Přeskočit na obsah

Jídelníček

ZŠ pod Svatou Horou
Finanční normativy: 18,00 Kč / 21,00 Kč / 26,00 Kč

Pondělí

1. 3. 2010
Polévka: Vločková s bramborem a zeleninou
Hlavní chod:
1. Vepřové na paprice, rýže
2. Švýcarský zeleninový talíř (rýže, těstoviny, brambora, mrkev, rajčata, červená řepa, okurka, salátové zelí, jogurtová zálivka), veka
Doplněk: Banán/kedlubna, čaj jablečný se skořicí, mléko

Úterý

2. 3. 2010
Polévka: Mozečková/rybí s knedlíčky
Hlavní chod:
1. Plněné bramborové knedlíky, špenát nebo zelí
2. Smažené žampiony, brambory, zeleninový salát (sterilovaný salát zelí s červenou řepou)
Doplněk: Rakvička se šlehačkou, sirup, čokoládové mléko

Středa

3. 3. 2010
Polévka: Vývar se strouháním
Hlavní chod:
1. Hovězí pečeně se zelenou omáčkou (studená omáčka ze zakysané smetany s vajíčkem natvrdo a zelenými bylinkami), brambory
2. Golubzy po litevsku (mleté maso s rýží zabalené v zelném listě, zapečené se zakysanou a čerstvou smetanou s koprem a kečupem), brambory
Doplněk: Zelný salát s cizrnou/zelný salát s kukuřicí/míchaný kompot, čaj borůvkový, mléko

Čtvrtek

4. 3. 2010
Polévka: Masová krémová, chléb
Hlavní chod:
1. Buchty s tvarohem nebo s mákem
2. Kuřecí nudličky pečené, špenátové špecle
Doplněk: Chlebíček s rybí pomazánkou, čaj s citronem, kakao

Pátek

5. 3. 2010
Polévka: Čočková, slunečnicový chléb
Hlavní chod:
1. Mletý máslový řízek, bramborová kaše
2. Mořský jazyk v zakysané smetaně se sýrem, brambory
Doplněk: Okurkový salát/zelný se smetanou a česnekem/salát z červeného zelí s jogurtem, drink grepový, mléko

Pondělí

8. 3. 2010
Polévka: Česneková, celozrnný chléb
Hlavní chod:
1. Klopsy v rajčatové omáčce, těstoviny
2. Francouzské brambory, okurka
Doplněk: Drůbeží salát s ořechy, veka, čaj černý rybíz, mléko

Úterý

9. 3. 2010
Polévka: Pórková
Hlavní chod:
1. Smažený vepřový řízek, brambory
2. Kuřecí maso po tulonsku (s nivou a bazalkou), špagety
Doplněk: Okurkový salát/zelný s mrkví a citrónem/zelný s paprikou a fazolemi, Bala drink pomeranč, banánové mléko

Středa

10. 3. 2010
Polévka: Fankfurtská, chléb
Hlavní chod:
1. Jahodové kynuté knedlíky, tvaroh, mák, oříšková posypka, zakysaná smetana
2. Vepřová játra po tyrolsku, houskové knedlíky kynuté
Doplněk: Jablka/rajčata, čaj s citronem, bílá káva

Čtvrtek

11. 3. 2010
Polévka: S játrovými knedlíčky, celozrnná večka
Hlavní chod:
1. Čočka na kyselo, párek, okurka
2. Lečo, brambory
Doplněk: Šlehaný tvaroh s jahodami, kukuřičné lupínky, sirup, vanilkové mléko

Pátek

12. 3. 2010
Polévka: Vývar s rýží i hráškem
Hlavní chod:
1. Selská vepřová pečeně, brambory, dušená mrkev
2. Rybí kostky v cuketě, bramborové placky s cizrnou
Doplněk: Koláč s jablky, čaj malinový s vanilkou, mléko

Pondělí

15. 3. 2010
Polévka: Kulajda
Hlavní chod:
1. Vepřové na slanině, rýže
2. Fazole na smetaně s houbami a krůtím masem
Doplněk: Ovocná zakysanka s borůvkami, sirup grepový, mléko

Úterý

16. 3. 2010
Polévka: Kulaša (uzené, brambory, rajčata, papriky)/krevetová
Hlavní chod:
1. Žemlovka s tvarohem nebo s jablky
2. Česnekový kuskus po japonsku, strouhaný sýr – vepřová kýta, česnek, pórek, žampiony
Doplněk: Obložený talířek, veka (hlávkový salát, rajče, uzený sýr, hermelín), čaj s citronem, bílá káva

