Čtvrtek
1. 10. 2009
Polévka: Zeleninová s drožďovými knedlíčky
Hlavní chod: Holandský řízek, bramborová kaše, zeleninový salát, džus
Pátek
2. 10. 2009
Polévka: Hrachová
Hlavní chod: Kuřecí čína, rýže dušená, zeleninový salát, džus
Pondělí
5. 10. 2009
Polévka: Rajská s kapáním
Hlavní chod: Francouzské brambory, okurkový salát, ovoce, džus
Úterý
6. 10. 2009
Polévka: Kroupová
Hlavní chod: Segedínský guláš, houskový knedlík, čaj
Středa
7. 10. 2009
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Rybí filé na másle, bram. kaše, zeleninový salát, džus, moučník
Čtvrtek
8. 10. 2009
Polévka: Gulášová
Hlavní chod: Palačinky se zavařeninou a tvarohovým krémem, ovoce, koktejl
Pátek
9. 10. 2009
Polévka: Kulajda
Hlavní chod: Kuřecí plátek se šunkou a sýrem, rýže dušená, salát z čínského zelí, džus
Pondělí
12. 10. 2009
Polévka: Zeleninová s játrovou rýží
Hlavní chod: Masové koule v rajské omáčce, těstoviny, ovoce, džus
Úterý
13. 10. 2009
Polévka: Květáková
Hlavní chod: Matesův mls (kuřecí nudličky v těstíčku), bramborový salát, rýžový medvídek, čaj
Středa
14. 10. 2009
Polévka: Bramborová s houbami
Hlavní chod: Hrachová kaše, opečený salám, okurek, chléb, džus, ovoce
Čtvrtek
15. 10. 2009
Polévka: Cibulová se sýrem
Hlavní chod: Hovězí pečeně štěpánská, rýže dušená mexická, rajče jako přízdoba, čaj
Pátek
16. 10. 2009
Polévka: Hanácká fazolová
Hlavní chod: Vepřová pečeně, bram. kaše, zelný salát, džus
Pondělí
19. 10. 2009
Polévka: Hovězí s těstovinou
Hlavní chod: Buchty s krémem, banán, koktejl
Úterý
20. 10. 2009
Polévka: Brokolicová
Hlavní chod: Králík na zelenině, brambor, hlávkový salát jako přízdoba, čaj
Středa
21. 10. 2009
Polévka: Zeleninová se sýrovým kapáním
Hlavní chod: Špagety s boloňskou omáčkou, ovoce, džus
Čtvrtek
22. 10. 2009
Polévka: Rýžová s hráškem
Hlavní chod: Vepřový vrabec, kyselé zelí, bramborový knedlík, čaj
Pátek
23. 10. 2009
Polévka: Hrachová
Hlavní chod: Hovězí pečeně štěpánská, rýže dušená, zel. salát, džus
Pondělí
26. 10. 2009
Polévka: Zeleninová s pohankou
Hlavní chod: Fazolový hrnec, chléb, smetanový krém s ovocem, čaj
Úterý
27. 10. 2009
Polévka: Kapustová
Hlavní chod: Rybí filé se sýrovou omáčkou, brambor, salát mix, ovoce, mošt
Středa
28. 10. 2009
Státní svátek
Čtvrtek
29. 10. 2009
Podzimní prázdniny
Pátek
30. 10. 2009
Podzimní prázdniny
Uvedený jídelníček je na první pohled pestrý a vyvážený a naplňuje požadavky školního stravování téměř bez výhrad. Oceňuji zejména množství zeleninových polévek, dodržení podávání luštěninových a rybích pokrmů a každodenní nabídku zeleninových salátů a ovoce.
U polévek se mi velmi líbí, že většinu tvoří zeleninové, které navíc obsahují i vhodné zavářky (drožďové knedlíčky, játrovou rýži, pohanku, kroupy). Každý týden je zařazena luštěninová polévka, což zaslouží velkou pochvalu. Nejsou opomíjeny ani další druhy klasických polévek jako je hovězí vývar a syté polévky. Kombinace polévek s hlavními jídly je v pořádku, stejně tak i jejich zařazení v rámci jednoho týdne i celého měsíce.
U hlavních pokrmů převažují zejména jídla masová, která jsou kombinovaná s dalšími pokrmy obsahující poloviční dávku masa či bezmasými pokrmy. Co se týká masových jídel, zde se střídají všechny druhy masa – kuřecí, vepřové, ryby, hovězí i králík. Mleté maso je zpracované pouze ve dvou pokrmech a uzené jen v jednom. Oceňuji velmi rybí pokrmy a to jak jejich zpracování (na másle, se sýrovou omáčkou), tak jejich frekvenci dvakrát v měsíci. Drobnou připomínku mám k hovězímu masu, jenž je zpracované v tomto měsíci dvakrát na stejný způsob jako hovězí pečeně štěpánská.
Kromě masitých pokrmů se v jídelníčku dále objevují dvě luštěninová jídla a dvě sladká jídla, což je správně pro oba dva pokrmy. U sladkých jídel doporučuji opět zvolit nějakou zdravější variantu než jsou klasické buchty, například vločková kaše, jáhlový nákyp s ovocem, pohankové rizoto s rozinkami, ořechy a tvarohem apod.
Co se týká příloh, objevují se zde opět všechny druhy, nejčastěji rýže a bramborová kaše, dále pak brambory, chléb, knedlíky, těstoviny a jedenkrát bramborový salát. K přílohám není co vytknout, snad jen více vařených brambor na úkor bramborové kaše a rovněž těstoviny by mohly být častěji zařazené, ty jsou vhodné například k masovým omáčkám místo knedlíků, eventuelně se můžou zapéct s masem a zeleninou a podávat jako hlavní pokrm.
U jídel dále kladně hodnotím jejich technologickou úpravu s minimem smažených jídel i jejich rozvržení v jídelníčku v rámci týdne, resp. měsíce.
Velice chválím doplňky k hlavním jídlům, které se vždy sestávají z čerstvé zeleniny a to formou různých druhů zeleninových salátů, navíc se podává i čerstvé ovoce. Vedle toho jsou občas podávané i moučníky.
U nápojů se mi velmi líbí nápad s koktejly, dále jsou v nabídce džus, čaj a mošt. Z nutričního hlediska bych apelovala, aby džusy a mošty byly ředěné (eventuelně nahrazené vodou s citrónem) a čaje neslazené. Čaje bych celkově rozšířila na čerstvé ovocné, bylinné, slabé černé (s mlékem), zelené, roibos apod. Zařadila bych i více mléčných nápojů.
Navrhovaná doporučení:
- Koncentrované ovocné nápoje podávat ředěné a rozšířit nabídku nápojů na mléčné a dále na čerstvé nedoslazované čaje
Hodnocení provedla:
Mgr. Zlata Piskáčková
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně 8. 11. 2009