Přeskočit na obsah

Jídelníček

ZŠ T. G. Masaryka
Finanční normativy: 20,00 Kč / 22,00 Kč / 24,00 Kč

Pondělí

1. 3. 2010
Polévka: Čočková
Hlavní chod:
1. Zapečené těstoviny s uzeným masem, zelí, makovec, vitamínový nápoj, čaj
2. Masová směs (vepřové maso), bramboráčky, makovec, vitamínový nápoj, čaj

Úterý

2. 3. 2010
Polévka: S játrovou rýží
Hlavní chod:
1. Rýžový nákyp s ovocem, vitamínový nápoj, jablko
2. Vepřové maso na paprice, těstoviny, vitamínový nápoj, jablko

Středa

3. 3. 2010
Polévka: Krupicová
Hlavní chod:
1. Vepřové maso, mrkev, brambor, jogurt, vitamínový nápoj, čaj
2. Vepřový přírodní řízek, rýže, jogurt, vitamínový nápoj, čaj

Čtvrtek

4. 3. 2010
Polévka: Květáková
Hlavní chod:
1. Smažený salám se sýrem, bramborová kaše, mrkvový salát, vitamínový nápoj, čaj
2. Těstovinové rizoto s kuřecím masem, zeleninou a sýrem, mrkvový salát, vitamínový nápoj, čaj

Pátek

5. 3. 2010
Polévka: Zeleninová s těstovinou
Hlavní chod:
1. Vepřové maso na smetaně s brusinkami, houskový knedlík, vitamínový nápoj, čaj
2. Vepřová pečeně, halušky, zelí, vitamínový nápoj, čaj

Pondělí

8. 3. 2010
Polévka: Krupicová
Hlavní chod: Hovězí guláš, těstoviny, muffiny, čaj

Úterý

9. 3. 2010
Polévka: Pórková
Hlavní chod: Vepřový řízek, brambor, okurka, jofresch, vitamínový nápoj

Středa

10. 3. 2010
Polévka: Kmínová
Hlavní chod: Poděbradská vepřová pečeně, houskový knedlík, vitamínový nápoj

Čtvrtek

11. 3. 2010
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Plněné papriky, rýže, čaj, jablko

Pátek

12. 3. 2010
Polévka: Zeleninová s rýží
Hlavní chod: Pečená kuřecí stehna, bramborový knedlík, zelí, vitamínový nápoj

Pondělí

15. 3. 2010
Polévka: Kulajda
Hlavní chod:
1. Vejce, čočka, zelí, chléb, pizza, vitamínový nápoj, čaj
2. Zapečené rybí filé, brambor, okurkový salát, vitamínový nápoj, čaj

Úterý

16. 3. 2010
Polévka: Gulášová
Hlavní chod:
1. Dukátové buchtičky s krémem, mandarinka, vitamínový nápoj, čaj
2. Špecle těstovinové s kuřecím masem, mandarinka, vitamínový nápoj, čaj

Středa

17. 3. 2010
Polévka: Hovězí
Hlavní chod:
1. Hovězí maso, rajská omáčka, těstoviny, mufin, vitamínový nápoj, kakao
2. Sekaná pečeně, brambor, okurkový salát, vitamínový nápoj, kakao

Čtvrtek

18. 3. 2010
Polévka: Z ovesných vloček
Hlavní chod:
1. Krůtí dinosauři, brambor, mrkvový salát nebo kompot, vitamínový nápoj
2. Vejce, křenová omáčka, houskový knedlík, vitamínový nápoj, jablko

Pátek

19. 3. 2010
Polévka: Česneková
Hlavní chod:
1. Vepřová pečeně, špenát, bramborový knedlík, vitamínový nápoj, kakao
2. Cikánská vepřová pečeně, rýže, vitamínový nápoj, kakao

Pondělí

22. 3. 2010
Polévka: S krupicovými noky
Hlavní chod:
1. Špagety po italsku (vepřové maso) se sýrem, jogurt, vitamínový nápoj, čaj
2. Smažené rybí filé, brambor, jofresch, vitamínový nápoj, čaj

Úterý

23. 3. 2010
Polévka: Boršč
Hlavní chod:
1. Žemlovka s jablky, jablko, čaj, horká čokoláda
2. Vepřové maso na kmíně, rýže, jablko, čaj, horká čokoláda

Středa

24. 3. 2010
Polévka: Drožďová
Hlavní chod:
1. Hamburská vepřová pečeně, houskový knedlík, čaj, ovocné mléko
2. Uzené maso, halušky, zelí, čaj ovocné mléko

