Přeskočit na obsah

Jídelníček

ŠJ Znojmo
Finanční normativy: 19,00 Kč / 21,00 Kč / 23,00 Kč

Pondělí

1. 2. 2010
Polévka: Hráškový krém
Hlavní chod:
1. Nugetky z lososa, bramborová kaše, kompot, čaj
2. Francouzské brambory, salát z čínského zelí, čaj

Úterý

2. 2. 2010
Polévka: Rajčatová s ovesnými vločkami
Hlavní chod:
1. Vepřová pečeně, dušený špenát, bramborové knedlíky, jablko, bylinný čaj
2. Bramborové šišky s mákem, ovocný salát, bylinný čaj

Středa

3. 2. 2010
Polévka: Hovězí s kapáním
Hlavní chod:
1. Honzovy buchty s povidly, mléčný koktejl, mandarinka
2. Srbské rizoto, salát z červené řepy, čaj s citronem

Čtvrtek

4. 2. 2010
Polévka: Pórková s vejci
Hlavní chod:
1. Kuře na paprice, těstoviny, čaj s medem
2. Smažený květák, brambory, tatarská omáčka ze zakysané smetany s jogurtem, čaj s medem

Pátek

5. 2. 2010
Polévka: Bramborová se sýrem
Hlavní chod:
1. Hovězí cikánská pečeně, dušená rýže, jogurt s ovocem, čaj
2. Pohankový nákyp s ovocem, bílá káva, jogurt s ovocem

Pondělí

8. 2. 2010
Polévka: Z ovesných vloček
Hlavní chod:
1. Chalupnická roštěná, dušená rýže, jogurt se skořicovými hvězdičkami, čaj
2. Čočka po orientálsku (s kari kořením), vejce vařené, celozrnný chléb, jogurt se skořicovými hvězdičkami, čaj

Úterý

9. 2. 2010
Polévka: Hrachová
Hlavní chod:
1. Smažený vepřový řízek, bramborová kaše, zeleninový salát, čaj
2. Nudle s oříškovým posypem, malkao, banán

Středa

10. 2. 2010
Polévka: Slepičí s nudlemi
Hlavní chod:
1. Kynuté knedlíky s povidly, bílá káva, ovoce
2. Kuřecí nudličky se šunkou a nivou, vařené brambory, ovoce, čaj

Čtvrtek

11. 2. 2010
Polévka: Krupicová s vejcem
Hlavní chod:
1. Dušená mrkev s hráškem, vepřová pečeně, vařené brambory, jablko, čaj
2. Těstoviny po lotrinsku, jablko, čaj

Pátek

12. 2. 2010
Polévka: Z hlávkového zelí
Hlavní chod:
1. Vepřové srdce na smetaně, houskové knedlíky, čaj s citrónem
2. Bramborový guláš, chléb, okurek, čaj s citrónem

Pondělí

15. 2. 2010
Polévka: Česneková s krupkami
Hlavní chod:
1. Segedínský guláš, houskové knedlíky, čaj
2. Šátečky s povidly sypané mákem, kakao, ovoce

Úterý

16. 2. 2010
Polévka: Čočková s bramborem
Hlavní chod:
1. Krůtí přírodní řízek, dušená zelenina, vařené brambory, čaj s medem
2. Játra na cibulce, dušená rýže, okurek, čaj s medem

Středa

17. 2. 2010
Polévka: Frankfurtská, rohlík
Hlavní chod:
1. Dukátové buchtičky s krémem, káva, banán, čaj
2. Těstoviny s omáčkou a vepřovým masem, banán, čaj

Čtvrtek

18. 2. 2010
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod:
1. Vepřová pečeně, dušená kapusta, vařené brambory, čaj
2. Zeleninové rizoto se sýrem, salát z červené řepy, čaj

Pátek

19. 2. 2010
Polévka: Zeleninová se sýrovým kapáním
Hlavní chod:
1. Hovězí štěpánská pečeně, dušená rýže, jablko, čaj s citrónem
2. Kaše z ovesných vloček s rozinkami a oříšky, jablko, malkao

Pondělí

22. 2. 2010
Polévka: S brokolicí
Hlavní chod:
1. Rybí filé smažené, bramborová kaše, ovocný salát, čaj
2. Fazolový guláš s vepřovým masem, chléb, čaj

Úterý

23. 2. 2010
Polévka: Fazolová se zeleninou
Hlavní chod:
1. Králičí hřbet na smetaně, knedlíky, ovocný čaj
2. Rýžová kaše s grankem, jogurt s ovocem, kakao

Středa

24. 2. 2010
Polévka: Drůbková jemná s nudlemi
Hlavní chod:
1. Nudle s mákem, jogurtové mléko, kiwi
2. Selský špíz, dušená rýže, zeleninový salát, čaj

