Pondělí
1. 2. 2010
Polévka: Kmínová s vejcem
Hlavní chod: Hovězí tokáň, dušená rýže
Doplněk: Borůvkový jogurt, nápoj – sirup Jupí
Úterý
2. 2. 2010
Polévka: Z míchaných luštěnin
Hlavní chod: Smažené filety z pangasia, bramborový salát
Doplněk: Černý čaj
Středa
3. 2. 2010
Polévka: Ruský boršč
Hlavní chod: Domácí buchty plněné marmeládou
Doplněk: Kakao, banán
Čtvrtek
4. 2. 2010
Polévka: Francouzská
Hlavní chod: Krůtí sekaná, dušené sterilované zelí, brambory
Doplněk: Švestkový čaj
Pátek
5. 2. 2010
Polévka: Bramborová na kyselo
Hlavní chod: Zapečené těstoviny s uzeným masem a brokolicí
Doplněk: Okurkový salát s rajčaty, džus
Pondělí
8. 2. 2010
Polévka: Pórková s kapáním
Hlavní chod: Masový nákyp (vepřové maso), vařené brambory
Doplněk: Míchaný ovocný koktejl, nápoj – sirup Jupí
Úterý
9. 2. 2010
Polévka: Hovězí s rýží
Hlavní chod: Hovězí maso vařené, rajčatová omáčka, houskové knedlíky
Doplněk: Nápoj malina-černý rybíz
Středa
10. 2. 2010
Polévka: Rybí s opraženým pečivem
Hlavní chod: Kuřecí maso po čínsku, dušená rýže
Doplněk: Pomeranč, Nestea čaj
Čtvrtek
11. 2. 2010
Polévka: Čočková s párkem
Hlavní chod: Moravský vrabec, dušený špenát, brambory
Doplněk: Nápoj – kiwi moderna
Pátek
12. 2. 2010
Polévka: Slepičí s těstovinami
Hlavní chod: Vepřové maso pastýřské (vepřové maso, žampióny, paprika mletá, smetana kysaná), přílohové těstoviny
Doplněk: Multivitamínový čaj
15. 2. -19. 2. Jarní prázdniny
Pondělí
22. 2. 2010
Polévka. Hovězí s játrovými knedlíčky
Hlavní chod: Řecký guláš z krůtího masa (krůtí maso, zelené papriky, hořčice, česnek), bramborové knedlíky
Doplněk: Nápoj – ovocný sirup
Úterý
23. 2. 2010
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod: Vepřové maso v kapustě, chléb cereální Fit
Doplněk: Šlehaný tvaroh s marmeládou, nápoj – broskvový
Středa
24. 2. 2010
Polévka: Zeleninová
Hlavní chod: Krůtí řízek smažený, bramborová kaše
Doplněk: Mrkvový salát s kompotem, nápoj cola
Čtvrtek
25. 2. 2010
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Vepřové maso na kmíně, dušená rýže
Doplněk: Okurkový salát, nápoj – limetka
Pátek
26. 2. 2010
Polévka: Fazolová s kysaným zelím (fazole, kysané zelí, ovesné vločky, celer)
Hlavní chod: Boloňské špagety sypané sýrem (vepřové maso)
Doplněk: Čaj – borůvka, rakytník, jablka
Jídelní lístek vytvořený pro školní stravování o týden zkrátily jarní prázdniny. Při hodnocení jsem na toto zkrácení příliš nehleděla, neboť i takový jídelníček musí splňovat určitá kriteria pro školní stravování. Sice k tomuto jídelnímu lístku nějaké připomínky k vylepšení mám, přesto dle mého názoru tyto požadavky splňuje.
Celkové zastoupení polévek je pestré, preferovala bych ale častější nabídku polévek zeleninových. Velice vítám, že se na jídelníčku každý týden objevuje polévka s luštěninami. Zbytečné se mi ovšem zdá „vylepšovat“ luštěninové polévky uzeninou, konkrétně mám na mysli polévku čočkovou s párkem. Komoditu maso, do které patří i uzeniny a masné výrobky, je rozhodně vhodnější plnit kvalitním libovým masem a uzeniny jako bohatý zdroj nasycených živočišných tuků používat opravdu zřídka. Čím naopak můžeme polévky (nejenom luštěninové) obohatit, jsou vložky z obilovin a pseudoobilovin. Nabídka je velice bohatá a krom rýže, krupice či ovesných vloček se dá velmi dobře využít pohanka, jáhly nebo kuskus. Na tomto místě bych chtěla vyzdvihnout, že se v této školní jídelně nebojí zařadit polévku rybí, která nebývá příliš často dětským strávníkům nabízena, a to je škoda.
