Přeskočit na obsah

Jídelníček

22. základní škola
Finanční normativy: 20,00 Kč / 23,00 Kč / 25,00 Kč

Středa

1. 4. 2009
Polévka: Fazolová s párkem
Hlavní chod:
1. Hovězí guláš, těstoviny
2. Zeleninové lečo, chléb
Ovocná přesnídávka, džus

Čtvrtek

2. 4. 2009
Polévka: Gulášová
Hlavní chod:
1. Srbské rizoto se sýrem (vepřové maso, sterilované lečo)
2. Dukátové buchtičky se šodo
Banán, ovocný čaj

Pátek

3. 4. 2009
Polévka: Celerová
Hlavní chod:
1. Přírodní karbanátek, brambor
2. Šumavské těstoviny (salám, žampiony, pórek)
Okurkový salát, čaj

Pondělí

6. 4. 2009
Polévka: Kyslá šošovicová (čočka, kořenová zelenina, kys. smetana)
Hlavní chod:
1. Grilované kuře, brambor
2. Dunajská hovězí roštěná, rýže
Borůvkový jogurt, čaj

Úterý

7. 4. 2009
Polévka: Kuřecí s těstovinou
Hlavní chod:
1. Klopsy v rajské omáčce, těstoviny
2. Zapečené zemiaky s kapustou a bravčovym mäsom (brambor, zelí, vepřové maso, kysaná smetana)
Rajčatový salát, džus

Středa

8. 4. 2009
Polévka: Slovenská kapustnica
Hlavní chod:
1. Smažený hejk, bramborová kaše
2. Bryndzové halušky
Velikonoční mazanec, ovocné mléko, čaj

Čtvrtek

9. 4. 2009
Velikonoční prázdniny

Pátek

10. 4. 2009
Velikonoční prázdniny

Pondělí

13. 4. 2009
Velikonoční pondělí

Úterý

14. 4. 2009
Polévka: Rajská s tarhoňou
Hlavní chod:
1. Smažená šunka se sýrem, brambor
2. Zapečené těstoviny po Lotrinsku (vepřové maso, kys. smetna, sýr)
Ředkvičkový salát, čaj

Středa

15. 4. 2009
Polévka: S játrovou zavářkou
Hlavní chod:
1. Bretaňské fazole, opečený párek, chléb
2. Kuře na zelí, brambor
Ovoce, ovocné mléko, čaj

Čtvrtek

16. 4. 2009
Polévka: Bramborová
Hlavní chod:
1. Mexický guláš, rýže
2. Pangasius s křenovou omáčkou, brambor
Jahody se šlehačkou, čaj

Pátek

17. 4. 2009
Polévka: Zeleninová s jáhly
Hlavní chod:
1. Svíčková na smetaně, kynutý knedlík
2. Houbové rizoto, okurka
Džus

Pondělí

20. 4. 2009
Polévka: Krkonošská cibulačka
Hlavní chod:
1. Smažený pangasius, bramborová kaše
2. Kovbojské fazole, chléb
Okurkový salát, čaj

Úterý

21. 4. 2009
Polévka: Pětizrnná
Hlavní chod:
1. Džuveč, rýže
2. Francouzské brambory 
Čerstvá zelenina, ovocné mléko, čaj

Středa

22. 4. 2009
Polévka: Hráškový krém
Hlavní chod:
1. Bramborový guláš, rohlík
2. Kuřecí směs na smetaně, gnocchi
Ovoce, džus

Čtvrtek

23. 4. 2009
Polévka: Kmínová s vejcem
Hlavní chod:
1. Vepřové na paprikách, těstoviny
2. Květák na mozeček, brambor
Sýrový chlebíček, ovocné mléko, čaj

Pátek

24. 4. 2009
Polévka: Zeleninová s kroupami
Hlavní chod:
1. Hovězí na česneku, bramborový knedlík
2. Těstovinové mašličky s tvarohem
Kompot, ledový čaj

