Pondělí
5. 10. 2009
Polévka: Cizrnová,
Hlavní chod:
1. Tatranská kotleta (lečo, sýr), brambor
2. Brokolice zapečená v palačinkovém těstě
Doplněk: Šťáva, salát rajčatový
Úterý
6. 10. 2009
Polévka: Vývar s kroupami a zeleninou
Hlavní chod:
1. Bramborové knedlíky s uzeninou, zelí kysané, šťáva
2. Těstovinový salát se sýrem, olivami, zeleninou a zakysanou smetanou, obloha, šťáva
Středa
7. 10. 2009
Polévka: Drůbeží s písmenky
Hlavní chod:
1. Kynuté táče se švestkami, jahodové mléko, šťáva
2. Treska plněná brokolicí a sýrem, bramborová kaše, šťáva, čalamáda
Čtvrtek
8. 10. 2009 – Projekt Zdravá jídelna
Polévka: Z ovesných vloček
Hlavní chod:
1. Svíčková hovězí pečeně, knedlík houskový
2. Kantonská rýže (kuřecí maso, rýže, šunka, žampiony, zelenina), červená řepa
Doplněk: Šťáva, banán
Pátek
9. 10. 2009
Polévka: Pórková s kuskusem
Hlavní chod: Smažený vepřový řízek, bramborová kaše, okurek, šťáva
Pondělí
12. 10. 2009
Polévka: S drožďovými knedlíčky
Hlavní chod:
1. Hrachová kaše, párek, chléb
2. Vepřové maso na česneku, těstovina
Doplněk: Šťáva, okurek
Úterý
13. 10. 2009 – Projekt Zdravá jídelna
Polévka: Jáhlová se zeleninou
Hlavní chod:
1. Vepřový plátek na medu, bramborová kaše
2. Fazolové lusky na smetaně, vejce, brambor,
Doplněk: Šťáva, salát okurkový, müsli tyčinka
Středa
14. 10. 2009
Polévka: Krkonošská cibulačka
Hlavní chod:
1. Rýžový nákyp s jablky
2. Plněná kuřecí kapsa s krabími tyčinkami, bramborová kaše
Doplněk: Šťáva, čaj ovocný, kompot míchaný
Čtvrtek
15. 10. 2009
Polévka: Čočková
Hlavní chod:
1. Vepřové nudličky po thajsku, rýže dušená
2. Kapustový karbenátek, bramborová kaše
Doplněk: Šťáva, salát hlávkový
Pátek
16. 10. 2009 – Projekt Zdravá jídelna
Polévka: Brokolicová
Hlavní chod:
1. Hovězí guláš, knedlík houskový
2. Bulgur (předvařená nalámaná celozrnná pšenice) se zeleninou a masem, salát exotický
Doplněk: Šťáva, čaj ovocný, jablko
Pondělí
19. 10. 2009
Polévka: Rajská s rýží
Hlavní chod:
1. Čevapčiči, brambor, tatarská omáčka
2. Houbový kuba (kroupy, sušené houby), salát červená řepa a zelí
Doplněk: Šťáva, čaj ovocný
Úterý
20. 10. 2009 – Projekt Zdravá jídelna
Polévka: Hrachová se smaženými kroužky
Hlavní chod:
1. Rybí filé v sýrové omáčce, brambor
2. Těstovinová musaka z vepřového masa sypaná sýrem
Doplněk: Šťáva, čaj bylinkový, salát z čínského zelí
Středa
21. 10. 2009
Polévka: Francouzská
Hlavní chod:
1. Tvarohové šišky s borůvkovým přelivem
2. Vepřové játra na slanině, rýže, okurek
Doplněk: Šťáva, čaj s citronem, mandarinka
Čtvrtek
22. 10. 2009
Polévka: Kmínová s vejci
Hlavní chod:
1. Krůtí maso, dušený špenát, táborský bramborový knedlík
2. Plněná paprika se šunkou a sýrem, bramborová kaše
Doplněk: Šťáva, čaj ovocný, salát rajčatový
Pátek
23. 10. 2009
Polévka: Chábovica zelná
1. Přírodní vepřový plátek na žampionech, rýže, kompot
2. Fazole chilli con carne, chléb, (fazole, vepřové maso, koření)
Doplněk: Šťáva, čaj bylinkový, vanilkové muffins s cizrnou
Pondělí
26. 10. 2009
Polévka: Z míchaných luštěnin
Hlavní chod:
1. Vepřové maso po zahradnicku, brambor
2. Těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou
Doplněk: Šťáva, čaj ovocný, salát hlávkový
Úterý
27. 10. 2009
Polévka: Celerová s bulgurem
Hlavní chod:
1. Masové kuličky v rajské omáčce, knedlík houskový
2. Pohanková kaše se skořicí a cukrem
Doplněk: Šťáva, čaj bylinkový, hrušky
Středa
28. 10. 2009
Státní svátek
Čtvrtek
29. 10. 2009
Polévka: Žampionová s kapáním
Hlavní chod: Pečené kuřecí stehno s nivou, rýže, salát okurkový, šťáva
Pátek
30. 10. 2009
Polévka: Vývar s těstovinou
Hlavní chod: Obrácený vepřový řízek, brambor, kompot exotický, šťáva
V jídelním lístku je patrná snaha o pestrost a vyváženost pokrmů. Kladně hodnotím možnost výběru ze dvou nabízených jídel v každém dni. Připravit výběrový jídelníček pro děti je náročné. V takovémto typu jídelních lístků musíme nejen zohledňovat naplnění spotřebního koše a sladěnost pokrmů, ale také přemýšlet o chuťových preferencích dětí.
