Pondělí
5. 10. 2009
Polévka: Hovězí rychlá
Hlavní chod:
1. Houbové rizoto se sýrem, okurka
2. Dukátové buchtičky s krémem
Doplněk: Banán, čaj
Úterý
6. 10. 2009
Ředitelské volno
Středa
7. 10. 2009
Polévka: Hrstková
Hlavní chod:
1. Azu po tatarsku, rýže
2. Čevabčiči, brambor, hořčice
Doplněk: Smetanový krém, čaj
Čtvrtek
8. 10. 2009
Polévka: Dršťková
Hlavní chod:
1. Přírodní pangasius, bramborová kaše
2. Zapečené špagety
Doplněk: Salát rajčatový s pórkem, džus
Pátek
9. 10. 2009
Polévka: Křemenáčová
Hlavní chod:
1. Kovbojské fazole, chléb
2. Kuřecí směs, rýže s kukuřicí a hráškem
Doplněk: Müsli tyčinka, džus
Pondělí
12. 10. 2009
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod:
1. Hovězí maso, rajská omáčka, těstoviny
2. Čočka se zeleninou, sojový rohlík
Doplněk: Ovoce, čaj
Úterý
13. 10. 2009
Polévka: Zelná
Hlavní chod:
1. Přírodní karbanátek, bramborová kaše
2. Těstovinové mašličky s tvarohem
Doplněk: Jahody, ledový čaj
Středa
14. 10. 2009
Polévka: Slepičí s rýží
Hlavní chod:
1. Bramborový guláš, rohlík
2. Čínská směs se sojovým masem a smetanou, gnocchi
Doplněk: Čerstvá zelenina, džus
Čtvrtek
15. 10. 2009
Polévka: Hrachová s vejcem
Hlavní chod:
1. Hovězí pečeně na houbách, rýže
2. Rybí file s křenovou omáčkou, brambor
Doplněk: Desert tiramisu, čaj
Pátek
16. 10. 2009
Polévka: Zeleninová s jáhly
Hlavní chod:
1. Vepřová pečeně, zelí, bramborový knedlík
2. Těstoviny po Lotrinsku, sterilovaná zelenina
Doplněk: Nektarinky, čaj, ovocné mléko
Pondělí
19. 10. 2009
Polévka: Bramborová se sýrem
Hlavní chod:
1. Hrachová kaše, uzené maso, okurka
2. Maminčino kuře (pečené kuře, těstoviny)
Doplněk: Mléčný desert, čaj
Úterý
20. 10. 2009
Polévka: Gulášová
Hlavní chod:
1. Srbské rizoto se sýrem
2. Dušená mrkev s hráškem a kukuřicí, rozpeky
Doplněk: Banány, jogurtové mléko, čaj
Středa
21. 10. 2009
Polévka: Celerová
Hlavní chod:
1. Smažený hejk, bramborová kaše
2. Zapečené těstoviny s kuřecím masem a hříbkovou omáčkou
Doplněk: Salát okurkový s rajčaty, džus
Čtvrtek
22. 10. 2009
Polévka: Zeleninová s kuskusem
Hlavní chod:
1. Segedínský guláš, houskový knedlík
2. Kuřecí roláda, dušená zelenina, brambor
Doplněk: Hroznové víno, ovocné mléko, čaj
Pátek
23. 10. 2009
Polévka: Rajská s tarhoňou
Hlavní chod:
1. Kuře ála bažent, rýže
2. Bramborové šišky s ořechovou posypkou
Doplněk: Ovocný kompot, džus
Pondělí
26. 10. 2009
Polévka: Krkonošská cibulačka
Hlavní chod:
1. Italský guláš, špagety
2. Rybí file po Řecku, brambor (file, papriky, olivy)
Doplněk: Hruška, čaj, ovocné mléko
Úterý
27. 10. 2009
Polévka: Zeleninová s kroupami
Hlavní chod:
1. Smažená šunka se sýrem, brambor, dresink
2. Zeleninové lečo, chléb
Doplněk: Mléčná tyčinka, džus
Středa
28. 10. 2009
Státní svátek
Čtvrtek
29. 10. 2009
Podzimní prázdniny
Pátek
30. 10. 2009
Podzimní prázdniny
Hodnocený jídelníček dle mého názoru splňuje požadavky pro školní stravování. Drobné připomínky se sice najdou, přesto oceňuji nápaditost a pestrost navrženého jídelníčku.
