Pondělí
2. 11. 2009
Polévka: Hovězí s masem a těstovinou
Hlavní chod:
1. Rybí filé zapečené se sýrem a smetanou, vařený brambor, rajský salát, čaj ovocný, mandarinka, jablko
2. Krupicová kaše s čokoládou, čaj ovocný, mandarinka, jablko
Úterý
3. 11. 2009
Polévka: Brokolicová
Hlavní chod:
1. Smažená vepřová kotleta, bramborová kaše, kompot ovocný, sirup
2. Špagety se sýrovou omáčkou a bazalkou, zelný salát, sirup
Středa
4. 11. 2009
Polévka: Uzená s kroupami
Hlavní chod:
1. Bramborové knedlíky s uzeným masem, zelí sterilované, čaj černý s citrónem
2. Zeleninové rizoto se sýrem, salát ledový, čaj černý s citrónem
Čtvrtek
5. 11. 2009
Polévka: Fazolová
Hlavní chod:
1. Kuřecí ražničí, dušená rýže s hráškem, salát okurkový, citrónový sirup
2. Vepřové ledvinky na cibulce, vařený brambor, salát okurkový, sirup
Pátek
6. 11. 2009
Polévka: Kulajda (mléčná, vejce, kopr, brambor)
Hlavní chod:
1. Pizza sýrová, salát zelový, čaj šípkový s medem
2. Vařené vejce, čočka na kyselo, chléb slunečnicový, okurek, čaj šípkový s medem
Pondělí
9. 11. 2009
Polévka: Hrachová s opečeným rohlíkem
Hlavní chod:
1. Vepřová kýta po italsku, vařené těstoviny, salát zelný s koprem, čaj lipový
2. Vařený květák se sýrovou omáčkou, vařený brambor, salát zelný s koprem, čaj lipový
Úterý
10. 11. 2009
Polévka: Kmínová se sýrovým kapáním
Hlavní chod:
1. Dietní párek, fazole na kyselo,chléb, okurek, sirup mandarinkový
2. Mletý přírodní řízek, bramborová kaše, salát mrkvový s jablky, multivitamín
Středa
11. 11. 2009
Polévka: S drožďovou rýží a těstovinou
Hlavní chod:
1. Králík na způsob svíčkové, houskový knedlík, sirup citrónový
2. Zapečené brambory se sýrem a vejci, ledový salát se smetanovým dresinkem, sirup citrónový
Čtvrtek
12. 11. 2009
Polévka: Mrkvová s ovesnými vločkami
Hlavní chod: Smažený pangasius, bramborový salát se zeleninou, džus ananasový
Pátek
13. 11. 2009
Polévka: Gulášová
Hlavní chod:
1. Jablkový kynutý závin, vanilkové mléko, pomeranč, jablko
2. Kuřecí steak na čerstvém zázvoru, indiánská rýže, jahodový kompot, čaj černý s citronem
Pondělí
16. 11. 2009
Ředitelské volno
Úterý
17. 11. 2009
Státní svátek
Středa
18. 11. 2009
Polévka: Valašská kyselica (uzené maso, brambory, zelí)
Hlavní chod:
1. Kynuté knedlíky s povidly sypané mákem, granko, jablko
2. Kuřecí směs, dušená rýže s kukuřicí, rajský salát, čaj multivitamínový
Čtvrtek
19. 11. 2009
Polévka: Čočková
Hlavní chod:
1. Losos přírodní se sýrovou omáčkou, vařený brambor, hlávkový salát, ovocná šťáva
2. Hovězí guláš, rohlík, ovocná šťáva
Pátek
20. 11. 2009
Polévka: Drůbková s písmenkama
Hlavní chod:
1. Vepřové výpečky, šoulet (hrách, kroupy), chléb žitný, okurek, džus jablečný
2. Masový nákyp, bramborová kaše, jablečný kompot se skořicí
Pondělí
23. 11. 2009
Polévka: Boršč
Hlavní chod:
1. Tvarohové frgály (koláče), kakao, jablko
2. Krůtí prsíčka na žampionech, vařený brambor, ovocný kompot, jablko, čaj šípkový
Úterý
24. 11. 2009
Polévka: Hovězí vývar s domácím strouháním
Hlavní chod:
1. Hovězí zadní vařené, rajská omáčka, houskový knedlík, džus ananasový
2. Hovězí zadní vařené, rajská omáčka, vařené těstoviny, džus ananasový tropik
Středa
25. 11. 2009
Polévka: Bramborová
Hlavní chod:
1. Fazolový guláš s vepřovým masem, chléb, čaj černý s citronem
2. Kuřecí rizoto se sýrem a zeleninou, okurkový salát se smetanovým dresinkem, sirup
Čtvrtek
26. 11. 2009
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod:
1. Rybí prsty, bramborová kaše, salát mrkvový s jablky a citronem, multivitamin, pudink vanilkový s ovocem
2. Vepřová plec přírodní, dušená kapusta čerstvá, vařený brambor, multivitamin, puding vanilkový s ovocem
Pátek
27. 11. 2009
Polévka: Z míchaných luštěnin
Hlavní chod:
1. Kotleta na rožni přírodní, vařený brambor, kompot jahodový, čaj lipový
2. Tortelini sýrové zapékané s vejci a šunkou, ledový salát, čaj lipový
Pondělí
30. 11. 2009
Polévka: Kuřecí s masem a těstovinou
Hlavní chod:
1. Pečený pangasius po mlynářsku, šťouchané brambory, salát mrkvový s jablky, multivitamínový čaj
2. Vařené vejce, čočka s lečem, chléb kukuřičný, okurka, multivitamínový čaj
Poznámka:
Rybí prsty nesmažíme klasickým způsobem na tuku, ale v konvektomatu dle návodu bez tuku.
