Pondělí
4. 5. 2009
Polévka: Zeleninová s jáhly
Hlavní chod:
1. Segedínský guláš, houskový knedlík
2. Zapečený květák, brambor, rajče
Ovoce, ovocné mléko, čaj
Úterý
5. 5. 2009
Polévka: Gulášová
Hlavní chod:
1. Jáhlová kaše s kakaem
2. Masová čínská směs, těstovinové špecle
Kompot, čaj
Středa
6. 5. 2009
Polévka: Hrachová s vejcem
Hlavní chod:
1. Pečené kuře, brambor
2. Zapečené špagety
Mrkvový salát, ovocné mléko, čaj
Čtvrtek
7. 5. 2009
Polévka: Kmínová s kapáním
Hlavní chod:
1. Pražská hovězí pečeně, rýže
2. Losos na másle s citronovou omáčkou, brambor
Jogurt, čaj
Pátek
8. 5. 2009
Státní svátek
Pondělí
11. 5. 2009
Polévka: Krupicová s vejcem
Hlavní chod:
1. Hovězí pečeně na slanině, rýže
2. Těstovinové mašličky s tvarohem
Kompot, čaj
Úterý
12. 5. 2009
Polévka: Pórková
Hlavní chod:
1. Přírodní pangasius, bramborová kaše
2. Koprová omáčka, kynutý knedlík, vejce
Šopský salát, čaj
Středa
13. 5. 2009
Polévka: Zeleninová s kroupami
Hlavní chod:
1. Klopsy v rajské omáčce, těstoviny
2. Chilli con Carne, chléb
Ovoce, ovocné mléko, čaj
Čtvrtek
14. 5. 2009
Polévka: Křemenáčová
Hlavní chod:
1. Staropražské kuře, rýže
2. Vepřové v kapustě, brambor
Čerstvá zelenina, džus
Pátek
15. 5. 2009
Polévka: S drožďovými knedlíčky
Hlavní chod:
1. Hovězí tokáň, bramborový knedlík
2. Zapečené těstoviny s kuřecím masem a smetanou
Ovocné mléko, čaj
Pondělí
18. 5. 2009
Polévka: Hovězí rychlá s vejcem
Hlavní chod:
1. Čočka na kyselo, vejce, okurka, rohlík
2. Husitská směs, rýže s kukuřicí a hráškem
Vafle se šlehačkou, čaj
Úterý
19. 5. 2009
Polévka: Kapustová
Hlavní chod:
1. Sekaná pečeně, brambor
2. Šumavské těstoviny
Okurkový salát, čaj
Středa
20. 5. 2009
Polévka: Drožďová
Hlavní chod:
1. Vepřový guláš se sýrem, těstoviny
2. Kebab z tuňáka s francouzskou omáčkou, brambor
Sterilovaná zelenina, ovocné mléko, čaj
Čtvrtek
21. 5. 2009
Polévka: Frankfurtská
Hlavní chod:
1. Drůbeží rizoto se zeleninou, sýr
2. Lívance se skořicí
Ovoce, kakao, čaj
Pátek
22. 5. 2009
Polévka: Zeleninová se sýrovým kapáním
Hlavní chod:
1. Vepřové na paprice, houskový knedlík
2. Květák na mozeček, brambor, kapie
Džus
Pondělí 25. 5. 2009
Polévka: Vločková
Hlavní chod:
1. Špagety s krůtím masem a sýrem
2. Bramborové šišky se strouhankou
Kompot, bílá káva, čaj
Úterý
26. 5. 2009
Polévka: Brokolicová
Hlavní chod:
1. Hovězí maso v mrkvi, brambor
2. Kuřecí směs na pórku se žampiony, gnocchi
Smetanový krém, čaj
Středa
27. 5. 2009
Polévka: Z jarní zeleniny
Hlavní chod:
1. Vepřové na houbách, rýže
2. Plněný paprikový lusk, brambor
Ovoce, ovocné mléko, čaj
Čtvrtek
28. 5. 2009
Polévka: Hráškový krém
Hlavní chod:
1. Smažený hejk, bramborová kaše
2. Těstoviny po Lotrinsku
Rajčatový salát, čaj
Pátek
29. 5. 2009
Polévka: Krupicová s vejcem
Hlavní chod:
1. Fazolový guláš, chléb
2. Kuře na leču, brambor
Ovoce, džus
Hodnocený jídelníček je pestrý, dle mého názoru splňuje požadavky pro školní stravování, přesto bych měla několik drobných připomínek.
