Přeskočit na obsah

Jídelníček

ZŠ U Červených domků
Finanční normativy: 17,00 Kč / 19,00 Kč / 21,00 Kč

Pondělí

1. 6. 2009
Polévka: Kuřecí s nudlemi
Hlavní chod: Smažený sýr, brambory, tatarská omáčka jogurtová
Doplněk: Tvarohový Kuba, ovocná šťáva, mléko

Úterý

2. 6. 2009
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Vepřové v kedlubnách, rýže
Doplněk: Jogurtovník (moučník), ovocná šťáva, mléko

Středa

3. 6. 2009
Polévka: Hrstková
Hlavní chod: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Doplněk: Ovoce, čaj, mléko

Čtvrtek

4. 6. 2009
Polévka: S rýží a hráškem
Hlavní chod: Kuřecí steaky se šlehačkou, americké brambory
Doplněk: Rajský salát, ovocná šťáva, mléko

Pátek

5. 6. 2009
Polévka: Hovězí s těstovinou
Hlavní chod: Sekaná pečeně, rajská omáčka, knedlík
Doplněk: Džus, mléko

Pondělí

8. 6. 2009
Polévka: Hovězí s masovými knedlíčky
Hlavní chod: Vejce, fazole na kyselo, celozrnný chléb
Doplněk: Ovoce, ovocná šťáva, mléko
 
Úterý 9. 6. 2009
Polévka: Zeleninová
Hlavní chod: Kuřecí stehna pečená, rýže
Doplněk: Okurkový salát, ovocná šťáva, mléko

Středa

10. 6. 2009
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Rýžové knedlíky s jogurtem a ovocným přelivem
Doplněk: Ovoce, čaj, mléko

Čtvrtek

11. 6. 2009
Polévka: Česneková s chlebovými krutony
Hlavní chod: Americké kotlety, brambory, rajče
Doplněk: Ovocná šťáva, mléko

Pátek

12. 6. 2009
Polévka: Hovězí s drobením
Hlavní chod: Svíčková na smetaně, knedlík
Doplněk: Tyčinka Maxinuta (ořechová), džus, mléko

Pondělí

15. 6. 2009
Polévka: Rýžová
Hlavní chod: Vepřové kostky na kmíně, těstovina
Doplněk: Makovec, ovocná šťáva, mléko

Úterý

16. 6. 2009
Polévka: Brokolicová
Hlavní chod: Provensálský králík, brambory
Doplněk: Kompot, ovocná šťáva, mléko

Středa

17. 6. 2009
Polévka: Gulášová
Hlavní chod: Krupicová kaše sypaná kakaem
Doplněk: Ovoce, čaj, mléko

Čtvrtek

18. 6. 2009
Polévka: Vločková
Hlavní chod: Kuřecí plátek přírodní, barevná rýže (kukuřice)
Doplněk: Salát z čínského zelí s koprem, ovocná šťáva, mléko

Pátek

19. 6. 2009
Polévka: Pohanková s bramborem
Hlavní chod: Bramborové knedlíky plněné uzeným, kysané zelí
Doplněk: Tvarohová tyčinka, džus, mléko

Pondělí

22. 6. 2009
Polévka: Hovězí se sýrovým kapáním
Hlavní chod: Špagety po milánsku sypané sýrem
Doplněk: Ovoce, ovocná šťáva, mléko

Úterý

23. 6. 2009
Polévka: Fazolová
Hlavní chod: Vepřová pečeně štěpánská, rýže
Doplněk: Salát z červené řepy, ovocná šťáva, mléko

Středa

24. 6. 2009
Polévka: Rychlá s vejcem
Hlavní chod: Žemlovka s jablky
Doplněk: Mléčný koktejl

Čtvrtek

25. 6. 2009
Polévka: Rajská s rýží
Hlavní chod: Rybí filé pečené na másle, bramborová kaše, zeleninová obloha
Doplněk: Ovocná šťáva, mléko

Pátek

26. 6. 2009
Polévka: Hovězí s těstovinou
Hlavní chod: Hovězí guláš, celozrnný knedlík
Doplněk: Puding, džus, mléko

Pondělí

29. 6. 2009
Polévka: Slepičí s masem a nudlemi
Hlavní chod: Salámová miska, hrachová kaše s cibulkou, celozrnný chléb
Doplněk: Ovoce, ovocná šťáva, mléko

Úterý

30. 6. 2009
Polévka: Francouzská
Hlavní chod: Kuřecí řízek smažený, brambory, okurek
Doplněk: Džus, mléko

Hodnocený jídelní lístek dle mého názoru splňuje požadavky školního stravování, přesto bych k němu měla několik připomínek.
Nabídka polévek v měsíčním jídelníčku je pestrá. Vhodně jsou zastoupeny polévky s luštěninou, polévky zeleninové, s obilovinou. Líbí se mi zařazení polévky pohankové s bramborem, tato obilovina je v našich kuchyních stále trochu neprávem opomíjena. Co se týče masových vývarů a polévek s masem, kladně hodnotím, že jsou užívány různé druhy masa – kuřecí, slepičí, hovězí. Jediné, co bych vytkla, je frekvence zařazování polévek z hovězího masa. Dle mého názoru podávání hovězí polévky 2x v jednom týdnu, jak je to v případě druhého a čtvrtého týdne jídelníčku, je nadbytečné. Vhodnější by bylo vždy jednou v týdnu nahradit polévkou jinou, třeba zeleninovou, drožďovou nebo luštěninovou.
Ke kombinaci polévek s hlavními jídly během hodnoceného období nemám žádné výhrady.

