Pondělí
2.4.2012
Polévka hrachová s opečeným rohlíkem
1. Pizza dětská se sýrem a šunkou, salát hlávkový, džus tropiko přírodní
2. Vepřová plec po cikánsku, vařené těstoviny penne, salát hlávkový, džus tropiko přírodní
Úterý
3.4.2012
Polévka kyselica z podmáslí
1. Kuřecí roláda přírodní, bramborová kaše, kompot třešňový, čaj ovocný studený
2. Vepřové ledvinky na cibulce, dušená rýže, okurek, čaj ovocný studený
Středa
4.4.2012
Polévka s drožďovou rýží a zeleninou
1. Smažené rybí fillé (pangasius), vařený brambor s máslem, salát mrkvový s jablky, sirup jupí
z černého rybízu, jablko
2. Vařené vejce, dušený špenát se smetanou, bramborové nočky, sirup z černého rybízu, jablko
5.4. – 6.4.2012
Velikonoční prázdniny
9.4.2012
Velikonoční prázdniny
Úterý
10.4.2012
Polévka fazolová
1. Vepřová kotleta na žampionech, dušená rýže parboiled, salát z červené řepy, čaj ovocný
2. Tortelinni se sýrem nivou, salát z červené řepy, čaj ovocný
Středa
11.4.2012
Polévka rajčatová s rýží
1. Císařovy brambory s kuřecím stejkem (zapečené), zeleninová přízdoba, džus ananasový
2. Kuskus se zeleninou (bejby mrkev, kukuřice, hrášek) a sýrem, salát rajčatový,
džus ananasový
Čtvrtek
12.4.2012
Polévka kuřecí s masem a těstovinou
1. Bramborové šulánky s mákem, strouhankou, kakao, jablko golden
2. Losos s bylinkovým máslem, bramborová kaše, kompot broskvový, jablko,
čaj černý s citronem
Pátek
13.4.2012
Polévka kulajda (mléčná s koprem, vejce, brambory)
1. Hovězí frankfurtská pečeně, houskový knedlík, salát okurkový s jogurtovým dresingem
sirup jupí aloe-vera
Pondělí
16.4.2012
Polévka česneková s bramborem
1. Vařené vejce, čočka po srbsku (lečo), chléb, okurek, nápoj limetka – máta
2. Vepřový kýta na nudličky, vařené těstoviny, salát z čínského zelí, nápoj limetka-máta
Úterý
17.4.2012
Polévka krupicová se zeleninou
1. Soukenický mletý řízek přírodní, bramborová kaše, kompot mandarinka, čaj šípkový
2. Zeleninové rizoto z jasmínové rýže, salát rajčatový, čaj šípkový
Středa
18.4.2012
Polévka mléčná křibská (kroupy, čerstvý kopr)
1.Treska pečená s přelivem (sýr lučina), vařený brambor, zeleninová obloha, džus multivitamin,
moučník – jablečné hrudky s ovesnými vločkami
2. Špagety zapečené se smetanou a sýrem, salát hlávkový, džus multivitamin, jablečné hrudky
s ovesnými vločkami
Čtvrtek
19.4.2012
Polévka vývar s játrovou rýží a zeleninou
1. Pečené kuřecí stehno na másle, vařený brambor, salát mrkvový s jablky, sirup jupí citron
2. Halušky se zelím a slaninou, sirup jupí citron
Pátek
20.4.2012
Polévka hrachový krém
1. Hovězí fillé přírodní, dušená rýže s kukuřicí, kompot míchaný, čaj černý s citronem, ovoce
jablko
Pondělí
23.4.2012
Polévka čočková (z červené čočky)
1. Špagety po boloňsku (masová směska), sýr, salát rajčatový, čaj lipový s medem
2. Bramborové noky se zelím, salát rajčatový, čaj lipový s medem
Úterý
24.4.2012
Polévka skotská (maso,brambory)
1. Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, čaj černý s citronem, kiwi ovoce
2. Kuřecí prsíčka na čerstvém zázvoru, vařený brambor, salát ledový, kiwi ovoce, čaj černý s citronem
