Přeskočit na obsah

Jídelníček

SPŠ a AO Uničov
Finanční normativy: 22,00 Kč / 24,00 Kč

Pondělí

4. 1. 2010
Snídaně: Chléb Šumava, medové máslo, čaj zelený s citronkou
Přesnídávka: Housky, paštika, ochucené mléko
Polévka: Lahůdkový vývar s knedlíčky
Hlavní chod: Sázené vejce, čočka na kyselo, chléb, okurek
Večeře: Bramboráky se salámem, nápoj s jódem, oplatek

Úterý

5. 1. 2010
Snídaně: Suky, pomazánka tvarohová s kapií, čaj grepový
Přesnídávka: Cereální Be-Be sušenky, granko
Polévka: Pórková
Hlavní chod:
1. Svíčková na smetaně, houskový knedlík
2. Kuřecí plátek zapečený, bylinkové brambory, kompot
Večeře: Debrecínský guláš, přílohové těstoviny, ovoce, vita nápoj

Středa

6. 1. 2010
Snídaně: Tmavý chléb, pomazánka celerová, čaj s echinaceou
Přesnídávka: Ovocný salát, loupáček, minerálka
Polévka: Bramborová se zeleninou
Hlavní chod:
1. Srbské ražniči, rýže dušená, acidofilní mléko
2. Špagety po uhlířsku, acidofilní mléko
Večeře: Karlovarský kotouč, vařené brambory, kukuřice, jogurt, oranžáda

Čtvrtek

7. 1. 2010
Snídaně: Toastový chléb, pomazánka máslová pažitková, čaj se sirupem
Přesnídávka: Sezamka, šklebánek, kefír
Polévka: Zimní luštěninová
Hlavní chod:
1. Smažené sýrové kuličky, bramborová kaše, mrkvový salát s jablky
2. Buchty s mákem
Večeře: Pečené kuřecí stehno, petrželková rýže, okurkový salát, pikantní závin, džus

Pátek

8. 1. 2010
Snídaně: Kmínový chléb, rybí pomazánka, čaj švédský
Přesnídávka: Obilka, graham, jablko, linie nápoj
Polévka: Rajská s kuskusem
Hlavní chod:
1. Vepřová plec po selsku, hlávkové zelí, šumavský knedlík
2. Brokolicové řízečky, šťouchané brambory, zeleninová přízdoba 
Večeře: Obložená bageta, fruiko, mandarinka

Pondělí

11. 1. 2010
Snídaně: Šumavský chléb s máslem a čerstvou paprikou, zelený čaj
Přesnídávka: Jablkové pyré s piškoty, houska, malcao
Polévka: Hovězí vývar s drožďovými nočky
Hlavní chod:
1. Mořská treska po orientálsku, bylinkové brambory, salát čínského zelí
2. Mexický guláš s rýží
Večeře: Kapucínský krůtí plátek, labské knedlíky, ovocný pohár, džus

Úterý

12. 1. 2010
Snídaně: Žitný chléb, pomazánka z Lučiny, ředkvičky, čaj s mlékem
Přesnídávka: Koblihy, granko
Polévka: Kapustová
Hlavní chod:
1. Vepřová plec na kmíně, přílohové těstoviny, ovocná pěna
2. Vaječná omeleta se špenátem, vařené brambory, ovocná pěna
Večeře: Španělský ptáček, rýže dušená, jablko, oranžáda

Středa

13. 1. 2010
Snídaně: Cini minis, mléko
Přesnídávka: Topinky s čertí pomazánkou, minerálka, kiwi
Polévka: Žampionová
Hlavní chod:
1. Kuřecí řízek v pikantním těstíčku, bramborová kaše, kompot
2. Pánev Šanghaj se sojovým masem, bramborové hranolky, dressing
Večeře: Džuveč, chléb, vídeňské řezy s kakaem, linie nápoj

Čtvrtek

14. 1. 2010
Snídaně: Celozrnný toastový chléb, pomazánka švédská, čaj grepový
Přesnídávka: Obložené suky, bílá káva
Polévka: Hrachová s párkem
Hlavní chod:
1. Rýžový nákyp s ovocem, jablko
2. Míchaný zeleninový salát s krůtím masem a jogurtovým přelivem, dalamánek, jablko
Večeře: Tábornický špíz, šťouchané brambory, kompot, Actimel, citronový čaj

