Pondělí
Polévka: Rýžová
Hlavní chod:
1. Čočka, vejce, okurka
2. Střapačky se zelím
Doplněk: Čaj, mléko
Úterý
Polévka: S písmenky
Hlavní chod:
1. Vepřové maso po milánsku, špagety
2. Sýrová omáčka s tuňákem, špagety
Doplněk: Ovoce, čaj Teekanne, mléko
Středa
Polévka: Květáková
Hlavní chod: Uzené maso, červené zelí, bramborový knedlík
Doplněk: Mikuláš, čaj Teekanne, mléko
Čtvrtek
Polévka: Knedlíčková
Hlavní chod:
1. Španělský plátek, rýže
2. Drůbeží játra, rýže
Doplněk: mléčný výrobek, čaj, mléko
Pátek
Polévka: Jihočeská
Hlavní chod:
1. Vepřová pečeně, baby karotka, brambory
2. Karbanátek, brambory
Doplněk: Hrušky, čaj s citronem, ochucené mléko
Pondělí
Polévka: Se sýrovým kapáním
Hlavní chod:
1. Krupicová kaše s kakaem,
2. Bramborový guláš, houska
Doplněk: Čaj, mléko
Úterý
Polévka: Kapustová
Hlavní chod:
1. Vepřové maso na žampionech, rýže
2. Kuřecí závitek, rýže
Doplněk: Pomeranč, čaj, mléko
Středa
Polévka: Slepičí s těstovinou
Hlavní chod:
1. Obalená ryba Pangacius, brambory, tatarka
Doplněk: Čaj Teekanne, mléko
2. Květákový mozeček, brambory
Doplněk: Tvaroháček, čaj Teekanne, mléko
Čtvrtek
Polévka: S fridátovými nudlemi
Hlavní chod: Hovězí maso na smetaně, knedlík
Doplněk: Jablko, čaj, mléko
Pátek
Polévka: Rajská s vločkami
Hlavní chod:
1. Zapečené těstoviny, červená řepa
2. Fazolky na kyselo,brambory
Doplněk: Müsli tyčka, čaj s citrónem
Pondělí
Polévka: S kapáním
Hlavní chod: Plněné bramborové knedlíky, zelí
Doplněk: Čaj, mléko
Úterý
Polévka: Frankfurtská
Hlavní chod:
1. Hovězí štěpánská pečeně, rýže
2. Kuře alá bažant, rýže
Doplněk: Smetánek, čaj, mléko
Středa
Polévka: Žemlová
Hlavní chod:
1. Sekaná pečeně, bramborová kaše
2. Vepřový řízek, bramborová kaše
Doplněk: Ovocná přesnídávka, čaj Teekanne, mléko
Čtvrtek
Polévka: Krupicová s vejcem
Hlavní chod:
1. Žemlovka s jablky a tvarohem,
2. Špagety s kečupem, sýr
Doplněk: Čaj, mléko
Navržený jídelníček je pestrý a podle mého názoru odpovídá požadavkům školního stravování pouze s drobnými výhradami. Kladně hodnotím časté zastoupení mléčných výrobků, pestrou skladbu příloh k hlavním jídlům a bezmasých pokrmů.
V případě polévek jsou nabízeny jak polévky syté (zeleninové), tak vývary (slepičí, vývary s těstovinami, kapáním). Nabídku bych doplnila alespoň jednou polévkou luštěninovou. Kombinace polévek s hlavním chodem je navržena v daném týdnu i měsíci přijatelným způsobem.
Většina nabízených pokrmů je masová (maso vepřové, hovězí, drůbeží a ryby) nebo bezmasá. Jejich skladba odpovídá ve sledovaném měsíci spotřebnímu koši. Z příloh jsou nabízeny brambory, těstoviny v různých kombinacích, rýže a knedlíky. Pitný režim je plněn v podobě různých čajů a mléka. Jeho skladbu by bylo možné rozšířit o džusy nebo vitamínové nápoje, které jsou v zimním období vhodným doplňkem prevence respiračních onemocnění dětí.
Z hlediska zásad správné výživy lze vytknout častější zastoupení smažených pokrmů během 14 sledovaných dní (řízek, karbanátky, sekaná, obalená ryba). Za nedostatečné považuji zastoupení čerstvé zeleniny případně zeleninových salátů. Ve sledovaném období je zastoupena pouze zelenina již zpracována (ster. okurek, červená řepa, dušená zelenina – zelí, mrkev, květák, kořenová zelenina v polévkách).
Doporučené změny ve stravování
• zařadit méně smažených pokrmů, připravovat jídla vhodnějšími technologickými postupy (zapékání v menším množství tuku), v případě sekané a karbanátek lze využít kombinace masa se sojovými produkty případně doplnit čerstvou zeleninou
• častěji zařadit do jídelníčku čerstvou zeleninu a saláty, jídlo tak bude více barevně nápadité (např. rajčatový nebo okurkový salát ke smaženým pokrmům, mrkvový salát ke sladkým jídlům)
Hodnocení provedla :
Mgr. Jana Dřevová, Ph.D., odd. podpory zdraví
Zdravotní ústav se sídlem v Hradci Králové
V Hradci Králové dne 19.12. 2007