Pondělí
4. 5. 2009
Polévka: Hrachová
Hlavní chod: Zapečené brambory s masem a žampióny, zeleninový salát, džus
Úterý
5. 5. 2009
Polévka: Gulášová
Hlavní chod: Jahodové taštičky, ovoce, koktejl
Středa
6. 5. 2009
Polévka: Čínská s květákem
Hlavní chod: Kuřecí řízek v cizrnovém těstíčku, brambory, mrkvový salát s meruňkovým kompotem, čaj
Čtvrtek
7. 5. 2009
Ředitelské volno
Pátek
8. 5. 2009
Státní svátek
Pondělí
11. 5. 2009
Polévka: Zeleninová s jáhlami
Hlavní chod: Vepřová pečeně, červené zelí dušené s jablky, bramborový knedlík, čaj
Úterý
12. 5. 2009
Polévka: Fazolová
Hlavní chod: Rybí filé s bylinkami, bramborová kaše, zeleninový salát, mošt
Středa
13. 5. 2009
Polévka: Rychlá s rýží
Hlavní chod: Čočka nakyselo, vejce vařené, chléb, tvarohový krém s ovocem, bluma, čaj
Čtvrtek
14. 5. 2009
Polévka: Česneková s fridátovými nudlemi
Hlavní chod: Azu po tatarsku, těstoviny, mandarinka, džus
Pátek
15. 5. 2009
Polévka: Zeleninová s drožďovými knedlíčky
Hlavní chod: Kuřecí přírodní plátek na smetaně a rajčatech, rýže, salát mix, čaj
Pondělí
18. 5. 2009
Polévka: Ragú s bramborem
Hlavní chod: Krupička s borůvkami, hroznové víno, koktejl
Úterý
19. 5. 2009
Polévka: Kroupová se zeleninou
Hlavní chod: Špecle se zelím a slaninou, moučník, džus
Středa
20. 5. 2009
Polévka: Špenátová
Hlavní chod: Pečené kuře, bramborová kaše, kompot, čaj
Čtvrtek
21. 5. 2009
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Šípková omáčka, masové koule, těstovinová rýže, ovoce, čaj
Pátek
22. 5. 2009
Polévka: Drůbková s těstovinou
Hlavní chod: Smažený sýr, brambor, salát tzatziki, minerálka
Pondělí
25. 5. 2009
Polévka: Kulajda
Hlavní chod: Sekaná pečeně, brambor, zelný salát, džus
Úterý
26. 5. 2009
Polévka: Bramborová s houbami
Hlavní chod: Svíčková na smetaně, houskový knedlík, čaj
Středa
27. 5. 2009
Polévka: Zelňačka
Hlavní chod: Rizoto s masem a zeleninou, hlávkový salát, ovoce, mošt
Čtvrtek
28. 5. 2009
Polévka: Hrachová s jogurtem
Hlavní chod: Rybí prsty s kečupem a sýrem, bramborová kaše, okurkový salát, čaj
Pátek
29. 5. 2009
Polévka: Zeleninová s kapáním
Hlavní chod: Špagety po boloňsku, ovoce, džus, moučník
Ovoce je podáváno téměř každý den, i když není denně uvedeno, jelikož se nikdy nesní v den, kdy je k obědu normováno. Takže dáváme část ke svačince a část k obědu. Kromě nápoje na jídelníčku je k dispozici vždy neslazený čaj a mléčný nápoj (pokud není k obědu něco, k čemu by se mléko vyloženě nehodilo). Mléčný nápoj je k dispozici i u ranní svačinky.
Uvedený jídelníček je pestrý a nápaditý a téměř bez výhrad splňuje požadavky školního stravování. V jídelním lístku se objevují zajímavé receptury zahrnující i méně obvyklé suroviny, které mohou zvýšit oblíbenost daných pokrmů u dětských strávníků.
Nabídka polévek je široká, nabízeny jsou polévky jak syté, tak vývary. Oceňuji zejména využití jáhel, krup a rýže jako zavářek do polévek, dále pak nutno ocenit luštěninové polévky objevující se v každém týdnu. Kombinace polévek je v souladu s hlavními jídly.
Drobnou výhradu lze pouze mít ke druhému týdnu, kdy je v úterý fazolová polévka a ve středu poté čočka na kyselo. Odstup jednoho dne mezi dvěma luštěninovými pokrmy by byl vhodnější.
Hlavní jídla jsou převážně masová (maso kuřecí, vepřové, hovězí, ryby), dále pak polomasitá (zapečené brambory s masem, rizoto s masem a zeleninou, špagety po boloňsku), bezmasá slaná (čočka na kyselo s vejcem, špecle se zelím) a sladká (jahodové taštičky, krupička s borůvkami). Frekvence uvedených pokrmů je v naprostém pořádku. Zvlášť oceňuji nápady, jako je červené zelí dušené s jablky, šípková omáčka, filé s bylinkami…
Oblíbené rybí prsty a smažený sýr bych obměnila například zapečeným filé se sýrem, či sýrovou omáčkou na těstoviny apod.
K příloze nemám žádných námitek, nejčastěji převažují brambory a bramborová kaše, dále pak těstoviny, rýže, houskový a bramborový knedlík.
Dále lze ocenit využití různých technologických úprav (vaření, dušení, pečení a zapékání), omezení sladkých pokrmů a v podstatě žádné uzeniny.
Rovněž se mi velmi líbí doplňky k jídlům, které jsou každý den jiné a které zvyšují pestrost jídel. Jednak to jsou různé zeleninové saláty, čerstvé ovoce, nápoje a občas moučník či tvarohový krém s ovocem.
Nápoje nutné k dodržení pitného režimu jsou vedle pravidelné nabídky neslazeného čaje a mléčných nápojů doplněné o džusy, koktejly, minerálky a mošty.
Celkově hodnotím jídelníček jako velmi dobrý a inspirující.
Hodnocení provedla:
Mgr. Zlata Piskáčková
Ústav preventivního lékařství
Masarykovy univerzity
V Brně dne 5. 6. 2009
Autor: majka
boloňské špagety
Špagety po boloňsku se u nás skvěle ujaly jako bezmasý pokrm, takže používáme jen boloňskou omáčku doplněnou zeleninou a zjemněnou smetanou a místo masa dáváme více sýra. Děti tento oběd milují.