Středa
1. 4. 2009
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Králík na zelenině, brambor, salát z červeného zelí s jablky, ovoce, džus
Čtvrtek
2. 4. 2009
Polévka: Drůbková s rýží
Hlavní chod: Špagety se sýrem a boloňskou omáčkou, ovoce, čaj, pudink
Pátek
3. 4. 2009
Polévka: Krupicová s vejcem
Hlavní chod: Vepřový vrabec, kysané zelí, knedlík karlovarský + bramborový, džus
Pondělí
6. 4. 2009
Polévka: Fazolová
Hlavní chod: Rybí karbenátky, bramborová kaše, salát Tzatziki, džus, ovoce
(Tzatziki – okurkový salát s česnekem, koprem a jogurtem)
Úterý
7. 4. 2009
Polévka: Česneková
Hlavní chod: Poděbradské maso, houskový knedlík, čaj
Středa
8. 4. 2009
Polévka: Zeleninová s drožďovými knedlíčky
Hlavní chod: Mexický guláš se sýrem a hráškem, rýže dušená, ovoce, džus carotela, velikonoční překvapení
Čtvrtek
9. 4. 2009
Velikonoční prázdniny
Pátek
10. 4. 2009
Velikonoční prázdniny
Pondělí
13. 4. 2009
Velikonoční pondělí
Úterý
14. 4. 2009
Polévka: Zelňačka
Hlavní chod: Kuřecí roláda, bramborová kaše, zeleninový salát, džus, ovoce
Středa
15. 4. 2009
Polévka: Zeleninová
Hlavní chod: Hrachová kaše s opečeným salámem, okurek, chléb, ovoce, džus
Čtvrtek
16. 4. 2009
Polévka: Siesta (míchané luštěniny)
Hlavní chod: Lasagne s kuřecím masem, hlávkový salát, ovoce, džus
Pátek
17. 4. 2009
Polévka: Rýžová
Hlavní chod: Vepřová pečeně, mrkev dušená, brambory, čaj
Pondělí
20. 4. 2009
Polévka: Ruský boršč
Hlavní chod: Jogurtové knedlíky s višňovým přelivem, banán, koktejl
Úterý
21. 4. 2009
Polévka: Květáková
Hlavní chod: Vepřový plátek Bakony, tarhoňa, zeleninový salát mix s kukuřicí, hráškem a fazolí, čaj
Středa
22. 4. 2009
Polévka: Rajská s kuskusem
Hlavní chod: Kuře pod peřinkou, brambory, salát z čínského zelí, čaj
(kuře pečené se sýrem a smetanou)
Čtvrtek
23. 4. 2009
Polévka: Čočková s bramborem
Hlavní chod: Maso-zeleninové rizoto s pohankou, čalamáda, ovoce, cizrnové mufiny, džus
(polovina masa nahrazena směsí zeleniny, část rýže nahrazena pohankou a kroupami)
Pátek
24. 4. 2009
Polévka: Drůbková s rýžovými nudlemi
Hlavní chod: Vejce vařené, koprová omáčka, brambory, pomeranč, čaj
Pondělí
27. 4. 2009
Polévka: Hladové já (míchané luštěniny)
Hlavní chod: Smažené rybí filé, bramborový salát s jogurtem, džus
Úterý
28. 4. 2009
Polévka: Zeleninová se sýrovým kapáním
Hlavní chod: Fazolový hrnec, rohlík, tvarohový krém s jahodami a jogurtem, čaj, ovoce
Středa
29. 4. 2009
Polévka: Mrkvová
Hlavní chod: Přírodní kuřecí plátek se šunkou a sýrem, brambory, zeleninová obloha, mošt
Čtvrtek
30. 4. 2009
Polévka: Francouzská
Hlavní chod: Zvěřinový guláš, houskový knedlík, ovoce
Ovoce je podáváno téměř každý den, i když není denně uvedeno, jelikož se nikdy nesní v den, kdy je k obědu normováno. Takže dáváme část ke svačince a část k obědu. Kromě nápoje na jídelníčku je k dispozici vždy neslazený čaj a mléčný nápoj (pokud není k obědu něco, k čemu by se mléko vyloženě nehodilo). Mléčný nápoj je k dispozici i u ranní svačinky.
