Přeskočit na obsah

Jídelníček

Základní škola Vidnava

Pondělí

1. 6. 2009
Polévka: Rajčatová s rýží
Hlavní chod: Smažený sýr, brambory, tatarská omáčka ze zakysané smetany, obloha – okurka salátová, rajče
Doplněk: Instantní ovocný čaj (jahodový), Bobíkuv mls – sojová tyčinka v čokoládě

Úterý

2. 6. 2009
Polévka: Fazolová krémová mléčná
Hlavní chod: Husitská směs (vepřové, žampiony, kuřecí játra), rýže dušená parboiled
Doplněk: Vitamínový nápoj s jodem (pomerančový)

Středa

3. 6. 2009
Polévka: Frankfurtská
Hlavní chod: Nudlový nákyp s tvarohem
Doplněk: Bikava, jablka

Čtvrtek

4. 6. 2009
Polévka: Drožďová
Hlavní chod: Pečené kuřecí stehno, brambory, okurkový salát s rajčaty
Doplněk: Vitamínový nápoj s jodem (kiwi)

Pátek

5. 6. 2009
Polévka: Zeleninová s těstovinou
Hlavní chod: Segedinský guláš, houskové knedlíky
Doplněk: Instantní ovocný čaj (broskev)

Pondělí

8. 6. 2009
Polévka: Z cizrny
Hlavní chod: Rybí filé zapečené se sýrem a se zeleninou, bramborová kaše
Doplněk: Instantní ovocný čaj (citronový)

Úterý

9. 6. 2009
Polévka: Špenátová s houskou
Hlavní chod: Srbský vepřový plátek (vepřová kýta, rajče, paprika, fazolové lusky), rýže dušená parboiled
Doplněk: Okurkový salát, vitamínový nápoj s jódem (mandarinkový)

Středa

10. 6. 2009
Polévka: Zeleninová s játrovou rýží
Hlavní chod: Opékaná uzenina, hrachová kaše s cibulkou, okurka kyselá, chléb
Doplněk: Vitamínový nápoj s jódem (grepový), müsli tyčinka

Čtvrtek

11. 6. 2009
Polévka: Hovězí s kapáním
Hlavní chod: Vařené hovězí maso, koprová omáčka, brambory
Doplněk: Instantní ovocný čaj (jahoda)

Pátek

12. 6. 2009
Polévka: Brokolicová
Hlavní chod: Italský guláš se sýrem, těstoviny
Doplněk: Čaj Rooibos, jablka

Pondělí

15. 6. 2009
Polévka: Česneková
Hlavní chod: Kuřecí nudličky na zelenině, rýže dušená parboiled
Doplněk: Ovocný jogurt Florian, instantní ovocný čaj (broskev)

Úterý

16. 6. 2009
Polévka: Čočková s rajským protlakem
Hlavní chod: Čevapčiči, brambory, obloha – červená řepa, okurka kyselá, kukuřice, cibule, hořčice
Doplněk: Vitamínový nápoj s jódem (černý rybíz)

Středa

17. 6. 2009
Polévka: Květáková
Hlavní chod: Bramborové halušky se zelím a uzeným masem (30% uzeného masa)
Doplněk: Instantní ovocný čaj (citron), banán

Čtvrtek

18. 6. 2009
Polévka: Z rybího filé s houskou
Hlavní chod: Přírodní vepřové žebírko (kotleta bez kosti), brambory
Doplněk: Vitamínový nápoj s jódem (modrá malina), salát z čínského zelí s rajčaty

Pátek

19. 6. 2009
Polévka: Zeleninová s kuskusem (čistá)
Hlavní chod: Paprikáš z kuřecího masa, celozrnné knedlíky
Doplněk: Instantní ovocný čaj (jahoda), jablko

Pondělí

22. 6. 2009
Polévka: Koprová
Hlavní chod: Obalovaná treska se sýrem, brambory s Ramou a cibulkou
Doplněk: Salát z kyselého zelí, instantní ovocný čaj (broskev)

Úterý

23. 6. 2009
Polévka: Bramborová s krupkami
Hlavní chod: Vepřové po mexicku (80% vepřová kýta, barevné fazole, zelená paprika), rýže dušená parboiled
Doplněk: Rajčatový salát, vitamínový nápoj s jódem (jablečný)

