Přeskočit na obsah

Jídelníček

ZŠ T. G. Masaryka
Finanční normativy: 20,00 Kč / 22,00 Kč / 24,00 Kč / 28,00 Kč

Čtvrtek

1. 11. 2012
Polévka: Bramborová se sójou
Hlavní chod:
1. Zapečené filé se špenátem, brambory, červená řepa
2. Kuřecí nudličky na pórku, rýže
Doplněk: Ochucené mléko, vitamínový nápoj

Pátek

2. 11. 2012
Polévka: Brokolicová
Hlavní chod:
1. Vepřová pečeně, bramborový knedlík, zelí
2. Zapečené těstoviny s kuřecím masem, květákem a sýrem, okurka
Doplněk: Čaj, vitamínový nápoj

Pondělí

5. 11. 2012
Polévka: Selská
Hlavní chod:
1. Provensálský králík, rýže, zeleninová obloha (paprika, rajče, okurka)
2. Česnekový kuskus s vepřovým masem a zeleninou, zeleninová obloha (paprika, rajče, okurka)
Doplněk: Mléčná tyčinka, mléko, vitamínový nápoj

Úterý

6. 11. 2012
Polévka: Kmínová
Hlavní chod:
1. Kuřecí čína, brambory
2. Fazolový perkelt s vepřovým masem, krupicové noky
Doplněk: Jogurt, čaj, vitamínový nápoj

Středa

7. 11. 2012
Polévka: Zeleninový boršč
Hlavní chod:
1. Bramborové šišky s mákem
2. Halušky s uzeným masem a zelím
Doplněk: Jablko, mléko, vitamínový nápoj

Čtvrtek

8. 11. 2012
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod:
1. Vepřová kýta, houbová omáčka, houskový knedlík
2. Zapečená brokolice s kuřecím masem, brambory a sýrem
Doplněk: Čaj, vitamínový nápoj

Pátek

9. 11. 2012
Polévka: S drožďovou rýží
Hlavní chod:
1. Srbské rizoto s vepřovým masem, zeleninou a sýrem
2. Kuře na rajčatech, brambory
Doplněk: Okurkový salát, ochucené mléko, vitamínový nápoj

Pondělí

12. 11. 2012
Polévka: Květáková
Hlavní chod:
1. Vejce, čočka, zelný salát, chléb
2. Nudličky z krůtího masa s barevnými paprikami, rýže, čaj
Doplněk: Moučník, vitamínový nápoj

Úterý

13. 11. 2012
Polévka: Hovězí s rýží a hráškem
Hlavní chod:
1. Hovězí maso Stroganov, houskový knedlík
2. Masový nákyp, brambory, míchaný zelný salát
Doplněk: Mléko, vitamínový nápoj

Středa

14. 11. 2012
Polévka: Hrstková
Hlavní chod:
1. Smažený sýr se salámem v těstíčku, bramborová kaše, šopský salát
2. Zapečené maso po švýcarsku, rýže, mléko
Doplněk: Vitamínový nápoj

Čtvrtek

15. 11. 2012
Polévka: Indiánská
Hlavní chod:
1. Smažené rybí porce v bramborovém obalu, brambory, červená řepa
2. Uzené maso, chlupaté knedlíky, zelí
Doplněk: Čaj, vitamínový nápoj

Pátek

16. 11. 2012
Polévka: Celerová s cizrnou
Hlavní chod:
1. Masové kuličky s boloňskou omáčkou, rýže, pomeranč
2. Těstoviny s kuřecím masem a zeleninou, okurka, ovoce
Doplněk: Čaj, vitamínový nápoj

Pondělí

19. 11. 2012
Polévka: Mléková s těstovinami
Hlavní chod:
1. Dušená kapusta s vepřovým a sójovým masem, brambory, jogurt
2. Vepřová pečeně s křenovou omáčkou, houskový knedlík
Doplněk: Čaj, vitamínový nápoj

Úterý

20. 11. 2012
Polévka: Nudlová
Hlavní chod:
1. Zvěřinový guláš, těstoviny
2. Dušená játra s rýží, zeleninová obloha (hrášek, kukuřice)
Doplněk: Čaj, vitamínový nápoj

Středa

21. 11. 2012
Polévka: Rajská s ovesnými vločkami
Hlavní chod:
1. Zahradnická sekaná, bramborová kaše, mrkvový salát s jablky
2. Moravský vrabec, bramborový knedlík, červené zelí
Doplněk: Mléko, vitamínový nápoj

