Pondělí
1. 6. 2009
Polévka: Cizrnová
Hlavní chod: Dukátové buchtičky s krémem
Doplněk: Čaj, džus, hroznové víno
Úterý
2. 6. 2009
Polévka: Kroupová
Hlavní chod: Vepřová plec po selsku, bramborové špalíčky
Doplněk: Ovocný čaj, vitanápoj, špenát, jablko
Středa
3. 6. 2009
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Krůtí nudličky s pórkem, rýže
Doplněk: Čaj, multinápoj, hlávkový salát
Čtvrtek
4. 6. 2009
Polévka: Česneková s jáhlami
Hlavní chod: Cordon Bleu z tresky, bramborová kaše
Doplněk: Čaj, ochucené mléko, zelný salát s křenem
Pátek
5. 6. 2009
Polévka: Z droždí
Hlavní chod: Boloňské těstoviny se sýrem
Doplněk: Ovocný čaj, džus, šlehaný jogurt s müsli
Pondělí
8. 6. 2009
Polévka: Kuřecí s rýží
Hlavní chod: Pečené kuře, nové brambory
Doplněk: Čaj, vitanápoj, kompot
Úterý
9. 6. 2009
Polévka: Zeleninový vývar se smaženými kroužky
Hlavní chod: Vepřové maso na kmíně, houskové knedlíky
Doplněk: Ovocný čaj, multinápoj, rajská omáčka, jahody
Středa
10. 6. 2009
Polévka: Masová krémová
Hlavní chod: Smažený květák, brambory
Doplněk: Čaj, džus, jogurtová omáčka, rajčatový salát
Čtvrtek
11. 6. 2009
Polévka: Zeleninový vývar s játrovými nočky
Hlavní chod: Jemný párek, čočka na kyselo, okurka
Doplněk: Ovocný čaj, ovocný nápoj, tvarohový krém s ovocem
Pátek
12. 6. 2009
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod: Mexický guláš, strouhaný sýr, rýže
Doplněk: Čaj, ochucené mléko, trubičky s oříškovou náplní
Pondělí
15. 6. 2009
Polévka: Zeleninový vývar s cizrnovým kápáním
Hlavní chod: Čevapčiči s cibulí, nové brambory
Doplněk: Ovocný čaj, vitanápoj, červená řepa
Úterý
16. 6. 2009
Polévka: Zelná
Hlavní chod: Frankfurtská vepřová pečeně, rýže
Doplněk: Čaj, džus, nektarinka
Středa
17. 6. 2009
Polévka: Fazolová
Hlavní chod: Nugety z lososa, bramborová kaše
Doplněk: Ovocný čaj, multinápoj, okurkový salát
Čtvrtek
18. 6. 2009
Polévka: Gulášová
Hlavní chod: Bramborové šišky s mákem
Doplněk: Ochucené mléko, čaj, banán
Pátek
19. 6. 2009
Polévka: Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky
Hlavní chod: Kuřecí soté, těstoviny
Doplněk: Čaj, ovocný nápoj, pudink s ovocem
Pondělí
22. 6. 2009
Polévka: Zeleninový vývar s jáhlami
Hlavní chod: Fazolový guláš s uzeným masem, chléb
Doplněk: Čaj, džus, ořechové řezy
Úterý
23. 6. 2009
Polévka: Pórková s kapáním
Hlavní chod: Maso dvou barev (vepřové, králík), rýže
Doplněk: Ovocný čaj, ochucené mléko, hroznové víno
Středa
24. 6. 2009
Polévka: Z míchaných luštěnin
Hlavní chod: Hamburská vepřová pečeně, houskové knedlíky
Doplněk: Čaj, vitanápoj, ovocná zakysanka
Čtvrtek
25. 6. 2009
Polévka: Hovězí s masem a nudlemi
Hlavní chod: Vepřový řízek smažený, brambory
Doplněk: Čaj, džus, salát z čínského zelí
Pátek
26. 6. 2009
Polévka: Krupicová s vejcem
Hlavní chod: Plněné bramborové knedlíky, kysané zelí
Doplněk: Ovocný čaj, multinápoj, nektarinka
Pondělí
29. 6. 2009
Polévka: Rajská se sýrovým kapáním
Hlavní chod: Kapusta jako mozeček, brambory
Doplněk: Čaj, okurkový salát s rajčaty
Úterý
30. 6. 2009
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Rizoto s vepřovým masem a zeleninou, strouhaný sýr
Doplněk: Ovocný čaj, salát z červeného zelí
Tento jídelníček splňuje požadavky školního stravování s několika drobnými výhradami.
Nabízené polévky jsou poměrně pestré (zeleninové, luštěninové, masové vývary, s obilninou). Velice pozitivně hodnotím velmi častou a pestrou nabídku luštěninových polévek (čočková, fazolová, z míchaných luštěnin, cizrnová). Připomínku bych měla jen k častému zařazování zeleninových vývarů, které snižují pestrost nabízených polévek a nahradila bych je různými zeleninovými polévkami (kedlubnová, květáková, fazolková, koprová apod.).
Většina pokrmů je masových, nabízeno je maso vepřové, kuřecí, krůtí, hovězí, rybí i králičí. Co se týče vepřového masa, opět musím vytknout jeho velice časté zařazování na úkor masa drůbežího. Rybí maso je zařazeno v tomto měsíci 2x, což odpovídá spotřebnímu koši a pozitivně hodnotím jeho úpravu (Cordon Blue z tresky a nugetky z lososa). Taktéž kladně hodnotím nabídku králičího masa. Uzené maso se zde vyskytuje ve dvou pokrmech (fazolový guláš s uzeným masem a čočka na kyselo s jemným párkem). Jen taková poznámka, jemný párek u čočky na kyselo by se dal nahradit vejcem, čímž by se zvýšila nutriční hodnota daného pokrmu. Bezmasé pokrmy se vyskytují v tomto měsíci 4x, z toho dva slané a dva sladké.
Velkou pochvalu si zaslouží výskyt luštěnin v tomto jídelníčku, neboť luštěninové pokrmy se zde vyskytují dva (fazolový guláš a čočka na kyselo) a luštěninových polévek pět.
Nabízené přílohy jsou celkem pestré, nejčastěji jsou zařazeny brambory a rýže. Připomínku mám jen častému zařazení rýže na úkor těstovin.
Připomínku bych měla také k technologické úpravě, kdy smažené pokrmy jsou zde dvakrát do měsíce (smažený řízek a květák). Tuto technologickou úpravu bych omezila na pouhý jeden smažený pokrm v měsíci.
Kombinace polévek a hlavních jídel je vhodná. Jen menší výhradu bych měla ke kombinaci kuřecí polévky a pečeného kuřete.
Obrovskou pochvalu zasluhuje častá nabídka zeleninových salátů, čerstvého ovoce a především doplňků v podobě mléka a mléčných výrobků.
Doporučované změny ve stravování:
-
Zvýšit pestrost zeleninových polévek
-
Častěji zařazovat maso drůbeží na úkor vepřového
-
Z technologických úprav omezit smažení
Hodnocení provedla:
Mgr. Pavla Vašková
Ústav preventivního lékařství
Masarykova univerzita
Brno 7. 7. 2009