Pátek

15. 1. 2010
Snídaně: Dýňový chléb, tuňáková pomazánka, čaj černý s medem
Přesnídávka: Otický loupák, jahodový koktejl
Polévka: Jáhelná se zeleninou
Hlavní chod:
1. Masové koule v rajské omáčce, houskový/špaldový knedlík
2. Květák jako mozeček, pažitkové brambory, okurkový salát
Večeře: Smažený hermelín v bulce, ovoce, fruiko

Pondělí

18. 1. 2010
Snídaně: Kmínový chléb, vaječná pomazánka ozdobená rajčaty, čaj Dobré ráno
Přesnídávka: Drobenkový loupák, kakao
Polévka: Česneková
Hlavní chod:
1. Valašské kůsky, houskový knedlík
2. Studentský sýrový špíz, bramborová kaše, červená řepa
Večeře: Domácí italská pizza, jogurt, multivitamín

Úterý

19. 1. 2010
Snídaně: Černá večka, pomazánka drožďová se šunkou, čaj citronový
Přesnídávka: Pletýnka, porcovaný sýr Žervé, karamelové mléko
Polévka: Mrkvová
Hlavní chod:
1. Soukenický řízek, bramborový salát s cizrnou
2. Vločková kaše s máslem a čokoládou
Večeře: Tatranská kotleta, opékané brambory, zeleninová přízdoba, croissant, džus

Středa

20. 1. 2010
Snídaně: Obložený chléb, čaj heřmánkový
Přesnídávka: Kornspitz, ochucená kyška
Polévka: Bramborová s tofu
Hlavní chod:
1. Pečené kuřecí čtvrtky, bazalková rýže, kompot, ochucená kyška
2. Smažené rybí prsty, šťouchané brambory, zeleninová obloha, ochucená kyška
Večeře: Karlovarský guláš, krupicové noky, pomeranč, minerálka

Čtvrtek

21. 1. 2010
Snídaně: Pasecký chléb, škvarková pomazánka, pórek, čaj se sirupem
Přesnídávka: Šlehaný tvaroh s meruňkami, housky, malcao
Polévka: Fazolová
Hlavní chod:
1. Krůtí nudličky v ementálové omáčce, tříbarevné těstoviny
2. Tyrolské brambory, okurek
Večeře: Vepřenky s cibulí a hořčicí, vařené brambory, pudinková roláda, zimní čaj

Pátek

22. 1. 2010
Snídaně: Víkendový chléb, pomazánkové máslo, kedluben, čaj rooibos
Přesnídávka: Kukuřičné lupínky, mléko
Polévka: Minestrone
Hlavní chod:
1. Bramborové knedlíky plněné salámem, kysané zelí, Kunínek
2. Zeleninový kuskus, čalamáda, Kunínek
Večeře: Zámecká mandlová paštika, cerea rohlík, obilka, Capri-sonne, ovoce

Pondělí

25. 1. 2010
Snídaně: Kmínový chléb, drůbeží pěna, čerstvá paprika, jasmínový čaj
Přesnídávka: Bio kysaný nápoj, sojové pečivo
Polévka: Francouzská
Hlavní chod:
1. Zapečené vepřové žebírko, indiánská rýže
2. Čočkové karbenátky se šunkou, bramborová kaše, rajský salát
Večeře: Langoše s kečupem, termix, džus

Úterý

26. 1. 2010
Snídaně: Šumavský chléb, míchaná vejce na cibulce s pažitkou, čaj s echinaceou
Přesnídávka: Plněné toasty, kakao
Polévka: Valašská kyselica
1. Kuřecí prsa s broskví a sýrem, vařené brambory
2. Posvícenské koláče s tvarohem a povidly
Večeře: Cikánský hovězí plátek, tarhoňa, obložený chlebíček, pomerančový nápoj

Středa

27. 1. 2010
Snídaně: Skořicový pletenec, malcao
Přesnídávka: Rohlík pikant, makový suk, minerálka, ovoce
Polévka: Selská
Hlavní chod:
1. Boloňské špagety
2. Šopský obědový salát, tmavé pečivo
Večeře: Luhačovický špaček, bylinkové brambory, jablkový závin, hanácká kyselka

Čtvrtek

28. 1. 2010
Snídaně: Rustikální chléb, liptovská pomazánka, čaj zelený s ananasem
Přesnídávka: Graham, bulka, porcovaná Rama a džem, bílá káva
Polévka: Lahůdkový vývar s játrovou rýží
Hlavní chod:
1. Pangasius na slanině, šťouchané brambory, strouhaná mrkev
2. Guláš podle Petra Voka, houskový knedlík
Večeře: Broskvová přesnídávka, loupáčky, Dolly nápoj

Pátek

29. 1. 2009
Polévka: Cibulová
Hlavní chod: Smažená kuřecí stehna, bramborový salát s jogurtem

Pitný režim – každý den výběr z několika druhů nápojů/ovocný instantní vitamínový nápoj s jódem v různých příchutích, určený pro školní stravování, tekutý ovocný koncentrát se sníženým obsahem cukru – vše bez chemické konzervace, čaj černý nebo ovocný, minerální voda, džus, neslazený nápoj, příp. mléko, kakao, kefír atd.

