Přeskočit na obsah

Jídelníček

ZŠ a MŠ Ostrava-Hrabůvka
Finanční normativy: 18,00 Kč / 19,00 Kč / 21,00 Kč

Pondělí

2. 3. 2009
Polévka: Zeleninová s játrovými knedlíčky
Hlavní chod: Fazolové lusky na smetaně, vařené vejce, brambory
Čaj se sirupem, ovoce

Úterý

3. 3. 2009
Polévka: Z míchaných luštěnin
Hlavní chod: Špindlerovo maso (směs: vepřové maso, vepřová játra, paprikové lusky, žampiony), těstoviny
Ořechový moučník se šlehačkou a zakysanou smetanou, čaj ovocný

Středa

4. 3. 2009
Polévka: Rajská s rýží
Hlavní chod: Jitrnicový prejt, kysané zelí, vařené brambory
Čaj s medem, ovoce

Čtvrtek

5. 3. 2009
Polévka: Bramborová se sýrem
Hlavní chod: Kuřecí maso přírodní, dušená rýže
Salát z čínského zelí se zeleninou, čaj s citronem

Pátek

6. 3. 2009
Polévka: Krupicová s vejcem
Hlavní chod: Smažené krevety, bramborový salát
Minerálka

Pondělí

9. 3. 2009
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod: Hrachová kaše s cibulkou, párek, chléb, kyselý okurek
Ovoce, minerálka

Úterý

10. 3. 2009
Polévka: Koprová s bramborem
Hlavní chod: Záhorácký závitek, bramborová kaše
Míchaný kompot, čaj ovocný

Středa

11. 3. 2009
Polévka: Ruský boršč
Hlavní chod: Jogurtové špalíčky s jahodovou omáčkou
Čaj šípkový s ibiškem, ovoce

Čtvrtek

12. 3. 2009
Polévka: Vločková
Hlavní chod: Vepřové maso v kapustě, vařené brambory
Vitamínový nápoj

Pátek

13. 3. 2009
Polévka: Kmínová se sýrovým kapáním
Hlavní chod: Kuře po lačnovsku, dušená rýže
Krabí salát, čaj s medem

Pondělí

16. 3. 2009
Polévka: Čočková se zeleninou
Hlavní chod: Špagety s kuřecím masem po Milánsku
Čaj se sirupem, ovoce

Úterý

17. 3. 2009
Polévka: Slepičí s těstovinou
Hlavní chod: Ryba Pangasius zapečená s uzeným sýrem, opékané brambory, zeleninová obloha
Čaj ovocný

Středa

18. 3. 2009
Polévka: Česneková s bramborem
Hlavní chod: Bratislavské vepřové plecko, houskový knedlík
Minerálka, ovoce

Čtvrtek

19. 3. 2009
Polévka: Rajská s pohankou
Hlavní chod: Halušky se zelím a uzeným masem
Kakaový pudink s ovocem, čaj s citronem, ovoce

Pátek

20. 3. 2009
Polévka: Bramborová jarní
Hlavní jídlo: Španělský ptáček, dušená rýže
Mrkvový salát s jablky a křenem, vitamínový nápoj

Pondělí

23. 3. 2009
Polévka: Sicilská (rybí)
Hlavní chod: Uherské žebírko, vařené brambory
Salát z čínského zelí se zakysanou smetanou a ořechy, čaj s citronem

Úterý

24. 3. 2009
Polévka: Valašská kyselice
Hlavní chod: Kynuté knedlíky s povidly sypané mákem
Kakao, ovoce

Středa

25. 3. 2009
Polévka: Fazolová krémová
Hlavní chod: Holandský řízek, bramborová kaše
Okurkový salát, čaj s medem

Čtvrtek

26. 3. 2009
Polévka: Zeleninová s drožďovými knedlíčky
Hlavní chod: Masová směs na čínský způsob (z králičího masa), dušená rýže
Ovocný čaj, ovoce

Pátek

27. 3. 2009
Polévka: Bramborová venkovská
Hlavní chod: Segedinský guláš, houskový knedlík
Minerálka

Pondělí

30. 3. 2009
Polévka: Dršťková
Hlavní chod: Brambory zapečené se sýrem a brokolicí
Rajčatový salát, čaj s citronem

Úterý

31. 3. 2009
Polévka: Cibulová s bramborem
Hlavní chod: Hovězí maso po stroganovsku, těstoviny
Minerálka, ovoce

Tento jídelníček je v mnoha ohledech poměrně pestrý, měla bych k němu jen drobné výhrady.
Nabízené polévky jsou pestré a jsou v souladu s hlavními jídly. Výhradu bych měla jen k zeleninové polévce s játrovými knedlíčky, která je nabízena v pondělí a hned v úterý jsou játra součástí hlavního pokrmu. Nejčastěji jsou zastoupeny polévky zeleninové a polévky s obilninou. Kladně hodnotím i zastoupení polévek luštěninových (čočková se zeleninou, fazolová krémová, z míchaných luštěnin). Velice pozitivně hodnotím zařazení polévky rybí, která se v jídelníčcích objevuje velice zřídka. Schvaluji taktéž přidávání pohanky do rajské polévky.
Hlavní jídla jsou především masová. Zastoupeno je maso kuřecí, vepřové, hovězí, rybí a velice pozitivně hodnotím přítomnost masa králičího. Výhradu však mám k poměru vepřového a kuřecího masa, neboť vepřové maso je zastoupeno mnohem častěji než maso kuřecí a tak by to nemělo být. Také bych zvýšila nabídku ryb, pozitivně však hodnotím zařazení krevet. 
Bezmasá jídla jsou slaná i sladká. Chválím za pouze dva sladké pokrmy v měsíci, což je úplně postačující, ale přitom spousta jídelen toto doporučení nedodržuje.
Přílohy jsou také pestré, nejčastěji jsou zařazeny brambory, rýže a těstoviny.
Pozitivně hodnotím nápadité saláty, jako je krabí salát, mrkvový salát s jablky a křenem, salát z čínského zelí se zakysanou smetanou a ořechy. Líbí se mi také časté zařazovaní ovoce. 
Nápoje jsou zařazeny každý den, nejčastěji jsou to různé druhy čaje, minerálka a vitamínové nápoje a pouze jednou je nabídnut mléčný nápoj. Ke zpestření nabízených nápojů bych doporučila zvýšit nabídku mléka a mléčných nápojů (bílá káva, mléčné koktejly, kysané mléčné nápoje), možné je i občasné zařazení ředěných ovocných džusů.

Doporučené změny ve stravování:

  • snížit frekvenci vepřového masa a častěji zařazovat maso kuřecí
  • zvýšit nabídku mléka a mléčných nápojů

Hodnocení provedla:
Mgr. Pavla Vašková
Ústav preventivního lékařství
Masarykova univerzita
Brno 31.3. 2009

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se