1. 2. – 7. 2. 2010 Jarní prázdniny
Pondělí
8. 2. 2010
Polévka: Uzená s těstovinou
Hlavní chod: Krůtí plátek přírodní, dušená mrkev (nezahuštěná), brambory
Doplněk: Čaj ovocný/džus/mléko ovocné
Úterý
9. 2. 2010
Polévka: Slepičí s rýží
Hlavní chod:
1. Hovězí maso vařené, rajská omáčka, těstoviny
2. Kuskus s kuřecím masem a zeleninou, sterilovaná okurka
Doplněk: Mandarinka, čaj bylinkový/sirup s jódem/mléko
Středa
10. 2. 2010
Polévka: Z červené čočky
Hlavní chod:
1. Zapečená treska se šlehačkou a vejci, brambory, kompot míchaný
2. Cizrnové lívanečky s hruškovými povidly, jablko
Doplněk: Čaj ovocný/vita nápoj/kakao
Čtvrtek
11. 2. 2010
Polévka: Špenátová
Hlavní chod:
1. Mexický guláš se sýrem, dušená rýže
2. Asijská pánev se sojovým masem, dušená rýže
Doplněk: Ovocný jogurt, pomeranč, čaj s citronem/sirup/mléko
Pátek
12. 2. 2010
Polévka: Pohanková se zeleninou
Hlavní chod: Španělská hovězí pečeně, knedlík špaldový/knedlík kynutý
Doplněk: Jablko, čaj se sirupem/džus/mléko
Pondělí
15. 2. 2010
Polévka: Hovězí se smaženým hráškem
Hlavní chod: Moravský vrabec, dušený špenát, chlupatý knedlík
Doplněk: Čaj s citronem/džus/mléko ovocné
Úterý
16. 2. 2010
Polévka: Zeleninová s vejci
Hlavní chod:
1. Žemlovka s jablky a tvarohem
2. Bramborový guláš (bez salámu), chléb tmavý
Doplněk: Pomeranč, čaj ovocný/sirup s jódem/mléko
Středa
17. 2. 2010
Polévka: Kapustová
Hlavní chod:
1. Milánské špagety se sýrem (vepřové maso, hovězí, sojové)
2. Bramborák s cizrnou po kaplicku
Doplněk: Jablko, čaj lipový/džus/mléko ovocné
Čtvrtek
18. 2. 2010
Polévka: Drůbková francouzská
Hlavní chod:
1. Hovězí maso na houbách, brambory
2. Čevapčiči se sójou (maso kuřecí, krůtí, sojové), brambory
Doplněk: Salát okurkový s paprikou, čaj s citronem/sirup s jódem/mléko ovocné
Pátek
19. 2. 2010
Polévka: Zeleninový vývar s bulgurem
Hlavní chod: Čočka na kyselo, uzené maso vařené, kyselá okurka, chléb kmínový
Doplněk: Mrkev, čaj ovocný/minerálky/mléko
Pondělí
22. 2. 2010
Polévka: Masový krém
Hlavní chod: Vepřová játra na cibulce, dušená rýže
Doplněk: Salát z hlávkového zelí, čaj s citronem/džus/mléko
Úterý
23. 2. 2010
Polévka: Rajská s těstovinou
Hlavní chod:
1. Rybí karbanátek, bramborová kaše, salát hlávkový
2. Těstovinový salát s krabím masem, chléb Moskva
Doplněk: Čaj bylinkový/džus Vitamax/mléko ovocné
Středa
24. 2. 2010
Polévka: Celerová
Hlavní chod:
1. Krůtí guláš, knedlík kynutý, jablko
2. Fazolový salát (fazole, okurky, papriky, sladkokyselý nálev), veka
Doplněk: Čaj ovocný/sirup s jódem/mléko
Čtvrtek
25. 2. 2010
Polévka: Hrachová
Hlavní chod:
1. Zapečené těstoviny s masem, brokolicí a sýrovou omáčkou
2. Kuřecí maso v pórku, brambory
Doplněk: Salát rajčatový, čaj zelený/minerálka/mléko ovocné
Pátek
26. 2. 2010
Polévka: Hovězí s rýží
Hlavní chod: Jitrnicový prejt, dušené zelí, brambory
Doplněk: Čaj se sirupem/džus/mléko
Navržený jídelní lístek je velmi zajímavě zpracovaný. Jídelna využívá řadu méně obvyklých surovin a také splňuje množství ryb.
Polévky
Jídelna nabízí dostatečné množství zeleninových a luštěninových polévek. V polévkách oceňuji zařazení červené čočky, pohankové polévky se zeleninou, zeleninový vývar s bulgurem. Velice však nesouhlasím se zařazením uzené polévky, tyto polévky by se neměly ve školním jídelníčku dětí objevovat hlavně z toho důvodu, že uzené maso obsahuje mnoho solí a přídatných látek, které nejsou pro zdraví dětí žádným přínosem.
