Přeskočit na obsah

Jídelníček

Základní škola Vidnava
Finanční normativy: 16,00 Kč / 18,00 Kč / 20,00 Kč

Pondělí

4. 5. 2009
Polévka: Z cizrny
Hlavní chod: Srbské rizoto (vepřové maso, zelenina, sýr), sterilovaná červená řepa a kukuřice (obloha)
Okurky salátové, instantní ovocný čaj

Úterý

5. 5. 2009
Polévka: Z kyselého zelí se smetanou
Hlavní chod: Kuřecí roláda, bramborová kaše, mrkvový salát s ananasem
Vitamínový nápoj s jódem, puding se šlehačkou

Středa

6. 5. 2009
Polévka: Rýžová s hráškem
Hlavní chod: Svíčková na smetaně (hovězí kýta), houskové knedlíky
Vitamínový nápoj s jódem, jablka

Čtvrtek

7. 5. 2009
Polévka: Selská (mléčná)
Hlavní chod: Kuřecí stehno zapečené se sýrem a smetanou, brambory
Okurkový salát, vitamínový nápoj s jódem

Pátek

8. 5. 2009
Státní svátek

Pondělí

11. 5. 2009
Polévka: Brokolicová
Hlavní chod: Kuřecí prsa na paprice, těstoviny
Vitamínový nápoj s jódem, pomeranče

Úterý

12. 5. 2009
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Přírodní vepřové žebírko, bramborová kaše
Okurkový salát s rajčaty, instantní ovocný čaj

Středa

13. 5. 2009
Polévka: Gulášová (hovězí)
Hlavní chod: Dukátové buchtičky s krémem
Vitamínový nápoj s jódem, jablka

Čtvrtek

14. 5. 2009
Polévka: Špenátová s houskou
Hlavní chod: Kuřecí játra na rajčatech, rýže dušená Parboiled
Salát z kyselého zelí, ovocný čaj se sirupem

Pátek

15. 5. 2009
Polévka: Kapustová
Hlavní chod: Obalovaná treska s bylinkovou omáčkou, brambory s máslem a pažitkou
Salát z čínského zelí s rajčaty, instantní ovocný čaj

Pondělí

18. 5. 2009
Polévka: Česneková s bramborem a vejci
Hlavní chod: Selská vepřová pečeně (vepřová plec), čočka na kyselo, chléb, okurka kyselá
Müsli tyčinka, vitamínový nápoj s jódem

Úterý

19. 5. 2009
Polévka: Z fazolových lusků
Hlavní chod: Sekaná pečeně (vepřová plec), brambory s Ramou a pažitkou
Okurkový salát, čaj se sirupem

Středa

20. 5. 2009
Polévka: Zeleninová se sýrovým kapáním
Hlavní chod: Pečené kuře a lá bažant, zelí hlávkové dušené, houskové knedlíky
Vitamínový nápoj s jódem

Čtvrtek

21. 5. 2009
Polévka: Bramborová s pohankou
Hlavní chod: Zapékané špagety (vepřové maso, sýr, zelenina), okurky salátové, rajčata (obloha)
Vitamínový nápoj s jódem

Pátek

22 .5. 2009
Polévka: Hrstková (fazole, čočka, hrách, jáhly)
Hlavní chod: Domažlické ragú (vepřové maso, okurka, vejce, smetana), rýže dušená Parboiled
Vitamínový nápoj, banány

Pondělí

25. 5. 2009
Polévka: Květáková
Hlavní chod: Masové koule (vepřové + kuřecí maso) v rajčatové omáčce těstoviny
Muffins s cizrnovou moukou, vitamínový nápoj s jódem

Úterý

26. 5. 2009
Polévka: Hrachová
Hlavní chod: Pařížský řízek (kuřecí prsa v salámovém těstíčku, v konvektomatu), bramborová kaše
Salát z hlávkového zelí s ananasem, instantní ovocný čaj

Středa

27. 5. 2009
Polévka: Kapustová
Hlavní chod: Valašské kúsky (vepřová kýta, žampiony, zakysaná smetana), dušená rýže Parboiled
Vitamínový nápoj s jódem, ovocný jogurt

Čtvrtek

28. 5. 2009
Polévka: Koprová
Hlavní chod: Rybí filé s kečupem a sýrem, brambory s Ramou a cibulkou
Okurkový salát, instantní ovocný čaj

Pátek

29. 5. 2009
Polévka: Zeleninová s kuskusem
Hlavní chod: Moravský vrabec, dušený špenát, bramborové knedlíky s cizrnou
Vitamínový nápoj s jódem, jablko

Navržený jídelní lístek je v mnoha ohledech poměrně pestrý, měla bych k němu jen drobné výhrady.
Velmi kladně hodnotím velkou nabídku zeleninových polévek a také časté zastoupení netradičních obilovin v polévkách i zákuscích. Dále lze kladně hodnotit pestrost v přílohách. Zeleninové polévky jsou zastoupené v dostatečné frekvenci 12x do měsíce. V polévkách se téměř každý týden objevují netradiční obiloviny a luštěniny (kuskus, pohanka, cizrna). Kladně také hodnotím frekvenci luštěninových polévek v jednom každém týdnu.
Nabízené pokrmy jsou spíše masové. Příliš často se objevuje maso vepřové (7x do měsíce) a maso kuřecí (5x do měsíce), tyto jsou nad rámec spotřebního koše, málo je zastoupeno maso hovězí. Zastoupení rybího masa splňuje požadavky spotřebního koše. Chválím také za nesmažené rybí filé s kečupem a sýrem.
V prvním týdnu se 3x objevuje drůbeží maso a v následujícím týdnu zase 3x maso vepřové, myslím, že by bylo vhodné jídla mezi sebou vhodně nakombinovat.
Bylo by vhodné zvýšit nabídku polomasových/bezmasých zeleninových jídel a jídel se zeleninou nebo luštěninami.
Kladně hodnotím pestrost příloh, každý den v týdnu se objevuje jiná příloha, všechny přílohy jsou zastoupené v dostatečné frekvenci.
V prvním týdnu bych vytkla 3x po sobě v jídelníčku smetanová jídla (polévka z kyselého zelí se smetanou, svíčková na smetaně, kuřecí stehno zapečené se sýrem a smetanou, kuřecí prsa na paprice), tato jídla jsou hodně tučná a také jídelníček působí nepestře.
Frekvence zeleninových salátů a ovoce je dostatečná, ale příliš často se vyskytují okurky (šestkrát do měsíce).
Z hlediska zásad zdravé výživy lze jedině pochválit za to, že se v jídelníčku nevyskytují žádné uzeniny; sladká a smažená jídla jsou zastoupená v rozumné míře.
U doplňků k obědu lze pochválit za 2 mléčné výrobky a zajímavě řešený zákusek (muffins s cizrnovou moukou).
Pokud se týká nápojů v jídelníčku, se příliš často se objevuje vitamínový nápoj s jódem a čaj. Myslím, že nabídku nápojů lze rozšířit o minerální vody, koktejly, mléko a džusy pro větší pestrost.

Doporučené změny ve stravování

  • Zvýšit množství nesladkých bezmasých pokrmů
  • Zvýšit pestrost nabízených salátů
  • Nabídnout pestřejší nápoje (vedle čaje, také ovocné džusy, mléčné nápoje)
  • Lepší rozvržení jídel v jídelníčku (smetanová jídla, kuřecí a vepřové maso)

Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Štajnochrová
Ústav preventivního lékařství
Masarykovy univerzity
Brno 7. 6. 2009

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se