V jídelním lístku je patrná snaha o pestrost a vyváženost pokrmů. Kladně hodnotím možnost výběru ze dvou nabízených jídel v každém dni. Připravit výběrový jídelníček pro děti je náročné. V takovémto typu jídelních lístků musíme nejen zohledňovat naplnění spotřebního koše a sladěnost pokrmů, ale také přemýšlet o chuťových preferencích dětí. Na jídelním lístku velmi oceňuji nabídku rybího masa 5x v měsíci. Tímto se jídelní lístek, dle mého názoru velmi odlišuje od všech ostatních výběrových jídelních lístků, které jsem zatím mohla hodnotit.
U polévek je patrná snaha o pestrost, kladně hodnotím pravidelné zastoupení luštěninových polévek jedna v každém týdnu, avšak zastoupení zeleninových polévek a zeleniny v polévkách není příliš časté, pouze 5x v měsíci. U polévek mi také chybí zařazení méně tradičních obilovin a luštěnin (kuskus, jáhly, ovesné vločky,bulgur, atd.) Navrhuji přidávat zeleninu případně obiloviny do většiny vývarových polévek. Pro zpestření dále navrhuji zařadit i méně tradiční luštěniny (cizrna, červená čočka, mungo).
U výběru hlavních jídel velmi oceňuji snahu o to, aby vždy druhé jídlo bylo dietnější a méně masové, polomasité, nebo bezmasé. Co se týká zastoupení jednotlivých surovin, myslím, že veškerá masa jsou zastoupena rovnoměrně a opět musím pochválit za frekvenci rybího masa 5x v měsíci, také chválím za dnes méně tradiční králičí maso 1x v měsíci. Nabídka bezmasých jídel je široká a pestrá, ale objevuje se příliš často sýr, myslím, že by bylo vhodné jej v některých jídlech nahradit například šunkou, luštěninami, zeleninou, nebo tuňákem. Konkrétně například: špagety se sýrovou omáčkou je možno připravit například se špenátovou omáčkou. Sýrová pizza, lze nahradit jinými druhy (šunková, tuňáková, atd.) Zapečené brambory se sýrem lze nahradit zapečenými bramborami se špenátem, tuňákem, brokolicí, atd.
Pokud hodnotím přílohy, myslím, že jsou vždy vhodně zvolené a jejich nabídka je rovnoměrně rozložena. Kladně hodnotím použití indiánské rýže a rýže s kukuřicí. Myslím však, že je možné použít také méně tradiční přílohy (kuskus, jáhly, pohanka). Kladně hodnotím také sníženou frekvenci knedlíků ať bramborových nebo kynutých.
Sladěnost polévek s hlavními jídly je více méně vhodná, myslím však, že by mohla být barevnější.
Uzeniny se v jídelníčku objevují příliš často 3x v měsíci z toho 2x uzené maso. Vzhledem k tomu, že uzeniny nejsou pro děti vhodné, doporučuji se jim v jídelníčku vyhýbat. Co se týká vývaru z uzeného masa, myslím, že by bylo vhodné tento typ masa na vývary vůbec nepoužívat, vývar obsahuje velké množství nezdravých solí, které pro děti rozhodně nejsou vhodné.
Z hlediska zásad správné výživy musím vytknout, že se každý týden objevuje jedno sladké jídlo tedy 4x v měsíci a také častý výskyt smažených jídel 3x v měsíci. Přestože děti mají možnost volby, tak neumí rozlišit, zda už měli sladkých, smažených jídel a uzenin dost nebo málo a pokud jim chutnají, není nikdo, kdo by jim ve volbě zabránil. Při sestavování jídelních lístků s výběrem musíme myslet i na tento aspekt.
Co se týká nabídky ovoce a zeleninových salátů k obědu velmi kladně oceňuji, že zelenina nebo ovoce je buď součástí jídla, nebo je podáváno téměř ke každému jídlu.
Nabídka nápojů je také celkem pestrá objevuje se čaj: černý, bylinkový i ovocný, dále se objevují džusy i sirupy. Pro zpestření je možné přidat mléčné koktejly.
Doporučené změny ve stravování
• Častější zařazení zeleninových polévek
• Zpestření nabídky používaných surovin do polévek
• Sýr v bezmasých pokrmech nahradit i jinými potravinami
• Snížit množství uzenin, sladkých a smažených jídel
• Zůstat u nabídky rybího masa
Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Štajnochrová
Ústav preventivního lékařství, lékařská fakulta, Masarykova univerzita
V Brně dne 4. 12. 2009