Pondělí
5. 1. 2009
Polévka: Koprová
Hlavní chod: Srbské rizoto se sýrem a okurkou, nápoj
Úterý
6. 1. 2009
Polévka: Rajská s rýžíHlavní chod: Pečené kuřecí stehno, bramborová kaše,salát
Středa
7. 1. 2009
Polévka: Z jarní zeleninyHlavní chod: Vepřový guláš s houskovým knedlíkem,ovoce
Čtvrtek
8. 1. 2009
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Zapečený pangasius s paprikou a sýrem, šťouchané brambory, salát
Pátek
9. 1. 2009
Polévka: Kmínová s kapáním
Hlavní chod:Halušky se zelím, ovoce
Pondělí
12. 1. 2009
Polévka: Slepičí s nudlemiHlavní chod: Vepřové maso v kapustě, brambor, ovoce
Úterý
13. 1. 2009
Polévka: Krupicová s vejciHlavní chod: Kuřecí směs na žampionech, rýže, salát
Středa
14. 1. 2009
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Vařené uzené s čočkou, chléb, okurek, ovoce
Čtvrtek
15. 1. 2009
Polévka: Pórková se sýrem
Hlavní chod: Smažený vepřový řízek, bramborová kaše, salát
Pátek
16. 1. 2009
Polévka: GulášováHlavní chod: Domácí buchty s tvarohem, ovoce
Pondělí
19. 1. 2009
Polévka: Cibulová s bramboremHlavní chod: Uherské žebírko, rýže, salát
Úterý
20. 1. 2009
Polévka: Z vaječné jíškyHlavní chod: Čínské kuře, šťouchané brambory, salát
Středa
21. 1. 2009
Polévka: Hrachová
Hlavní chod: Zapečené těstoviny s uzeninou, salát
Čtvrtek
22. 1. 2009
Polévka: Rajská s pohankouHlavní chod: Vepřový závitek plněný sýrem, bramborová kaše, kompot
Pátek
23. 1. 2009
Polévka: ZeleninováHlavní chod: Segedínský guláš, knedlík, nápoj
Pondělí
26. 1. 2009
Polévka: BorščHlavní chod: Bramborové šišky sypané mákem (ořechy), nápoj
Úterý
27. 1. 2009
Polévka: VločkováHlavní chod: Hovězí maso po znojemsku, rýže, salát
Středa
28. 1. 2009
Polévka: Fazolová krémováHlavní chod: Smažený pangasius, šťouchané brambory, salát
Čtvrtek
29. 1. 2009
Polévka: Bramborová jarníHlavní chod: Kuřecí maso na smetaně, těstoviny, ovoce
Pátek
30. 1. 2009
Pololetní prázdniny
Navržený jídelníček splňuje požadavky školního stravování s několika drobnými výhradami.
Pozitivně hodnotím nabídku luštěninových polévek (čočková, hrachová, fazolová krémová), časté zastoupení polévek zeleninových a polévek s obilovinami a oceňuji využití pohanky jako vložky do rajské polévky (dalším oživením polévek může být např. použití kuskusu či jáhel). Zastoupeny jsou jak polévky syté, tak vývary. Kombinace polévek s hlavním pokrmem je navržena přijatelným způsobem, malou připomínku bych měla pouze ke kombinaci polévka kmínová s kapáním a halušky se zelím, která se mi zdá příliš jednotvárná, vhodnější by bylo zařadit barevněji výraznější polévku, například mrkvovou s drobnou těstovinou (písmenka, kytičky). Pestrost polévek snižuje výskyt polévky rajské a bramborové dvakrát v měsíci (byť s malou obměnou – rajská s rýží, rajská s pohankou, bramborová, bramborová jarní).
V případě nabídky hlavních pokrmů je většina masová, zastoupena je drůbež, ryby, maso vepřové i hovězí. Zařazení masa vepřového (vepřový guláš, vepřové maso v kapustě, vepřový závitek, uherské žebírko, vařené uzené, užití vepřového masa při přípravě srbského rizota) je příliš časté, a to na úkor nabídky masa hovězího (pouze hovězí maso po znojemsku) či jiných méně často používaných druhů jako je třeba maso králičí. Kladně hodnotím nízkou nabídku uzenin a uzeného masa.
Nabízeny jsou pokrmy bezmasé – sladké (bramborové šišky s mákem nebo ořechy, domácí buchty s tvarohem) i slané (halušky se zelím), polomasité (srbské rizoto, zapečené těstoviny s uzeninou) a luštěniny (v tradiční podobě – vařené uzené, čočka, chléb). Vhodné je zařadit pokrmy bezmasé zeleninové, vhodnou volbou může být zapečená brokolice se sýrem, zeleninové rizoto, zapečené těstoviny se zeleninou, zeleninové karbanátky atd. Luštěniny lze dětem nabídnout i v méně tradiční formě jako je fazolový guláš, cizrnové karbanátky, zapékané fazole podávané v tortille.
Nabídka příloh je pestrá, nejčastěji se vyskytují přílohy z brambor – brambory vařené, šťouchané, bramborová kaše, nabízena je rýže, houskový knedlík, mírně vyšší by mohlo být zastoupení těstovin. Technologické zpracování pokrmů je různorodé a z hlediska zásad správné výživy vhodné.
Velice kladně hodnotím časté podávání salátů (i když není uvedeno, zda se jedná o zeleninové saláty z čerstvé či sterilované zeleniny, saláty z čerstvé zeleniny by měly samozřejmě převažovat) a ovoce.
Naopak významně nedostatečné je udávané množství a specifikace nápojů, které se na jídelním lístku objevují 3 x za měsíc. Nabídka nápojů by měla být každodenní a pestrá.
Doporučené změny ve stravování – shrnutí
- snížit frekvenci nabídky vepřového masa, naopak častěji podávat pokrmy z masa hovězího
- častěji zařadit bezmasé zeleninové pokrmy – vhodnou volbou může být zapečená brokolice se sýrem, zeleninové rizoto, zapečené těstoviny se zeleninou, zeleninové karbanátky atd.
- každodenně nabízet nápoje v podobě různých druhů čaje, ovocných džusů a nápojů z mléka
- vhodné, nápadité a dětmi oblíbené je i občasné zařazení doplňků ve formě dezertů z tvarohu, jogurtu nebo pudinku
Hodnocení provedla:
Mgr. Jana Petrová
ÚPL LF MU
Brno 10.2.2009