Pondělí

27. 4. 2009
Polévka: Frankfurtská
Hlavní chod:
1. Italský guláš, špagety, sýr
2. Smažené šišky s rozinkami
Ovoce, bílá káva, čaj

Úterý

28. 4. 2009
Polévka: Bramborová se sýrem
Hlavní chod:
1. Čočka s anglickou slaninou, sojový rohlík
2. Pečené kuře, těstovinový salát s jogurtem
Šlehaný tvaroh, čaj

Středa

29. 4. 2009
Polévka: Vločková
Hlavní chod:
1. Hovězí na houbách, rýže
2. Čevabčiči, brambor, hořčice
Salát sterilovaný, čaj

Čtvrtek

30. 4. 2009
Ředitelské volno

Navržený jídelníček splňuje požadavky školního stravování, avšak s určitými výhradami.
Nabízené polévky jsou poměrně pestré, zahrnují polévky zeleninové, luštěninové, vývary i polévky s obilninou. Kladně hodnotím zahušťování pomocí jáhel a krup. Omezila bych však používání uzenin do polévek. Kombinace polévek s hlavními jídly je většinou v pořádku, připomínku bych měla jen k polévce kmínové s vejcem v kombinaci s květákovým mozečkem, ve kterém je taktéž vejce.
Hlavní jídla jsou převážně masová, zastoupeno je maso kuřecí, vepřové, hovězí i rybí. Vepřové i hovězí maso je však zařazováno příliš často a to především na úkor masa drůbežího a jiných, méně tradičních druhů mas (např. králičí, krůtí). Velkou chybu vidím také v nadměrném používání uzenin (šumavské těstoviny, bretaňské fazole s opečeným párkem, mexický guláš, kovbojské fazole, francouzské brambory, čočka s anglickou slaninou), které by snadno šly nahradit např. sojovým masem, robi masem, tofu sýrem nebo tofu párky. Pochvalu si zaslouží nabídka netradičně zařazovaného hejka. Výhradu bych však měla k technologické úpravě ryb, poněvadž ve dvou ze tří případů je to smažení.
Čistě bezmasé pokrmy jsou nabízeny 2-3x týdně, z toho většina slaných, což je velice pozitivní. Sladká jídla se vyskytují 3x do měsíce, výhradu bych měla k jejich rozmístění, neboť v pátek jsou tvarohové mašličky s tvarohem a hned v pondělí smažené šišky s rozinkami.
Nabídka příloh je pestrá, nejčastěji se vyskytují brambory, těstoviny a rýže. Nadměrné mi však přijde časté zařazování chleba a rohlíků.
Technologická úprava pokrmů je různorodá, výtku bych měla jen k poměrně častému smažení.
Kombinace dvou hlavních pokrmů je vhodná, většinou jsou kombinovány masové pokrmy s bezmasými nebo polomasitými.
Zařazování zeleninových salátu shledávám uspokojivým, jen by mohlo být ještě o něco častější. Např. ke grilovanému kuřeti, smaženému hejkovi, pangasiusu s křenovou omáčkou a houbovému rizotu by se nějaký salát také velice hodil. Velice však musím pochválit za časté podávání mléka a mléčných výrobků (ovocné mléko, bílá káva, jogurt, šlehaný tvaroh, sýrový chlebíček) a také častou nabídku čerstvého ovoce. 

Doporučené změny ve stravování
• omezit nabídku vepřového a hovězího masa
• snížit výskyt uzenin a to jak v polévkách tak i v hlavních jídlech, a nahradit je sojovým masem, tofu párky apod.
• místo smažení ryb využívat raději zapékání a dušení
• zvýšit nabídku čerstvých zeleninových salátů

Hodnocení provedla:
Mgr. Pavla Vašková
Ústav preventivního lékařství
Masarykova univerzita
V Brně dne 6. 5. 2009

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se