Pondělí
2. 3. 2009
Polévka: Křemenáčová
Hlavní chod:
1. Holandský řízek, brambor
2. Šumavské těstoviny
Salát z čínského zelí s kukuřicí, čaj
Úterý
3. 3. 2009
Polévka: Frankfurtská, rohlík
Hlavní chod:
1. Krupicová kaše s kakaem
2. Pečený králík, červené zelí, bramborový knedlík
Kompot, ledový čaj
Středa
4. 3. 2009
Polévka: Zeleninová s jáhly
Hlavní chod:
1. Guláš s klobásou a sýrem, těstoviny
2. Pangasius s česnekovou omáčkou, brambor
Smetanový krém, čaj
Čtvrtek
5. 3. 2009
Polévka: Čočková s párkem
Hlavní chod:
1. Vepřové rizoto, okurka
2. Dušená mrkev s hráškem a kukuřicí, rozpeky
Ovoce, džus
Pátek
6. 3. 2009
Polévka: Česneková
Hlavní chod:
1. Hovězí tokáň, bramborový knedlík
2. Kuřecí mls, kari rýže
Ovocné mléko, čaj
9. března – 13. března 2009
Prázdniny
Pondělí
16. 3. 2009
Polévka: S drožďovými knedlíčky
Hlavní chod:
1. Vepřové maso na paprikách, těstoviny
2. Rizoto po Japonsku, strouhaná mrkev
Ovoce, čaj
Úterý
17. 3. 2009
Polévka: Kuřecí s rýží
Hlavní chod:
1. Kovbojské fazole, chléb
2. Kuřecí rolka, brambor míchaná zelenina
Povidlové buchty, bílá káva, čaj
Středa
18. 3. 2009
Polévka: Hovězí s ovesnými vločkami
Hlavní chod:
1. Rajská omáčka, hovězí maso, kynutý knedlík
2. Smažený květák, brambor, kapie
Ovoce, ovocné mléko, čaj
Čtvrtek
19. 3. 2009
Polévka: Cizrnová
Hlavní chod:
1. Zahradnický přírodní řízek, bramborová kaše
2. Žemlovka s jablky
Kompot, čaj
Pátek
20. 3. 2009
Polévka: Brokolicová
Hlavní chod:
1. Hovězí na houbách, rýže
2. Halušky s uzeným masem, kyselé zelí
Čerstvá zelenina, džus
Pondělí
23. 3. 2009
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod:
1. Sekaná pečeně, bramborová kaše
2. Čočka se zeleninou, sojový rohlík
Červená řepa s křenem, čaj
Úterý
24. 3. 2009
Polévka: Pórková
Hlavní chod:
1. Pražská hovězí pečeně, rýže
2. Plněný paprikový lusk, brambor
Pudink, čaj
Středa
25. 3. 2009
Polévka: Krupicová s vejcem
Hlavní chod:
1. Segedínsky guláš, houskový knedlík
2. Špíz z lososa a tresky, brambor
Ovoce, ledový čaj
Čtvrtek
26. 3. 2009
Polévka: Boršč
Hlavní chod:
1. Milánské špagety se sýrem
2. Škubánky s mákem
Ovocný kompot, kakao, čaj
Pátek
27. 3. 2009
Polévka: Kapustová
Hlavní chod:
1. Vepřová pečeně, špenát, bramborový knedlík
2. Zapečené těstoviny s brokolicí
Ovoce, džus
Pondělí
30. 3. 2009
Polévka: Zeleninová s kuskusem
Hlavní chod:
1. Hrachová kaše, uzené maso, okurka
2. Pečené kuře na jablkách, rýže
Zelný salát, čaj
Úterý
31. 3. 2009
Polévka: Drožďová
Hlavní chod:
1. Vepřové nudličky na smetaně, rýže
2. Rybí file po Řecku, brambor
Ovoce, cappuccino, čaj
Navržený jídelní lístek je velmi nápaditý a podle mého názoru zcela naplňuje požadavky školního stravování. Zejména kladně hodnotím zařazení nevšedních, ale nutričně hodnotných potravin do pokrmů – cizrna, kuskus, losos, králík, sójový rohlík.
Velmi oceňuji rybí pokrmy připravené netradičním způsobem – pangasius s česnekovou omáčkou, špíz z lososa a tresky, rybí filé po Řecku.
Výběr polévek je bohatý, nabízeny jsou polévky zeleninové, luštěninové, vývary, s obilovinou i s houbami. Oceňuji zařazení jáhel, ovesných vloček nebo kuskusu na dohuštění polévek a doporučila bych omezit přidávání uzenin do polévek (frankfurtská, čočková s párkem).
Kombinace polévek s hlavním chodem je navržena v daném týdnu i měsíci přijatelným způsobem až na dvě výjimky: barevně je nevhodná kombinace polévky boršč a milánských špaget (špagety by bylo možné podat například se sýrovou omáčkou nebo se sójovým masem se šťávou) a dále pak kombinace kapustové polévky a zapečených těstovin s brokolicí je méně vhodná barevně, navíc může způsobovat nadýmání (doporučila bych například zapečené těstoviny s kuřecím masem nebo tuňákem).
Hlavní jídla jsou s lehkou převahou masová, jsou nabízena velmi vhodně ve výběru s pokrmy s menším zastoupením masa. Čistě bezmasé pokrmy jsou nabízeny 3-4x v týdnu. Z hlediska spotřebního koše je dodržena doporučená frekvence i pestrost podávaných pokrmů až na množství uzeného masa a uzenin (guláš s klobásou, halušky s uzeným masem, hrachová kaše s uzeným masem), které bych doporučila výrazně snížit (maximálně 1x v měsíci).
V případě příloh jsou nejčastěji nabízeny brambory, rýže a knedlíky. Méně pak těstoviny a bramborová kaše. Zde bych navrhovala snížit knedlíky jako přílohu (například u rajské omáčky s hovězím masem nahradit kynutý knedlík za těstoviny a vepřovou pečeni se špenátem podávat s bramborem místo bramborového knedlíku).
Z hlediska zásad zdravé výživy je jídelníček sestaven velmi dobře, omezuje se na minimální množství smažených pokrmů i sladkých jídel. Velmi kladně hodnotím zastoupení luštěnin, ryb a také vhodné technologické zpracování pokrmů (vaření, dušení), dále pak přídavky čerstvého ovoce a mléčných výrobků a širokou nabídku nápojů.
Zeleninové saláty by mohly být podávány častěji, ideálně denně. Drobnou výhradu lze mít k povidlovým buchtám jako dezertu, vhodnější by bylo ovoce.
Shrnutí a doporučení:
- Polévky připravovat bez uzenin a dbát na vhodnou kombinaci polévek s hlavními jídly (barevně odlišné, nenadýmavé)
- Snížit knedlíky jako přílohu a nahradit je těstovinami nebo bramborami
- Snížit množství uzenin a nahradit je například sójovými potravinami (sójové maso, tofu párky, robi maso)
- Častěji zařadit do jídelníčku čerstvou zeleninu (obloha, saláty, v kombinaci s ovocem atd.)
Hodnocení provedla:
Mgr. Zlata Piskáčková
Ústav preventivního lékařství
Masarykova univerzita
V Brně dne 27.3. 2009