Přeskočit na obsah

Jídelníček

Základní škola Luhačovice
Finanční normativy: 19,00 Kč / 20,00 Kč / 21,00 Kč

Čtvrtek

1. 10. 2009
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Valašské hnízdo (kotleta, žampiony, šunka, kapie), vařené brambory, rajče, ovocit
 
Pátek 2. 10. 2009
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Masová směs (vepřové, kuřecí, králík), dušená rýže, okurkový salát, ovocit

Pondělí

5. 10. 2009
Polévka: Vývar s kapáním
Hlavní chod:
1. Vepřový guláš, houskový knedlík, banán, ovocit
2. Vepřový guláš, celozrnný knedlík, banán, ovocit
 
Úterý 6. 10. 2009
Polévka: Z míchaných luštěnin
Hlavní chod:
1. Vepřová štěpánská pečeně, dušená rýže, salát z hlávkového zelí, ovocný nápoj s jódem
2. Nudle s makovou nebo oříškovou posypkou, čaj, jablko
 
Středa 7. 10. 2009
Polévka: Masová krémová
Hlavní chod:
1. Jablkové táče, kakao
2. Hovězí kostky v kapustě, vařené brambory, čaj
 
Čtvrtek 8. 10. 2009
Polévka: Rajská
Hlavní chod: Holandský smažený řízek, šťouchané brambory, hruškový kompot, ovocit
 
Pátek 9. 10. 2009
Polévka: Kedlubnová
Hlavní chod:
1. Kuřecí nudličky v sýrové omáčce, těstovina, Smajlík, ovocný nápoj s jódem
2. Lečo s párkem, chléb, Smajlík, ovocný nápoj s jódem

Pondělí

12. 10. 2009
Polévka: Fazolová
Hlavní chod: Kuřecí maso na paprikách a rajčatech, dušená rýže, ovocit, jogurt
 
Úterý 13. 10. 2009
Polévka: Květáková
Hlavní chod:
1. Pečený losos se smetanou a sýrem, vařené brambory, třešňový kompot, ovocný nápoj s jódem, ovoce
2. Jáhlová kaše se skořicí, třešňový kompot, čaj
 
Středa 14. 10. 2009
Polévka: Vývar s drožďovými knedlíčky
Hlavní chod:
1. Moravský vrabec, červené zelí, bramborový knedlík, ovocný nápoj s jódem, ovoce
2. Barevná těstovina zapékaná s brokolicí a vejci, rajče, ovoce, čaj
 
Čtvrtek 15. 10. 2009
Polévka: Kuřecí indická
Hlavní chod:
1. Rýžový nákyp s tvarohem a jablky s ovocným pyré, šípkový čaj
2. Čočkový salát se zeleninou, Knuspi oplatek, ovocit
 
Pátek 16. 10. 2009
Polévka: Kyselica
Hlavní chod:
1. Vepřová sekaná pečeně, vařené brambory, ledový salát, ovocný nápoj s jódem
2. Smažený Šmakoun v těstíčku, vařené brambory, ledový salát, ovocný nápoj s jódem
 
Pondělí 19. 10. 2009
Polévka: Kroupová s bramborem
Hlavní chod: Zapékaná těstovina s uzeným masem, okurkový salát s celerem, ovocný čaj
 
Úterý 20. 10. 2009
Polévka: Selská
Hlavní chod:
1. Vepřová kotleta přírodní, lázeňská zelenina (směs mrkve, červené a žluté papriky, brokolice, hráškový lusk na másle), vařené brambory, černý čaj s citronem a medem
2. Žemlovka s jablky a tvarohem, čaj
 
Středa 21. 10. 2009
Polévka: Ruský boršč
Hlavní chod:
1. Makový závin, ovocný čaj, ovoce
2. Vepřová játra na cibulce, dušená rýže, okurek, čaj, ovoce
 
