Pondělí
1. 6. 2009
Polévka: Rajská s těstovinou
Hlavní chod: Smažený sýr se šunkou, brambory, tatarka, zelenina, džus
Doplněk: Ovocný pohár (puding, banán, kiwi, mandarinka, šlehačka, čokoláda tekutá)
Úterý
2. 6. 2009
Polévka: Fazolová s bramborem
Hlavní chod: Kuře pečené, dušená rýže, okurkový salát s rajčaty, džus
Středa
3. 6. 2009
Polévka: Česneková s bramborem
Hlavní chod: Plněný paprikový lusk v rajské omáčce, houskový knedlík, džus
Čtvrtek
4. 6. 2009
Polévka: Špenátová s hráškem
Hlavní chod: Vepřová pečeně na žampionech, vařené brambory, mrkvový salát, dětská kofola s jódem
Pátek
5. 6. 2009
Polévka: Z rybího filé s bramborem
Hlavní chod: Bramborové šišky s mákem, kakao, jablko
Pondělí
8. 6. 2009
Polévka: Kulajda
Hlavní chod: Rizoto z vepřového masa se sýrem, salát, džus
Úterý
9. 6. 2009
Polévka: Hovězí vývar s písmenky
Hlavní chod: Smažený pangasius, bramborová kaše, salát okurkový, džus
Středa
10. 6. 2009
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Vepřová kýta na smetaně, houskový knedlík, džus
Čtvrtek
11. 6. 2009
Polévka: Rajská s těstovinou
Hlavní chod: Sekaná pečeně po zahradnicku, brambory s cibulkou, okurkový salát, džus
Pátek
12. 6. 2009
Polévka: Bramborová se sýrem
Hlavní chod: Fazolový guláš, chléb, cereální tyčinka, džus
Pondělí
15. 6. 2009
Polévka: Z míchaných luštěnin
Hlavní chod: Kuřecí prsa s broskví a sýrem, brambor, džus
Úterý
16. 6. 2009
Polévka: Česneková s bramborem
Hlavní chod: Vepřová kýta na paprice, houskový knedlík, džus
Středa
17. 6. 2009
Polévka: Kroupová
Hlavní chod: Vepřová pečeně, špenát, bramborový knedlík, mléčný koktejl
Čtvrtek
18. 6. 2009
Polévka: Hovězí vývar s domácími nudlemi
Hlavní chod: Holandský řízek, bramborová kaše, mrkvový salát, džus
Pátek
19. 6. 2009
Polévka: Gulášová s masem a bramborem
Hlavní chod: Domácí lívany s tvarohem a jablky, horká čokoláda
Pondělí
22. 6. 2009
Polévka: Hrachová s bramborem
Hlavní chod: Šunkofleky, okurko-rajčatový salát, tvaroháček
Úterý
23. 6. 2009
Polévka: Kmínová s krutony
Hlavní chod: Kuře pečené, bramborová kaše, mrkvový salát, džus
Středa
24. 6. 2009
Polévka: Kuřecí s masem a bramborem
Hlavní chod: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, džus
Čtvrtek
25. 6. 2009
Polévka: Kulajda s bramborem
Hlavní chod: Vepřová pečeně KungPao, rýže, zelný salát, džus
Pátek
26. 6. 2009
Polévka: Francouzská
Hlavní chod: Smažený Pangasius (filé), nové brambory, rajčatový salát, džus
Pondělí
29. 6. 2009
Polévka: Z míchaných luštěnin
Hlavní chod: Kuřecí nudličky po italsku se sýrem, špagety, džus
Úterý
30. 6. 2009
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Vepřová pečeně, zelí, nové brambory, džus
Uvedený jídelní lístek do větší míry naplňuje požadavky školního stravování, nicméně z hlediska nutričního bych měla několik připomínek ke skladbě a složení některých jídel. Pochvalu zaslouží pestrá nabídka zeleninových salátů.
Z polévek jsou nabízeny vývary, polévky syté a zeleninové. Oceňuji zejména polévky luštěninové a z rybího filé. Bohužel šest polévek se v měsíci opakuje dvakrát (z toho bramborová polévka i 2x v jednom týdnu), což ubírá na pestrosti jídelníčku. Doporučila bych například více polévek zeleninových a využít různé druhy zavářek (pohanka, jáhly, vločky, rýže..).
Kombinaci s hlavními jídly je v pořádku až na výjimku: hovězí vývary bych nepodávala se smaženými pokrmy (zde se smaženým pangasiem a holandským řízkem), celý oběd je tak příliš masitý a tučný. Upřednostnila bych zeleninovou polévku či polévku s obilovinou.
Co se týká hlavních pokrmů, převažují masitá jídla, 4 pokrmy lze označit za polomasitá, která obsahují poloviční porci masa nebo uzeniny (plněný paprikový lusk, rizoto s vepřovým masem, šunkofleky a fazolový guláš), 1 bezmasý nesladký pokrm zastupuje smažený sýr.
Z masa převládá maso vepřové a kuřecí, v jídelníčku postrádám maso hovězí. Vepřové maso by bylo vhodné snížit ze 7 pokrmů v měsíci na maximálně 4 a naopak zvýšit nabídku polomasitých a bezmasých pokrmů s důrazem na luštěniny (dále doporučuji těstoviny, zapečené brambory, pohanku apod.). Navíc by bylo vhodné pokrmy obohatit o více vařené zeleniny (špenát, brokolice, květák, fazolky, hrášek, dušená mrkev apod.). Rovněž rybí pokrm by stálo za to připravit různými způsoby (dušením, pečením, zapékáním). Uzené maso a uzeniny jsou užívány minimálně, což lze jedině schválit.
Jako přílohy se nejčastěji vyskytují brambory – vařené celé, na kaši či jako bramborové knedlíky a dále houskové knedlíky, v nedostatečné míře pak rýže a těstoviny.
Kladně hodnotím doplňky stravy, kde převažují zejména čerstvé zeleninové saláty, líbí se mi také ovocný pohár, jinak je ovoce nabízeno méně. S ovocem bývá u dětí někdy problém, proto je vhodné jej například míchat se zeleninou (mrkev s jablky, ananasem, meruňkami) nebo s tvarohem, do pudinku apod.
Jako nápoje pro děti bych lépe doporučila neslazený čaj (ovocný, bylinkový) a džusy pouze ředěné. Uvedenou kofolu a horkou čokoládu bych ideálně vyměnila za minerálku a slabé kakao nebo bílou kávu.
Doporučené změny ve stravování:
- Rozšířit nabídku polévek o zeleninové, s obilovinou a vyhnout se jejich opakování v daném měsíci
- Snížit množství vepřového masa, naopak zařadit maso hovězí a zvýšit polomasité a bezmasé slané pokrmy, zejména luštěniny
- Omezit houskové knedlíky a zařadit více pokrmů s rýží a těstovinami
- Snížit sladké a také smažené pokrmy
- Doplňky stravy obohatit o ovocné a mléčné produkty
- Volit pestrou nabídku nápojů, mezi nimi i neslazené varianty
Hodnocení provedla:
Mgr. Zlata Piskáčková
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykova univerzita
Dne 29. 6. 2009