Čtvrtek

25. 3. 2010
Polévka: Selská
Hlavní chod:
1. Párek, hrách, zelí, chléb, makovec, vitamínový nápoj
2. Dušená játra, rýže, makovec, vitamínový nápoj

Pátek

26. 3. 2010
Polévka: Mrkvová
Hlavní chod:
1. Kuřecí řízek, bramborový salát, vitamínový nápoj, bílá káva
2. Pečená kachní stehna, drbáky, zelí, vitamínový nápoj, bílá káva

Pondělí

29. 3. 2010
Polévka: Kapustová
Hlavní chod:
1. Přírodní řízek, bramborová kaše, kompot, vitamínový nápoj, čaj
2. Vepřový guláš, těstoviny, vitamínový nápoj, čaj, jablko

Úterý

30. 3. 2010
Polévka: Fazolová
Hlavní chod:
1. Bramborové taštičky s povidly a tvarohem, mandarinka, vitamínový nápoj, ovocné mléko
2. Kuskusuto s kuřecím masem, zeleninový salát, vitamínový nápoj, ovocné mléko

Středa

31. 3. 2010
Polévka: Zeleninová s těstovinou
Hlavní chod:
1. Čevabčiči s oblohou (rajče, salátová okurka), brambor, vitamínový nápoj, čaj
2. Vepřová pečeně na houbách, rýže, vitamínový nápoj, čaj

U vitamínových nápojů se střídají různé příchutě, pokud jsou uvedeny 2 druhy nápojů, strávníci si mohou vybrat, nabídka je shodná pro oba druhy jídel.

Jídelníček nabízí po většinu dní v měsíci výběr ze dvou pokrmů. Správné sestavení takového jídelníčku je velmi náročné. Tento typ jídelníčků vyžaduje zvýšenou pozornost, aby někteří strávníci neměli přebytek smažených a sladkých pokrmů, uzenin, atd.
Výběrový jídelníček, je však bohužel navržen velmi nešikovně a v některých skupinách potravin a technologických postupech nesplňuje požadavky spotřebního koše.

Polévky

U polévek oceňuji zastoupení 8 zeleninových polévek v měsíci. Bohužel však musím vytknout málo luštěninových polévek – pouze 2x v měsíci, zatímco dle spotřebního koše by se luštěninové polévky měly objevit 3 – 4x do měsíce. U polévek s obilovinami se v průběhu 14 dní 2x objevuje krupicová polévka a následně s menším rozestupem polévka s krupicovými noky. Krupice se v polévce dá nahradit jinými obilovinami a luštěninami (vločky, kuskus, pohanka, cizrna, jáhly, atd.)

Hlavní jídla
Již na první pohled je patrná výrazná převaha vepřového masa. Vepřové maso by mělo být v jídelníčku zařazováno méně často, přednost bychom měli dávat masu kuřecímu, krůtímu a rybímu. V jednom týdnu se také vyskytují 2x pokrmy s vejcem (čočka s vejcem, křenová omáčka s vejcem) a také polévka kulajda (do které se dle klasických receptur přidává vejce). Vajíčko je vhodná potravina pro zpestření jídelníčku, bylo by však vhodné jeho nabídku v měsíci rovnoměrně rozdělit.
Zařazení rybího masa splňuje požadavky spotřebního koše, tedy je 2x do měsíce. Vzhledem k tomu, že je nabízeno ve výběrových dnech, přičemž jednou mají žáci možnost volby mezi špagetami po italsku a smaženým rybím filé je zřejmé, že rybího masa děti příliš mnoho nepojedly. Rybí pokrmy bychom u výběrových jídelníčků měli nabízet v zajímavých a nesmažených úpravách v kombinaci s méně atraktivními jídly. Případně dát žákům na výběr ze dvou rybích pokrmů.
V jídelníčku je velmi málo luštěninových jídel pouze 1x v měsíci, přičemž by měla být v jídelníčku zařazena alespoň 2x v měsíci jako hlavní pokrm.
Chválím za zařazení kuskusota s kuřecím masem.

Přílohy
Přílohy většinou vhodně doplňují hlavní jídlo. Na první pohled je však patrná výrazná převaha knedlíků, ať již v bramborové nebo houskové variantě. Oba převyšují požadavky spotřebního koše. Chtěla bych upozornit, že ke knedlíkům počítáme i halušky, které obsahují stejné ingredience, mají pouze jiný tvar. Můžeme také použít jinou alternativu knedlíků například cizrnové, špaldové, grahamové, pohankové, atd.
Naopak nedostatková je bramborová kaše z mléka, rýže, pečivo a jiné obiloviny (jáhly, špalda, pohanka, bulgur).

