Čtvrtek
1. 4. 2010
Snídaně: Velikonoční perník, ovocný čaj, jablko
Polévka: Pohanková
Hlavní chod: Smažený květák, brambory, tatarka (ze zakysané smetany), ovocný čaj
Svačina: Chléb, flora, vařené vejce, ovocný čaj
Pátek
2. 4. 2010
Snídaně: Chléb s ramou a taveným sýrem, jablko, ovocný čaj
Polévka: Cibulová s brambory
Hlavní chod: Vepřové na kmíně, těstoviny, ovocný čaj
Svačina: Chléb, pomazánkové máslo, strouhaný eidam, ovocný nápoj
Úterý
6. 4. 2010
Snídaně: Chléb, pomazánka z lučiny, ovocný čaj
Polévka: Špenátová s cornflakes
Hlavní chod: Mexický guláš, špecle, ovocný čaj
Svačina: Domácí perník, ovocný nápoj, půl jablka
Středa
7. 4. 2010
Snídaně: Cereální kuličky s mlékem, ovocný čaj
Polévka: Zeleninový vývar s drožďovými nočky
Hlavní chod: Zahradnická sekaná, bramborová kaše, ovocný kompot, ovocný čaj
Svačina: Chléb, šunková pěna, ředkvičky, nápoj pomerančový
Čtvrtek
8. 4. 2010
Snídaně: Chléb, pomazánka z pangasia a soji, ovocný čaj
Polévka: Květáková
Hlavní chod: Hovězí roštěná, proužky paprik, ovocný čaj
Svačina: Šlehaný tvaroh s kakaovým pudinkem, müsli tyčinka, ovocný džus
Pátek
9. 4. 2010
Snídaně: Houska, rama, kakao, ovocný čaj
Polévka: Gulášová
Hlavní chod: Kynuté buchty s povidly, kiwi, ovocný čaj
Svačina: Chléb, tvarohový sýr Monticremo, cherry rajčátka, nápoj mandarinkový
Pondělí
12. 4. 2010
Snídaně: Chléb, pomazánka ze smetanita, proužky paprik, ovocný čaj
Polévka: Jáhlová se zeleninou
Hlavní chod: Vepřová kýta vařená, rajská omáčka, těstoviny celozrnné, ovocný čaj
Svačina: Kukuřičný rohlík, kokosové mléko, ovocný čaj
Úterý
13. 4. 2010
Snídaně: Houska, rama, jahodový džem, kakao, ovocný čaj
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Čočka na kyselo, párek, cibulové kroužky, sterilované okurky, banán, ovocný čaj
Svačina: Chléb, pomazánka z rybiček ve vlastní šťávě s petrželkou, nápoj citronový
Středa
14. 4. 2010
Snídaně: Chléb, tvarohový sýr, cherry rajčátka, ovocný čaj
Polévka: Drožďová s krutóny
Hlavní chod: Pražská vepřová pečeně s rýží, ovocný čaj
Svačina: Mrkvový salát s jablky, knuspi chlebík, ovocný čaj
Čtvrtek
15. 4. 2010
Snídaně: Rohlík s nutelou, ovocný čaj
Polévka: Plesnivka (z nivy)
Hlavní chod: Segedínský guláš, houskové knedlíky, meloun, ovocný čaj
Svačina: Chléb, pomazánka z fazolí a sýra s petrželkou, proužky červených paprik, džus
Pátek
16. 4. 2010
Snídaně: Chléb, pomazánka masová, ředkvičky, bílá káva
Polévka: Vývar hovězí s masem a rýží
Hlavní chod: Kapustové karbanátky, brambory, tatarka (z jogurtu), ovocný čaj
Svačina: Ořechové řezy, ovocný čaj, půl jablka
Pondělí
19. 4. 2010
Snídaně: Chléb, pomazánka ze smetanového sýra s pažitkou, půl jablka, ovocný čaj
Polévka: Kedlubnová
Hlavní chod: Celozrnné špagety s vepřovým masem a strouhaným sýrem, ovocný čaj
Svačina: Vločkový rohlík, jogurtové banánové mléko
Úterý
20. 4. 2010
Snídaně: Krupicová kaše s kakaem, ovocný čaj
Polévka: Zeleninový vývar s kapustou a s cizrnou
Hlavní chod: Staropražské pečené kuře, rýže, proužky paprik, čaj
Svačina: Chléb, pomazánkové máslo, strouhaný eidam, jablkový nápoj
Středa
21. 4. 2010
Snídaně: Chléb, pomazánka z rybího filé s petrželkou, bílá káva
Polévka: Bramborový guláš s chlebem
Hlavní chod: Pudinková bábovička, jablko, ovocný čaj
Svačina: Rohlík, tvaroháček, broskvový nápoj
Čtvrtek
22. 4. 2010
Snídaně: Sezamová bulka, drožďová pomazánka se šunkou, mrkev, ovocný čaj
Polévka: Masová krémová
Hlavní chod: Žemlovka s tvarohem a s jablky, meloun, mrkvový džus
Svačina: Chléb, pomazánka z krůtího masa, čtvrtka kedlubny, ovocný čaj
Pátek
23. 4. 2010
