Přeskočit na obsah

Jídelníček

ZŠ a MŠ Bernartice
Finanční normativy: 14,00 Kč / 17,00 Kč / 19,00 Kč / 21,00 Kč

Pondělí

2. 11. 2009
Přesnídávka: Cereální hvězdičky s mlékem, jablko
Polévka: Špenátová
Hlavní chod: Čína z kuřete, rýže, jogurt, džus, čaj
Svačina: Čaj, jogurt

Úterý

3. 11. 2009
Přesnídávka: Ochucené mléko, houska s pomazánkovým máslem, rajče
Polévka: Uzená s bramborem a kroupami
Hlavní chod: Táborská bašta (uzené, vepřové), zelí, bramborový a houskový knedlík
Svačina: Čaj, chléb, máslo, marmeláda, kiwi

Středa

4. 11. 2009
Přesnídávka: Čokoláda, kobliha, hruška
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod: Mletý řízek s nivou, brambor, okurkový salát, čaj, džus
Svačina: Čaj, toustový chléb s Lučinou, zelenina

Čtvrtek

5. 11. 2009
Přesnídávka: Čaj, chléb, máslo, šunka, okurka, rajče
Polévka: Gulášová
Hlavní chod: Bavorské vdolečky s marmeládou, tvarohem, ovoce, čaj, mléko
Svačina: Čaj, rohlík s Ramou, paprika

Pátek

6. 11. 2009
Přesnídávka: Ochucené mléko, chléb, sýrová pomazánka, paprika
Polévka: Cibulová se sýrem
Hlavní chod: Vepřová játra na cibulce, rýže, houskový knedlík, müsli tyčinka, čaj, džus
Svačina: Čaj, tvarohový dezert

Pondělí

9. 11. 2009
Přesnídávka: Ochucené mléko, celozrnný rohlík, pomazánkové máslo, rajče
Polévka: Kulajda
Hlavní chod: Čočka na kyselo, párek, zelný salát, čaj, džus
Svačina: Čaj, přesnídávka, piškoty

Úterý

10. 11. 2009
Přesnídávka: Čaj, pudink s piškoty, broskev
Polévka: Kmínová s houskou
Hlavní chod: Lepenice s uzeným masem, müsli tyčinka, džus, čaj
Svačina: Čaj, chléb, Rama, vejce, zelenina

Středa

11. 11. 2009
Přesnídávka: Kakao, loupáček, jablko
Polévka: Brokolicová
Hlavní chod: Smažené rybí filé, brambor, zeleninový salát (paprika, rajče, okurka, čínské zelí), čaj, džus
Svačina: Čaj, chléb, sýr, paprika

Čtvrtek

12. 11. 2009
Přesnídávka: Čaj, pizza, hruška
Polévka: Písmenková
Hlavní chod: Hovězí maso vařené, houbová omáčka, houskový knedlík, čaj, džus
Svačina: Čaj, chléb, mrkvové máslo

Pátek

13. 11. 2009
Přesnídávka: Čaj, chléb, rybí pomazánka, okurka
Polévka: Hovězí rychlá
Hlavní chod: Žemlovka s jablky, pitíčko, čaj, mléko
Svačina: Čaj, jogurt

Pondělí

16. 11. 2009
Přesnídávka: Ochucené mléko, chléb, medové máslo, jablko
Polévka: Drůbková
Hlavní chod: Pečené kuře, brambor, míchaný kompot, čaj, džus
Svačina: Čaj, chléb, máslo, plátkový sýr, paprika

Úterý

17. 11. 2009
Státní svátek

Středa

18. 11. 2009
Přesnídávka: Ochucené mléko, chléb, vajíčková pomazánka, paprika, rajče
Polévka: Hrachová
Hlavní chod: Vepřové maso po italsku, špagety, šlehaný tvaroh s meruňkami, čaj, džus
Svačina: Čaj, moučník

Čtvrtek

19. 11. 2009
Přesnídávka: Čaj, rohlík, Lipánek, hruška
Polévka: Hovězí s těstovinou
Hlavní chod: Svíčková, houskový knedlík, brusinky, čaj, džus
Svačina: Čaj, slunečnicový chléb, tavený sýr, okurka

Pátek

20. 11. 2009
Přesnídávka: Čaj, chléb, masová pomazánka, ředkvičky
Polévka: Frankfurtská s párkem
Hlavní chod: Škubánky s tvarohem, mákem, mléko, banán
Svačina: Čaj, termix

Pondělí

23. 11. 2009
Přesnídávka: Čokoláda, makový závin, jablko
Polévka: Rýžová
Hlavní chod: Vepřové maso po selsku, brambor, dušená zelenina (mrkev, hrášek, kukuřice), čaj, džus
Svačina: Čaj, chléb, Lučina, paprika

Úterý

24. 11. 2009
Přesnídávka: Cereální kuličky s mlékem, banán
Polévka: Česnečka
Hlavní chod: Holandský řízek, brambor, mrkvový salát, čaj, džus
Svačina: Čaj, chléb, pomazánkové máslo, rajče

Středa

25. 11. 2009
Přesnídávka: Kakao, sýrový rohlík, ředkvička
Polévka: Zeleninová s kapáním
Hlavní chod: Roštěná, houskový knedlík, rýže, přesnídávka, čaj, džus
Svačina: Čaj, přesnídávka s piškoty