Středa

24. 6. 2009
Polévka: Drůbková s nudlemi
Hlavní chod: Sázená vejce, špenát dušený, brambory
Doplněk: Instantní ovocný čaj (citrónový), tvarohový dezert s ovocem (tvaroh, uvařený puding, kompot – jahoda, broskev, ananas)

Čtvrtek

25. 6. 2009
Polévka: Hrachová
Hlavní chod: Zapékané špagety (vepřové a kuřecí maso 80%, mražené zeleninové lečo, mražená zelenina, sýr, rajský protlak)
Doplněk: Míchaný zeleninový salát (okurka, rajče, paprika, čínské zelí), vitamínový nápoj s jódem (kiwi)

Pátek

26. 6. 2009
Polévka: Rýžová s hráškem
Hlavní chod: Kuřecí plátek po maďarsku (dušená prsa na rajčatech a paprice), brambory
Doplněk: Salát z čínského zelí, čaj Rooibos

Pondělí

29. 6. 2009
Polévka: Z vaječné jíšky (zeleninová s jíškou a vejcem)
Hlavní chod: Znojemský vepřový plátek, rýže dušená parboiled
Doplněk: Instantní ovocný čaj (jahodový), müsli tyčinka

Úterý

30. 6. 2009
Polévka: Vločková (zelenina + ovesné vločky, nezahuštěná)
Hlavní chod: Moravský vrabec, zelí kysané, bramborové knedlíky
Doplněk: Vitamínový nápoj s jódem (červený pomeranč), jablko

Jídelníček ZŠ Vidnava jsem měla možnost hodnotit minulý měsíc (květen). Jídelníček je opět poměrně pestrý a vyvážený. V jídelníčku je velká snaha zařazovat inovativní potraviny a také snaha o vyváženost.
U polévek musím opět pochválit časté zařazení zeleninových polévek nebo polévek se zeleninou (12x v měsíci) a luštěninových polévek (1 v každém týdnu). Také se mi velmi líbí rybí polévka se sušenou houskou, která je pro děti dle vyjádření kuchařek atraktivní. Nelze nepochválit také zařazení inovativních polévek jako polévka s kuskusem nebo cizrnová polévka. Myslím, že u polévek nejsou potřeba žádné změny.
Hlavní jídla jsou velmi často masová, za zmínku stojí, že v porovnání s předchozím jídelníčkem jsou častěji nabízena jídla polomasitá. Maso se velmi často objevuje vepřové na úkor drůbežího a hovězího. Velmi oceňuji snahu zařadit 3x do měsíce rybí maso (rybí polévka, zapečené rybí filé a obalovaná treska). Myslím, že není vhodné mít v jednom měsíci 2 gulášová jídla (segedínský guláš a italský guláš), jsou většinou hodně těžká a mastná. Dále bych v jídelníčku vytkla častější zařazení uzenin, které však v minulém měsíci nebyly (opékaná uzenina, uzenina ve frankfurtské polévce, uzené maso na halušky).
Přílohy byly v minulém měsíci pestřejší. Tento měsíc se objevují častěji brambory na úkor těstovin a bramborové kaše. Nad rámec spotřebního koše se objevují bramborové knedlíky, ale chválím za variantu s celozrnnými knedlíky.
Smažená a sladká jídla se objevují v rozumné míře. Navrhovala bych nahradit tatarku ze zakysané smetany k smaženému sýru, tatarku z bílého jogurtu.
Doplňky k obědu jsou pestré, často se objevuje zeleninový salát a ovoce. Ze zeleniny se opět často objevuje okurka. Lze pochválit i za dva mléčné výrobky v měsíci.
U nápojů musím vytknout celkovou nepestrost, střídá se instantní čaj, čaj a vitamínový nápoj. Myslím, že nabídku nápojů by bylo vhodné rozšířit o minerální vody, koktejly, mléko a džusy pro větší pestrost.

Doporučené změny ve stravování:

  • Častější zařazení drůbežího a hovězího masa
  • Opatrně s uzeninami a uzeným masem
  • Zvýšit pestrost nabízených salátů
  • Zvýšit množství nesladkých bezmasých pokrmů nebo zvýšit množství masových pokrmů se zeleninou
  • Nabídnout pestřejší nápoje (ovocné džusy, minerální vody, mléčné nápoje). Vyhýbat se instantním nápojům

Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Štajnochrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 7. 7. 2009

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se