Přeskočit na obsah

Jídelníček

Základní škola Zlín

Středa

1. 4. 2009
Polévka: Zeleninová bretaňská
Hlavní chod:
1. Smažená kotleta v sýrovém těstíčku, bramborová kaše, ovocný kompot, sirup
2. Smažená kotleta v sýrovém těstíčku, vařený brambor s máslem, ovocný kompot, sirup

Čtvrtek 2. 4. 2009
Polévka: Čočková
Hlavní chod:
1. Kuřecí závitek, vařený brambor, salát mrkvový s jablky, multivitamín
2. Vepřové rizoto se zeleninou a sýrem, salát mrkvový s jablky, multivitamín

Pátek 3. 4. 2009
Polévka: Vývar s těstovinou
Hlavní chod:
1. Vařené vejce, čočka na kyselo, chléb, okurek, čaj ovocný
2. Zapečené brambory s uzeninou, okurek, čaj ovocný

Pondělí 6. 4. 2009
Polévka: Zeleninová jarní
Hlavní chod:
1. Vepřový guláš s fazolí, houskový knedlík, džus ananasový
2. Špagety se slaninou a nivou, okurkový salát, džus ananasový

Úterý 7. 4. 2009
Polévka: Hrachová
Hlavní chod:
1. Smažené ryby pangasius, bramborová kaše, salát mrkvový s jablky, sirup
2. Kuřecí steak přírodní, dušená rýže s kukuřicí, salát mrkvový s jablky, sirup, čokoládový zajíček

Středa 8. 4. 2009
Polévka: Kuřecí s masem a těstovinou
Hlavní chod:
1. Kynuté knedlíky s mákem, tvarohem, mléko banánové, ovoce
2. Vepřové maso v kapustě, vařený brambor, čaj černý s citronem, ovoce

Čtvrtek 9. 4. 2009
Velikonoční prázdniny

Pátek 10. 4. 2009
Velikonoční prázdniny

Pondělí 13. 4. 2009
Velikonoční pondělí

Úterý 14. 4. 2009
Polévka: Vločková
Hlavní chod:
1. Dietní párek, hrachová kaše s cibulkou, chléb, kakao, čaj černý s citronem
2. Vepřová kýta na žampionech, vařené těstoviny, salát z červené řepy, čaj černý s citronem

Středa 15. 4. 2009
Polévka: Ovarová s kroupama
Hlavní chod:
1. Pečené rybí fillé se sýrovou omáčkou, vařený brambor, salát okurkový, multivitamín
2. Jitrnice, prejt zabijačka, zelí sterilované, vařený brambor, multivitamín

Čtvrtek 16. 4. 2009
Polévka: Slepičí s nudlemi
Hlavní chod:
1. Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, čaj ovocný, ovoce
2. Hovězí ptáček, dušená rýže, ovocný kompot, džus multivitamín

Pátek 17. 4. 2009
Polévka: Květáková bílá
Hlavní chod:
1. Vepřová kotleta se sýrem, smetanou, bramborová kaše, ovocný kompot, sirup
2. Vepřová kotleta se sýrem, smetanou, kuskus s kukuřicí, ovocný kompot, sirup

Pondělí 20. 4. 2009
Polévka: Gulášová
Hlavní chod:
1. České buchty s povidly, mákem, kakao, ovoce
2. Vepřové rizoto se zeleninou a sýrem, salát okurkový, čaj ovocný, ovoce

Úterý 21. 4. 2009
Polévka: Česneková s opečenou topinkou
Hlavní chod:
1. Pečená kačena, šoulet (hrách, kroupy, cibulka), okurek, chléb, sirup
2. Mletý přírodní řízek, vařený brambor s máslem, hlávkový salát s ředkvičkou, sirup

Středa 22. 4. 2009
Polévka: Vývar s játrovou rýží
Hlavní chod:
1. Svíčková na smetaně, houskový knedlík, džus ananasový
2. Tortelliny sýrové, dušený špenát se smetanou, džus ananasový

Čtvrtek 23. 4. 2009
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod:
1. Smažené rybí prsty, bramborová kaše, salát mrkvový s jablky, multivitamín
2. Vařené vejce, čočka na kyselo, chléb, okurek, multivitamín

Pátek 24. 4. 2009
Polévka: Fazolová
Hlavní chod:
1. Zapečené těstoviny s uzen. masem, salát rajčatový, čaj černý s citronem
2. Kuřecí prsíčka se žampiony, vařený brambor, ovocný kompot, čaj černý s citronem

Pondělí

27. 4. 2009
Polévka: Fazolová slovenská (fazole, nudle)
Hlavní chod:
1. Kuřecí steak na slanině, houskový knedlík, salát mrkvový s jablky, sirup
2. Kuřecí steak na slanině, dušená rýže s hráškem, salát mrkvový s jablky, sirup