Z hlavních pokrmů jsou nabízeny jak pokrmy masité, polomasité (s menším obsahem masa), tak i bezmasé. Co se týče masa, vhodně je zastoupeno maso kuřecí, vepřové, dále hovězí a v jídelníčku je zařazeno též maso králičí. Pokud jde o nabídku masa rybího, podáváno je pouze 1x v měsíci, a to je málo. Vhodné by bylo, aby se pokrm z ryb na jídelním lístku objevil alespoň 2x měsíčně. Pokud jde o maso uzené a uzeniny, jejich nabídka je přijatelná a není nijak vysoká. V případě pokrmu salámová miska, hrachová kaše s cibulkou, celozrnný chléb, se mi líbí snaha o změnu (obvykle k hrachové kaši bývá podáván opečený párek), přesto bych ale salámovou misku z pokrmu vypustila a přidala jako doplněk zeleninový salát. Pokrmy s menším obsahem masa nebo bezmasé jsou obvykle podávány 2x týdně, tato frekvence je vhodná. Zastoupeny jsou dostatečně i pokrmy z luštěnin. Pozor na nabídku bezmasých pokrmů sladkých, jejich každotýdenní podávání je příliš časté a sladký pokrm by se na jídelníčku měl objevit maximálně 2x do měsíce. Vhodnější alternativou bezmasého pokrmu může být třeba zeleninové rizoto, zapečené těstoviny či zapečená zelenina.
V případě příloh velice oceňuji používání celozrnného pečiva k luštěninovým pokrmům a také obměnu klasického houskového knedlíku celozrnným knedlíkem. Užití barevné rýže (rýže s kukuřicí) se mi zdá nápadité a přispívá k barevnosti a pestrosti celého pokrmu. Celková nabídka příloh je různorodá během jednotlivých týdnů i v průběhu celého měsíce. Nejčastěji jsou podávány přílohy z brambor (vařené, americké, bramborová kaše) a rýže, méně těstoviny. Pokud jde o knedlíky, v jídelníčku jsou uvedeny 2x klasické houskové, 1x celozrnné, 1x bramborové a 1x rýžové, což bych v případě houskových knedlíků mírně upravila. Konkrétně u pokrmu sekaná pečeně, rajská omáčka by bylo vhodnější knedlík nahradit těstovinami (v případě polévky by se pak užila jiná vložka místo těstovin). Dále bych jen chtěla upozornit na používání stejného druhu potraviny ve dvou dnech za sebou, kdy jeden den je jako příloha podávána rýže a hned druhý den rýžové knedlíky, odstup alespoň jednoho dne by byl lepší.
Z hlediska správné výživy nabídka jídel minutkového typu, zde kuřecí steaky se šlehačkou, americké brambory, mi ve školní jídelně příliš vhodná nepřipadá a rozhodně by neměla být pravidelná. Navíc se tento pokrm objevuje ve stejném týdnu se smaženým sýrem.
Pochválit bych naopak chtěla užití zdravější alternativy tatarské omáčky, a to tatarské omáčky jogurtové.
Co se týká podávání ovoce a zeleniny, uvítala bych častější zařazování zeleniny. Z hlediska doporučení je ideální podávání zeleniny nebo ovoce (nejlépe ovoce:zelenina v poměru 2:3) každodenně, a to co nejčastěji čerstvé, ať už ve formě oblohy, různých druhů salátů nebo kusově. Samozřejmostí by také měla být nabídka tepelně upravené zeleniny 1-2x do týdne jako součást hlavního pokrmu.
Kromě doplnění ovocem nebo zeleninou, je hlavní pokrm zpestřován občasným zařazením sladkého dezertu nebo moučníku. Za vhodnou považují nabídku pudinku, mléčného koktejlu, pokud jde o další sladké doplňky (makovec, jogurtovník, tvarohová tyčinka, tvarohový Kuba, ořechová tyčinka), takovéto zpestření by nemělo být příliš časté a určitě by nemělo překračovat podávání jednou za týden.
V případě nápojů se mi velice líbí, že děti mají možnost si každý den dát mléko nebo mléčný nápoj, ke kterému je vždy dále nabízen nápoj jiný, nemléčný – ovocná šťáva, čaj nebo džus.

Doporučené změny ve stravování – shrnutí:

  • Hovězí polévku nezařazovat častěji než 1x za týden
  • Častěji nabízet pokrmy z ryb
  • Omezit nabídku sladkých pokrmů a sladkých doplňků
  • Zařadit do jídelníčku častěji zeleninu, ať už ve formě tepelně upravené jako součást hlavního pokrmu, nebo čerstvé v podobě oblohy, salátů či kusové zeleniny

Hodnocení provedla:  
Mgr. Jana Petrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
7. 7. 2009

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se