Čtvrtek 22. 10. 2009
Polévka: Vývar s těstovinou
Hlavní chod:
1. Kuře na paprice, houskový knedlík, ovocný čaj
2. Obalovaná treska s brokolicí, bramborová kaše, kompot, čaj
 
Pátek 23. 10. 2009
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Smažený hermelín, americké brambory, tatarská omáčka, černý čaj s citronem a medem

Pondělí

26. 10. 2009
Polévka: Vývar s kapáním
Hlavní chod: Segedinský guláš, houskový knedlík, ořechová tyčinka, ovocný čaj
 
Úterý 27. 10. 2009
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod: Křupavé kuře, vařené brambory, jablkový kompot, čaj – ovocit
 
Středa 28. 10. 2009
Státní svátek
 
Čtvrtek 29. 10. 2009
Podzimní prázdniny
 
Pátek 30. 10. 2009
Podzimní prázdniny
 
Obalovaná treska a hermelín jsou připravované v konvektomatu bez tuku.

Jídelníček sice splňuje předpoklady školního stravování, ale určité výhrady bych k němu měla.
Nabídka polévek je více méně pestrá a je v souladu s hlavními jídly. Jsou zde zastoupeny polévky zeleninové, vývary i luštěninové. Výhradu bych měla k opakování stejných polévek v jednom měsíci, nelíbí se mi, že se dvakrát do měsíce vyskytuje polévka čočková a vývar s kapáním. Čočkovou polévku bych zaměnila například za hrstkovou, hrachovou nebo cizrnovou. Vývar s kapáním bych nahradila zeleninovou polévkou s pohankou nebo jinou obilovinou.
Hlavní jídla jsou především masová. Jedenáctkrát do měsíce je výběr ze dvou jídel. Nelíbí se mi však, že ve většině výběrových dnů, je jedno z jídel sladké, což rozhodně nesplňuje požadavky zdravého stravování. Také bych chtěla upozornit na to, že rybí maso je sice zastoupeno dvakrát do měsíce, tak aby splňovalo spotřební koš, ale je vždy ve dnech, kdy je možnost výběru i druhého jídla, a věřím, že byla spousta dětí, které neměly rybu ani jedenkrát v měsíci, což je hrubou chybou.
V jídelníčku je zastoupeno maso vepřové, kuřecí, hovězí, rybí a v menším množství i králičí. Opět bych chtěla upozornit, že v naprosté převaze je maso vepřové namísto kuřecího, mělo by to však být opačně. Pochválit bych chtěla za zařazení šmakouna do tohoto jídelníčku, ovšem změnila bych jeho technologickou úpravu. Také bych chtěla pochválit za neobvyklý čočkový salát.
Přílohy jsou poměrně pestré a nemám k nim žádné výhrady.
Co se týče technologické úpravy pokrmů, obalovaná treska s brokolicí a smažený hermelín jsou sice připravovány v konvektomatu bez tuku, ale mám podezření, že se jedná o předsmažený polotovar. Přičteme-li k tomu ještě smaženého šmakouna a smažený holandský řízek, je počet smažených jídel v tomto měsíci hodně vysoký, což neodpovídá zdravé stravě.
Velký nedostatek vidím v omezené nabídce zeleninových salátů a čerstvé zeleniny, je potřeba je zařazovat mnohem častěji.
Také bych přidala mléko a mléčné výrobky, které jsou zde v naprosté většině nabízeny jako součást sladkých pokrmů. Zařadila bych zde např. mléčný koktejl, šlehaný tvaroh, puding atd. jako dezert i k pokrmům slaným.

Navrhované změny ve stravování:

  • Výrazně omezit počet sladkých pokrmů
  • Omezit vepřové maso a nahradit jej drůbežím
  • Omezit smažené pokrmy
  • Více zařazovat zeleninové saláty a čerstvé ovoce
  • Přidat více mléka a mléčných výrobků

Hodnocení provedla:
Mgr. Pavla Vašková
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
Brno 10. 11. 2009

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se