Přeskočit na obsah

Jídelníček

Základní škola Pohořelice
Finanční normativy: 18,00 Kč / 20,00 Kč / 21,00 Kč

Středa

2. 9. 2009
Polévka: Vydatná rybí polévka se zeleninou
Hlavní chod: Vihorlatský kuřecí řízek (fazolové lusky, šunka, sýr), bramborová kaše
Doplněk: Zelný salát s kukuřicí, džus

Čtvrtek

3. 9. 2009
Polévka: Drůbeží s fridátovými nudlemi
Hlavní chod:
1. Svíčková na smetaně, knedlík, voda se sirupem
2. Americké vepřové kotlety, opečené brambory, obloha, voda se sirupem
3. Těstovinový salát se zakysanou smetanou a kuřecím masem, voda se sirupem

Pátek

4. 9. 2009
Polévka: Valašská kyselica
Hlavní chod:
1. Kynutý borůvkový táč s drobenkou, kakaové mléko
2. Masové koule (vepřové maso) v rajčatové omáčce, těstoviny, voda se sirupem

Pondělí

7. 9. 2009
Polévka: Jarní zeleninová
Hlavní chod:
1. Hovězí na houbách, rýže, voda se sirupem
2. Čevabčiči, brambory, voda se sirupem
3. Obědový salát (salát hlávkový, okurky, rajčata, paprika, pórek) se šunkou a sýrem, bageta, voda se sirupem

Úterý

8. 9. 2009
Polévka: Hovězí s bylinkovými knedlíčky
Hlavní chod:
1. Segedínský guláš, knedlík, voda se sirupem
2. Těstoviny po lotrinsku (mleté vepřové maso, rajčatový protlak, zakysaná smetana, eidam), voda se sirupem

Středa

9. 9. 2009
Polévka: Brokolicová
Hlavní chod:
1. Rybí filé po novohradsku (obaluje se v mouce s paprikou sladkou, solí a aromatem, suš. česnekem), brambory, salát z červené řepy, voda se sirupem
2. Azu po tatarsku (vepřové maso, lečo, žampióny), rýže sypaná pórkem, voda se sirupem
3. Obědový salát (salát hlávkový, okurky, sterilovaná kukuřice, paprika, dresink) s kuřecími kousky, voda se sirupem

Čtvrtek

10. 9. 2009
Polévka: Krkonošská cibulačka
Hlavní chod:
1. Nudle s mákem, vanilkové mléko
2. Nakládaný kuřecí řízek, bramborová kaše, salát ovocný, voda se sirupem
3. Obědový řecký salát (rajčata, papriky, okurky, pórek), s olivami a balkánským sýrem, voda se sirupem

Pátek

11. 9. 2009
Polévka: Fazolová
Hlavní chod:
1. Vepřová pečeně, špenát, brambory, voda se sirupem
2. Tortila s kuřecím masem, zeleninou a dresinkem ze zakysané smetany, voda se sirupem

Pondělí

14. 9. 2009
Polévka: Hrachová ze Slovenska
Hlavní chod:
1. Plněné papriky zapečené, brambory, salát se zelím, voda se sirupem
2. Vepřová kýta v tomatové omáčce, těstoviny, voda se sirupem
3. Obědový salát s rýží, šunkou a zeleninou (mražená zelenina bretaňská, okurky), pečivo, voda se sirupem

Úterý

15. 9. 2009
Polévka: Hovězí rychlá
Hlavní chod:
1. Buchtičky s krémem, voda se sirupem
2. Srbské rizoto, salát rajčatový s květákem, voda se sirupem

Středa

16. 9. 2009
Polévka: Frankfurtská zeleninová
Hlavní chod:
1. Zapečené těstoviny s uzeninou, salát hlávkový, voda se sirupem
2. Vepřové kotlety po venkovsku (rajčata, žampióny, pórek), bramborová kaše, salát hlávkový, voda se sirupem
3. Obědový salát s tuňákem (salát hlávkový, rajčata, papriky, pórek, sterilovaná kukuřice), bageta, voda se sirupem

Čtvrtek

17. 9. 2009
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod:
1. Čočka, párek, chléb, voda se sirupem
2. Vepřové v kapustě, brambory, voda se sirupem
3. Barevné těstoviny s kuřecím masem a zeleninou, voda se sirupem

