaminový
Polévka: Pohanková
Hlavní chod: Kuřecí prsa v cizrnovém těstíčku, bramborová kaše s listovým špenátem, sirup
Svačina: Jáhlová miska s ovocem, čaj

Středa

5. 10. 2011

Přesnídávka: Chléb, pomazánka tuňáková, mléko, kedlubny, čaj Dobré ráno
Polévka: Zeleninová s masem
Hlavní chod: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, čaj
Svačina: Raženka, pomazánka z játrového sýra, kápie, sirup

Čtvrtek

6. 10. 2011

Přesnídávka: Chléb, pomazánka liptovská, caro, hrozny, čaj šípkový
Polévka: Hovězí vývar s nudlemi
Hlavní chod: Hovězí maso vařené, koprová omáčka, brambory, minerálka
Svačina: Chléb, džemové máslo, čaj

Pátek

7. 10. 2011

Přesnídávka: Slunečnicový chléb, pomazánka drožďová, mléko, banán, čaj Dobré ráno
Polévka: Hrachová
Hlavní chod: Kuskus s vepřovým masem, baby karotka, strouhaný sýr, džus
Svačina: Rohlík, jahodové kefírové mléko

Pondělí

10. 10. 2011

Přesnídávka: Chléb, pomazánka čočková, kakao, hrozny, čaj hruška – zázvor
Polévka: Kmínová s kapáním
Hlavní chod: Zapečené rybí filé se sýrem a smetanou, bramborová kaše, zeleninová obloha, sirup
Svačina: Muffiny, mléko

Úterý

11. 10. 2011

Přesnídávka: Chléb, pomazánka hermelínová, ředkvička, bílá káva, banány, čaj multivitaminový
Polévka: Drožďová
Hlavní chod: Znojemská vepřová pečeně, rýže, kompot, čaj
Svačina: Dalamánek s máslem, rajče, mléko

Středa

12. 10. 2011

Přesnídávka: Chléb, pomazánka tvarohová s kápií, mléko, pomeranč, čaj zelený
Polévka: Kroupová s masem
Hlavní chod: Špenát, vařené vejce, brambory, džus
Svačina: Sojový jogurt, čaj

Čtvrtek

13. 10. 2011

Přesnídávka: Slunečnicový chléb, pomazánka z kozího sýra, pórek, malcao, blumy, čaj šípkový
Polévka: Celerová
Hlavní chod: Fazole po bretaňsku, vepřové výpečky, chléb, Monzun drink
Svačina: Oplatek, Jupík (nejede elektrický proud)

Pátek

14. 10. 2011

Přesnídávka: Cereálie s mlékem, blumy, čaj borůvkový
Polévka: Vločková se zeleninou
Hlavní chod: Kuře na paprice, knedlík, minerálka
Svačina: Chléb, pomazánka česneková, sirup

Pondělí

17. 10. 2011

Přesnídávka: Chléb s máslem a strouhaným sýrem, rajče, caro, banán, čaj mátový
Polévka: Brokolicový krém
Hlavní chod: Drůbeží játra po provensálsku, rýže, kompot, čaj
Svačina: Cereální raženka, pomazánka vajíčková, kápie, čaj

Úterý

18. 10. 2011

Přesnídávka: Kovářský chléb, pomazánka z Lučiny, rajče, kakao, jablko, čaj multivitaminový
Polévka: Česneková s opečeným chlebem
Hlavní chod: Kotleta po cikánsku, těstoviny, minerálka
Svačina: Jogurt Dobrá máma, rohlík, čaj

Středa

19. 10. 2011

Přesnídávka: Chléb, pomazánka špenátová, mléko, blumy, čaj Divoká višeň
Polévka: Z červené čočky
Hlavní chod: Sekaná pečeně, bramborová kaše, mrkvový salát, čaj
Svačina: Chléb s máslem, plátkový sýr, mléko

Čtvrtek

20. 10. 2011

Přesnídávka: Chléb, pomazánka sardinková, rajče, malcao, jablko, čaj šípkový
Polévka: Skotská
Hlavní chod: Vdolky s tvarohem a povidly, čaj
Svačina: Grahamový rohlík, šunková pěna, okurek, džus

Pátek

21. 10. 2011

Přesnídávka: Chléb, pomazánka vídeňská (pomazánkové máslo, tvaroh, cibulka), mléko, hrozny, čaj lipový
Polévka: Krupicová
Hlavní chod: Pečené kuře, červené zelí, noky, sirup
Svačina: Vital rohlíček, banánové mléko

Pondělí

24. 10. 2011

Přesnídávka: Chléb, pomazánka z Tofu, bílá káva, jablko, čaj mátový
Polévka: Květáková
Hlavní chod: Pečená kuřecí prsa v kukuřičných lupínkách, bramborová kaše, zeleninová obloha, sirup
Svačina: Chléb, medové máslo, čaj ovocný

Úterý

25. 10. 2011

Přesnídávka: Chléb, pomazánka španělská (lečo, tavený sýr), kakao, banán, čaj multivitaminový
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod: Vepřové na žampionech, rýže, kompot, čaj
Svačina: Dalamánek s máslem, rajče, mléko

Středa

26. 10. 2011

Přesnídávka: Chléb, pomazánka tvarohová s ředkvičkou, mléko, mandarinka, čaj zelený
Polévka: Jáhlová
Hlavní chod: Pečené rybí filé po srbsku, brambory, minerálka
Svačina: Jablečný štrúdl, čaj šípkový

Čtvrtek

27. 10. 2011

Přesnídávka: Chléb, pomazánka z tresčích jater s pórkem, bílá káva, mandarinka, čaj multivitaminový
Polévka: Drůbeží vývar s ovesnými vločkami
Hlavní chod: Čočka, vejce, chléb, okurek, džus
Svačina: Karlovarský rohlík, kefírové mléko

Pátek

28. 10. 2011

Státní svátek

Pondělí

31. 10. 2011

Přesnídávka: Chléb, pomazánka hermelínová, kápie, kakao, banán, čaj multivitaminový
Polévka: Mléčná se strouháním
Hlavní chod: Kuřecí nudličky se zeleninou, bramborová kaše, sirup
Svačina: Vanilkový jogurt, šípkový čaj

Pitný režim zajištěn po celý den.