Hodnocený jídelníček je velice pestrý a nápaditý, dle mého názoru splňuje požadavky pro školní stravování bez zásadních připomínek.
Zastoupení polévek se mi zdá vhodné, jsou podávány jak polévky syté, tak vývary. Velice se mi líbí každotýdenní nabídka luštěninových polévek (čočková, fazolová, siesta, hladové já, čočková s bramborem) a bohatá nabídka polévek zeleninových (zeleninová s drožďovými knedlíčky, květáková, mrkvová, rajská s kuskusem, zeleninová se sýrovým kapáním, zelňačka…). Jediné co by se dalo vytknout je, že polévka čočková se vyskytuje v měsíci dubnu dvakrát (čočková, čočková s bramborem), mohla by být nahrazena třeba polévkou hrachovou, cizrnovou nebo místo klasické čočky by mohla být použita čočka červená. Přesto zrovna v tomto případě to nepovažuji za tak zásadní připomínku, neboť právě čočková polévka je dle mého názoru dětmi oblíbená a je jednou z forem úpravy luštěnin, kterou děti přijímají.
Ke kombinaci polévek a hlavních jídel během jednotlivých týdnů i v průběhu celého měsíce nemám výhrady.
Co se týká hlavních pokrmů, nabídka masa v jídelníčku je pestrá. Zařazeno je dostatečně nejen maso drůbeží, rybí, dále vepřové a hovězí, ale jsou zastoupeny i méně často používané druhy masa – králík a zvěřina, což hodnotím velmi pozitivně. Na jídelním lístku nechybí pokrmy luštěninové, polomasité a bezmasé, nabídka je dětem zpestřena jedním sladkým pokrmem (jogurtové knedlíky s višňovým přelivem). Oceňuji použití pohanky jako náhrady za část rýže v masozeleninovém rizotu a dále nabídku pečiva k luštěninovým jídlům. Využití uzenin je sporadické, chválím, i když konkrétně opečený salám by u hrachové kaše být nemusel, k zajištění dostatečné nutriční hodnoty pokrmu stačí chléb, který také uvádíte.
Pokud jde o přílohy, nemám k nim připomínky. Naopak, líbí se mi zpestření dětského jídelníčku zařazením u nás ne příliš často užívané přílohy tarhoňa i kombinací karlovarského knedlíku s knedlíkem bramborovým. Přílohy jsou zastoupeny vhodně, nejčastěji brambory v různých formách (vařené, kaše, bramborový knedlík, bramborový salát), nechybí těstoviny ani rýže.
Nabídka doplňků k hlavním pokrmům je bohatá, a to ve formě ovoce a zeleniny, občas je zařazen i sladký dezert (pudink, cizrnové mufiny, tvarohový krém s jahodami a jogurtem).
K nabídce ovoce a zeleniny se stavím velmi kladně, je různorodá a každodenní. Hlavně se mi líbí podávání zeleniny, která je zastoupena jak ve formě tepelně upravené – součást polévek, hlavních pokrmů, tak ve formě syrové – zeleninová obloha, zeleninové saláty (tzaziky, salát z čínského zelí, hlávkový salát, salát z červeného zelí s jablky …).
Nápoje jsou nabízeny každodenně a jejich nabídka v měsíci je pestrá – čaj, džus, mrkvový džus, mošt, koktejl a jak je zdůrazněno v závěru jídelníčku, každý den mají děti navíc k dispozici neslazený čaj a mléčný nápoj, takže výběr je opravdu rozmanitý.
Hodnocení provedla:
Mgr. Jana Petrová
Ústav preventivního lékařství
Masarykova Univerzita
6. 5. 2009