Středa
1. 4. 2009
Polévka: Horácká
Hlavní chod: Smažená ryba Pangasius, bramborová kaše, zelný salát s červenou řepou čaj s medem
Čtvrtek
2. 4. 2009
Polévka: Krupicová maďarská
Hlavní chod: Moravský vrabec, dušený špenát, bramborový knedlík, čaj zelený, ovoce
Pátek
3. 4 2009
Polévka: Hrstková
Hlavní chod: Křupavé kuře (marináda – hořčice, jogurt, česnek), dušená rýže, salát mrkvový s kokosem, BIO nápoj Rakytník
Pondělí
6. 4. 2009
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod: Vepřenky s cibulí, šťouchané brambory s máslem a pažitkou, fazolový salát s kyselou okurkou, čaj s citronem, ovoce
Úterý
7. 4. 2009
Polévka: Vločková
Hlavní chod: Pečená kachní stehna, dušené červené zelí, bramborový knedlík, minerálka
Středa
8. 4. 2009
Polévka: Hrachová s uzeninou
Hlavní chod: Domácí buchty plněné tvarohem, bílá káva, ovoce
Čtvrtek
9. 4. 2009
Velikonoční prázdniny
Pátek
10. 4. 2009
Velikonoční prázdniny
Pondělí
13. 4. 2009
Velikonoční pondělí
Úterý
14. 4. 2009
Polévka: Špenátová s osmaženou houskou
Hlavní chod: Smažený karbanátek (obalený v sezamovém semínku), bramborová kaše, zelný salát s koprem, čaj s medem
Středa
15. 4. 2009
Polévka: Bramborová se sýrem
Hlavní chod: Kovbojské fazole, chléb, kyselá okurka, minerálka, ovoce
Čtvrtek
16. 4. 2009
Polévka: Kmínová s vejcem
Hlavní chod: Krůtí výpečky, dušená mrkev, vařené brambory, BIO nápoj Rakytník
Pátek
17. 4. 2009
Polévka: Hovězí s drobením
Hlavní chod: Hovězí vařené maso, rajská omáčka, houskový knedlík, čaj s citronem, ovoce
Pondělí
20. 4. 2009
Polévka: Kulajda
Hlavní chod: Vepřová játra na cibulce, dušená rýže, vitamínový salát (kysané zelí, mrkev, kyselá okurka), čaj ovocný, ovoce
Úterý
21. 4. 2009
Polévka: Kapustová
Hlavní chod: Smažený vepřový řízek, šťouchané brambory s máslem a pažitkou, salát z čínského zelí se zakysanou smetanou a ořechy, džus
Středa
22. 4. 2009
Polévka: Rajská s pohankou
Hlavní chod: Bramborové knedlíky plněné masem, hlávkové zelí , minerálka, ovoce
Čtvrtek
23. 4. 2009
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Zapečená ryba Pangasius s paprikou a uzeným sýrem, bramborová kaše, míchaný kompot, čaj se sirupem, ovoce
Pátek
24. 4. 2009
Polévka: Česneková s bramborem
Hlavní chod: Kuřecí maso na smetaně, těstoviny, tvarohový moučník, čaj s citronem
Pondělí
27. 4. 2009
Polévka: Slepičí s těstovinou
Hlavní chod: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, kakao, ovoce
Úterý
28. 4. 2009
Polévka: Fazolová
Hlavní chod: Azu po tatarsku (vepřové nudličky,čerstvá paprika, pórek, žampióny), vařené brambory, mrkvový salát, čaj ovocný
Středa
29. 4. 2009
Polévka: Zelná s bramborem
Hlavní chod: Zapečené těstoviny s uzeninou, rajčatový salát, džus pomerančový, ovoce
Čtvrtek
30. 4. 2009
Polévka: Zeleninová
Hlavní chod: Pečené kuře na kysaném zelí, bramborový knedlík, minerálka
Navržený jídelní lístek splňuje požadavky školního stravování.
Kladně lze hodnotit časté zařazení zeleninových salátů nebo vařené zeleniny k hlavním jídlům.
Polévky jsou v souladu s hlavními jídly postrádám však větší barevnost pokrmů. Kladně lze hodnotit časté zastoupení luštěninových polévek (hrstková, hrachová, čočková, fazolová). Frekvence zeleninových polévek by se mohla zvýšit na úkor polévek s obilovinami nebo kombinovat zeleninové polévky s obilovinami. Kladně lze hodnotit obiloviny jako pohanka a ovesné vločky. Navrhovala bych častější zařazení těchto méně tradičních obilovin (cizrna, kuskus, jáhly).
Hlavní jídla se spíše objevují masová, lze pochválit za naplnění spotřebního koše rybím masem a jeho úpravu: zapečená ryby Pangasius s paprikou a uzeným sýrem. Bezmasé pokrmy se objevují málo často do měsíce a to pouze jako sladká jídla (domácí buchty plněné tvarohem a dukátové buchtičky) Jsou zastoupená dvě polomasitá jídla (kovbojské fazole, zapečené těstoviny s uzeninou). Doporučuji zařadit více bezmasých nesladkých pokrmů v měsíci.
Nabízené maso je často kuřecí a vepřové, tyto jsou nad rámec spotřebního koše, je možné je nahradit rybím masem nebo bezmaými jídly.
Z příloh se příliš často objevují bramborové knedlíky, které tak přesahují rámec spotřebního koše. Oproti tomu nabídka rýže a těstovin je pod rámec spotřebního koše nabízené, tento poměr by se mohl změnit.
Chválím za častou nabídku zeleninových salátů k hlavnímu jídlu nebo zeleninové přílohy, tak, že se každý den objeví v jídelníčku zelenina. Také kladně hodnotím pouze jeden moučník do měsíce.
Z hlediska zásad zdravé výživy bych vytkla časté zastoupení smažených jídel (3x v měsíci).
Nabídka nápojů je podle mého názoru dostatečně pestrá objevují se čaje, minerálky, džusy, kakao a rakytníkvý nápoj. Navrhovala bych doplnění o mléko a vychlazené mléčné koktejly.
Doporučené změny ve stravování:
• Zvýšit nabídku zeleninových polévek, které je možno zahustit obilovinami
• Zvýšit množství bezmasých a polomasitých jídel
• Častější zařazení rýže a těstovin jako příloh
• Možnost zvýšit nabídku mléčných nápojů
Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Štajnochrová
Ústav preventivního lékařství
Masarykova Univerzita
Brno 5. 5. 2009