Kombinace hlavních jídel s polévkou je ve většině zvolená vhodně. Pouze jeden den se objevuje čočková polévka a cizrnové lívanečky, tyto dva pokrmy jsou nadýmavé, a proto jejich kombinace není vhodná.
Hlavní jídla
Třikrát týdně mají žáci možnost výběru ze dvou pokrmů. Výběrová jídla jsou volena tak, že 2x týdně je jedno jídlo z výběru bezmasé a jedno masité. Jedenkrát týdně je na výběr ze dvou masových pokrmů. Myslím, že tato kombinace je vhodná.
Jídelnu musím velmi pochválit za časté zařazení luštěnin do hlavních jídel. Velice se mi líbí pravidelné zařazení sojového masa, navíc v kombinaci s masem normálním (milánské špagety, čevapčiči se sójou, atd.) Tento způsob nabízení luštěnin je velmi vhodný jednak pro zpestření jídelníčku, ale také vede k menšímu odmítání luštěninového jídla dětskými strávníky.
Dále velmi oceňuji dostatečné zařazení rybího masa, které je podáváno v zajímavých úpravách (zapečená treska, rybí karbanátek, krabí salát). Výběr dvou rybích pokrmů (respektive ryba a mořský živočich) v jednom dni je ideální způsob, jak zajistit, aby všichni strávnici přijali rybí maso, navíc si každý sám může zvolit úpravu masa podle své obliby (rybí karbanátek x těstoviny s krabím masem).
Přílohy
Přílohy vhodně doplňují hlavní jídlo a jsou pestré. Ráda bych pochválila zařazení některých méně tradičních příloh (kuskus, špaldový knedlík).
Zelenina, ovoce, doplňky k obědu a pitný režim
Pokud se týká zeleniny a ovoce kuchyně se snaží zajistit vždy alespoň jednu porci zeleniny nebo ovoce k obědu, ať jako součást polévky, hlavního pokrmu nebo salátu.
Velice se mi líbí vyřešení pitného režimu, kdy je nabízen vždy výběr z několika nápojů, mezi kterými nikdy nechybí mléčný nápoj.
Uzeniny, sladká a smažená jídla
V měsíci se objevují 2 sladká jídla, tento počet nepřevyšuje požadavky spotřebního koše. Ze zdravotního hlediska bych však jídelnu pochválila za jejich výběr: cizrnové lívanečky a žemlovka s jablky a tvarohem. Vybraná jídla, přestože jsou sladká, splňují alespoň některé nároky z hlediska zdraví (luštěninová mouka, ovoce a tvaroh).
K jinak pěknému a téměř dokonalému jídelníčku by stálo za to snížit časté zařazení vnitřností a uzenin, které se objevují 4x v měsíci (uzená polévka, drůbková francouzská polévka, vepřová játra, jitrnicový prejt). Také smažená jídla často představují sporný bod. Naším přáním je úpravu smažením minimalizovat a to z důvodu snadného přivykání si dětí na chuť „smaženého“, neboť spotřeba smažených pokrmů je vysoká i mimo školní jídelny. Přestože se v jídelníčku objevují jídla velmi zajímavá, která mohou být považována i za jídla zdravá (cizrnové lívanečky, bramborák s cizrnou, rybí karbanátek, čevapčiči se sójou), je otázkou, do jaké míry jsou smažením znehodnocována. Mou povinností je upozornit na tato 4 smažená jídla (doporučení zní max. 2) a zdůraznit potřebu jejich redukce.
Hlavní pozitiva oproti jiným jídelním lístkům:
- Použití netradičních úprav pokrmů
- Používání netradičních surovin
- Výběry z nápojů
- Dostatek zeleniny a ovoce
Navrhované změny:
- Snížit množství uzenin a vnitřností
- Nezařazovat uzenou polévku
- Snížit množství smažených pokrmů
Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Štajnochrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 16. 3. 2010
Autor: kopretina
Jídelní lístek dne 23.2.
Dát na chod č. 1 Rybí karbanátky a na chod č. 2 Těstovinový salát s krabím masem…… to je tedy úroveň.
Autor: pampeliška
Re: Jídelní lístek dne 23.2.
Když se podíváte na hodnocení,tak je to správné.Všichni strávníci do sebe dostanou rybí maso,ale můžou si zvolit jakou úpravu mají radši.
Autor: opportunity
Taky se mi to líbí, nicméně znám lidi, kterým je ryba odporná a v krabích tyčkách je ryby asi 10%.