Čtvrtek

25. 2. 2010
Polévka: Francouzská cibulová
Hlavní chod:
1. Kuřecí pečené stehýnko, nádivka jako příloha, zeleninový salát, džus
2. Srbská musaka, brambory, zeleninový salát, džus

Pátek

26. 2. 2010
Polévka: Kapustová
Hlavní chod:
1. Sekané biftečky se šunkou, brambory, salát mrkvový s ananasem, čaj
2. Pizza se šunkou, salát mrkvový s ananasem, čaj

Tento jídelníček je podáván dětem na základní škole a středoškolákům obchodní akademie, děti mají každý den na výběr ze dvou pokrmů. Byl by poměrně pěkně sestavený, ale je zde opět velmi mnoho sladkých pokrm, a proto bych ho rozhodně nemohla doporučit jako vzorový. Sladké jídlo je nabízeno vždy 2-3x týdně, což je opravdu moc. Doporučují se maximálně dvě sladká jídla za měsíc. Již v minulém měsíci jsem se zmiňovala u jídelníčku pro mateřské školy z Uherského Brodu, proč sladké pokrmy jako zdroj jednoduchých sacharidů není vhodné zařazovat do jídelníčku příliš často. Přesto bych to zde chtěla znovu zopakovat:

  • Jednoduché sacharidy se velice rychle dostávají ze zažívacího traktu do krve, což vede k rychlému nárůstu cukru v krvi, který je účinkem inzulínu ukládán do tukové tkáně, kde slouží jako zásobárna energie a vede k nadváze nebo obezitě.
  • Při rychlém a prudkém nárůstu cukru v krvi přichází po jeho odbourání inzulínem rychlý pokles, který je doprovázen pocitem hladu.
  • Častý příjem sladkých pokrmů také zvyšuje riziko zubního kazu.

Co se týká polévek, jsou vybírány nápaditě a jsou vhodně kombinovány s hlavními pokrmy. Musím zde především pochválit za luštěninové polévky, které jsou zde zařazeny 4x do měsíce. Také nabídka zeleninových polévek je velice častá a pestrá, což je určitě pozitivum. Pro zvýšení atraktivity a pestrosti polévek bych se snažila zařadit k zahuštění méně časté obiloviny (jáhly, pohanka, kuskus aj.).
Hlavní jídla jsou většinou masová, což je v pořádku. Z bezmasých pokrmů jsou nejčastější sladká jídla a právě tyto by bylo vhodné nahradit slanými bezmasými pokrmy. Je obrovské množství receptur, které jsou bezmasé. Jako vhodnou bílkovinnou alternativu za maso a masné výrobky můžete využívat Tofu sýr, sojové nebo Robi maso, Šmakouna atd. V kombinaci s méně tradičními obilovinami a luštěninami (kuskus, jáhly, pohanka, kroupy, cizrna, červená čočka, mungo aj.) určitě zvýšíte atraktivitu své jídelny.
Výhrady bych měla i k zastoupení jednotlivých druhů masa. Je zde malá nabídka masa drůbežího a naopak často je podáváno maso vepřové, tento poměr by chtělo otočit. Také bych přidala pokrmy z ryb, jsou podávány pouze 2x v měsíci, což je minimum pro splnění spotřebního koše. Všechny děti si navíc určitě rybu nedají. Také se mi nelíbí technologická úprava ryb (smažené rybí filé a nugetky z lososa – ty jsou předpokládám také smažené). Raději využijte zapékání např. se zeleninou, se sýrem apod. nebo dušení. Celkově bych při přípravě pokrmů smažení omezila, kromě ryb je zde ještě smažený řízek a květák, a to už je příliš mnoho smažených pokrmů na jeden měsíc.
K přílohám nemám co vytknout, jen je zde možná o něco častěji zařazena rýže, ale to není žádná hrubá chyba.
Oceňuji, že i když je tento jídelníček zimní, nachází se zde často zelenina a ovoce. Pouze u jednoho hlavního jídla mi chybí zeleninový salát, a to je smažený květák. Ke smaženým pokrmům bych vždy doporučila podávat čerstvou zeleninu jako zdroj vlákniny, vitaminů a antioxidantů.
Pochválit musím také časté zastoupení mléka a mléčných výrobků. 

Navrhované změny: 

  • Výrazně snížit počet sladkých pokrmů
  • Zvýšit nabídku ryb a drůbežího masa
  • Snížit počet pokrmů z vepřového masa
  • Omezit smažené pokrmy

Pozitiva tohoto jídelníčku: 

  • Častá nabídka luštěnin ve formě polévek i hlavních jídel
  • Nízká frekvence zařazování uzenin
  • Vysoká nabídka čerstvé zeleniny a ovoce
  • Časté zařazování mléka a mléčných výrobků


Hodnocení provedla:
Mgr. Pavla Vašková
Ústav preventivního lékařství
L
ékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 14. 3. 2010

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se