Přeskočit na obsah

Jídelníček

Neznámá školní jídelna

Pondělí

5. 1. 2009Polévka: ČočkováHlavní chod: Kuře na ananasu, rýže, čajÚterý 6. 1. 2009Polévka: S těstovinamiHlavní chod: Vepřové na divoko, těstoviny, čajStředa 7. 1. 2009Polévka: ZelnáHlavní chod: Koláč s ovocem, koktejl, čajČtvrtek 8. 1. 2009Polévka: KulajdaHlavní chod: Debrecínský guláš, knedlík, šťávaPátek 9. 1. 2009Polévka: MrkvováHlavní chod: Filé zapečené se sýrem, bramborová kaše, čajPondělí 12. 1. 2009Polévka: BramborováHlavní chod: Hovězí stroganov, rýže , čajÚterý 13. 1. 2009Polévka: VločkováHlavní chod: Rajská omáčka, sekaná pečeně, knedlík, šťávaStředa 14. 1. 2009Polévka: BorščHlavní chod: Nudle s mákem, kakao, čaj, ovoceČtvrtek 15. 1. 2009Polévka: PórkováHlavní chod: Smažený kuřecí řízek, bramborová kaše, kompot, čajPátek 16. 1. 2009Polévka: KmínováHlavní chod: Hrachová kaše, párek,chléb, okurek, čajPondělí 19. 1. 2009Polévka: KroupováHlavní chod: Plovdivské maso, těstoviny, šťávaÚterý 20. 1. 2009Polévka: S kapánímHlavní chod: Vepřová pečeně, kapusta, brambory, čajStředa 21. 1. 2009Polévka: Mušličková s masemHlavní chod: Dukátové buchtičky s krémem, čajČtvrtek 22. 1. 2009Polévka: KvětákováHlavní chod: Pečené kuře, rýže, salát, čajPátek 23. 1. 2009Polévka: HrstkováHlavní chod: Smažené filé, bramborová kaše, čajPondělí 26. 1. 2009Polévka: SelskáHlavní chod: Čevabčiči, brambory , čajÚterý 27. 1. 2009Polévka: ČesnekováHlavní chod: Svíčková pečeně, knedlík, čajStředa 28. 1. 2009Polévka: Gulášová s bramboremHlavní chod: Tvarohový nákyp, kompot, koktejl, čajČtvrtek 29. 1. 2009Polévka: CizrnováHlavní chod: Přírodní vepřový řízek, bramborová kaše, šťávaPátek 30. 1. 2009Polévka: Kuřecí pololetníHlavní chod: Zapečená brokolice se šunkou, čaj Prázdniny

Navržený jídelníček splňuje požadavky školního stravování s drobnými připomínkami. Kladně lze hodnotit pestrost pokrmů a zvláště v zimním období bohatá nabídka sytých zeleninových polévek. Postrádám zejména větší nabídku bezmasých pokrmů a rovněž výběr z doplňků stravy. Rovněž nápoje jsou, kromě zařazení koktejlů, poněkud jednotvárné.
Podle mého názoru jsou v dostatečné frekvenci zastoupené polévky zeleninové (zelná, mrkvová, boršč, pórková, květáková),vývary (kuřecí, mušličková s masem, s kapáním), s obilovinami (vločková, kroupová, hrstková) a v neposlední řadě i polévky luštěninové (čočková, cizrnová). Jejich kombinace je zcela v souladu s hlavními jídly.
Většina nabízených pokrmů je převážně masová (maso drůbeží, vepřové, hovězí, sekaná, ryby). Z příloh je nejčastěji nabízená bramborová kaše, rýže a houskový knedlík, méně pak vařené brambory a těstoviny. V jednom měsíci se navíc objevují čtyři sladké pokrmy, což je nad rámec spotřebního koše.
Z hlediska zásad zdravé výživy bych vytkla nedostatečnou nabídku bezmasých pokrmů (v jídelníčku pouze hrachová kaše a zapečená brokolice se šunkou), čerstvých zeleninových salátů nebo ovoce a rovněž omezeného výběru nápojů. Počet sladkých jídel by se rovněž mohl snížit na polovinu.

Doporučené změny ve stravování

  • Častěji zařadit bezmasé pokrmy (rizota, zapečené těstoviny nebo brambory, zelenina na způsob mozečku, lečo, sójové maso, luštěniny apod.) a snížit množství sladkých pokrmů
  • V rámci doplňků stravy zvýšit možnost čerstvé zeleniny a ovoce například formou míchaných salátů, dále lze doporučit mléčné dezerty (pudink, tvarohové pěny či jogurtové dezerty)
  • Nabídnout pestřejší nápoje (vedle čaje, také ovocné džusy, mléčné nápoje, rozšířit nabídku zmíněných koktejlů apod.)

Hodnocení provedla:

Mgr. Zlata Piskáčková

ÚPL LF MU

Brno 4. 2. 2009

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se