Čtvrtek

26. 11. 2009
Přesnídávka: Čaj, chléb, salámová pomazánka, rajče
Polévka: Hovězí s játrovými knedlíčky
Hlavní chod: Lívance s marmeládou, tvarohem, mandarinka, čaj, mléko
Svačina: Čaj, rohlík s Ramou, paprika

Pátek

27. 11. 2009
Přesnídávka: Ochucené mléko, obložený chléb, okurka, rajče
Polévka: Bramborová s paprikami
Hlavní chod: Rizoto z vepřového masa se sýrem, červená řepa, čaj, džus
Svačina: Čaj, chléb, máslo, marmeláda, jablko

Pondělí

30. 11. 2009
Přesnídávka: Ochucené mléko, houska, máslo, plátkový sýr, paprika
Polévka: Kapustová
Hlavní chod: Treska na másle, bramborová kaše, okurkový salát, čaj, džus
Svačina: Čaj, chléb, paštika, rajče

Uvedený jídelníček splňuje požadavky předškolního stravování jen s několika připomínkami. Na začátek bych ráda pochválila pestré dopolední i odpolední svačinky a množství čerstvého ovoce a zeleniny, které je podávané rovnoměrně v průběhu celého dne.
Co se týká polévek, v jídelníčku se objevují polévky zeleninové, syté i vývary. Z hlediska množství je podáváno poměrně hodně masových vývarů, například ve třetím týdnu jsou rovnou tři: drůbková, hovězí a frankfurtská s párkem, přičemž poslední jmenovaná je pro děti nejméně vhodná. Výhradu bych měla i k uzené polévce, navíc nabízené ve stejný den s uzeným masem. Uzené maso a další uzeniny by se v MŠ neměly zařazovat vůbec. Naopak by bylo vhodně zařadit více polévek luštěninových, s droždím a jako zavářky jsou z nutričního hlediska vhodné třeba vločky nebo pohanka. Kombinace polévek s hlavními jídly je v ostatních případech v naprostém pořádku, co do barevnosti, konzistence i sytosti obou pokrmů.
Z hlavních jídel převažují opět jídla masová, nejčastějším druhem masa je vepřové, dále hovězí, drůbeží, v jídelníčku se objevují také ryby, mleté maso a játra. Zde by bylo vhodné snížit vepřové maso a zvýšit drůbeží, které by měly děti přijímat pravidelně 1x týdně. Stejně tak by nebylo na škodu zařadit 1x týdně polomasité či bezmasé jídlo, které by mělo být slané, nikoliv sladké. Například místo 4 sladkých pokrmů v měsíci, by byly vhodné maximálně 2 a zbylé 2 by mohly být luštěninové, těstovinové, zeleninové ajn. Chválím dva rybí pokrmy v měsíci. U ryb bychom se měli snažit vyhnout technologické úpravě smažením (smažené rybí filé) a naopak zvolit jiné úpravy rybího masa jako je v tomto případě treska na másle.
Podávané přílohy zahrnují brambory, rýži, knedlíky, jednou se pak objevují špagety, bramborová kaše a zajímavým nápadem je lepenice. V některých případech jsou nabízeny dvě přílohy, např. u roštěné je houskový knedlík i rýže. Vzhledem k množství knedlíků v jídelníčku (zde 5x/měsíc, doporučeno maximálně 2x/měsíc), bych volila spíše těstoviny, které se objevují jen zřídka. Ostatní přílohy jsou v souladu s podávaným jídlem. U obědů se mi velmi líbí doplňky, které často tvoří čerstvý zeleninový salát, ale také ovoce, šlehaný tvaroh s ovocem či müsli tyčinka.
Velkým pozitivem tohoto jídelníčku jsou podávané přesnídávky a svačinky. Jsou velmi pestré a málokdy se opakují. V rovnováze jsou sladké a slané svačinky, pečivo i mléčné výrobky. Z pečiva děti dostávají vedle běžného pšeničného pečiva občas slunečnicový chléb a celozrnný rohlík. Každé pečivo je doplněno zeleninou, což je naprosto správně. Oceňuji i různé druhy pomazánek – rybí, vajíčková nebo mrkvová. Mléčné výrobky zde reprezentují jogurty, tvarohy, termixy, ochucená mléka, pudinky, tvrdé sýry i měkké sýry. Nabídku doporučuji obohatit i o kysané mléčné nápoje. Chválím každodenní různorodou nabídku ovoce v každé svačince. Nápoje v jídelníčku zastupuje převedším čaj, džus a mléko.
Drobné výhrady bych měla pouze u pomazánek salámové a paštikové, které lze nahradit domácí masovou pomazánkou, šunkovou pěnou nebo další rybí pomazánkou např. tuňákovou. Nemohu nekomentovat pizzu, což je malý prohřešek jinak velmi pěkných svačinek. Osobně bych rovněž u sladkých přesnídávek typu koblížek, závin apod. nepodávala čokoládový nápoj, ale například bílou kávu (meltu).

Doporučené změny v jídelníčku:

  • Snížit množství masových vývarů a zvýšit luštěninové polévky
  • Vyloučit uzené maso a uzeniny, část vepřového masa nahradit drůbežím
  • Snížit množství sladkých a smažených jídel, zařadit luštěninová, polomasitá či slaná bezmasá jídla
  • Omezit houskové knedlíky a zvýšit nabídku těstovin

Zpracovala:
Mgr. Zlata Piskáčková
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně 2. 12. 2009

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se