Čtvrtek

22. 11. 2012
Polévka: Slepičí s těstovinou
Hlavní chod:
1. Žemlovka s jablky a tvarohem
2. Husitská směs (vepřové maso, játra, klobása, žampiony), rýže
Doplněk: Jablko, mléko, vitamínový nápoj

Pátek

23. 11. 2012
Polévka: Rybí s kuskusem
Hlavní chod:
1. Vepřová kýta na smetaně, houskový knedlík
2. Kuřecí směs na divoko, brambory, kompot
Doplněk: Mléko, vitamínový nápoj

Pondělí

26. 11. 2012
Polévka: Masová
Hlavní chod:
1. Drůbeží párek, hrachová kaše, chléb, zelný salát s dýní
2. Horalský závitek, těstovinová rýže
Doplněk: Jogurt, čaj, vitamínový nápoj

Úterý

27. 11. 2012
Polévka: Nočková s bramborem
Hlavní chod:
1. Vepřová pečeně, rýže, mléko
2. Roládka z listového těsta plněná zeleninou a kuřecím masem, špenát, čaj
Doplněk: Vitamínový nápoj

Středa

28. 11. 2012
Polévka: Čočková s párkem
Hlavní chod:
1. Těstovinové rizoto s krůtím masem a zeleninou, jablko
2. Pečené kuře, bramborový knedlík, dušená zelenina
Doplněk: Mléko, vitamínový nápoj

Čtvrtek

29. 11. 2012
Polévka: Zeleninová s kuskusem
Hlavní chod:
1. Vepřový řízek přírodní, brambory, mrkvový salát s jablky
2. Kuřecí kostky pikant, špecle
Doplněk: Mléko, vitamínový nápoj

Pátek

30. 11. 2012
Polévka: Cibulová se sýrem
Hlavní chod:
1. Králík na paprice a žampionech, houskový knedlík, jablko
2. Karbanátek s kukuřicí, brambory, okurka
Doplněk: Mléko, vitamínový nápoj

V jídelním lístku základní školy v Suchdolu je na první pohled patrná snaha o zařazení nových receptur a o to udělat stravování ve školní jídelně atraktivnější. V základní škole jsou v nabídce vždy dvě denní jídla na výběr.

Polévky

Je zastoupen dostatek zeleninových i luštěninových polévek. Ze zavářek do polévek oceňuji zařazení sóji do bramborové polévky a cizrny do celerové polévky, stejně tak používání kuskusu. Zde bych však pro rozšíření nabídky a pestrosti v JL chtěla upozornit i na jiné druhy obilovin jako např. bulgur, pohanka, jáhly, proso, aj.

Polévky jsou ve dvou případech nevhodně zvoleny. Jedná se hlavně o nadýmavost polévky i hlavního jídla a tedy horší stravitelnost pokrmů. Např.: zeleninový boršč (předpokládám, že jeho součástí je zelí) a halušky se zelím, květáková polévka a čočka s vejcem.

Luštěninových polévek nebo polévek s luštěninou je dostatečné množství, pouze bych vytkla čočkovou polévku s párkem. K luštěninovým polévkám uzenina nepatří. Uzeninu je možné nahradit: opečenou houskou, sýrem, tofu, vajíčkem, šunkou, aj.

Hlavní jídla

U hlavních jídel mě velmi mile překvapilo zařazení králičího masa 2x v měsíci a zvěřinový guláš. Stejně tak zařazení krůtího masa v JL je velice vhodné pro nízkou tučnost a výborné chuťové vlastnosti.

U hlavních pokrmů je většinou v nabídce jeden pokrm kuřecí a druhý vepřový. V JL je méně využíváno maso hovězí, ale vzhledem k využití masa králičího a zvěřiny je splněna podmínka pestrosti. V JL by mělo být upřednostňováno maso libové (drůbeží, králičí, rybí) na úkor masa vepřového, ale všechny druhy masa by měly být prostřídány. Toto pravidlo jídelna splňuje.

Nabídka příloh je vhodně zvolená, zde bych ráda upozornila i na možnost využívat zdravější varianty knedlíků např. s cizrnou, špaldové knedlíky a knedlíky z celozrnné mouky.