Kombinace polévek s hlavními pokrmy se mi zdá v pořádku, pozor ale na totožnou vložku do polévky, která je použita i jako příloha (viz. polévka slepičí s těstovinou, vepřové maso pastýřské, přílohové těstoviny).
V případě hlavních pokrmů je většina masitá. Příkladem může být druhý týden v jídelním lístku, kdy je každý den podáváno maso. Bylo by vhodné občasné zařazení bezmasého zeleninového či luštěninového pokrmu. Právě luštěniny se za tento měsíc jako součást hlavního pokrmu nevyskytují ani jednou, a to i při podávání luštěninové polévky třikrát v měsíci nemůže stačit k naplnění spotřebního koše. Z druhů masa převažuje maso vepřové, které kromě kvalitních bílkovin obsahuje i vyšší množství tuku. Z pohledu zásad správné výživy i z pohledu spotřebního koše bych doporučila jeho používání mírně snížit a nahradit masem jiným, například masem rybím. Ryby se objevují v jídelníčku dvakrát, jednou ve formě rybí polévky a podruhé jako smažené filety z pangasia. Jedna výměna masa rybího v zajímavé podobě pro strávníky by určitě neškodila. Další vhodnou variantou nahrazení pokrmu z vepřového masa by mohl být, jak již bylo zmíněno výše, pokrm bezmasý.
Musím pochválit, že v této školní jídelně je z drůbeže podáváno nejen maso kuřecí, ale i krůtí. Dále také kladně hodnotím nízký výskyt pokrmů sladkých – pouze jednou v měsíci.
Zastoupení, střídání příloh i jejich užití k hlavnímu pokrmu je vhodné, zajímavou změnou je pokrm vepřové maso v kapustě podávané s cereálním chlebem Fit.
Nyní se zastavím u zeleniny a ovoce. Důležité je snažit se zařazovat tyto potravinové komodity co nejčastěji, nejlépe každý den. Ať už ve formě čerstvé jako kusové ovoce, zeleninové saláty, zeleninové oblohy, tak ve formě tepelně upravené – zeleninové polévky, dušená zelenina jako součást hlavního pokrmu, sterilovaná zelenina, kompot. V tomto případě zelenina a ovoce rozhodně na jídelním lístku nechybí, přesto je některé dny u pokrmů postrádám.
Pitný režim je správně plněn množstvím rozmanitých nápojů. Pokud jde o mléko a mléčné nápoje, jejich zařazení by mohlo být častější. V jídelním lístku je uvedeno pouze kakao. K dalším možnostem patří mléko samotné, bílá káva, mléčné koktejly, jogurtové nápoje. Nejen mléko, ale také mléčné výrobky jsou výborným zdrojem kvalitních bílkovin a hlavně zdrojem dobře vstřebatelného vápníku, nezbytného pro růst a vývoj dětského organizmu. Proto bychom na jejich pravidelné podávání dětem ve formě nápoje či doplňku hlavního pokrmu ve školních jídelnách neměli zapomínat. V tomto jídelním lístku je nižší výskyt mléka a mléčných nápojů alespoň částečně kompenzován nabídkou mléčných výrobků právě jako doplňku k hlavnímu pokrmu (borůvkový jogurt, šlehaný tvaroh).
Doporučené změny ve stravování – shrnutí:
- Nepřidávat zbytečně uzeninu do polévek
- Častěji zařazovat polévku zeleninovou
- Mírně snížit používání vepřového masa a naopak častěji zařadit pokrmy bezmasé zeleninové a luštěninové
- Neopomíjet pravidelnou nabídku mléka, mléčných nápojů a mléčných výrobků
Hodnocení provedla:
Mgr. Jana Petrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
14. 3. 2010
Autor: vedoucí
Hodnocení jídelníčků
Když tak pročítam ty jídelníčky s hodnocením,
přemýšlím jestli se byly hodnotící z institutů podívat
v praxi. Aby nám předvedly jak dětem neustále vnucovat
bezmasé, luštěninové, obilné, rybí a jiné oblíbené komodity.
Prostě si to nerazí nebo vrátí. My budeme mít splněný
pouze papírově spotřební koš a málo strávníků…
Vyzkoušely jsme již všechny možné receptury i kombinace.
Autor: Jana
Re: Hodnocení jídelníčků
super pravda!!!!!