Středa

17. 3. 2010
Polévka: Kmínová s kapáním
Hlavní chod:
1. Kuře na cibuli (cibule, žampiony), brambory
2. Vepřové v jogurtu, bramborové placky s cizrnou
Doplněk: Salát zelný s ananasem/pórkový s kukuřicí/zelný s česnekovým dresinkem, čaj višňový, jahodové mléko

Čtvrtek

18. 3. 2010
Polévka: Vývar se špenátovým svítkem
Hlavní chod:
1. Hovězí maso vařené, okurková omáčka, knedlík
2. Jelení maso na jalovci, tarhoňa
Doplněk: Kiwi/paprika, sirup, vanilkové mléko

Pátek

19. 3. 2010
Polévka: Brokolicová nebo hermelínová, preclík
Hlavní chod:
1. Vepřenky, brambory, kečup, hořčice, cibule, ajvar
2. Těstovinový salát s tuňákem (tuňák, rajčata pórek, okurky, těstoviny penne, jogurt, olivový olej)
Doplněk: Salát okurkový/z červeného zelí/ředkvičkový s pórkem, čaj maracuja s broskví, mléko

Pondělí

22. 3. 2010
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod:
1. Perkelt z krůtího masa, těstoviny
2. Pstruh na šalvěji a slanině, tarhoňa
Doplněk: Makovec s citrónovou polevou, čaj višňová variace, mléko

Úterý

23. 3. 2010
Polévka: Oravská (uzené, fazole, brambory, zelenina, houby, domácí nudle), slunečnicový chléb 
Hlavní chod:
1. Vepřové v majonéze (vepřové maso pečené v majonéze s bazalkou), brambory
2. Srdce na smetaně, houskový knedlík
Doplněk: Salát zelný s kiwi/zelný s červenou řepou/míchaný (rajče, okurka, zelí, kedlubna, paprika), čaj ovocný s citronem, čokoládové mléko

Středa

24. 3. 2010
Polévka: Dršťková nebo zelná s klobásou, chléb
Hlavní chod:
1. Buchtičky s vanilkovým krémem
2. Sýrové medajlonky s pórkem (tavený sýr, tvrdý sýr, pórek, brambory), salát (sterilovaný)
Doplněk: Zeleninový salát s kuřecím masem (zakysaná smetana, rajčata, okurky, paprika, zelí, hlávkový salát), veka, čaj s citrónem, bílá káva

Čtvrtek

25. 3. 2010
Polévka: Bramborová s paprikami
Hlavní chod:
1. Džuveč, sýr/sýrová omáčka, kečup, okurka
2. Směs ze sojového masa (sojové maso, papriky, žampiony, pórek, šunkový kuskus)
Doplněk: Čokoládový pudink s ovocem, Bala sirup černý rybíz, mléko

Pátek

26. 3. 2010
Polévka: Sicilská rybí polévka, veka
Hlavní chod:
1. Karbanátek s kapustou, bramborová kaše
2. Fazolový hrnec (fazole, vepřová plec, brambory, mrkev, pórek, fazolové lusky)
Doplněk: Salát okurkový/zelí s hráškem/cuketový s rajčaty, čaj jahodový se smetanou, mléko

Pondělí

29. 3. 2010
Polévka: Eintopf, chléb
Hlavní chod:
1. Zapečené těstoviny s uzeným masem
2. Platýz „India“ (s banány), rozinková rýže
Doplněk: Salát rajčatový/šopský/paprikový se zelím a s jablky, čaj jahoda se smetanou, mléko

Úterý

30. 3. 2010
Polévka: Kari polévka s cizrnou, chlebové krutony
Hlavní chod:
1. Hovězí guláš, bramborové knedlíky, cibule
2. Jehněčí kostky se smetanou, brambory
Doplněk: Kedlubna/ředkvičky/jablka, sirup, jahodové mléko

Středa

31. 3. 2010
Polévka: Z míchaných luštěnin, preclík
Hlavní chod:
1. Husitská směs (uzené, vepřové, vepřová játra) brambory
2. Těstovinový salát s kuřecím masem, veka
Doplněk: Košíček plněný nutelovým krémem a ovocem, ovocný čaj s citronem, mléko