Snídaně: Chléb, pomazánka z žervé, kolečka rajčat, ovocný čaj
Polévka: Čirý vývar se zeleninou a špaldovými nočky
Hlavní chod: Pečená kuřecí rolka, bramborová kaše, salát z obou zelí se sojovými klíčky a s jablky, ovocný čaj
Svačina: Houska žitná tmavá, jahodové mléko, hroznové víno, pomerančový nápoj
Pondělí
26. 4. 2010
Snídaně: Jogurt, rohlík, ovocný čaj
Polévka: Luštěninová s pažitkou nezahuštěná
Hlavní chod: Vepřové v mrkvi, brambory, ovocný čaj
Svačina: Chléb, pomazánka paštiková, ředkvičky, ovocný nápoj
Úterý
27. 4. 2010
Snídaně: Chléb, pomazánka zeleninová, bílá káva, hroznové víno
Polévka: Falešná dršťková s ovesnými vločkami
Hlavní chod: Těstoviny s masem a zeleninou, červená řepa, ovocný čaj
Svačina: Šlehaný broskvový tvaroh, trojhránek, ovocný čaj
Středa
28. 4. 2010
Snídaně: Houska, rama, kakao, půl jablka, ovocný čaj
Polévka: Zeleninový vývar s játrovými nočky
Hlavní chod: Zapečená treska se sýrem, bramborová kaše, okurkový salát, ovocný čaj
Svačina: Chléb triumf, pomazánka z granulované soji a šunky, cherry rajčátka, ovocný čaj
Čtvrtek
29. 4. 2010
Snídaně: Chléb, pomazánka z kuřecího masa s pažitkou, čtvrtka kedlubny, ovocný čaj
Polévka: Rajská s cizrnovým strouháním
Hlavní chod: Králičí filety na hrášku, rýže, kiwi, ovocný čaj
Svačina: Rohlík, medové máslo, mrkvový džus
Pátek
30. 4. 2010
Snídaně: Loupáček, ovocné mléko
Polévka: Zeleninový vývar s biokuskusem
Hlavní chod: Kachní stehýnka, bramborové špalíky, dušené červené zelí, ovocný čaj, jablko
Svačina: Chléb, tvarohová pomazánka, strouhaná mrkev, ovocný čaj
Ovocný čaj používáme různé příchutě (jahodový, rybízový, ostružinový, šípkový, pomerančový atd.), bereme je od různých firem a střídáme.
V uvedeném jídelním lístku pro mateřskou školku je patrná snaha o pestrost a vyváženost. Jídelna je na dobré cestě k tomu, aby nabízený jídelníček byl pro děti lákavý a z hlediska zdravé výživy správně sestavený.
Polévky
Nabídka polévek je velmi pestrá, jídelnu musím pochválit za časté zařazení zeleninových polévek (12x v měsíci) a za snahu zpestřit nabídku polévek i méně tradičními obilovinami (špalda, biokuskus, pohanka, jáhly). Mléčných polévek je také dostatečné množství (1x v každém týdnu). Zaujala mě polévka plesnivka (z nivy) jako zajímavá alternativa mléčných polévek. Luštěniny jsou do polévek přidány 2x do měsíce a jednou je polévka luštěninová.
Přidávání luštěnin do polévek může pomoci splnit požadavky spotřebního koše, navíc nemusí být pro děti tolik nadýmavé vzhledem k nižším dávkám.
Hlavní jídla
U hlavních jídel je na první pohled patrná převaha vepřového masa (7x v měsíci), které je více tučné a proto by se mělo objevovat pouze 4x v měsíci. Naopak drůbeží maso je v jídelníčku nedostatkové, pouze 3x v měsíci.
Rybí maso by se mělo v MŠ objevit 2x do měsíce jako hlavní pokrm. V uvedeném jídelníčku je pouze 1x rybí maso. Musím však pochválit, že jeho úprava je jiná než smažení (zapečená treska se sýrem). Přestože nám může větší porce ryby naplnit požadovanou gramáž pro rybí maso, je důležité, aby se rybí pokrm objevil 2x do měsíce.
U bezmasých pokrmů se jedná hlavně o pokrmy sladké nebo smažené v kombinaci s tatarskou omáčkou (smažený květák, kapustové karbanátky). Přestože je tatarská omáčka připravená z jogurtu, zakysané smetany, myslím, že není vhodné tyto kombinace v dětských zařízeních podporovat. Smažené jídlo a tatarka by se měly v jídelníčku MŠ objevit 1x za 6 týdnů i přesto, že jsou připraveny v konvektomatu. Při nabízení bezmasých jídel bychom měli dát prostor fantazii a jídla připravit spíše se zeleninou, sýrem, luštěninami.
