Přeskočit na obsah

Jídelníček

ZŠ Všestary

Pondělí

1. 6. 2009

Polévka: Cizrnová

Hlavní chod: Dukátové buchtičky s krémem

Doplněk: Čaj, džus, hroznové víno

Úterý

2. 6. 2009

Polévka: Kroupová

Hlavní chod: Vepřová plec po selsku, bramborové špalíčky

Doplněk: Ovocný čaj, vitanápoj, špenát, jablko

Středa

3. 6. 2009

Polévka: Bramborová

Hlavní chod: Krůtí nudličky s pórkem, rýže

Doplněk: Čaj, multinápoj, hlávkový salát

Čtvrtek

4. 6. 2009

Polévka: Česneková s jáhlami

Hlavní chod: Cordon Bleu z tresky, bramborová kaše

Doplněk: Čaj, ochucené mléko, zelný salát s křenem

Pátek

5. 6. 2009

Polévka: Z droždí

Hlavní chod: Boloňské těstoviny se sýrem

Doplněk: Ovocný čaj, džus, šlehaný jogurt s müsli

Pondělí

8. 6. 2009

Polévka: Kuřecí s rýží

Hlavní chod: Pečené kuře, nové brambory

Doplněk: Čaj, vitanápoj, kompot

Úterý

9. 6. 2009

Polévka: Zeleninový vývar se smaženými kroužky

Hlavní chod: Vepřové maso na kmíně, houskové knedlíky

Doplněk: Ovocný čaj, multinápoj, rajská omáčka, jahody

Středa

10. 6. 2009

Polévka: Masová krémová

Hlavní chod: Smažený květák, brambory

Doplněk: Čaj, džus, jogurtová omáčka, rajčatový salát

Čtvrtek

11. 6. 2009

Polévka: Zeleninový vývar s játrovými nočky

Hlavní chod: Jemný párek, čočka na kyselo, okurka

Doplněk: Ovocný čaj, ovocný nápoj, tvarohový krém s ovocem

Pátek

12. 6. 2009

Polévka: Z vaječné jíšky

Hlavní chod: Mexický guláš, strouhaný sýr, rýže

Doplněk: Čaj, ochucené mléko, trubičky s oříškovou náplní

Pondělí

15. 6. 2009

Polévka: Zeleninový vývar s cizrnovým kápáním

Hlavní chod: Čevapčiči s cibulí, nové brambory

Doplněk: Ovocný čaj, vitanápoj, červená řepa

Úterý

16. 6. 2009

Polévka: Zelná

Hlavní chod: Frankfurtská vepřová pečeně, rýže

Doplněk: Čaj, džus, nektarinka

Středa

17. 6. 2009

Polévka: Fazolová

Hlavní chod: Nugety z lososa, bramborová kaše

Doplněk: Ovocný čaj, multinápoj, okurkový salát

Čtvrtek

18. 6. 2009

Polévka: Gulášová

Hlavní chod: Bramborové šišky s mákem

Doplněk: Ochucené mléko, čaj, banán

Pátek

19. 6. 2009

Polévka: Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky

Hlavní chod: Kuřecí soté, těstoviny

Doplněk: Čaj, ovocný nápoj, pudink s ovocem

Pondělí

22. 6. 2009

Polévka: Zeleninový vývar s jáhlami

Hlavní chod: Fazolový guláš s uzeným masem, chléb

Doplněk: Čaj, džus, ořechové řezy

Úterý

23. 6. 2009

Polévka: Pórková s kapáním

Hlavní chod: Maso dvou barev (vepřové, králík), rýže

Doplněk: Ovocný čaj, ochucené mléko, hroznové víno

Středa

24. 6. 2009

Polévka: Z míchaných luštěnin

Hlavní chod: Hamburská vepřová pečeně, houskové knedlíky

Doplněk: Čaj, vitanápoj, ovocná zakysanka

Čtvrtek

25. 6. 2009

Polévka: Hovězí s masem a nudlemi

Hlavní chod: Vepřový řízek smažený, brambory

Doplněk: Čaj, džus, salát z čínského zelí

Pátek

26. 6. 2009

Polévka: Krupicová s vejcem

Hlavní chod: Plněné bramborové knedlíky, kysané zelí

Doplněk: Ovocný čaj, multinápoj, nektarinka

Pondělí

29. 6. 2009

Polévka: Rajská se sýrovým kapáním

Hlavní chod: Kapusta jako mozeček, brambory

Doplněk: Čaj, okurkový salát s rajčaty

Úterý

30. 6. 2009

Polévka: Čočková

Hlavní chod: Rizoto s vepřovým masem a zeleninou, strouhaný sýr

Doplněk: Ovocný čaj, salát z červeného zelí

Tento jídelníček splňuje požadavky školního stravování s několika drobnými výhradami.

Nabízené polévky jsou poměrně pestré (zeleninové, luštěninové, masové vývary, s obilninou). Velice pozitivně hodnotím velmi častou a pestrou nabídku luštěninových polévek (čočková, fazolová, z míchaných luštěnin, cizrnová). Připomínku bych měla jen k častému zařazování zeleninových vývarů, které snižují pestrost nabízených polévek a nahradila bych je různými zeleninovými polévkami (kedlubnová, květáková, fazolková, koprová apod.).

Většina pokrmů je masových, nabízeno je maso vepřové, kuřecí, krůtí, hovězí, rybí i králičí. Co se týče vepřového masa, opět musím vytknout jeho velice časté zařazování na úkor masa drůbežího. Rybí maso je zařazeno v tomto měsíci 2x, což odpovídá spotřebnímu koši a pozitivně hodnotím jeho úpravu (Cordon Blue z tresky a nugetky z lososa). Taktéž kladně hodnotím nabídku králičího masa. Uzené maso se zde vyskytuje ve dvou pokrmech (fazolový guláš s uzeným masem a čočka na kyselo s jemným párkem). Jen taková poznámka, jemný párek u čočky na kyselo by se dal nahradit vejcem, čímž by se zvýšila nutriční hodnota daného pokrmu. Bezmasé pokrmy se vyskytují v tomto měsíci 4x, z toho dva slané a dva sladké.

Velkou pochvalu si zaslouží výskyt luštěnin v tomto jídelníčku, neboť luštěninové pokrmy se zde vyskytují dva (fazolový guláš a čočka na kyselo) a luštěninových polévek pět.

Nabízené přílohy jsou celkem pestré, nejčastěji jsou zařazeny brambory a rýže. Připomínku mám jen častému zařazení rýže na úkor těstovin.

Připomínku bych měla také k technologické úpravě, kdy smažené pokrmy jsou zde dvakrát do měsíce (smažený řízek a květák). Tuto technologickou úpravu bych omezila na pouhý jeden smažený pokrm v měsíci.

Kombinace polévek a hlavních jídel je vhodná. Jen menší výhradu bych měla ke kombinaci kuřecí polévky a pečeného kuřete.

Obrovskou pochvalu zasluhuje častá nabídka zeleninových salátů, čerstvého ovoce a především doplňků v podobě mléka a mléčných výrobků.

Doporučované změny ve stravování:

  • Zvýšit pestrost zeleninových polévek
  • Častěji zařazovat maso drůbeží na úkor vepřového
  • Z technologických úprav omezit smažení

 

Hodnocení provedla:

Mgr. Pavla Vašková

Ústav preventivního lékařství

Masarykova univerzita

Brno 7. 7. 2009

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se