Tento jídelní lístek je určen pro žáky základní školy a už po prvním zběžném přečtení mě zaujal svou nápaditostí. Je vidět, že pestrosti se v této školní jídelně věnuje značná pozornost, jsou zde jak klasická česká jídla, tak i pokrmy méně obvyklé.
Polévky jsou nápadité a pestré. Přijde mi jen, že ke spoustě polévek je nabízeno také pečivo, což si myslím, že je zbytečné, a omezila bych to, neboť zbytečně zvyšuje energetickou hodnotu celého pokrmu. Také bych snížila nabídku polévek, do kterých jsou přidávány uzeniny (polévka kulaša, oravská, zelná s klobásou) a nahradila bych je například uzeným tofu nebo vynechala úplně. Výhrady mám také k mozečkové polévce. Vzhledem k tomu, že v tomto měsíci podáváte i polévku dršťkovou a polévku s játrovými knedlíčky, přijde mi, že vnitřností je až moc. Co se mi však velmi líbí, jsou rybí polévky, které jsou zde zařazeny hned dvě (sicilská rybí polévka a rybí s knedlíčky). Také nabídka luštěninových polévek je pestrá, obzvlášť mě zaujala polévka kari s cizrnou.
Hlavní pokrmy jsou v převážné většině masové, jsou zde zařazeny jak klasické druhy masa, tak i méně obvyklé jelení a jehněčí maso. Opět bych chtěla připomenout, že maso drůbeží by mělo být podáváno častěji než vepřové. Velikým pozitivem tohoto jídelníčku je časté zařazování rybího masa a to i ve velmi neobvyklých úpravách (platýz India s banány, pstruh na šalvěji a slanině, rybí kostky v cuketě), které jsou zajímavé a mohly by vzbuzovat zájem strávníků. Co bych však omezila je zařazování vnitřností, vyskytují se zde 3x do měsíce (vepřová játra po tyrolsku, srdce na smetaně a součástí husitské směsi jsou také játra) a vzhledem k tomu, že jsou často přidávány i do polévek, je jich příliš mnoho. Také bych snížila nabídku uzenin, např. k čočce raději přidávat vejce místo párku, těstoviny zapékat spíše se zeleninou, drůbežím masem, tofu, šmakounem apod.
Sladké pokrmy jsou zde čtyři, což je tak akorát, vezmu-li v úvahu, že je zde každý den na výběr ze dvou jídel.
Co se týče příloh, jsou v optimálním poměru, oceňuji že podáváte kuskus a to hned dvakrát v měsíci, za zmínku stojí také bramborové placky s cizrnou, které pokud nejsou smažené, jsou velice zajímavou a nutričně hodnotnou přílohou. 
Co si však zaslouží největší pochvalu je nabídka čerstvých zeleninových salátů, jsou velice různorodé a především nápadité. Musím říci, že s takovou nabídkou čerstvé zeleniny jsem se doposud ve školní jídelně nesetkala. Zaujaly mě například zelné saláty, ke kterým přidáváte kiwi, ananas nebo papriku a fazole. Úplně úžasné je, že připravujete různé druhy salátů v jeden den a máte různé velikosti porcí.
Výborné je, že děti mají každý den nabídku mléka nebo mléčného nápoje, neboť vápník v něm obsažený je pro zdravý vývoj dětského organizmu naprosto nezbytný a pomáhá předcházet vzniku osteoporózy v dospělosti. Líbí se mi také, že rozepisujete jaký druh čaje podáváte, nápojový lístek pak nevypadá jednotvárně.
Co se týče dezertů, určitě bych vynechala dezerty typu rakvička se šlehačkou, makovec s citrónovou polevou apod., které obsahují velké množství jednoduchých cukrů a raději je nahradila šlehaným tvarohem, pudinkem a jinými mléčnými výrobky.

Pozitiva tohoto jídelníčku:

  • Zařazování neobvyklých surovin i celých pokrmů
  • Častá nabídka zeleninových salátů a jejich pestrost
  • Neobvyklé úpravy rybího masa
  • Časté zařazování luštěnin
  • Každodenní nabídka mléka a mléčných nápojů
  • Neochucené mléčné výrobky jsou dochucovány čerstvým ovocem

Navrhované úpravy:

  • Omezit používání uzenin
  • Snížit nabídku vnitřností
  • Častěji zařazovat drůbeží maso místo vepřového
  • Nezařazovat příliš často sladké dezerty

Hodnocení provedla:
Mgr. Pavla Vašková
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 11. 4. 2010

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Darja

    jídelníček
    Musím říct, že zde často čtu jídelníčky a hledám nápady. Tento jídelníček mě opravdu zaujal a chtěla bych tímto pochválit vedoucí jídelny.

  • Autor: anelim

    hodnocení
    jídelníček se mi nelíbí,mám raději klasickou českou kuchyni

  • Autor: Marta

    Pestrý
    Jídelníček se mi líbí, jen možná méně mletého – od 2. března do asi 7. je tam vícne pokrmů z mletého masa.
    Saláty, ryby – výborně. Neotřelá jídla – výborně. Myslím, že česká klasika by měla být zpestřována třeba takto. Beru si od Vás inspiraci pro více salátů.