Přílohy jsou vhodně zvoleny a v jídelníčku žádná příloha nepřevažuje. Oceňuji zařazení celozrnných těstovin. Pro zpestření je možné použít zeleninu do bramborové kaše nebo rýže, případně použít některé netradiční obiloviny jako přílohy (bulgur, pohanka, jáhly, atd.)
Zelenina, ovoce, doplňky k obědu
V jídelníčku oceňuji snahu o to, aby vždy alespoň jedna část z oběda obsahovala zeleninu (polévka, hlavní jídlo, salát). Syrová zelenina, například formou salátů, se obzvlášť hodí ke smaženým pokrmům, které se díky zeleninovému salátu odlehčí. V jídelníčku mě zaujal salát ze zelí se sojovými klíčky a s jablky.
Ovoce děti dostávají pravidelně formou doplňku k obědu či na svačinky.
Uzeniny, sladká a smažená jídla
Uzeniny by se v jídelníčku v MŠ měly objevit pouze 2x do roka. V tomto měsíci je podáván párek k čočce na kyselo. Je tedy nemožné hodnotit zda je tato frekvence v pořádku.
Sladká jídla by se měla objevit pouze 2x do měsíce, jídelníček tento požadavek splňuje. Měli bychom však dbát na to, aby sladká jídla obsahovala mléko a ovoce. Pokud do pokrmu nemohou být přidány, je vhodné, ne-li nutné, aby se tyto potraviny objevily jako nápoj nebo doplněk k obědu.
Svačiny
Pokud se týká hodnocení svačin, musím upozornit na některé zajímavé pomazánky: pomazánka z pangasia a sóji, pomazánka z granulované soji a šunky, pomazánka z fazolí a sýra. Rybí a sýrové pomazánky jsou v měsíci splněny. U svačin bych však doporučila pestřejší nabídku pečiva, příliš často se opakuje chléb. Bylo by vhodné také zvýšit nabídku celozrnných výrobků, alespoň 1-2x do týdne. Chválím také za časté zařazení mléka ke svačinám, ať již jako samostatný nápoj, nebo v pokrmu.
U nabídky zeleniny a ovoce bych doporučila schéma, kdy je každý den na přesnídávku nebo odpolední svačinu nabízeno ovoce nebo zelenina, čímž docílíme toho, že se zelenina objeví alespoň 3x v týdnu a ovoce 2x v týdnu. Zelenina může být podávána i ve formě zeleninových pomazánek, jejichž nabídku by bylo vhodné zvýšit na úkor masových. Ovoce může ozdobit pohankovou, krupičnou, ovesnou a jinou kaši, jogurty, tvarohové krémy. V jídelníčku se příliš často objevuje jablko jako ovoce, myslím, že by bylo žádoucí nabídku ovoce zpestřit.
Nápoje
V tomto jídelníčku bych se také chtěla zastavit u nabízených nápojů. Přestože jídelna střídá příchutě ovocných nápojů, tak ovocné nápoje převažují a nabídka působí poněkud stereotypně. Na oběd i svačiny je v převážné míře nabízen ovocný čaj nebo ovocné nápoje. Bohužel musím konstatovat, že ovocné nápoje často obsahují barviva, chemická dochucovadla a značné množství cukru. Myslím, že by bylo vhodné tyto, předpokládám práškové instantní nápoje, v jídelníčku značně omezit a prostřídat bylinnými čaji (máta, rooibos), minerálkami, koktejly, čerstvě připravenými zeleninovými a ovocnými šťávami, 100% ovocnými džusy, které je důležité ředit vodou, opět pro vysoký obsah cukrů.
Hlavní pozitiva:
- Zajímavá a pestrá nabídka polévek
- Některé velmi zajímavé kombinace a úpravy luštěnin
Navrhované změny:
- Zvýšit nabídku rybího a drůbežího masa
- Snížit množství masa vepřového
- Omezit smažené pokrmy a při jejich výjimečném zařazení je doplňovat vždy čerstvou zeleninu
- Ke sladkým pokrmům nabízet mléčné výrobky a ovoce
- Zpestřit nabídku pečiva na svačiny
- Zvýšit a zpestřit nabídku ovoce a zeleniny na svačiny
- Zpestřit nabídku nápojů, omezit cukr a sladké příchutě
Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Štajnochrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 10. 5. 2010
Autor: barbora03
Spotřební koš
Dobrý den,zaráží mne spotřební koš-ryby-95%.Jak Vám toto mohlo vyjít.Máte jen 2x v měsíci pomazánku z ryb,1X v měsíci jako hlavní chod???Jaké máte koef.u ryb?V recepturách je uvedeno 1250 gr na 10 lidí.Kolik gr dáváte ryb do pomazánky.Děkuji.
Autor: julie
Re: Spotřební koš
Já jsem neuvedla v receptu těstoviny s masem
a se zeleninou,že se jedná o rybí maso(tuňák)