U polévek kladně hodnotím zastoupení méně tradičních obilovin a luštěnin jako bulgur, cizrna, kuskus, ovesné vločky, jáhly, kroupy. Musím však vytknout jejich frekvenci, kdy v prvním týdnu jsou 3 polévky s obilovinami (kroupy, ovesné vločky, kuskus) a v následujících týdnech jejich zařazení již není tak bohaté. Vhodné by bylo polévky zařadit do každého týdne jednu nebo dvě.
Dále pozitivně hodnotím zastoupení luštěninových polévek – jedna v každém týdnu, avšak zastoupení zeleninových polévek a zeleniny v polévkách není příliš časté, pouze 8x v měsíci. Navrhuji tedy přidávat zeleninu do většiny polévek s obilovinami nebo do vývarů.
U výběru hlavních jídel velmi oceňuji snahu o to, aby vždy druhé jídlo bylo dietnější a méně masové. Co se týká zastoupení jednotlivých surovin, měla bych výtku k příliš častému výskytu vepřového masa 9x v měsíci na úkor kuřecího 5x a rybího 2x případně jiného masa. Myslím, že je škoda nevyužít potenciálu kuchyně a možností výběru pokrmů k častější nabídce rybího masa, které je pouze 2x v měsíci, krabí tyčinky jsou vhodným zpestřením, ale nelze je považovat za plnohodnotné rybí maso. Rybí maso můžeme využít také do zeleninových salátů.
Pokud hodnotím přílohy, myslím, že jsou vždy vhodně zvolené a jejich nabídka je rovnoměrně rozložena. Kladně hodnotím použití bulguru, ale myslím, že je možné častější použití méně tradičních příloh (kuskus, jáhly, pohanka, celozrnné pečivo). U příloh bych pouze vytkla frekvenci tentokrát u bramborové kaše, kdy v druhém týdnu se objevuje 3x. Navrhuji nahradit ji například bramborami, případně pokrm přesunout do jiného týdne.
Z hlediska zásad správné výživy musím vytknout sladké jídlo 4x v měsíci, a také mnoho smažených jídel – jedno v každém týdnu. Přestože děti mají možnost volby, tak neumí rozlišit, zda už měli sladkých a smažených jídel dost nebo málo, a pokud jim chutnají, není nikdo, kdo by jim ve volbě zabránil. Při sestavování jídelních lístků s výběrem musíme myslet i na tento aspekt.
Velmi mě zaujal „projekt Zdravá jídelna“, dle mého názoru, by tento den měly být v nabídce pouze zdravá jídla. Nemohu tedy nechat tyto dny bez povšimnutí. Tyto dny jsou 4 v měsíci a je vždy na výběru ze dvou pokrmů. Bohužel ne vždy jsou v tyto dny obě dvě jídla ukázkou zdravé výživy, například svíčková hovězí pečeně, houskový knedlík a hovězí guláš, houskový knedlík.
Co se týká doplňků k obědu a zeleninových salátů velmi kladně oceňuji, jejich časté zastoupení, dalo by se říct, že pokud není zelenina k hlavnímu jídlu, je zeleninový salát nebo ovoce. Dále mě pozitivně zaujal zákusek vanilkové muffins s cizrnou.
Pouze nabídka nápojů je velice jednotvárná, jako nápoj se vyskytuje pouze šťáva.
Doporučené změny ve stravování:
- Častější zařazení drůbežího a rybího masa
- Sledovat frekvenci surovin a potravin v týdnu
- Snížit množství smažených a sladkých jídel
- V dny Zdravé jídelny nabízet vhodnější jídla
- Nabídnout pestřejší nápoje (čaje, ovocné džusy, minerální vody, mléčné nápoje). Vyhýbat se instantním a slazeným nápojům.
Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Štajnochrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 9. 11. 2009