Středa
25.4.2012
Polévka hovězí s těstovinou
1. Hovězí přední maso vařené, dušená mrkev s hráškem přírodní, vařený brambor,
studené mléko
2. Žampionové rizoto se sýrem, salát z bílé ředkvičky, sirup lesní směs
Čtvrtek
26.4.2012
Polévka květáková
1. Ryba treska, losos po mlynářsku, bramborová kaše, kompot z čerstvého ovoce, džus tropiko
2. Vepřové výpečky, šoulet, chléb, okurek, džus tropiko
Pátek
27.4.2012
Polévka mléčná s bramborem
1. Zapečené šunkové flíčky, salát okurkový se smetanovým dresinkem, nápoj aloe-vera
Pondělí
30.4.2012
Polévka fazolová slovenská (červená paprika)
1. Vepřové rizoto se zeleninou a sýrem, salát z čínského zelí, jablko, sirup pomerančový
Žáci využívající služeb této školní jídelny mají 4x do týdne na výběr ze dvou hlavních pokrmů a pouze v pátek je připravován pokrm jeden.
Jídelní lístek je poměrně pěkně sestavený, ale jednu výhradu bych k němu přece jen měla (je zde málo mléka a mléčných výrobků).
Kombinace polévek a hlavních jídel se mi zdá vhodná, stejně jako kombinace dvou hlavních pokrmů v jednom dni je v pořádku.
Nabídka polévek je pestrá. Nejčastěji jsou dětem podávány polévky zeleninové, zeleninové s obilovinou, luštěninové polévky a vývary. Zejména bych chtěla pochválit za širokou nabídku luštěninových polévek, které jsou v tomto měsíci 5x.
Hlavní jídla jsou nejčastěji masová, což je naprosto správně. Pokud je na výběr ze dvou pokrmů, jeden z nich je většinou úplně bezmasý nebo polomasitý. Dětem je nejčastěji nabízeno maso vepřové, kuřecí, rybí a hovězí. Rybí maso je do jídelníčku zařazováno vždy jednou týdně, což je naprosto dostačující a potvrzuje to i spotřební koš (106,91 %).
Připomínku bych měla pouze k Dětské pizze se sýrem a šunkou, která mi podle názvu zní jako polotovar. Ve školním stravování bych se polotovarům snažila co nejvíce vyhýbat. Pokud však tato pizza byla připravována ve školní jídelně, nemám k ní námitek.
Pozitivně hodnotím pouze dva sladké pokrmy v měsíci, což u jídelníčků s výběrem ze dvou hlavních jídel nebývá příliš časté.
Přílohy jsou také pestré a nemám jim co vytknout.
Velmi pozitivně hodnotím širokou nabídku čerstvé zeleniny ať už ve formě salátu nebo jako přízdoby.
Nabídka ovoce je také optimální. Připomínku mám jen ke dvěma dnům, kdy je současně během jednoho jídla dětem podáván kompot a čerstvé ovoce. Raději bych je od sebe oddělila.
Závažnější nedostatek však vidím v mléce a mléčných výrobcích, jejichž nabídka je velmi omezená a potvrzují to i výsledky spotřebního koše. Do jídelníčku bych proto doporučila častěji zařazovat mléko jako samostatný nápoj, mléčný koktejl, puding, kysaný mléčný nápoj, šlehaný tvaroh apod.
Navrhované úpravy
- zvýšit nabídku mléka a mléčných výrobků
Pozitiva
- pestrost
- široká nabídka luštěninových polévek
- optimální počet sladkých pokrmů
- dostatečná nabídka rybího masa
- častá nabídka čerstvé zeleniny
Hodnocení provedla:
Mgr. Pavla Vašková
Ústav preventivního lékařství, lékařský fakulta, Masarykova univerzita
V Brně 13.5.2012