Pátek

18. 9. 2009
Polévka: Krupicová  s vejcem
Hlavní chod:
1. Vepřové nudličky po čínsku se zeleninou, rýže, voda se sirupem
2. Kuřecí řízky zapečené s nivou, brambory, salát ředkvičkový, voda se sirupem

Pondělí

21. 9. 2009
Polévka: Hovězí s nudlemi
Hlavní chod:
1. Hamburská vepřová kýta, knedlík, voda se sirupem
2. Španělský ptáček, rýže, voda se sirupem
3. Obědový salát zeleninový (salát hlávkový, mrkev, jablko, zelí, dresink), pečivo, voda se sirupem

Úterý

22. 9. 2009
Polévka: Drožďová
Hlavní chod:
1. Rybí filé smažené, brambory, salát z červeného zelí, voda se sirupem
2. Vepřový guláš, těstoviny, voda se sirupem

Středa

23. 9. 2009
Polévka: Bramborová se sójou a houbami
Hlavní chod:
1. Vepřová kýta po mexicku (pórek, sterilovaná kukuřice, bílé a červené fazole), rýže, voda se sirupem
2. Francouzské brambory, salát mrkvový, voda se sirupem
3. Těstoviny s brokolicí a sýrovou omáčkou,voda se sirupem

Čtvrtek

24. 9. 2009
Polévka: Šurpa (hovězí maso, kopr, rajský protlak)
Hlavní chod:
1. Tvarohové špalíčky s jahodovou omáčkou, voda se sirupem
2. Moravský vrabec, brambory, salát okurkový, voda se sirupem
3. Obědový salát kuřecí s rýží (citrónová šťáva, mražený hrášek, pórek), voda se sirupem

Pátek

25. 9. 2009
Polévka: Česneková
Hlavní chod:
1. Špagety s masovo-rajčatovou omáčkou, voda se sirupem
2. Parmský vepřový řízek (trojobal + ve vajíčku eidam), bramborová kaše, melounový salát, voda se sirupem

