Přeskočit na obsah

Jídelníček

ZŠ Všestary
Finanční normativy: 18,00 Kč / 20,00 Kč / 21,00 Kč

Úterý

1. 9. 2009
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Vepřové maso po italsku, těstoviny
Doplněk: Ovocný čaj, multinápoj

Středa

2. 9. 2009
Polévka: Hovězí s masem a rýží
Hlavní chod: Zapečený květák, brambory
Doplněk: Rajčatový salát, čaj, džus

Čtvrtek

3. 9. 2009
Polévka: Hrachová se smaženými kroužky
Hlavní chod:
1. Minutka z kuřecího masa, rýže
2. Kuřecí stehno na rozmarýnu, rýže
Doplněk: Šlehaný jogurt s ovocem, ovocný čaj, džus

Pátek

4. 9. 2009
Polévka: Zeleninová s drožďovými knedlíčky
Hlavní chod: Vepřová pečeně na žampionech, brambory
Doplněk: Mrkvový salát, ovocný čaj, vitanápoj

Pondělí

7. 9. 2009
Polévka: Fazolová s párkem
Hlavní chod: Smažený losos, brambory
Doplněk: Salát z čínského zelí, čaj, vitanápoj

Úterý

8. 9. 2009
Polévka: Gulášová
Hlavní chod: Buchty se švestkami
Doplněk: Jablko, čaj, kapučíno s mlékem

Středa

9. 9. 2009
Polévka: Krupicová s vejci
Hlavní chod: Hovězí guláš, houskové knedlíky
Doplněk: Puding s ovocem, ovocný čaj, džus

Čtvrtek

10. 9. 2009
Polévka: Z hlávkového zelí
Hlavní chod:
1. Rizoto s vepřovým masem a zeleninou, sterilovaná okurka
2. Šopský salát, cereální bulka se slunečnicí
Doplněk: Bio müsli tyčinka, čaj, carotelka

Pátek

11. 9. 2009
Polévka: Česneková s chlebem
Hlavní chod: Pražská vepřová pečeně, těstoviny
Doplněk: Salát z červené řepy s křenem, ovocný čaj, multinápoj

Pondělí

14. 9. 2009
Polévka: Kmínová s opraženou houskou
Hlavní chod: Kuře na způsob bažanta, rýže, pórkový salát s jablky a mrkví
Doplněk: Čaj, bio mléko

Úterý

15. 9. 2009
Polévka: Zeleninová s vejci
Hlavní chod: Tříbarevné tortellini s masem, kečup, strouhaný sýr
Doplněk: Bio ovocný tvaroh, ovocný čaj, džus

Středa

16. 9. 2009
Polévka: S rýží a hráškem
Hlavní chod: Vepřová kýta po selsku, bramborové knedlíky, špenát
Doplněk: Nektarinka, čaj, multinápoj

Čtvrtek

17. 9. 2009
Polévka: Rajská s těstovinami
Hlavní chod:
1. Čevapčiči s oblohou, brambory
2. Zeleninový salát s tuňákem, dalamánek
Doplněk: Jablko, ovocný čaj, džus

Pátek

18. 9. 2009
Polévka: Zeleninová (vývar) s játrovými knedlíčky
Hlavní chod: Kuřecí párky Natural, čočka na kyselo
Doplněk: Zelný salát s paprikami a žampiony, čaj, colinda

Pondělí

21. 9. 2009
Polévka: Frankfurtská s bramborem
Hlavní chod: Šišky s mákem
Doplněk: Jablko, čaj, ochucené mléko jogurtelka

Úterý

22. 9. 2009
Polévka: Z míchaných luštěnin
Hlavní chod: Treska s rajčaty a mozzarelou, bramborová kaše
Doplněk: Okurkový salát, ovocný čaj, multinápoj

Středa

23. 9. 2009
Polévka: Květáková se sýrem
Hlavní chod: Přírodní hovězí roštěná, rýže
Doplněk: Mexický zelný salát, čaj, vitanápoj

Čtvrtek

24. 9. 2009
Polévka: Zeleninová s fridátovými nudlemi
Hlavní chod:
1. Kuře na paprice, houskové knedlíky
2. Kuře na paprice, těstoviny
Doplněk: Hruška, ovocný čaj, džus

Pátek

25. 9. 2009
Polévka: Rýžová s mlékem
Hlavní chod: Vepřová pečeně, brambory
Doplněk: Baby karotka, šlehaný jogurt s bio müsli, čaj, carotelka

Pondělí

28. 9. 2009
Státní svátek

Úterý

29. 9. 2009
Polévka: Jáhlová
Hlavní chod: Kapustový karbanátek, brambory
Doplněk: Okurkový salát s rajčaty, čaj, ochucené mléko

Středa

30. 9. 2009
Polévka: Slepičí s těstovinami
Hlavní chod: Drůbeží hamburger, hrachová kaše
Doplněk: Salát z kysaného zelí, čaj, ovocný nápoj