Úterý 28. 4. 2009
Polévka: Vývar s játrovou rýží
Hlavní chod:
1. Vařené vejce, čočka na kyselo, chléb, okurek, čaj bylinkový
2. Smažený sýr eidam, vařený brambor, tatarská omáčka Hellmans, čaj bylinkový

Středa

29. 4. 2009
Polévka: Italská z čerstvých rajčat
Hlavní chod:
1. Ryba pangasius po mlynářsku, nový brambor s máslem, salát hlávkový, džus multivitamín
2. Vepřová kotleta přírodní, vařené těstoviny, salát hlávkový, džus multivitamín

Čtvrtek

30. 4. 2009
Polévka: Valašská kyselica s uzeným masem
Hlavní chod:
1. Kuřecí roláda, bramborová kaše, ovocný kompot, čaj černý s citronem
2. Makové záviny z kynutého těsta, granko, ovoce

Uvedený jídelní lístek splňuje požadavky školního stravování i když bych k němu měla několik drobných výhrad. Kladně bych ohodnotila především nabídku podávaných zeleninových salátů a  pestrou škálu nápojů, u hlavních jídel oceňuji zajímavě upravené přílohy (rýže s hráškem nebo kukuřicí) či jiné nutričně hodnotné přílohy (kuskus, šoulet) a dostatek luštěninových a rybích pokrmů.

Z nabízených polévek jsou zastoupené zeleninové (jarní, květáková, italská z čerstvých rajčat), s obilovinou (vločková), syté (gulášová, z vaječné jíšky) a dokonce 4x luštěninová polévka, což lze považovat za velmi vhodné, ale pozor na příliš častý výskyt luštěnin převážně v prvním a druhém týdnu. Naopak podávání vývarů by se mělo výrazně snížit na maximálně 1x za týden (v jídelníčku přítomno 6 vývarů), navíc ovarová polévka není pro školní stravování vhodná sama o sobě.

Hlavní jídla jsou převážně masová, nejčastěji s vepřovým, dále kuřecím, rybím a hovězím masem. Jitrnice a prejt ze zabíjačky lze doporučit opravdu jen výjimečně, v tomto případě je zcela nevhodně v kombinaci s polévkou ovarovou. Stejně tak pečenou kačenu vítáme pouze jako zpestření jídelníčku, je-li podána v kombinaci se šouletem jako zde, nelze mít větších výhrad oproti jiným přílohám, např. knedlíkům. 4 rybí pokrmy v měsíci je opravdu úspěch, přesto se snažíme úpravu smažením omezit co nejméně.
Nabídka polomasitých a bezmasých jídel je rovněž pestrá, zahrnuje zapečené brambory, těstoviny, rizota a luštěniny, poslední jmenované se vyskytují chvályhodně 5x v měsíci, nicméně 3x ve stejné úpravě jako čočka na kyselo s vejcem a chlebem, zde by stálo za to luštěniny upravit jiným způsobem například jako čočkový salát, argentinská čočka apod.
Přílohy zahrnují nejvíce vařené brambory, bramborovou kaši, houskový knedlík, těstoviny a dušenou rýži samotnou nebo s hráškem či kukuřicí, výborná příloha je již zmíněný kuskus a šoulet (kroupy s hrachem).

Z hlediska zásad správně výživy chválím dostatečné množství luštěninových jídel, nicméně výtka směřuje k jejich nerovnoměrnému rozložení do prvních dvou týdnů (1. týden polévka zeleninová bretaňská, polévka čočková a čočka na kyselo; 2. týden vepřový guláš s fazolí, polévka hrachová). Současně by bylo vhodné vyvarovat se podávání stejných pokrmů v jednom měsíci (vývar s játrovou rýží 2x, vepřové rizoto se zeleninou 2x, čočka s vejcem 3x).

Velice kladně hodnotím doplňky k hlavním jídlům, jsou to saláty různě míchané s ovocem či zeleninou (mrkvový s jablky, hlávkový s ředkvičkami), také čerstvé ovoce. Pitný režim je zajištěn celou řadou vhodných nápojů jako jsou čaje (ovocný, bylinkový), sirupy, multivitaminy, džusy, ochucená mléka, kakaa…umírněně bych volila černý čaj s citrónem, navíc pouze slabý.

Doporučené změny ve stravování
• U polévek snížit množství vývarů na maximálně 1x v týdnu a dbát na rozložení polévek v jednom týdnu i vzhledem k hlavnímu jídlu.
• Vyvarovat se nabídce dvou či dokonce tří stejných pokrmů v měsíci.
• Snížit množství smažených a sladkých jídel ze 4x na 2x za měsíc a dbát, aby se tato i jiná podobná jídla nevyskytovala často vedle sebe.

Hodnocení provedla:
Mgr. Zlata Piskáčková
Ústav preventivního lékařství
Masarykova Univerzita
V Brně dne 5.5.2009

 

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se