Navržený jídelníček nabízí strávníkům skutečně pestrý výběr z celé řady jídel. Již tato skutečnost je hodna ocenění. Kromě pestré nabídky dále oceňují zajímavé receptury a časté zařazení zeleniny k pokrmům, ať už ve formě tepelně upravené či syrové. Množství různých zeleninových salátů podávaných k hlavním pokrmům je velkým pozitivem tohoto jídelníčku. Pár drobných doporučení bych přesto uvedla.
U polévek jsou na výběr polévky syté, vývary, zeleninové, luštěninové, hodnotím dále drožďovou, rybí se zeleninou a bramborovou  polévku se sójou a houbami. U hovězích vývarů je dodrženo jejich podávání maximálně 1x v týdnu. Zajímavá je hovězí polévka s bylinkovými knedlíčky. Malou poznámku bych měla k oběma luštěninovým polévkám, které se vyskytují po sobě (v pátek a hned na to v pondělí), jejich zařazování by mohlo být častější, ideálně 4x do měsíce. Dále polévka frankfurtská obvykle obsahující uzeninu by neměla být podávána s hlavním pokrmem obsahujícím rovněž uzeninu (zde v zapečených těstovinách). Jinak je jejich kombinace s hlavními pokrmy z hlediska chuti i barevnosti obou jídel v pořádku.
Při hodnocení hlavních pokrmů je nutné sledovat dodržení pestrosti a frekvence pokrmů. Některá jídla by při takové nabídce neměla výrazně překračovat doporučení spotřebního koše. Dále je nutné volit takové kombinace pokrmů masitých, s menším podílem masa a bezmasých, aby bylo zajištěno, že strávník v týdnu přijme vždy alespoň 3 porce masa.
Nabízený jídelníček tato pravidla splňuje tím, že se v týdnu objevují na výběr alespoň dva výběry čistě s masem. Vedle toho je možné si vybrat v týdnu z dalších masitých pokrmů.
Maso v tomto jídelníčku převažuje, bezmasé slané pokrmy z většiny tvoří tzv. obědové saláty.
Co se týká masa, jednoznačně je zastoupeno vepřovým masem, dále pak kuřecím, hovězím a rybami.
Zde je zřejmý první nedostatek tak košatého jídelníčku, domnívám se, že nabídka vepřového masa je příliš vysoká: 9 pokrmů tvoří plátky celého vepřového masa, 5 pokrmů obsahuje vepřové maso jako součást do guláše nebo do rizota, jako nudličky či jako masové koule. Vepřové maso by mělo být nabízeno maximálně 4x do měsíce. Zcela určitě bych tak snížila počet pokrmů s celými plátky vepřového masa. Přesto však musím pochválit úpravu vepřového masa v několika kombinacích a často právě se zeleninou.
Kuřecí maso se v jídelníčku vyskytuje 4x jako celá porce masa a dále pak jako součást různých těstovinových salátů. Hovězí se vyskytuje 3x a ryby jsou přítomné 2x jako rybí filé a 1x je zařazený tuňák do zeleninového salátu. Pochvalu zaslouží minimální využití uzenin.
Za čistě bezmasé pokrmy lze počítat některé z nabízených obědových salátů. Co se týká teplých pokrmů jsou to jenom francouzské brambory a těstoviny s brokolicí, které jsou nabízeny navíc v jeden den. Zde bych spatřovala další nedostatek ve výrazné převaze masových pokrmy na úkor bezmasých. Postrádám zejména více luštěninových a čistě zeleninových pokrmů, které je možné doplnit například o nabídku sójových produktů (sójové maso, robi maso, tofu), vejce a mléko. Obědové saláty sice také představují možnost bezmasé varianty, přesto se neubráním pocitu, že by byly vhodnější pro starší strávníky středních škol a popřípadě dospělé. Jednak by dítě ve školní jídelně mělo dostat teplý pokrm a také nutriční potřeba salátů by měla odpovídat požadavkům dítěte. Nerada bych upřela snahu o zdravé stravování, přesto bych tyto saláty nabízela maximálně 1x v týdnu a lépe zařadila tepelně zpracované pokrmy na bázi zeleniny. Děti mohou dostat například i teplou vaječnou omeletu s uvedenými surovinami (šunka, sýr) obložené čerstvou zeleninou, stejně tak třeba kuře s rýží na kari či tuňáka s těstovinami.
Z hlediska příloh nemám žádných námitek. Správně převažují brambory vařené nebo ve formě kaše, dostatečně jsou zastoupené i těstoviny, více by mohlo být i rýže, houskový knedlík je 3 x v měsíci, což vzhledem k široké nabídce pokrmů je přijatelné množství.
Naopak bych omezila 4 sladké pokrmy v měsíci, ačkoliv jsou dětmi velmi oblíbené, neměly by být nabízeny více jak 2x za měsíc, zde je vhodné nabídnout slaný bezmasý pokrm.
Velice kladně hodnotím při tak pestré nabídce jídel minimum smažených jídel a využití celé škály technologických postupů, stejně jako snahu ke každému jídlu zakomponovat zeleninu (zejména k masu). Zvlášť oceňuji zeleninové saláty jako doplňky k hlavním jídlu, které jsou plné fantazie a jistě jsou i atraktivní pro děti, jmenovitě například ředkvičkový salát, rajčatový s květákem, ovocný, melounový ajn.
V neposlední řadě zbývají nápoje, jejichž nabídka je omezena pouze na vodu se sirupem. Obecně bych doporučila zvýšit nabídku neslazených nápojů ať už o čistou vodu nebo vodu s přídavkem citrónu, minerální vodu nebo čaje ovocné, bylinkové a slabý černý čaj, který je možné podávat i s přídavkem mléka. V případě ovocných džusů je vhodné je ředit s vodou.
Vzhledem k tomu, že jsem v jídelníčku postrádala také více mléčných pokrmů, doporučila bych je doplnit alespoň mléčnými nápoji, jogurtovými koktejly nebo tvarohovými dezerty, například s ovocem. Ovoce by celkově mohlo být nabízeno častěji, a to i samostatně.

Doporučené změny ve stravování

  • Snížit množství vepřového masa a zařadit více teplých slaných bezmasých pokrmů a to zejména luštěninových, dále s přídavkem mléka (mléčné polévky, koprová omáčka, vaječné sedliny…) či se sójovými produkty (granulát, robi maso, tofu…)
  • Snížit nabídku sladkých jídel na max. 2x v měsíci
  • Využít pestřejší nabídky nápojů bez cukru
  • Občas zařadit mléčné doplňky (mléčné a jogurtové nápoje, tvarohové dezerty)
  • Zařadit více ovoce například do salátů (mrkev s jablkem/ananasem), k mléčným dezertům, ale i samostatně

Zpracovala:
Mgr. Zlata Piskáčková
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
Brno 2. 10. 2009

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se