Zelenina, ovoce doplňky k obědu a pitný režim
V jídelně je patrná snaha o nabídku pestrých doplňků k obědu. Několikrát do týdne se objevují alespoň nějaký zeleninový salát případně ovoce. Těší mě, že ovocný kompot, se objevuje pouze 1x do měsíce. Ovocné kompoty nejsou v dnešní době, kdy je celoročně dostupné čerstvé ovoce příliš nutné. Za co musím jídelnu pochválit je častá nabídka mléčných výrobků jako doplněk k obědu (jogurt, ovocné mléko, kakao, bílá káva) – 6x v měsíci.
Nabídka ovoce a zeleniny je však horší, snahou každé jídelny by mělo být, aby alespoň jedno z jídel (polévka, hlavní jídlo, salát) obsahovalo nějaké ovoce nebo zeleninu. Žáci si tak  zvyknou, že zelenina k jídlu patří. Bohužel v jídelníčku se opět opakuje 3x do měsíce jako vařená zelenina zelí. Strávníci tak získávají zkreslenou představu, že jediná tepelně upravená zelenina může být v lepším případě zelí, v horším dušená mrkev.
Pokud se týká pitného režimu dětem je vhodné nabízet neslazené a nebarvené nápoje. Pokud jídelna nabízí výběr ze dvou nápojů jeden z nich by měl být vždy nesladký. Sladkých nápojů děti dnes přijímají zbytečně vysoké množství a to se negativně projevuje na zdraví jejich zubů. 

Uzeniny, sladká a smažená jídla
Bohužel tyto všeobecně nedoporučované pokrmy jsou velkým problémem uvedeného jídelníčku.
Většina týdnů nabízí jedno smažené a jedno sladké jídlo. Smažené jídlo si děti mohly vybrat 6x v měsíci, sladké jídlo si mohly vybrat  také 6x v měsíci, včetně doplňků k obědu, které bývají také sladké. 
Uzeniny a uzená jídla na tom bohužel nejsou o moc lépe. V měsíci se objevuje 4x uzenina.
Co musím velice vytknout je týden ve kterém je jeden den v nabídce výběr: hamburská vepřová pečeně nebo uzené maso, druhý den výběr: párek nebo dušená játra a třetí den výběr: kuřecí řízek nebo kachní stehno.  Toto jsou velmi těžké pokrmy nevhodné pro dospělé natož pro děti na základní škole.

Myslím, že z tohoto výčtu je patrné, že uvedený jídelní lístek nesplňuje požadavky správné výživy a nepřihlíží k tomu, že na ZŠ jsou také děti na prvním stupni, pro která jsou některé jídla absolutně nevhodná. Není možné, aby se jídelna orientovala pouze podle chuťových preferencí strávníků. Měla by myslet na jejich zdraví a také na to, že působí jako místo pro další vzdělávání.

Navrhované změny:

  • Jídelníček celkově odlehčit snížením množství červeného masa a změnou technologických úprav
  • Výrazně snížit množství sladkých, smažených, uzených jídel a uzenin
  • Pozor na opakující se suroviny a pokrmy (krupice, halušky, řízek, atd.)
  • Zvýšit nabídku ovoce a zeleniny v zajímavých úpravách
  • Zvýšit nabídku luštěninových a zeleninových polévek
  • Zvýšit nabídku rybího a kuřecího masa
  • Snížit množství knedlíků
  • Zvýšit množství bramborové kaše z mléka, rýže, méně tradičních obilovin, luštěninových příloh a celozrnného pečiva
  • Snížit množství sladkých doplňků k obědu tyto nahradit ovocem a mléčnými výrobky

Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Štajnochrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 9. 4. 2010

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Valentýna

    Výkrmna pro bumbrlíčky
    Jen namátkou, co si má vybrat strávník, který chce baštit zdravě: 24.3. : hamburská nebo uzené s haluškami, 26.3. smažený řízek se salátem nebo kachní stehna, jindy dukátové buchtičky versus špece, jindy zase vepřové na smetně HK nebo vepřová pečně s haluškami. Tady bych nemohla jíst. Proč nedáváte k těmto bombám na dvojku třeba přírodní rybu s bramborem nebo přírodní kýtu třeba s pohankou atp.