Přeskočit na obsah

Jídelníček

Neznámá školní jídelna

Pátek

1. února 2008 
Polévka: Zeleninová
Hlavní jídlo: Kuřecí plátek na žampiónech, brambor
Doplněk: Ovocný čaj

Pondělí

4. února 2008 
Polévka: Gulášová
Hlavní jídlo: Ovocné knedlíky s tvarohem
Doplněk: Ochucené mléko + ovocný čaj

Úterý

5. února 2008 
Polévka: Hovězí vývar s těstovinou
Hlavní jídlo: Vepřové kostky na paprice, těstoviny
Doplněk: pudink, vitamaxima

Středa

6. února 2008 
Polévka: Žampiónová
Hlavní jídlo: Mletý řízek se sýrem a kapií, bramborová kaše
Doplněk: Kompot, vitamaxima

Čtvrtek

7. února 2008 
Polévka: Pórková
Hlavní jídlo: Zapečené těstoviny,okurka
Doplněk: Vitamaxima

Pátek

8. února 2008 
Polévka: Slepičí vývar s játrovou rýží
Hlavní jídlo: Kuřecí guláš po myslivecku, rýže
Doplněk: Ovoce, ovocný čaj + kolinda

Pondělí

11. února 2008 
Polévka: Bramborová
Hlavní jídlo: Přírodní hrášek, párek, okurka
Doplněk: Pudink, pomerančový nápoj

Úterý

12. února 2008 
Polévka: Francouzská
Hlavní jídlo: Pečený karbanátek, brambor
Doplněk: Zeleninový salát, multi Q

Středa

13. února 2008 
Polévka: Rajská s těstovinou
Hlavní jídlo: Vepřové maso na kmíně, rýže
Doplněk: Ovoce, modrá malina + ovocný čaj

Čtvrtek

14. února 2008 
Polévka: Hovězí vývar s kapáním
Hlavní jídlo: Selská vepřová pečeně, zelí, bramborový knedlík
Doplněk: Ochucené mléko + ovocný čaj

Pátek

15. února 2008 
Polévka: Kulajda
Hlavní jídlo: Špagety po milánsku se sýrem
Doplněk: Vitamaxima

Pondělí

18. února 2008 
Polévka: Frankfurtská
Hlavní jídlo: Buchty s mákem, tvarohem, povidly
Doplněk: Kakao, ovocný čaj

Úterý

19. února 2008 
Polévka: Rybí s krutony
Hlavní jídlo: Debrecínské maso, rýže
Doplněk: Jogurt, ovocný čaj

Středa

20. února 2008 
Polévka: Z míchaných luštěnin
Hlavní jídlo: Kuřecí řízek, bramborová kaše
Doplněk: Kompot, multi Q

Čtvrtek

21. února 2008 
Polévka: Slepičí vývar s kapáním
Hlavní jídlo: Chalupářské těstoviny
Doplněk: Zeleninový salát, ovocný čaj + kolinda

Pátek

22. února 2008 
Polévka: Zeleninová
Hlavní jídlo: Uzené maso, špenát, bramborový knedlík
Doplněk: Ovoce, ovocný čaj

Pondělí

25. února 2008 
Polévka: Masový krém
Hlavní jídlo: Smažené rybí filé, bramborová kaše
Doplněk: Kompot, pomerančový nápoj

Úterý

26. února 2008 
Polévka: Kuřecí s masem a nudlemi
Hlavní jídlo: Hamburská vepř. kýta, houskový knedlík
Doplněk: Ochucené mléko + ovocný čaj

Středa

27. února 2008 
Polévka: Čočková
Hlavní jídlo: Kuřecí asijská směs, rýže
Doplněk: Pudink, multi Q

Čtvrtek

28. února 2008 
Polévka: Hovězí vývar s masovou rýží
Hlavní jídlo: Hovězí maso vařené, míchaná, zelenina, brambor
Doplněk: Ochucené mléko + ovocný čaj

Pátek

29. února 2008 
Polévka: Špenátová,
Hlavní jídlo: Debrecínský guláš, těstoviny
Doplněk: Moučník, vitamaxima

Navržený jídelníček je poměrně nápaditý. Kladně hodnotím pestré zastoupení příloh, podávaných nápojů a zejména zařazení mléčných výrobků v různých podobách. Výhradu mám k poměrně častému zastoupení uzenin v jídelníčku.
V případě polévek jsou nabízeny polévky zeleninové, masové, s houbami, vývary s těstovinou, kapáním nebo játrovou rýží. Nechybí ani polévky z luštěnin a polévka rybí. Kombinace polévek s hlavním chodem je navržena v daném týdnu i měsíci přijatelným způsobem. Z hlediska konzistence pokrmů je vhodné k jídlům, jejich součástí je kaše, podávat spíše polévky řidší konzistence. Např. v případě bramborové kaše a smaženého rybího filé vybrat polévku francouzskou nebo jarní zeleninovou místo masového krému.
Většina nabízených pokrmů je masová, převažuje maso drůbeží, vepřové a mleté. Často jsou součástí pokrmů uzeniny, což s ohledem na spotřební koš není nejvhodnější (uzené maso, párek, debrecínský guláš, debrecínské maso a také součást některé bezmasých jídel). Nabídka bezmasých pokrmů je dostatečná, v daném měsíci se jedná u slaných pokrmů výhradně o jídla z těstovin. Pestrá je také nabídka příloh, rovnoměrně jsou zastoupeny všechny druhy, od brambor, rýže, knedlíků až po těstoviny.
Z hlediska zásad správné výživy lze vytknout již zmíněné uzeniny, pozitivní je zařazení drůbežího masa. Za nedostatečnou považuji nabídku čerstvé zeleniny, ačkoliv nabídka zeleniny tepelně upravené je uspokojivá. Kladně hodnotím zastoupení mléka a mléčných výrobků, jejichž zařazení do jídelníčku není snadné. V dané jídelně jsou součástí hlavního jídla (sýr, tvaroh) nebo ho doplňují (puding, jogurt, mléko, kakao).

Doporučené změny ve stravování
• omezit zastoupení uzenin v jídelníčku školáků, v případě guláše a karbanátků lze uzeniny nahradit sojovými produkty obsahující kvalitní bílkoviny
• upřednostnit čerstvou zeleninu a ovoce před zpracovanými výrobky (čerstvé ovoce místo kompotů, masové pokrmy ozdobit čerstvou zeleninou)
• zvolit pestřejší skladbu nabízených bezmasých pokrmů (např. drůbeží nebo zeleninové rizoto, květákový nákyp, fazolový guláš s chlebem)

Hodnocení provedla:
Mgr. Jana Dřevová, Ph.D., odd. podpory zdraví
Státní zdravotní ústav, pracoviště Hradec Králové
V Hradci Králové dne 21.2. 2008

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se