Hodnocení jídelního lístku určeného pro SŠ lze rozdělit na hodnocení obědů a dále pak na hodnocení zbývajících denních jídel. Hodnocení obědů by správně mělo respektovat spotřební koš a celkový jídelníček pak potravinovou pyramidu, což je doporučení pro jednotlivé skupiny potravin v předepsaných porcích za den.

Hodnocení obědů
Ačkoliv jsou obědy určené i pro jiné strávníky kromě dětí školou povinných, je přesto nutné dodržet normy určené právě pro děti. Stále bychom měli mít na mysli jak výchovné, tak zdravotní hledisko podávaných pokrmů.
Při hodnocení obědů je nutné vyzdvihnout velkou snahu o pestrost obědů, originalitu některých pokrmů a zejména používání méně tradičních a nutričně plnohodnotných surovin. Převažující klady tohoto jídelníčku však zbytečně hatí nadměrné smažení pokrmů (7x/měsíc), jedenkrát dokonce v obou výběrech (řízek v pikantním těstíčku a pánev Šanghaj s hranolky). Ve třetím týdnu se objevuje smažení dokonce 3x v jednom týdnu.
Pro celkově časté používání technologie smažení ve školních jídelnách je vhodné si připomenout, proč tuto technologickou úpravu nedoporučujeme:

  • smažené pokrmy obsahují téměř vždy vysoký obsah tuků
  • vysoký příjem tuků představuje významné riziko pro vznik řady závažných onemocnění (cukrovka, vysoký krevní tlak, obezita, některé nádorové onemocnění)
  • smažení nelze doporučit k technologické úpravě pokrmů pro děti, protože v průběhu smažení vznikají v tuku i smažených potravinách látky, které jsou hůře stravitelné a mohou být i zdravotně rizikové
  • tuky používané při smažení (pokrmové tuky a fritovací oleje) mají nižší výživovou hodnotu oproti rostlinným olejům, které lze použít při pečení nebo na dochucení hotových pokrmu a do zeleninových salátů
  • vyskytne-li se ve výjimečných případech na oběd smažené jídlo, mělo by být vždy doplněno o dostatečné množství zeleniny.

Co se týká polévek, ty nelze než pochválit. Nabízeny jsou vývary s hodnotnými zavářkami (drožďové knedlíčky, játrová rýže), zeleninové polévky všech druhů (mrkvová, kapustová, bramborová s tofu, pórková ajn.), dále luštěninové a s obilovinami (jahelná se zeleninou, rajská s kuskusem). Polévky jsou vhodně voleny k druhému jídlu z hlediska barvy, chuti i sytosti.
Hlavní pokrmy je možné vybrat ze dvou výběrů. V rovnováze jsou jídla masová a proti nim polomasitá a slaná bezmasá, doplňují je 3 ryby v měsíci a 4 sladká jídla v měsíci. Ta by stála za to zredukovat na polovinu a měli bychom se snažit volit jejich zdravější variantu (vločková kaše, rýžový nákyp). Z receptur, které je možné jmenovat pro inspiraci, oceňuji zejména mořskou tresku po orientálsku, pangasia na slanině (tato varianta je rozhodně lepší než smažené rybí prsty), vaječnou omeletu se špenátem, pánev Šanghaj se sójovým masem (nikoliv však hranolky jako přílohu), míchaný zeleninový salát s krůtím masem, zeleninový kuskus nebo čočkové karbanátky se šunkou (lépe jsou-li z konvektomatu).
Tradiční přílohy jsou doplněné o bylinkové a pažitkové brambory, indiánskou a bazalkovou rýži, špaldový knedlík nebo bramborový salát s cizrnou. Přílohy tak touto jednoduchou úpravou poskytují kromě energie navíc i vlákninu a v případě čerstvých natí (pažitka, bazalka) i vitaminy a minerální látky. Klasické houskové knedlíky a šumavský knedlík, které jsou v jídelníčku častěji než těstoviny bych doporučila v opačném poměru ve prospěch těstovin. Těstoviny (zejména ty z tvrdé pšenice a vařené „al dente“ ) mají o polovinu nižší glykemický index než houskové knedlíky, což je ze zdravotního hlediska a pocitu nasycení mnohem příznivější.
Ráda bych na tomto jídelníčku poukázala, že i luštěniny lze podat zajímavě a atraktivně pro děti, nejen jako čočku na kyselo a hrachovou kaši. Příkladem jsou zmíněné čočkové karbanátky, fazole v mexickém guláši a cizrna v bramborovém salátu. Pozitivní je také omezené používání uzenin.
Hlavní jídla doplňují zeleninové saláty, kterých není málo, ale přesto bych jimi doplnila ještě další pokrmy, zejména u masových by to mělo být pravidlem (např. kuřecí prsa s broskví a sýrem, zapečené vepřové žebírko, vepřová plec na kmíně). Ovoce by zde rovněž mohlo být více – samostatně nebo do salátu se zeleninou. Mléčné pokrmy (vločková kaše, rýžový nákyp, ementálová omáčka, sýrový špíz) a mléčné doplňky (Kunínek, ochucená kyška, acidofilní mléko) jsou zastoupeny v dostatečné míře.
Vyjmenované nápoje doplňují celkově pěkný jídelníček školního stravování.