Hodnocený jídelníček je pestrý a rozmanitý a splňuje požadavky školního stravování s několika drobnými připomínkami.
Polévky jsou podávány jak syté, tak vývary, bohatá je nabídka polévek zeleninových a nechybí polévky s obilovinou. Velice oceňuji zařazení polévky jáhlové. Zastoupení luštěninových polévek 3 x v měsíci je také v pořádku, ale přidávání uzeniny do polévky, jak je to v případě polévky fazolové s párkem, se mi zdá nadbytečné.
Kombinace polévek s hlavními jídly jsou vhodně zvoleny a nemám k nim výhrady.
Co se týká hlavních pokrmů, převládají pokrmy s masem. Podáváno je maso drůbeží, vepřové, hovězí i rybí. V případě masa vepřového by postačilo zařazení na jídelní lístek pouze jedenkrát v týdnu, naopak nabídka by mohla být zpestřena jinými druhy masa, jako třeba masem králičím. Rybí maso je podáváno dostatečně často (3 x v měsíci). Konkrétně bych chtěla pochválit pokrmy „treska s  rajčaty a mozzarelou“ a „zeleninový salát s tuňákem“, což jsou nápadité a z hlediska správné výživy optimální varianty pokrmů z ryb.
Z bezmasých pokrmů nebo pokrmů s menším obsahem masa jsou vhodně zařazeny pokrmy zeleninové, luštěninové (2 x v měsíci) i pokrmy sladké (2 x v měsíci). V případě pokrmů luštěninových velice vítám jejich doplnění zeleninovým salátem. Ideální by dále bylo tyto pokrmy doplnit pečivem (z nutričního hlediska ideální kombinace luštěniny a obiloviny).
Kladně hodnotím čtvrteční kombinace pokrmů na výběr, hlavně zpestření nabídky zeleninovým salátem s treskou a dalamánkem, salátem šopským s cereální bulkou a také možnost volby přílohy (houskový knedlík versus těstoviny) v případě kuřete na paprice.
Hlavní pokrmy v jednotlivých týdnech i v celém měsíci jsou pestře zkombinovány, jedinou poznámečku bych měla k tomu, že hned za sebou je podáván v pondělí kapustový karbanátek (s brambory) a v úterý drůbeží hamburger (s hrachovou kaší), tedy jídlo podobně upravené, podobného vzhledu (byť s odlišnou přílohou).
Zastoupení příloh v jednotlivých týdnech i v celém měsíci je vhodné. Správně v jídelníčku převládají vhodně upravené přílohy z brambor, následované rýží a těstovinami, a stejně tak vhodné je i zastoupení bramborových a houskových knedlíků.
Pokud se budu věnovat technologickým úpravám pokrmů z hlediska správné výživy, pozor na častější zařazování úpravy smažením či opékáním na tuku – smažený losos, kapustový karbanátek, drůbeží hamburger, minutka z kuřecího masa. Ideální je podávat takto upravený pokrm maximálně 2 x do měsíce.
Velice bych chtěla pochválit pestrou a bohatou nabídku zeleniny a ovoce. Maximálně oceňuji různorodé zastoupení zeleninových salátů – mrkvový salát, rajčatový salát, salát z čínského zelí, šopský salát, zeleninový salát s tuňákem, pórkový salát s jablky a mrkví, mexický zelný salát, salát z červené řepy s křenem, zelný salát s paprikami a žampiony, okurkový salát s rajčaty.
Kladně také hodnotím, že ve formě doplňků hlavního pokrmu nejsou podávány tradiční sladkosti, ale kromě ovoce a zeleniny nabídku tvoří mléčné výrobky – šlehaný jogurt, pudink, ovocný tvaroh – a jedenkrát müsli tyčinka.
Pitný režim je naplňován širokou škálou rozličných nápojů (ovocný čaj, multi-nápoj, džus, vitanápoj, kapučíno s mlékem, nápoj jogurtelka, nápoj carotelka, nápoj colinda), přesto by se mi líbila vyšší nabídka mléka, a to jak ve formě mléka samotného, tak jako bílou kávu, kakao či mléčné koktejly.

Doporučené změny ve stravování – shrnutí:

  • Nepřidávat uzeninu do luštěninových polévek
  • Ideálně luštěninové pokrmy doplnit nejen zeleninovým salátem, ale také pečivem, naopak podávání masa či masného výrobku k těmto pokrmům není z nutričního hlediska nezbytné
  • Nezařazovat příliš často pokrmy smažené či opékané na tuku (vhodné je maximálně 2 x do měsíce)
  • Zvýšit nabídku mléka, a to jak ve formě mléka samotného, tak zařadit bílou kávu, kakao či mléčné koktejly

Hodnocení provedla:
Mgr. Jana Petrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
5. 10. 2009

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se