Nabídka polévek je rozmanitá, strávníkům jsou podávány jak polévky zeleninové, tak masové, nechybí ani polévky s obsahem luštěnin a s obilovinami. Zde bych chtěla pochválit použití kuskusu, jáhel a krup k zahuštění zeleninových polévek. Dále se mi také líbí zařazení Krkonošské cibulačky, jako zástupce tzv. regionálních specialit. Tímto dochází k seznamování strávníků s ne zcela běžně konzumovanými pokrmy v daném regionu, a tím pádem i ke zvyšování pestrosti stravování.
Naopak trochu nižší je výskyt polévek s obsahem luštěnin. Ideálně by se tyto polévky měly vyskytnout v jídelníčku každý týden.
Pokud jde o kombinaci polévek s hlavními pokrmy, nemám k nim žádné výhrady.
V případě hlavních pokrmů velice kladně hodnotím každotýdenní nabídku pokrmů z ryb, která se rozhodně neomezuje pouze na smažené rybí filé. Vedle smaženého hejka je podáváno rybí filé po řecku, přírodní pangasius a také rybí filé s křenovou omáčkou.
Za pochvalu dále stojí zařazení luštěninových pokrmů 3x v měsíci, které vyvažuje poněkud nižší zastoupení luštěninových polévek. Doplnění luštěninových pokrmů pečivem je velice vhodné a konkrétně pokrm čočka se zeleninou a sojovým rohlíkem bourá zažitá klišé, že luštěniny se podávají jedině s klobásou, uzeným masem nebo vajíčkem.
Zajímavým zpestřením jídelníčku jsou také pokrmy čínská směs se sojovým masem, smetanou a noky a dušená mrkev s hráškem, kukuřicí a rozpeky.
Co se týká dalšího hodnocení jídelního lístku, nabízeny jsou nejen pokrmy masové, ale velice bohatá a různorodá je i nabídka bezmasých pokrmů a pokrmů s menším obsahem masa.
Na co si dát pozor je rozložení některých pokrmů v měsíci. Jako příklad bych uvedla pokrmy z kuřecího masa, kdy v třetím týdnu (19. – 23. 10.) je nabízen pokrm z kuřecího masa čtyřikrát v jednom týdnu, v ostatních týdnech již je jeho výskyt sporadický. Dále také podávání těstovin jeden den jako příloha a hned druhý den jako hlavní pokrm na sladký způsob. Navíc v případě těstovin by se strávníkům mohl brzy omrzet pokrm typu zapečené těstoviny, neboť je podáván třikrát v měsíci (zapečené špagety, těstoviny po lotrinsku, zapečené těstoviny s kuřecím masem a hříbkovou omáčkou).
V případě příloh bych jen upozornila na nižší nabídku brambor a naopak poněkud vyšší nabídku těstovin.
Technologické úpravy pokrmů jsou vhodně zastoupeny.
Z hlediska správné výživy vyhovuje výskyt pokrmů upravených smažením i nabídka uzeného masa a uzenin. V případě nabídky ovoce a zeleniny se mi velice líbí zakomponování zeleniny jako součásti hlavního pokrmu (kuřecí směs, rýže s kukuřicí a hráškem, čočka se zeleninou, dušená mrkev s hráškem, kukuřicí a rozpeky, kuřecí roláda, dušená zelenina, brambor, rybí filé po řecku, zeleninové lečo). Vyšší nabídka by mohla být v případě zeleniny syrové. Podávání ovoce je zcela v pořádku, syrové ovoce převažuje nad kompoty.
Zařazení mléčných výrobků ve formě doplňku hlavního pokrmu nebo jako nápoje je velice vhodné (ovocné mléko, jogurtové mléko, mléčný dezert, mléčná tyčinka, dezert tiramisu, smetanový krém), i když převažovat by měly méně tučné a méně sladké varianty těchto doplňků a nápojů. Doporučila bych také pro změnu občas zařadit mléko samotné, bílou kávu či kakao.
Doporučené změny ve stravování:
- Dávat si pozor na rozložení pokrmů v jednotlivých týdnech i v celém měsíci
- Mírně navýšit nabídku brambor
- Nabídku nápojů rozšířit o samotné mléko, bílou kávu nebo také kakao
Hodnocení provedla:
Mgr. Jana Petrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
12. 10. 2009