Hlavní pozitiva:

  • Používání méně tradičních a nutričně hodnotných surovin
  • Dostatečné zastoupení ryb a luštěnin navíc upravených v atraktivní podobě
  • Pestré a nutričně obohacené příkrmy

Doporučené změny:

  • Omezit výrazně smažení
  • Snížit množství sladkých jídel
  • Zvýšit nabídku ovoce

Hodnocení celodenního stravování
Hodnocení zbývajícího celodenního jídelníčku z pohledu potravinové pyramidy je pouze orientační, nejsou do něj zahrnuté obědy, které jsou hodnoceny zvlášť, a dále pak v jídelníčku nejsou uvedeny odpolední svačiny, což nedává úplný soubor jídel za celý den.
Nicméně i v tomto odhadovaném hodnocení lze konstatovat, že děti, respektive dospívající mládež, dostávají plnohodnotnou a pestrou stravu s dodržením všech hlavních potravinových skupin s výjimkou skupiny ovoce a zeleniny, u které, i kdyby se započítaly obědy, málokdy splní denní doporučení 4 dávek zeleniny a 3 dávek ovoce.
Dopolední plánování stravy, kam počítáme snídaně a přesnídávky, představuje 20-25 % a 10-15 % z celkové denní energie. Což respektuje i tento jídelníček, ve kterém je hlavním zdrojem energie na snídani a přesnídávku pečivo a mléčné produkty. Ke každému pečivu by měla být nabízená zelenina a ke svačině ovoce, což zde někdy je, ale z důvodu nedostatečného příjmu by to mělo být pravidlo. Chvályhodné jsou různé druhy celozrnného pečiva a pomazánky s rybím, vajíčkovým nebo zeleninovým základem. Často jsou nabízeny i mléčné nápoje (kefír, ochucené mléko, bílá káva, jahodový koktejl…). Nikdy není sladká snídaně a současně přesnídávka, což je správně.
Odpolední část jídelníčku reprezentují večeře, které jsou povětšinou teplé. Skládají se často z masitého pokrmu, přílohy, dezertu, ovoce a nápoje. Večeřím není v podstatě co vytknout, jediné snad opět již zmíněné smažení. Smažený hermelín, langoše nebo bramboráky jsou na večer poměrně těžká a tučná jídla, navíc společně s obědy je smažených pokrmů skutečně nadmíru. Místo nich bych volila jiná bezmasá například zeleninová jídla na způsob zapečené brokolice, zeleninového rizota apod. Na druhou stranu je dobře, že z větší části převažují masité pokrmy, není tak jiné možnosti pro ty, co si na oběd vybírají bezmasé pokrmy.

Celkově jídelníček hodnotím více než kladně. Na první pohled je vidět snaha personálu o zdravý a pestrý jídelníček, za což si zaslouží pochvalu. Podaří-li se snížit počet smažených pokrmů a zvýšit ještě o trochu více zeleniny k pečivu a masitým pokrmům a ovoce na přesnídávku či na oběd bude jídelníček naprosto ukázkový.

Hodnocení provedla:
Mgr. Zlata Piskáčková
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 2. 3. 2010
 

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se