Jídelní lístek je sestaven pro děti navštěvující mateřskou školu. Dle mého názoru splňuje předpoklady předškolního stravování, je pestrý a poskytuje všechny základní živiny, které jsou potřeba pro správný růst a vývoj dětského organismu. Je patrná snaha zařazovat méně obvyklé suroviny. Přesto i zde bych měla pár nápadů, jak jej ještě vylepšit.

Jako u naprosté většiny jídelen pro předškolní strávníky je dětem podávána přesnídávka, oběd a svačina.

Dopolední a odpolední svačinky

Svačinky jsou velice pestré a je vidět snaha o zařazování netradičních pomazánek (špenátová, z Tofu, z kozího sýra). Zajímavou alternativou je také sojový jogurt, jáhlová miska s ovocem.
Většina svačinek je slaných, za což bych chtěla pochválit. Většinou je dětem nabízeno pečivo s různými druhy pomazánek (tvarohová, rybí, sýrová, drožďová, čočková atd.), máslem a nebo sýrem. Sladké svačinky jsou také rozličné (džem, med, muffiny, štrúdl, cereálie s mlékem, vanilkový jogurt). Jedinou výhradu bych měla k pomazánce z taveného sýra. Tavené sýry nejsou vhodnou potravinou pro děti ani pro dospělé. Dalo by se předpokládat, že tavené sýry budou bohatým zdrojem vápníku jako je tomu u ostatních mléčných výrobků, ale opak je pravdou. Kromě vápníku se v nich vyskytuje také velké množství fosforu, který využití vápníku brání. Navíc obsahují poměrně velké množství soli.
Chválím za nabídku mléka a mléčných výrobků, které jsou dětem nabízeny minimálně jedenkrát denně, většinou však dvakrát. Jen mi zde chybí puding a různé druhy šlehaného tvarohu, které bývají u dětských strávníků oblíbené. V neposlední řadě pochvala za přidávání zeleniny ke slaným svačinkám.

Polévky

Polévky jsou pěkně vybrány a vhodně kombinovány s hlavními jídly. Jsou zde zařazeny polévky zeleninové, luštěninové, vývary i polévky s obilninou. Především oceňuji polévku z červené čočky a přidávání jáhel, pohanky a ovesných vloček k zahuštění polévky.

Hlavní jídla

Hlavní jídla jsou především masová. V každém týdnu je zařazen jeden pokrm bezmasý. Nejčastěji je zastoupeno maso vepřové, méně kuřecí, rybí a hovězí. Opět připomínám, stejně jako u většiny hodnocených jídelníčků, že kuřecí maso by mělo být zařazeno nejčastěji. Oceňuji, že dětem nepředkládáte ryby ve formě smažených pokrmů (pečené filé po srbsku, zapečené rybí filé se sýrem a smetanou). Mezi pokrmy, které mě nejvíce zaujaly, patří kuřecí prsa v cizrnovém těstíčku (pokud nejsou smažená), bramborová kaše s listovým špenátem (zajímavá varianta jak zpestřit bramborovou kaši a přitom zabezpečit dodávku zeleniny) a kuskus s vepřovým masem, baby karotkou, sypaným sýrem.
Sladké pokrmy jsou zařazeny dvakrát v měsíci, což je naprosto dostačující. 
Nejčastěji podávanou přílohou jsou brambory a bramborová kaše, méně rýže, pečivo, těstoviny, knedlík, kuskus.
 
Nedostatek vidím v poměrně malém zařazování čerstvých zeleninových salátů a ovoce k hlavním pokrmům. Ovoce i zelenina obsahují velké množství vitaminů, minerálních látek a vlákniny, které jsou pro člověka nepostradatelné. Děti si potřebují vytvořit návyk, že zelenina patří k hlavnímu jídlu, aby se jí potom v dospělosti nevyhýbaly. Nemusí to být nutně miska plná salátu, stačí i zeleninová přízdoba na talíři.
Poměrně často je v nabídce kompot, ten bych raději nahradila čerstvým ovocem. Tepelnou úpravou při konzervaci se zničí téměř veškerý vitamin C, kompoty navíc bývají doslazovány, tzn. že jsou potom bohatým zdrojem volných cukrů, kterých bychom se naopak měli snažit vyvarovat.

Mgr. Pavla Vašková
Ústav preventivního lékařství
Lék
ařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 22. 11. 2011

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Marie Adamová

    Jídelníček
    Chválím kuchařky z mateřské školky ,Osvoboditelů Zlín. že poslaly JL vyhodnotit. Vůbec ze Zlína má jen málo kdo odvahu. Až na tuky ve Spotřebním koši, se mi Váš jídelníček líbí.
    Přeji Vám aby se vám v práci dařilo nadále, a rodiče byli s Vaší službou spokojeni.