Sladká, smažená jídla a uzeniny

Jídelnu musím pochválit, že i přes výběrový JL nabízí sladký pokrm pouze 2x v měsíci.

Velkým prohřeškem JL je nadměrná nabídka uzenin a uzeného masa, tyto se objevují 5x v měsíci (včetně polévek a přídavku k masu). Protože uzeniny obsahují velké množství chuťově příliš výrazných látek, tuků a solí nejsou pro děti žádným přínosem, spíše naopak, měly by tedy být v JL zařazeny pouze 1x za měsíc.

Smažená jídla se vyskytují 4x v JL. Smažená jídla by měla být nabízena pouze 2x v měsíci. Musím také upozornit na zcela nevhodné sestavení JL ve dnech 14. 11. a 15. 11., kdy mají strávníci po oba dny možnost výběru smaženého pokrmu.

Zastoupení těchto velice oblíbených, ale nezdravých potravin musí být hlídáno i ve výběrových JL právě z důvodu chuťových preferencí žáků a dětí.

Zelenina, ovoce, luštěniny a ryby

Luštěninový pokrm je v nabídce 3x v měsíci. Musím však vytknout hrachovou kaši s párkem. Jak jsem psala výše uzenin je v tomto JL mnoho. Párek je možné v tomto případě nahradit pečeným mletým masem.

Rybí maso a rybí pokrmy jsou nedostatečně zastoupeny, pouze 2x v měsíci a z toho jeden rybí pokrm smažený. Oceňuji inovaci v pokrmu zapečené filé se špenátem. Další variantou, jak zařadit rybí pokrm do jídelníčku dětí je nabízet například mleté rybí maso dohromady s jiným masem nebo rybí maso (nejlépe tuňáka) zapéct s bramborami, těstovinou nebo přidat do pizzy. Dále by se mohla objevit v nabídce také rybí polévka.

Velice oceňuji snahu školní jídelny zařadit zeleninu jako součást hlavního jídla ne pouze jako salát nebo oblohu. Je to jedna z cest, jak děti přimět ke konzumaci zeleniny.

Stejného postupu lze využít i pro konzumaci ovoce. Ovoce by mělo být vždy součástí sladkých pokrmů. Ovoce je také možné přidávat do hlavního pokrmu k masu například broskve, švestky, ananas a tím lépe splnit spotřební koš v kategorii ovoce.

Spotřební koš

Plnění spotřebního koše není úplně dokonalé.

Nedostatky jsou hlavně u rybího masa. Stejně tak u mléka a mléčných výrobků. Pro lepší plnění mléka bych doporučovala častější zařazení mléčných polévek, omáček a bramborové kaše, optimálně 1-2x do týdne. Pro lepší plnění mléčných výrobků je možné více využívat tvarohu, jogurtu do sladkých jídel a jako doplněk k obědu.

Ve spotřebním koši velmi překvapí velice nízké hodnoty pro tuky a cukry. Pokud však srovnávám JL se spotřebním košem, zdají se mi tyto hodnoty neobjektivní. Nabídka 4 smažených pokrmů a velké množství uzenin nejsou i přes nízké množství tuků v SK omluvitelné.
Stejně tak se pozastavuji nad velmi nízkými hodnotami cukrů. Jídelna téměř každý den nabízí vitamínové nápoje a často ochucené mléko. Pokud je vitamínový nápoj s obsahem cukru musí být tento započítán také do SK. Pokud je vitamínový nápoj oslazen umělými sladidly, není možné jej do SK započítat.
Zde bych se však ráda vyjádřila k nadměrnému používání umělých sladidel. Umělá sladidla v nápojích podporují návyk na sladkou chuť a následné vyžadování sladkých nápojů dětmi i dospělými. Přestože na používání umělých sladidel v jídelníčku malých dětí neexistují normy, není jejich přílišná konzumace vhodná. Ideální je nabízet výběr ze dvou nápojů a to vždy tak, aby jeden nápoj byl slazený a druhý neslazený, protože některé děti nejsou zvyklé pít slazené nápoje.

Klady JL:

  • Nápadité receptury
  • Vhodné množství sladkých jídel
  • Velká nabídka zeleniny

Nedostatky JL

  • Nedostatek rybího masa
  • Nadměrné používání uzenin a smažených jídel

Hodnocení provedla:

Mgr. Sylva Štajnochrová

Ústav preventivního lékařství

Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

V Brně dne 21. 1. 2013

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se