Nabídka polévek je pestrá, líbí se mi bohaté zastoupení polévek zeleninových (zeleninová s jáhly, pórková, zeleninová s kroupami, kapustová, zeleninová se sýrovým kapáním, brokolicová, hráškový krém, z jarní zeleniny), zařazení polévky drožďové a polévky s drožďovými knedlíčky. Dále jsou nabízeny polévky s obilovinou (vločková, krupicová s vejcem, s jáhly, s kroupami), vývary, polévky s houbami, s luštěninami, masové. Kladně hodnotím použití jáhel k zahuštění, ke zpestření lze dále jako vložku do polévky použít například kuskus, pohanku nebo rýži. Připomínku bych měla k tomu, že polévka krupicová s vejcem se v měsíci květnu v jídelním lístku objevuje 2x, vhodně by mohla být nahrazena polévkou rýžovou nebo polévkou luštěninovou (čočkovou, fazolovou, cizrnovou, hrstkovou, z míchaných luštěnin). Zastoupení luštěninových polévek (pouze 1x v měsíci) je dle mého názoru i dle spotřebního koše nízké.
Kombinace polévek s hlavními pokrmy se mi zdají přijatelné, možná až na barevně nevýraznou kombinaci polévky pórkové s koprovou omáčkou.
Co se týče hlavních pokrmů, nabídka je různorodá. Na prvním místě bych chtěla pochválit pestrou nabídku pokrmů z ryb (losos na másle s citronovou omáčkou, kebab z tuňáka s francouzskou omáčkou, smažený hejk, přírodní pangasius).
Masová jídla se na jídelním lístku objevují denně, jako alternativa výběru je obvykle podáván pokrm bezmasý nebo pokrm s menším obsahem masa (polomasitý). Tuto kombinaci považuji za vhodnou. Druhy masa jsou dle spotřebního koše vhodně zastoupeny, podáváno je maso drůbeží, hovězí, vepřové a jak již bylo výše uvedeno, nabídku splňuje i maso rybí. Z bezmasých pokrmů nebo pokrmů s menším obsahem masa jsou vhodně zařazeny pokrmy zeleninové, luštěninové i pokrmy sladké.
V případě příloh jsou nejčastěji nabízeny přílohy z brambor, nejvíce ve formě vařené, nechybí bramborová kaše, bramborové knedlíky, šišky a noky. Za bramborami následuje podávání těstovin, jejichž nabídka je opravdu bohatá, těstoviny jsou podávány 2-3x v týdnu. Méně se pak na jídelním lístku objevuje rýže a houskový knedlík. Na tomto místě bych snad jen doporučila mírně snížit podávání těstovin a naopak mírně zvýšit podávání rýže, aby jejich nabídka byla vyrovnanější. Velmi správné je podávání pečiva jako doplnění jídla z luštěnin, neboť kombinace luštěnin a obilovin je z nutričního hlediska velice výhodná.
Pokud jde o rozložení jednotlivých pokrmů a příloh, drobnou připomínku bych měla k tomu, že ve 4. týdnu jsou v pondělí podávány bramborové šišky a hned v úterý noky, oboje tedy z bramborového těsta. Sice jde jednou o bezmasé sladké jídlo (bramborové šišky se strouhankou) a podruhé o přílohu k masu (kuřecí směs na pórku se žampiony, gnocchi), přesto by bylo vhodnější je zařadit ve větším rozestupu, ne hned dva dny za sebou.
Z technologických úprav převažuje vaření, dušení, nechybí zapékání a pečení. Pozitivně hodnotím nízké zastoupení smažených pokrmů, jejichž častá konzumace není z hlediska správné výživy vhodná.
Jako doplněk k hlavnímu pokrmu je podáváno ovoce, zelenina, někdy mléčný výrobek či sladký dezert. Ovoce je podáváno dostatečně, nejvhodnější je podávání ve formě čerstvé, spíše než jako kompot. Přídavek čerstvé zeleniny by se mohl vyskytovat častěji, buď jako kusová zelenina, zeleninový salát nebo zeleninová obloha. V ideálním případě by bylo možné podávat čerstvé ovoce nebo zeleninu denně ke každému pokrmu, kdy zelenina by měla převažovat nad ovocem.
Pitný režim strávníků je uspokojován rozmanitou nabídkou nápojů, převažuje čaj, dále džus a hlavně nechybí nápoje s mlékem – ovocné mléko, bílá káva, kakao. Jako obměnu lze použít mléko samotné neochucené, mléčný koktejl či mléko jogurtové.
Doporučené změny ve stravování – shrnutí
- zvýšit nabídku luštěninových polévek, pozor na podávání stejné polévky vícekrát v jednom měsíci
- snažit se o vyrovnanější zařazování těstovin a rýže do jídelníčku, bylo by vhodné, aby podávání jedné nepřevažovalo výrazně nad nabídkou přílohy druhé, tedy v tomto případě nabídka těstovin nad rýží
- častěji nabízet čerstvou zeleninu jako doplněk k hlavnímu pokrmu
Hodnocení provedla:
Mgr. Jana Petrová
Ústav preventivního lékařství
Masarykovy univerzity
4. 6. 2009